Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - ÄITIPARKKI


| Vastaa viestiin | ÄITIPARKKI |

sania ja paarma ym. kyselijät

hilleri - 29.09.2009 - 11:39

Tupakointi ja raskaus
Noin 20 prosenttia suomalaisista sikiöistä altistuu raskausaikana tupakansavulle. Sen sisältämät kemialliset yhdisteet kulkeutuvat sikiöön napanuoran ja istukan kautta. Sikiö saattaa altistua suuremmalle nikotiinipitoisuudelle kuin tupakoiva äiti.

Noin 20 prosenttia suomalaisista sikiöistä altistuu raskausaikana tupakansavulle. Nuoret ja vähän koulutusta saaneet äidit tupakoivat kolme kertaa niin paljon kuin korkeasti koulutetut.

Tupakoinnin vaikutusta raskauteen on tutkittu vuosia ja tulokset osoittavat kiistatta tupakansavun kemiallisten yhdisteiden terveyshaitat sikiölle. Tupakansavun sisältämät kemialliset yhdisteet kulkeutuvat sikiöön napanuoran ja istukan kautta. Nikotiini, häkä ja muut myrkyt kulkeutuvat sikiöön.

Istukan kautta sikiön verenkiertoon imeytyvä nikotiini saa aikaan kohdun, istukan ja napaverisuonten supistumisen ja aiheuttaa akuutin hapenpuutteen (hypoksia). Synnytyksessä otetuissa napaverinäytteissä on todettu lapsen veren nikotiinipitoisuuden olevan yhtä suuri tai suurempi kuin äidin veren nikotiinipitoisuuden.

Nikotiini on vaarallista myös lapsen hermostolle ja hidastaa hermo- ja aivosolujen jakautumista. Häkä, syanidi ja tupakalle altistuvan sikiön hapenpuute lisäävät nikotiinin aiheuttamien hermostovaurioiden riskiä. Nikotiinin vaikutuksesta sikiön sydämen lyönti kiihtyy ja hengitysliikkeet vähenevät. Lapsella saattaa olla synnytyksen jälkeen nikotiinin vierotusoireita, jotka näkyvät ärtyneisyytenä ja itkuisuutena.

Häkäkaasun ja nikotiinin ohella tupakansavun syanidi, kadmium ja lyijy ovat suurimmat sikiön kasvuhäiriön aiheuttajat. Syanidi on solumyrkky ja häiritsee solun elintoimintoja.

Kohdun ulkoinen raskaus ja keskenmeno

Tupakointi lisää kohdun ulkoisen raskauden riskiä 2,5-kertaiseksi. Tämän riskin vähentämiseksi tupakointi olisi syytä lopettaa 2–3 kuukautta ennen raskautta.

Tupakointi kaksinkertaistaa alkuraskauden keskenmenoriskin. Mitä enemmän polttaa, sitä suurempi keskenmenoriski on. Tupakointi aiheuttaa myös miniabortteja, jolloin raskaus keskeytyy jo ennen kuukautisten poisjääntiä.

Sikiön kasvu ja syntymäpaino

Jos äiti tupakoi raskauden aikana, sikiön kasvu äidin kohdussa hidastuu ja vastasyntynyt painaa syntyessään noin 150–400 grammaa tavanomaista vähemmän, äidin polttamien savukkeiden määrästä riippuen.

Tupakointi haittaa veren virtausta istukassa ja rajoittaa sikiön ravinnonsaantia. Tupakointi lisää keskosuutta, ja vaikeasti alipainoisista vauvoista 80 prosenttia on tupakoivien äitien lapsia. Alhainen syntymäpaino lisää vastasyntyneen kuolemanriskiä ja kätkytkuolemanvaaraa.

Pakkotupakointi ja raskaus

Myös pakkotupakoinnin on todettu haittaavan sikiön kehitystä ja lisäävän kohdunulkoisen raskauden ja keskenmenon vaaraa.


VASTAUKSET:


ap - 29.09.2009 - 11:40

Rintaruokinta

Tutkimusten mukaan tupakointi saattaa vähentää äidin rintamaidon määrää ja alentaa maidon rasva- ja ravintopitoisuutta.

