Onnittele e-kortilla
 ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

WWW-PALVELUHAKEMISTO 

<< Etusivulle

<< Nettiopas: VAUVA | Vanhemmille | Etusivulle
Vanhemmille - VAUVA


Vastasyntynyt vauva - vauvan hoito ja vinkkejä | Nettiopas: VAUVA |

KOTIIN SAIRAALASTA -
ja mitä sitten tapahtuu?

Kun äiti ja vauva saapuvat kotiin, elämä ei enää koskaan palaa entiselleen. Tästä se sitten alkaa - lapsiperheen arki. 

Katsotaanpa, mitä ensimmäisenä
tulee eteen.

VAUVAN HOITO

Onneksi pieni vauva ei aluksi kaipaa juuri muuta kuin unta ja ravintoa, joten vanhemmuus konkretisoituukin alussa vain siihen, että vauvan hellimisen ja ihailun lisäksi pidetään huolta hänen fyysisistä tarpeistaan.

Vauvan nukkuminen
Äitiyspakkauksesta saa hätätapauksessa vauvalle ensimmäisen sängyn, mutta koska pakkaus jää joka tapauksessa muutamassa kuukaudessa  pieneksi, kannattaa vauvalle hankkia oma sänky jo ennen synnytystä. Vastasyntynyt ei vielä kieri nukkuessaan, joten hänet saa hyvin pysymään kyljellään tukemalla selän takaa tyynyllä tai rullalle kierretyllä pyyhkeellä. Kylkiasentoa pidetään pienelle vauvalle turvallisimpana nukkumisasentona. Toki vauvan voi nukuttaa myös isän ja äidin omassa sängyssä, jos tilaa riittää, ja kumpikaan vanhemmista ei pelkää kierähtävänsä unissaan vauvan päälle.

Imetys & ruoka
Jos imetyksessä ei ilmene ongelmia, vauvaa voi hyvin imettää lapsentahtisesti noin puolen vuoden ikään asti ja vasta sen jälkeen aletaan äidinmaidon ohella maistatella kiinteitä ruokia. Lapsentahtinen imetys tarkoittaa sitä, että rintaa ei anneta kellonaikojen rytmittämänä vaan vauvan omien rytmien mukaan - siis aina silloin kun vauvaa pyytää. Imetyksestä on vauva-oppaassa oma lukunsa.

Vaatteita & pyykkiä
Olet todennäköisesti saanut äitiyspakkauksen ja olet ehkä hankkinut jonkin verran vaatteita näiden lisäksi, joten ensimmäiset päivät menevät vielä ilman pyykkiä. Riippuen vauvasta saat kyllä myöhemmin pestä vauvapyykkiä ihan riittävästi. Joillakin vauvoilla on tapana pulautella runsaasti syömisen jälkeen, ja se tietää hapanta maidon tuoksua sekä vauvan että omille vaatteillesi. Potkuhousut yhdistettynä "narupaitaan" on vastasyntyneelle kotiasuna kätevin. Hyviä ovat myös vetoketjulla tai nepeillä suljettavat kokopuvut. Ulkovaatteet valitaan luonnollisesti vuodenaikojen mukaan. Jos vauva kynsii itseään, käsiin kannattaa laittaa tumput tai sukat myös sisällä ollessa. Vauvasukat, joissa on kunnolliset varret, pysyvät kädessä tumppuja paremmin.

Peseminen
Koska vauvat kylvetetään sairaalassa ennen lähtöä, kotona ei tarvitse järjestää kylpyä ensimmäisten päivien aikana. Myöhemminkin 1-2 kertaa viikossa riittää. Vauvan napa puhdistetaan ja kuivataan kevyesti veteen kostutetulla pumpulipuikolla, kunnes napa irtoaa. Vauvan kädet, kasvot ja peppu voidaan huuhtaista hanan alla aina silloin tällöin lämpimällä vedellä. Pienen vauvan pesemiseen ei yleisesti ottaen tarvita saippuaa tai shampoota, mutta kakka saattaa joskus olla sellaista, että ilman mietoa pesuainetta sitä voi olla vaikea saada pestyksi kokonaan pois iholta.

Vaipat
Vaippoja vauva tarvitsee tietysti heti alusta asti. Vastasyntyneelle kannattaa ostaa vastasyntyneelle tarkoitettuja vaippoja, mutta niitä ei kannata ostaa varastoon, sillä vauva kasvaa hyvin nopeasti ja vanhat vaipat käyvät pieniksi. Kertakäyttövaippoja ei tarvitse vaihtaa jokaisen pissan jälkeen, joten niitä kuluu melko vähän. Jos vauva kakkaa usein, vaipat pitää luonnollisesti vaihtaa tiheämmin. Kakkaamistiheys on vauvoilla hyvin erilainen - taas yksi aihe joka saattaa aiheuttaa uusille vanhemmille hämmennystä! Jotkut vauvat kakkaavat useasti päivässä, kun taas toisilla saattaa mennä jopa pari viikkoa kakkaamisen välillä. Kestovaipat pitää vaihtaa ja pestä jokaisen pissan jälkeen, ja niitä kuluu n. 7-8 kpl päivässä.

