Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - TERVEYS


| Vastaa viestiin | TERVEYS |

7v.verta pissassa

huolestunut äiti - 08.03.2009 - 13:25

on otettu pissikokeita 2 kertaan.selvästi verta.lekuri epäili että kuivunu suolisto tmv..kun ei ollut tulehdusta.kirvelee pissatessa.pissassa ei joka kerta näy verta,välillä näkyy kun pyyhkii.
mikä lie nyt on kyseessä.käski tulla uudelleen jos pahenee..

kokemusta teillä kellään?


VASTAUKSET:


joulumamma - 08.03.2009 - 18:42

Tuskin toi suolistoon liittyy mitenkään jos pissassa on verta!Kauanko tyttö oli ollu pissaamatta ku näyte otettiin?Parempihan olis pissanäytettä otettaessa et pissa olis ollu 4h rakossa,mut jos on pissatulehdus niin toi harvoin onnistuu. Sitä vaan ajan takaa tässä et jos se pissa on ollu rakossa vaan vähä aikaa ennen sen näytteen ottamista niin tulos voi olla negatiivinen vaik siellä tulehdus oliski. Voithan hakea esim.päivystyksestä pissapurkin ja ottaa näytteen tytöltä kotona. Aamupissa on paras ja yöllä varmaan tuliski oltua tuo 4 tuntia pissaamatta.
T.Sairaanhoitaja


Moi - 08.03.2009 - 21:52

ehdottomasti verikokeisiin! voi johtua muustakin. esim. munuaiskivistä.... kokemusta!


kuule - 09.03.2009 - 11:10

Mulle tuli mieleen heti,et jos se veri tuleekin pissaan limakalvoilta,kun näkyy välillä kun pyyhkii? Se selittäs kirvelynkin.


Nykäsen masalla - 12.03.2009 - 18:33

on myös verta pissassa ja sil oli kylkiluut poikki


Hanna - 13.03.2009 - 15:56

Mulla oli lapsena sama vaiva.Ja oli paha virtsatientulehdus,melkein meni munuaisiin.Lääkäriin vaan heti!


Tytsi - 15.03.2009 - 17:16

Ollaan 8v. tytön kans menos pissakokeeseen. On verta pissassa eikä Masan elintavat...
On ollut sama vaiva pienempänä ainakin kaks kertaa, ekalla kertaa pelästyin, mutta sitä tulehdusta muistaakseni ei löytynyt eikä kuuriakaan tullut, juotavaa vain...silloin kyllä oli kuuma kesä.
mutta taidan puhella pidempään tänään lääkärin kanssa, koska vatsa on toisinaan useinkin kipeä, tytöllä on kyllä usein kiire pissalla, pienestä pitäen ja pissaa pöksyis.
Katsotaan kuinka etenee.


tytsi - 23.03.2009 - 12:35

Jatkoa edelliseen.tyttö sai lääkekuurin kun pikatesti oli nähty, positiivinen, mutta sitten se toisenpäivän tulos oli, ei kasvua. No en sitä muistanut kysellä, ennenkuin tänään jolloin kuuri jo syöty, kuulemma sitten turhaan! Kuitenkin parempi mennä loppuviikosta kontrollinäyte antamaan.
Että ota näistä selvä.
Olisi mukava kuulla ammatilaiselta joku kunnon selitys, kun sairaanhoitajakin vain totesi puhelimessa, että onse jännää. Pääasia että tyttö nyt kunnossa.
Voisko niissä näytteiden otoissa tai tulkinnoissa olla virheitä? Mietin vain.
No pitää muistaa aina se juominen,, ja kylmän suojaus kun on herkkä vaivalle!!


Virtsatieprobleemaa - 26.03.2009 - 14:46

Näytteen otto on aina kaikean a ja o. Eli oikein otettu näyte ja oikeat esitiedot näytteen mukana eli rakkoaika ja oikea näytteen säilytys.

Tuntuu ettei kukaan ota tyttäresi tilannetta tarpeeksi vakavasti ja selvittäisi paremmin mistä jatkuva oireilu ja verivirtsaisuus johtuu. Outoa. Esim lähete jatkotutkimuksiin olisi paikallaan. Veri virtsassa ei ole mikään vaaraton asia!

Vaikka olenkin siis aikuinen nainen enkä osaa lasten VTI kierteistä sen enempää, minullakin oli VTI kierre ja sitä tutkittiin mm. ultraamalla virtsarakkoa ja munuaisia, ja tarkistettiin tyhjeneekö rakko kunnolla yms.. Syy ei selvinnyt. Olen aika varma että alapesun unohtaminen seksin jälkeen oli mulla se kriittisin syy, ja sen kun muistan niin pysyy VTI poissa.

Mutta omakohtaisesti tahtoisin neuvoa vaikka saattaa kuulostaakin itsestäänselvyyksiltä niin pikkujutuilla on merkitystä siihen saako virtsatieinfektion helposti vai ei. Kierre on vaikea katkaista.

Eli, puhtaus: vaikkapa alapesuja muutaman kerran päivässä ja huomiota takapuolen pyyhkimiseen, vaikka olen aikuinen minultakin eräs terkka kyseli osaanko pyyhkia takapuoltani oikeaoppisesti , kun mietti syitä VTI kierteeseen.. samoin kysyi pidänkö stringejä. Ei siis liian tiukkoja virtsaputkea hankaavia alusvaatteita.