Vauvan terveys ja pitkäaikaisvaikutukset

Tupakoivien vanhempien vauvoilla on kaksi kertaa enemmän hengitystieinfektioita kuin tupakoimattomien vauvoilla. Äidin raskausaikainen tupakointi kaksinkertaistaa vauvan riskin sairastua astmaan, samoin vauvan vatsakoliikkien ja huulihalkion riski kasvaa.

Raskausaikaisella tupakoinnilla saattaa olla myös pidempiaikaisia vaikutuksia vauvan terveyteen. Se saattaa rajoittaa painonnousua, pituuskasvua sekä hidastaa lukemisen ja matemaattisten taitojen kehittymistä. Myös yliaktiivisuus ja keskittymishäiriöt ovat yleisempiä tupakoivien äitien lapsilla. Tupakointi häiritsee naisen raskausaikaista hormonitasapainoa, millä saattaa olla pidempiaikaisia vaikutuksia naisen lisääntymisterveyteen.

Raskaudenaikaisen tupakoinnin vaikutukset eivät aina näy ultraäänitutkimuksessa, paitsi jos vauvan kasvu on hidastunut. Tupakointi on voinut aiheuttaa pysyviä vaurioita sikiön keskushermostoon, vaikka lapsen syntymäpaino olisi yli kolme kiloa.

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakointi kannattaa lopettaa ennen raskautta. Nikotiinikorvaushoitoa voi käyttää myös raskauden aikana. Silloin lapsi ei saa nikotiinin lisäksi häkäkaasua tai muita tupakansavun myrkkyjä. Nikotiiniakin sikiöön siirtyy vain kolmannes siitä määrästä, jonka tupakoiva äiti ja sikiö saavat yhdestä savukkeesta.

Lopettaminen nikotiinikorvaushoidon avulla on viisainta tehdä 1–3 kuukautta ennen raskauden alkua ja hedelmöitystä.


Lisätietoja:

Duodecimin Käypä hoito -suositus: Tupakointi, nikotiiniriippuvuus ja vieroitushoidot: http://www.kaypahoito.fi/kh/kaypahoito?suositus=khp00042

Vierola, H. Tupakka ja naisen terveys. Helsinki 1994.


yx - 29.09.2009 - 11:45

Hyvä kun laitoit vähän faktaa asioista..


Laitatko - 29.09.2009 - 11:56

nyt sitten myös ap viisaana ihmisenä esimerkiksi liikalihavuuden haitoista ja vaikutuksista mm raskauteen, sikiöön ja jo syntyneeseen lapseen. Sekä välilliset että valittömat vaikutukset!!!!!!!


kuulkaas nyt! - 29.09.2009 - 12:01

Se on kyllä sillä lailla että tupakka on kuitenkin paaaaaaaaaljon pahempi myrkky sikiölle kuin äitin lihavuus. Että josko vaikka sitä järjen hiventä edes etsisitte te jotka sitä tupakkaa edes KEHTAATTEKIN suosia odottavalle äidille..


ap - 29.09.2009 - 12:04

Laita sinä "Laitatko" itse niitä faktoja pöytään, jos niistä huolissasi olet!
En kans tajua, miten jotkut voi mitenkään puolustella tätä tupakointia...! Ei paljon järki päätä pakota.


** - 29.09.2009 - 12:22

Nämä keiden äidit ovat polttaneet raskausaikana ja ketkä ovat terveitä (sania, paarma ym.) ovat niitä onnekkaita jotka eivät ole sairastuneet.

Siis tupakointi aiheuttaa suurentuneen RISKIN saada sairauksia. Se ei tarkoita samaa asiaa kuin että jokainen tupakoivan äidin lapsi sairastuu. Tupakoivat äidit "pelaavat" tulevan lapsensa terveydellä ottamalla tietoisesti suuremman riskin.

