Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - TERVEYS


| Vastaa viestiin | TERVEYS |

Endometrioosista

nimetön - 14.05.2008 - 10:31

Olen kärsinyt useamman vuoden alavatsa- ja yhdyntäkivuista. Lääkärissä kävin yli vuosi sitten ja epäilivät endometrioosia. Ultrassa ei kuitenkaan näkynyt mitään, joten Kättärillä eivät uskoneet kipujen johtuvan kyseisestä syystä, vaan käskivät mennä ruoka-aine allergia testeihin, eli tähystystä eivät tehneet.

No otettiin yleisimmät ruoka-aine allergia testit, eikä mitään löytynyt. Raskaaksi tulin sen jälkeen ja kivut loppuivat kuin seinään. Joitain viikkoja kului synnytyksestä, kunnes kivut alkoivat vähitellen palata takaisin.

E-pillereitä syödessä kivut olivat siedettäviä. Nyt en kuitenkaan niitä syö ja pahentuneet taas on todella paljon. Joten olisi kiva tietää enempi kyseisestä asiasta ja myös millasia oireita teillä on ollut ennen kuin endo on todettu??


VASTAUKSET:


katsoppa - 15.05.2008 - 06:42

Endometrioosiyhdistys.fi,muutenkin kun googletat,niin varmasti löytyy tietoa ja paljon !


Chala - 16.05.2008 - 19:19

Ensinnäkin jo puolivalmiinkin lääkärin pitäisi tietää, ettei endometrioosia voi nähdä ultrassa, siinä nähdään vain jos munasarjoissa on endokystia. Asiantunteva lääkäri tuntee käsikopelolla endonystyt, hyvin pienetkin.

Itsellä todettiin endometrioosi 2003. 2004 tehtiin laparoskopia eikä saatu kaikkea pois. Kuukautiset olivat välillä kivuliaammat ja välillä vähän helpommat, yhdyntäkipuja oli myös jonkun verran.

Endohan pahenee joka kuukautisten yhteydessä kun limakalvoa menee väärään suuntaan, joten e-pillereitä syödessä ja raskauden aikana endo periaatteessa paranee, mutta uusiutuu sitten aina taas kun kuukautiset alkavat.

On totta että tähystys on ainoa vaihtoehto tehdä varma endodiagnoosi, mutta kokemuksen syvällä rintaäänellä kovin kärkkäästi ei kannata itseään siihen tunkea jos on suinkaan mahdollista selvitä muuten, koska se ei todellakaan ollut hauskaa, eikä endometrioosista kärsivä saa siitä koskaan kovin pitkäaikaista helpotusta.

Toivottavasti syy löytyy ja hakeudu vaikka sitten yksityiselle jos mahdollista, erityisesti endometrioosiin perehtyneen gynen vastaanotolle niin saat varmasti oikeasti parempaa palvelua, diagnoosia ja apuja!


Pörri - 26.05.2008 - 10:03

Itse voin suositella lämpimästi laparoskopiaa.

Itselläni endometrioosi todettiin kolme vuotta sitten. Olin kärsinyt yhdyntäkivuista ja tajunnan lamauttavista kuukautiskivuistakin muutaman kuukauden ajan, kunnes varasin ajan yksityiselle gynekologille. Munasarjasta löytyi kookas endometriooma, ja lisäksi munasarja näytti olevan ihmeellisessä asennossa. Lääkäri epäili sen olevan kiinni kohdun seinämässä. Kuukauden sisällä pääsin laparoskopiaan, jossa oli tarkoitus varmistaa diagnoosi ja poistaa mahdolliset ylimääräiset kasvustot. Ainakin itselläni kovat kivut tyssäsivät siihen, eikä tähystys itsessäänkään ollut erityisen ikävä kokemus. Nukutus vähän pelotti, mutta muuten en kokenut pahoja jälkikipuja - ainoana ongelmana näkisin pienten tähystyshaavojen tulehtumisen, joka vaati sitten antibioottikuurin. Toistaiseksi vaiva ei ole uusiutunut, mutta todennäköisesti sekin päivä vielä koittaa.

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|