Todennäköisesti näytteenotto menee ensin pieleen, tulkinta harvemmin JOS näytteen tekee ammattilainen. Eli virtsasta tehdään pikatesti liuskalla ja bakteeriviljely maljalle, jos liuska on positiivinen veren suhteen, ei näytteessä ole välttämättä bakteereja ja siksi viljely jää negatiiviseksi.

Liuskan tulisi olla positiivinen myös valkosolujen ja nitriitin suhteen, sillä ne liittyvät bakteeritulehdukseen.

NIINPÄ hematuria on aina tutkittava!! Tulehdus joka ei välttämättä näy bakt viljelyssä voi aiheutua myös hiivasta tai viruksesta, ja veta tihkuu tulehtuneesta rakosta ja silloinkin jatkotutkimukset tarpeen. Jos vaiva uusiutuu vielä, ole kovana ja vaadi jatkotutkimuksia sillä pikkutytöillä ei tavallisesti ole noita vaivana.


google - 26.03.2009 - 14:48

Hematuria

Hematuria eli verivirtsaisuus jaetaan mikroskooppiseen ja makroskooppiseen. Mikroskooppinen hematuria on tavallinen virtsanäytetutkimuksen löydös. Hematurian aiheuttaja voi olla munuaissairaus, eturauhassairaus, kasvaimet, tulehdus, trauma tai virtsatiekivet. Altistavana tekijänä varfariinilääkitys on yleisimpiä, mutta ei riitä syyksi. Makroskooppisen hematurian aiheuttaja selviää usein, mutta mikroskooppisen hematurian diagnoosi jää monesti avoimeksi. Tutkimuksissa edetään kunnes syy on selvinnyt tai on kyetty poissulkemaan vakavat sairaudet.

Voidaan edetä seuraavan suunnitelman mukaisesti: 1) seerumin kreatiniini, pvk ja miehiltä PSA, virtsan sytologia 2) munuaisten ja virtsateiden ultraääni, urografia ja kystoskopia. Löydösten perusteella mahdollisesti jatkotutkimuksena ureteroskopia, ja TT-kuvaus. Tuleeko mikroskooppista hematuriaa seurata edellä mainittujen hematuriaselvitysten jälkeen? Uutta tutkimuskierrosta ei yleensä tarvita, jollei oireet tai löydökset anna aihetta uuteen tilannearvioon.
Kipu urologisissa sairauksissa

Munuaisaltaan laajentuminen venyttää munuaiskapselia ja aiheuttaa tylppää, jäytävää selässä ja kyljessä tuntuvaa kipua. Tärähtely pahentaa kipua ja selässä on koputteluarkuus. Ks. hydronefroosi. Virtsanjohtimen kipu on hyvin voimakasta, aaltomaista, koliikkimaista ja johtuu paineen kasvusta tukoksen yläpuolella. Tavallisin tukoksen aiheuttaja on virtsatiekivi. Tyypillisesti kipu säteilee selkään, kylkeen, nivustaipeeseen ja reiden sisäpinnalle noudattaen anatomisia dermatomeja ks. virtsakivitauti. Eturauhastulehduksen aiheuttama kipu voi tuntua alavatsassa ja perineumin sekä peräaukon seudussa ja heijastua alaselkään, kiveksiin, reisien sisäpinnalle ja aivan virtsaputken päähän ollen joskus tulehduksen ainoa oire.
Dysuria

Virtsaamiseen liittyvä kipu on seurausta virtsaputken ja rakon ärsytyksestä. Näitä voivat aiheuttaa virtsatietulehdukset tai virtsaputken tulehdukset. Virtsaa voimakkaasti happamoiva ruoka tai lääkeaineet kuten tolfenaamihappo, voivat aiheuttaa voimakkaan dysurian.
Pollakisuria

Pollakisuria tarkoittaa tiheävirtsaisuutta. Potilaiden käsitykset tiheävirtsaisuudesta vaihtelevat. Virtsaamispäiväkirja esim. viikon ajalta on hyödyllinen apu asiaa selvitettäessä. Päiväkirjaan merkitään virtsaamisen kellonajat ja virtsamäärät. Näin saadaan selville rakon kapasiteetti ja todellinen tilanne. Runsas juominen on varsin yleistä vaivasta kärsivillä ja saattaa olla jopa oireilun syy. Useissa tutkimuksessa on katsottu, että 8 kertaa vuorokaudessa on vielä normaali virtsaamistiheys.


google - 26.03.2009 - 14:49


Verivirtsaisuus lapsella

Verivirtsaisuus ilmenee useimmiten veriviiruina vaipassa tai pikkuhousuissa tai veritippoina virtsasuihkun alussa tai lopussa. Kyse on tällöin useimmiten itsestään parantuvasta virtsaputken suun limakalvorikosta tai ohimenevästä virtsarakon virustulehduksesta. Joskus verta voi ilmetä virtsassa tapaturman seurauksena. Munuaisista peräisin oleva veri värjää virtsan tasaisesti, jolloin virtsa muistuttaa lähinnä kolajuomaa. Joskus imeväisikäisen vaippa värjäytyy punertavaksi ilman, että kyse on verivirtsaisuudesta. Eräät virtsan suolat voivat nimitäin aiheuttaa punerruksen. Tilanne voidaan tarkistaa helposti virtsan liuskakokeella (ks. virtsan seulontatutkimus
hematuria
Duodecim Lääkärikirja
17.5.2006 → (kansalaiset)

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|