Kurjaa, että tupakoivat äidit eivät välitä tulevan lapsensa terveydestä. Itse ainakin haluan minimoida riskit enkä tietoisesti kasvattaa riskiä, että lapsi sairastuisikin vakavasti.


ja huomio - 29.09.2009 - 12:30

Se ei se haitta näy välttämättä heti vauvana vaan ihan vuosien päästä esim. koulussa keskittymiskyvyn puutteena, oppimishäiriöt....

Et niin.


nikittä - 29.09.2009 - 12:33

mun laps paino syntyessään yli 4 kiloa, on normaali ja terve laps. ei ylivilkas, vähintään normiälykäs. kaverin laps taas astmaatikko, adhd ja mitä lie. mä poltin ja kaveri ei.


ja mulla - 29.09.2009 - 12:38

poika oli syntyessään 5,2 kiloa ja komea kaveri! poltin koko raskaus ja imetysajan noin kolme askia päivässä, kun biletettiin saatto mennä neljäkin askia. En tosin juonu koskaan enempää kuin viisi kaljaa illassa. Potra poika ja täysin terve tänäpäivänä. Pärjää hyvin koulussa erityislasten luokalla oman avustajan kanssa.


kyllä.. - 29.09.2009 - 12:40

.. on pahuus vallallaan täällä.


** - 29.09.2009 - 12:42

nikitön:

Sulla on käynyt tuuri. Polttamalla aiheutit suuremman riskin saada ongelmallinen lapsi. Polttamattomalla kaverillasi oli taas pienempi riski saada lapselle terveydellisiä ongelmia. Sua onnisti lottoarvonnassa ja kaverillasi oli huonompi mäihä. Sulla oli suurempi mahdollisuus kuin kaverillasi saada kaverisi lapsen kaltainen lapsi, mutta kohtalon korttipelissä sinä sait paremman käden kuin kaverisi. Vastoin todennäköisyyksiä. Uhmaatko todennäköisyyksiä seuraavassakin raskaudessa ja luotat hyvään tuuriin?


mutta.. - 29.09.2009 - 12:44

..ihanaa on huomata nämä hyvän tahtoiset äiditkin täällä.


paarma - 29.09.2009 - 12:44

onko oikeasti totta että vanhemmat jotka eivät tupakoi heidän lapset eivät sairasta ollenkaan


Paarmalle - 29.09.2009 - 12:45

Miten sinä ilkeät puolustella TUPAKOINTIA RASKAANA??!!??

M I T E N ?


** - 29.09.2009 - 12:56

Paarma: Eihän kukaan väitä että tupakoimattomien lapset eivät sairastaisi ollenkaan. Kyse on siitä että tupakoiva äiti ottaa tietoisesti suuremman RISKIN saada terveydeltään ongelmallinen lapsi.

Kuvittele; Menet korttipöytään ja laitat panokseksi lapsen terveyden. Tässä korttipöydässä tupakoiva äiti häviää todennäköisemmin kuin tupakoimaton. Toisinkin voi käydä, mutta valitsetko itse mieluummin pöydän jossa on parempi todennäköisyys voittaa vai hävitä? Kyllä minä ainakin haluan antaa lapselleni parhaat mahdolliset kortit elämään. Kohtalo voi päättää toisin, mutta en ainakaan anna tietoisesti huonoja kortteja joilla todennäköisemmin häviää.

Tarvitaanko vielä lisää vertauskuvia, jotta ihmiset ymmärtäisivät sanan RISKI paremmin?


ap - 29.09.2009 - 12:56

Uskomatonta, miten typerän kuvan itsestään esimerkiksi "paarma" näillä kommenteillaan antaa! Se nyt on lukemattomissa tutkimuksissa todistettu, mitä raskaudenaikainen tupakointi aiheuttaa! Se, että jos tupakoinnista huolimatta saa terveen lapsen, on LOTTOVOITTAJA, kuten joku täällä jo ilmaisikin! Ihan kuin tämä tupakointi olisi joillekin joku kisa: "Meidän äiti polttikin askin päivässä". Miten typerää! Niille nostan hattua, jotka täällä ovat tyhmät tekonsa myöntäneet ja niitä katuvat. Mutta nämä "puolestapuhujat"... Taitaa se raskaudenaikainen tupakointi olla tuhojaan siellä aivoissa tehnyt, kun noin älyvapaita kommentteja annatte!