Kynnet
Vauvan kynnet leikataan varovasti pienillä vauvan kynsien leikkaamiseen tarkoitetuilla saksilla (jos et saanut äitiyspakkauksesta, osta kaupasta). Kynnet leikataan ensimmäisen kerran vasta, kun vauva on vähintään pariviikkoinen. Käsien kynnet kasvavat nopeasti ja niitä joutuu leikkaamaan usein. Varpaankynnet eivät ole samanlainen ongelma.

Ulkona liikkuminen
Yleensä pienet vauvat liikkuvat ulkona vaunuissa, mutta jotkut kantoliinailun nimiin vannovat kehuvat selvinneensä jopa kokonaan ilman vaunuja. Automatkoille vauva tarvitsee turvakaukalon. Kaupoissa on yleensä tarjolla vauvakärryjä, joihin vauvan saa nukkumaan kuten auton kaukaloon. Koska vauvakärryjen kaukalot ja etenkin niiden turvavyöt ovat olleet kosketuksissa muihin vauvoihin - joskus jopa suussa - pöpökammoiset vanhemmat voivat ottaa kauppaan mukaan myös oman kaukalon tai vauvan vaunut. 

MUUT TÄRKEÄT ASIAT 

Neuvola
Vanha neuvolakorttisi lähetetään sairaalasta suoraan neuvolaan, ja monissa kunnissa terveydenhoitaja tulee ensimmäiselle käynnille kotiin. Ensimmäisen tarkastuksen hoitaa yleensä sama henkilö, joka on hoitanut aikaisemmin äitiä. Joissakin kunnissa sama henkilö jatkaa myös vauvan terveydenhoitajana neuvolassa. Äideille järjestetään neuvolassa myös lääkärin tekemä jälkitarkastus noin parin, kolmen kuukauden kuluessa synnytyksestä.

Jos jokin asia huolestuttaa, voit ottaa yhteyttä neuvolaan jo aikaisemminkin. Rauhoittaa ihmeesti kuulla, että vauvan paino on epävarmasta maidon tulosta huolimatta kääntynyt mukavasti nousuun tai että pieni verenvuoto navasta ei olekaan vaarallista.

Viranomaisten vaatimukset
Sairaalasta lähtee tieto vauvan syntymästä viranomaisille, joten siitä ei tarvitse itse huolehtia. Saat myöhemmin kotiisi paperit, joilla vauvan nimi ilmoitetaan. Jos vauva kastetaan kirkkoon, papereiden siirtyminen eteenpäin hoituu kasteen yhteydessä. Jos vauvan äiti ja isä eivät ole naimisissa keskenään, tarvitaan myös isyyden vahvistus kunnan lastenvalvojalla. Tällä ei ole kiirettä. Aikaa vauvan nimen miettimiseen ja kastetilaisuuden järjestämiseen on onneksi jopa kaksi kuukautta syntymästä. Kun nimiasia on hoidettu kuntoon, lapselle lähetetään oma Kela-kortti ilman erillistä pyyntöä.

APUA JA TUKEA ÄIDILLE

Lapsen syntymä on suuri mullistus molemmille vanhemmille, mutta erityisen koville joutuu äiti, joka saa omassa kehossaan tuntea niin fyysisen väsymyksen kuin synnytykseen liittyvät hormonaaliset myllerryksetkin. Sekavat ja ristiriitaiset tunteet ovat normaaleja, mutta yhden tai useamman asian jatkuva murehtiminen voi olla ensimmäinen askel pysyvään masennukseen. Siispä kaikki mahdollinen apu ja tuki kannattaa ottaa kainostelematta vastaan.

Koti 
Pyri järjestämään kaikki välttämätön valmiiksi jo ennen laskettua aikaa, niin että kotona ei ole odottamassa ylimääräisiä velvollisuuksia.

Isyysloma
Vauvan syntymä on suuri mullistus koko perheelle, mutta eniten tietysti äidille. Jos mitenkään mahdollista, ainakin osa isyyslomasta kannattaa ajoittaa heti syntymän jälkeiselle ajalle.

Neuvolat
Neuvolasta voi kysyä mitä tahansa, ja neuvolan ilmoitustauluilta löytyy lisäksi yleensä tietoa yhdistysten, kunnan, seurakunnan ja yksityisten vauvaperheille järjestämistä palveluista ja tapahtumista.

Kunnallinen kotiapu
Jos äidin omat voimat uhkaavat ehtyä, kunnilla on lakisääteinen velvollisuus järjestää kotiapua, mutta valitettavasti avun saatavuus vaihtelee kunnittain.

Apua netistä 
Usein nopein ja paras tie saada vastauksia konkreettisiin kysymyksiin ja jopa jonkinasteista henkistä tukea on netti. Netin kysymyspalstoilta voi kysellä anonyymisti mitä vain, ja asiallisiin kysymyksiin yleensä saa hyviä ja asiallisia vastauksia. Kokeile vaikkapa Perhekerhon omalla
VAUVA-keskustelupalstalla.

KATSO MYÖS:

<< Nettiopas: VAUVA | Vanhemmille | Etusivulle

.

.

 .

| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & keittiö | Juhlat | Joulu | E-kortit | Keskustelut | Info | Auer Media | Palaute |

 

Web
Analytics Made Easy - StatCounter