Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - TOIVEILIJAT


| Vastaa viestiin | TOIVEILIJAT |

lapsettomuushoitojen jonoista..?

Tinka - 08.09.2009 - 17:13

Kaikilta viisaammilta lapsettomuushoidoissa käyneiltä kyselisin vähän noista hoitojonoista. Käytiin jokin aika sitten lääkärissä ja homma jatkuu nyt niin, että odotellaan aikaa laparoskopiaan. Kuinka kauan te muut olette joutuneet sitä odottamaan?
ja kuinka kauan sen jälkeen sitten päässeet ekaan inseminaatioon? meillä siis homma etenee nyt tässä järjestyksessä ja malttamattomana olen jo kutsua odotellut, mutta mitään ei ole vielä kuulunut...


VASTAUKSET:


Vakitaustailija - 08.09.2009 - 18:02

Riippuu sairaanhoitoalueesta varmaankin, mutta HUSin alueelta mulla näin:
Toukokuussa meillä oli Naistenklinikalla lääkärin aika, josta minäkin odottamatta jouduin laparoskopiaan. Kesäkuun puolen välin aikoihin oli soittoaika lääkärille miehen tuloksista (tehtiin siis toinen spermanäyte). Lähete tai paperit Kätilöopistolle lähti vasta juhannusviikolla eli reilu kuukausi sen jälkeen, kun lääkärin aika oli ollut. Heinäkuun alussa tuli kirje, jossa piti varata aika laparoskopiaan, johon olisin päässyt heti heinäkuussa, mutta sopivat päivät oli Kätilöopistolla jo täynnä (tähystys kierron alussa ennen ovulaatiota, vuodon loputtua eli ei montaa mahdollista päivää ainakaan mulla). Ja elokuun alussa mut sitten tähystettiin.

Eli vajaa pari kuukautta meni, että kutsu tuli ja omasta kierrosta lähinnä riippui toimenpiteen ajankohta.

Ja kuten tuolla alempaa hehkutin, niin nyt meillä on ensi viikolla lääkärinaika, jossa on ihan PAKKO alkaa puhumaan hoidoista. Kotisairaalastahan meidät lähetettiin Helsinkiin inseminaatioon ja tulikin tämä laparoskopia, jota en osannut edes odottaa, kun mitään ei ollut tutkimuksissa siihen mennessä löytynyt. Toukokuun lääkärissä hoidoista ei vielä puhuttu, kun "katsotaan ensin tämä laparoskopia". Kesäkuun puhelinajalla tenttasin tähystyksen syytä, jota ei varsinaisesti ollut ja lääkäri ei halunnut jatkosta puhua mitään, koska "tulette kesän aikana raskaaksi". Lopulta sanoi puhelun lopuksi, että kun kaksi vuotta on täynnä, niin marraskuussa saa soitella seuraavaa aikaa. Mutta kirje tulikin eilen ja emme joudu odottelemaan marraskuulle, jee!!!

Eli todennäköisesti meillekin seuraavaksi inseminaatiota tarjotaan, vihdoinkin, mutta kuinka kauan siihen menee, onkin sitten eri asia. Mutta olen jo Naistenklinikasta sen oppinut, että eiköhän ne keksi vielä jotain tähän, että ei ne hoitoja vielä meille tarjoa.

Meillähän tuo kaksi vuotta toiveilua on ihan kulman takana täynnä. Ja tällä palstalla olen lueskellut, että muilla sairanhoitoalueilla homma toimii nopeammin ja tässä vaiheessa, kun me ollaan menossa, niin muille on jo tehty kolme inseminaatiota ja ivf:t on alkamassa. Mikä tietysti harmittaa minua, koska meidän käsketään odottelemaan. Paitsi että se kutsu tuli eilen ;-)

Toivottavasti teille etenee nopeamman kaavan mukaan ja että pääset laparoskopiaan yhtä nopeasti kuin minä.


Tinka - 08.09.2009 - 20:21

No, kyllä teillä nopeemmin toimitaan kuin meillä, meillä jo yli kaksi vuotta turhaa toiveilua takana, että tietty mun tuurilla juuri hitaammasta päästä nää jutut.. koska tosiaan mitään ei tuosta toimenpiteestä oo vieläkään kuulunut!!
Ahistavaa..
miten muuten "toivuit" tuosta toimenpiteestä, saako sairaslomaa tms? Ja miten jos pitää juuri alkukierrosta tehdä, lääkäri sanoi että postissa tulee aika..? mistä ne tietää koska mulla on sopivat päivät...


Jennie - 09.09.2009 - 09:00

Meillä näin: Mulla oli pitkiä kiertoja pillereiden lopettamisen jälkeen, joten hieman alla vuoden toiveilun jälkeen kävin pari kertaa yksityisellä lääkäriasemalla ottamassa verikokeet sekä ultran. Keskusteltiin lääkärin kanssa, joka pisti lähetteen naistenklinikalle. Kutsu tuli jo kuukauden kuluttua!

Naistenklinikalla sitten uudestaan verikokeet, ultrat sekä aukiolotutkimus, simppanäytteet jne. Nyt toiveilua takana reilu 1,5 vuotta, clomit käytössä ja tässä kierrossa eka inseminaatio (ellei just satu viikonlopulle..)

Nyt kun olette saaneet "jalan oven väliin", uskon, että hommat alkavat etenemään. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että tutkimuksiin voi mennä useampi kuukausi ja hoitosuunnitelma tehdään vasta sen jälkeen.