Mielipide - 29.09.2009 - 12:58

Ap on hyvällä asialla. Mutta tuskin tällaiset ketjut kannustaa ketään ihan oikeasti lopettamaan... ennemminkin nämä tällaiset ketjut koetaan syyllistävinä.. vai kokeeko joku tupakan kanssa kamppaileva saavansa näistä apua? Fakta on faktaa ja sitä pitää esittää tarpeen tullen, mutta jos joku haluaa täällä aidosti kannustaa ja tsempata plttavia äitejä lopettamaan, kenot siihen ovat aivan muut. Olen todellakin tupakointia vastaan, mutta olen satavarma siitä, että pelkästään tupakointi ei tee kenestäkään huonoa äitiä.


paarma - 29.09.2009 - 13:01

en todella puolustele, lukekaapa ketjun alusta, enkä polta itse,mutta turhaan tulikiviä tiputtelette polttajien niskaan ,varmaan nämä asiat on kerrottu kaikille ,en aio enää näitä kommentoida, kaikilla omat syntinsä


Voi jösses! - 29.09.2009 - 13:17

No kyllä saa ihan syyllinen olo tullakin!!

Niin että päätäkös sitä pitäisi vaan silitellä ja lätystää että ei kuule haittaa, polta vaan... HOH HOH JA HAH HAH!


malla - 29.09.2009 - 13:24

Kyllä minunkin mielestä pitää olla melkoisen tyhmä joka polttaa vaikka odottaisi vauvaa. Ja kuinka itsekästä...inhottavaa!

voi - 29.09.2009 - 13:45

jeesuksen kullikarvat!

mitä vittua se kuuluu teille, jos joku polttaa odottaessaan? ja riskit on aina olemassa, polttamattomillakin. ja kas kummaa, kun omien tuttujen joukossa niillä savuttomilla on niitä sairastavia ongelmalapsia ja savullisilla normaaleja. noin niin kuin keskimäärin. eli mitäs nyt sitten tehdäänkään noilla tilastoilla? pyyhitään paskat perseestä.
menkää vittu kirkkoon jeesustelemaan, ihan kuten toi yks kirjotti, nää ketjut ei auta yhtään polttavaa ihmistä. päin vastoin, kun tulee paskaa niskaan niin polttaa vielä enemmän. eli te hurskaat täällä riskeeraatte niitä lapsia vielä enemmän, ku äidit stressissään nää luettuaan polttaa tuplasti.


tsot - 29.09.2009 - 13:49

Äläpäs ala sieltä yhtään irvistelemään sinä voi!

Vai sattuiko pahastikin omaan nilkkaan....?


sania - 29.09.2009 - 13:56

Minä kyllä tiedän nuo kaikki asiat enkä puolustele tupakoitsijoita. Mutta vastausta et edelleen antanut minulle eli kuinka minä olen sairas? Eli olet väärässä kun sanot etteivät tupakoisijoiden lapset ole terveitä. (Liian suuri yleistys -myös kaikki sisarukseni ja mieheni ja mieheni sisaret ovat terveitä vaikka myös heidänkin äiti poltti jokaisessa raskaudessa) Minulla ei ole todettu yhtään mitään äidin tupakoinnista johtuvaa sairautta.

Otin asian esille, (että äitini poltti minua odottaessa ja on sen avoimesti kertonut -silloin vaaroja ei niin tunnettu hyvin) koska sinun viestisi antoi ymmärtää että kaikki tupakoitsijoiden lapset ovat sairaita ja se ei pidä paikkaansa.


Muori* - 29.09.2009 - 14:03

Jokainen joka pikkuisenkaan puoltaa odottavan äidin tupakointia, ansaitsisi kunnon tukkapöllyn!


Hmmm - 29.09.2009 - 14:47

AP,mua kyllä ihan naurattaa toi sun tarve päteä ja tuoda itseäsi esiin parempana.

Et tosiaan voi yleistää että kaikki tupakoitsijoiden lapset olisi sairaita,tunnen aivan helvetin monta äitiä jotka elivät täysin kirjojen mukaan,ja rintaruokkivat vauvaa ja silti heidn lapsillaan on kaikenmaailman terveysongelmia mm.astmaa,eksmaa,ihottumia,korvatulehduskierteitä,nuhaa koko ajan jne...

Mun mummoni poltti raskausajan kun odotti äitiäni,silti äitini on terve kuin pukki vielä nyt 60 vuotiaanakin,sanoisin ett jopa terveempi kuin monet alle 30v!!!
Äitini myös poltti kun odotti minua,ja kas olen ollut koko ikäni terve,vaikka itsekin poltan ja nyt olen 40kymppinen.
Minäkin poltin odotusaikana,ja siitä huolimatta mulle syntynyt 2 tervettä poikaa,molemmat on aian olleet kehityksessä edellä muita ikäisiään,ja eivät todellakeen ole jääneet pituuskasvussa jälkeen.

Ap,viisastele sinä minkä haluat ja kopsaa niin monta tilastoa kuin löydät,mutta loppujenlopuksi jokainen tekee omat päätöksensä siitä,miten elävät elämäänsä.
Tupakoitsijat ovat aina tienneet siihen liittyvät riskit
ja jos he eivät halua niitä tiedostaa,se on heidän oma asiansa.

Onhan sekin todistettu että rintaruokinnan hyötyjä on liioiteltu,mitäs siihen sanot?
Hyi minua,en edes koskaan antanut lapsilleni rintaa,vaan korvikkeella mentiin kummankin lapsen kanssa.


Hmmm - 29.09.2009 - 14:47

AP,mua kyllä ihan naurattaa toi sun tarve päteä ja tuoda itseäsi esiin parempana.

Et tosiaan voi yleistää että kaikki tupakoitsijoiden lapset olisi sairaita,tunnen aivan helvetin monta äitiä jotka elivät täysin kirjojen mukaan,ja rintaruokkivat vauvaa ja silti heidn lapsillaan on kaikenmaailman terveysongelmia mm.astmaa,eksmaa,ihottumia,korvatulehduskierteitä,nuhaa koko ajan jne...

Mun mummoni poltti raskausajan kun odotti äitiäni,silti äitini on terve kuin pukki vielä nyt 60 vuotiaanakin,sanoisin ett jopa terveempi kuin monet alle 30v!!!
Äitini myös poltti kun odotti minua,ja kas olen ollut koko ikäni terve,vaikka itsekin poltan ja nyt olen 40kymppinen.
Minäkin poltin odotusaikana,ja siitä huolimatta mulle syntynyt 2 tervettä poikaa,molemmat on aian olleet kehityksessä edellä muita ikäisiään,ja eivät todellakeen ole jääneet pituuskasvussa jälkeen.

Ap,viisastele sinä minkä haluat ja kopsaa niin monta tilastoa kuin löydät,mutta loppujenlopuksi jokainen tekee omat päätöksensä siitä,miten elävät elämäänsä.
Tupakoitsijat ovat aina tienneet siihen liittyvät riskit
ja jos he eivät halua niitä tiedostaa,se on heidän oma asiansa.

Onhan sekin todistettu että rintaruokinnan hyötyjä on liioiteltu,mitäs siihen sanot?
Hyi minua,en edes koskaan antanut lapsilleni rintaa,vaan korvikkeella mentiin kummankin lapsen kanssa.


** - 29.09.2009 - 14:53

Hmmm: Kylläpä sulla onkin erinomainen suku. Varmaankin tupakoinnin ansiota

Ja ei kaikki tupakoitsijat näytä tietävän riskeistä. Jos sinä tiedät, älä yleistä.


** - 29.09.2009 - 14:56

sania: tuohon sun terveyteen vastasin tuolla ylempänä. Sulla on vaan käynyt tsägä riskistä huolimatta. Suurempi riski ei tarkoita automaattisesti sairautta.