Vakitaustailija - 09.09.2009 - 19:51

Niin meillä siis tehtiin perustutkimukset omassa sairaalassa ja mitään syytä ei löytynyt ja naistenklinikalle lähetettiin inseminaatioon, mutta laparoskopia haluttiinkin tehdä ensin. Ja käskettiin odottaa kahteen vuoteen ennenkuin seuraavia juttuja mietitään. Mutta edelleen onneksi päästään aiemmin.

Mulle olivat ainakin yrittäneet soittaa, mutta en juuri silloin sitten ollut puhelimen päässä, kun olin lomalla. Ne lähetti kirjeen, jossa pyydettiin ottamaan yhteyttä sairaalapaikkavaraukseen. Eli varmaan Tinka sinäkin saat kirjeen, jossa pyydetään soittamaan ja sitten katsotte sopivat päivät.

Mä sain sairaslomaa toimenpidepäivän lisäksi neljä päivää, mut tähystettiin Kätilöopistolla, johon ne suositteli menemään "lyhyempien" jonojen takia. Omasta sairaalasta olisin todennäkösesti saanut enemmän, koska työkaveri sai yhdeksän päivää ja käskyn soitella, jos tarvii enemmän. Tätinikin ihmetteli lyhyttä sairaslomaa, oli sitä mieltä että viikko olisi pitänyt olla.

No joka tapauksessa. Tähystyksessä ne laittaa kaasua vatsaan ja mulla se kaasu ei poistunut helposti eli mulla oli kipeää hermosärkyä olkapäissä sen neljä päivää ja palleassa painoi. Käskivät olla pylly ylhäällä, mutta tädin ohje liikkua reippaasti oli parempi. Olin siis melko kipeä. Hain lisää sairaslomaa, jota Kätilöopisto ei antanut, vaan jouduin hakemaan omalta lääkäriltä. Oma lääkäri anto helposti, koska joudun nostelemaan töissä ja se teki kipeää. Eli kuus päivää olin loppujen lopuksi sairaslomalla, mutta senkin jälkeen viikon välttelin nostelua. Tikit ei sulanut pois, vaan neljän viikon jälkeen kävin poistattamassa ne. Mutta kyllä mulla kolme viikkoa oli tuntemuksia vatsassa ja välillä otin särkylääkettä, kun tuntu niin pahalta. Ja sit ne tikit pisteli ja tarttu vaatteisiin, että tikkien poiston jälkeen oon ollut terve.

Eli mä en ole mikään malliesimerkki tästä laparoskopiasta ja miten se menee mallikkaasti. Toiset ei ole lainkaan niin kipeitä, mutta mä olen aina ollut herkkä vatsasta, päänsärkyä mä kestäisin paljon paremmin. Mä kun vielä ennen toimenpidettä kyseenalaistin koko toimenpiteen, niin mä olisin sen kuulemma voinut peruuttaa. No mitä se olis sit tehnyt jatkoille en tiedä, mutta nykykokemuksella ehkä jättäisin sen väliin, koska mitään ei löytynyt ja turhaa kärsimystä ja yhteiskunnan varojen tuhlausta oli.

Ootteko te Tinka Husin alueella vai jollain muulla?
Jennie, meille kun on tehty jo perustutkimuksissa kaikki aukiolot ym. niin niitä ei tehdä uudelleen. Tai ainakaan mä en suostu siihen, koska ne kerran on tehty. Eli se on hoitosuunnitelma tai ei mitään!!!


Tinka - 10.09.2009 - 17:58

Ei olla HUSin alueella vaan täällä itä-Suomen puolella. En tiedä sitten onko se hyvä asia vai ei, tuntuu että täällä kaikki mut sikiää ihan luonnollisella tavalla eikä oikein oteta aina todesta..
Pelottaa ettei noi lapsettomuushoidotkaan ole niin hyvissä kantimissa kuin siellä etelässä kun kehoitetaan vaan odottamaan, "kyllä se sieltä tulee"...
Taidan olla vähän liian tympeällä mielialalla tästä ainaisesta jonottamisesta, lähden nyt parantamaan päätä tuonnen pihahommiin!


Vakitaustailija - 11.09.2009 - 19:44

Ei kai!!! (siis sikiä itsestään) Just tänään kuulin kuudennesta raskaudesta tuttavapiirissäni tulevalle talvelle. Ja parilla vikalla on jo ennestään useampi lapsi, joten vois niitä raskauksia jakaa muillekin.

Kyllä meillekin on sanottu tota, että kyllä se sieltä tulee, siis ihan hoitohenkilökunnalta. Se oli varmaan yks syy, miksi se lääkäri Naistenklinikalta käski vasta marraskuussa varata seuraavaa aikaa. Sen mukaan me raskaudutaan kesän aikana. Ja naureskeli vielä sitä sanoessaan, niinkuin hän tietäis jotain mitä me ei. No syksy on jo virallisestikin ja raskaana en ole.

Toivotaan, että teilläkin asiat etenee ja jatkuva jonottaminen loppuu. Mulle ainakin sanottiin laparoskopiaa varattaessa, että hoitotakuu pätee siihenkin eli puoli vuotta, vaikka mä olinkin ei kiireellisessä jonossa.

Eli hoitotakuu on ainakin asia joka on paremmin, kuin reilu kymmenisen vuotta sitten, kun tätini oli näissä samoissa jutuissa. Se suositteli nyttenkin siirtymään yksityiselle, jos mitään ei tapahdu, kun erikoissairaanhoidossa asiat alkaa tökkimään ja jonot on pitkiä. Ja meillä ainakin se on mielessä, jos mitään ei tapahdu. Mutta toivon nyt suuria tulevan viikon lääkäristä.

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|