Kiira - 29.09.2009 - 15:08

Mielestäni ap puhuu täyttä asiaa!
Hän ei yleistä asiaa; hän ei kirjoittanut, että KAIKKI sairastavat vaan on suurempi riski sairastua. Eikä väittänyt, että tupakoimattomien äitien lapset eivät sairasta mitään.
Joillakin vallitsee täällä putkinäkö. Kiellätte asiaa ja teette tupakoinnista hyväksyttävää, koska ette kestä kohdata sitä silmästä silmään. Olette selittämässä, mitä vammoja EI ole ainakaan syntynyt tai ole esiintynyt. VOI HERRAJUMALA!
Itse en voisi elää näin. Joo, kyllä pituuskasvu on ainakin normaalia tai kehitys muiden ikäistensä tasolla. Selvästi olette kuitenkin olleet huolissaan asiasta?

Eihän se asia meille kuulu jos nainen poltaa, mutta ette tuleva äiti?
Kumpaa veikkaisitte. Jos vauvalta voisi kysyä, että haluaisiko hän äitinsä polttavan, mitä hän vastaisi.
Tai jos vastasyntynyt pystyisi kertomaan tupakan aiheuttamista kärsimyksistä äidilleen, niin moniko polttaisi enää?


Hmmm - 29.09.2009 - 15:12


sania - 29.09.2009 - 15:53

Aivan oikein; suurempi riski ei tarkoita automaattisesti sitä, että sairastuu, siksi en allekirjoitakkaan aloittajan lausetta; "Niistä lapsista ei todellakaan tule terveitä....Se siinä kamalinta onkin." ...Ja siksi haluaisin vastauksen, että mitä minä mahdollisesti sairastan. -Liian kärkäs yleistys!


** - 29.09.2009 - 16:12

Mutta onko oikein ottaa suurempi riski lapsen terveyden kustannuksella?

Nuo Kiiran kysymykset on hyvin sanottu! Mitä lapsi sanoisi jos siltä itseltään kysyttäisiin?


Heh - 29.09.2009 - 16:23

Näemmä Sanian yksinkertaiseen kyssäriin ei voitu vastata.

Kantsiiko diabeetikon, astmaatikon, epileptikon tai esim. ylipainoisen tulla raskaaksi. Riskit lapselle ovat suuremmat... Sanokaamme siis yhdessä; Ei lapsia tupakoitsijoille, ei lapsia ylipainoisille, ei lapsia astmaatikoille, ei lapsia epileptikoille.


** - 29.09.2009 - 16:30

Heh: Onpahan vastattu

Ihminen voi valita tupakoiko, usein myös liikalihavuus on ihmisen itsensä tekemä valinta (poislukien sairaudet jotka aiheuttavat lihavuutta). Onko astma, epilepsia tms. ihmisen oma valinta? Noita asioita ei voi rinnastaa.

Jos vastasyntynyt osaisi vastata, mitäköhän hän vastaisi jos kysyttäisi; Oliko kivaa kun äiti poltti tupakkaa?


::::.... - 29.09.2009 - 17:11

Alle 17-vuotiaan raskaus on terveysriski ja yli 40-vuotiaan ...


Heh - 29.09.2009 - 21:11

Minä ymmärsin Sanian kysymyksen niin, että mitä hää oikein sairastaa kun hänen mutsinsa on polttanut ja eipä siihen kukaan ole vastannut. En ainakaan vastausta löydä vaikka kuinka etsin.

Taitaapi täällä joillakin mutseilla olla huono taito ymmärtää lukemaansa.


mamma80 - 29.09.2009 - 21:35

tämä mamma ei oikein voi ymmärtää minkä takia tuohtua noin suuresti siitä jos toiset polttavat odotusaikana??? itse en polta mutta olen polttanut. tämän raskauden aikan en ainuttakaan tupakkaa. se ei todellakaan kuulu kenellekkään muulle kuin polttavalle odottavalle äidille. eiköhän kaikki tupruttelijat ole saanut infonsa neuvolasta tai lääkäriltä. tunnen itse äitejä jotka ovat polttaneet raskaana ollessa siinä mitä ennen raskauttakin, mutta se EI ole minun asiani huomauttaa asiasta hänelle!! ja ihan turha tänne on noita faktoja tupakanvaaroista laitella koska jos ei ole tietoinen ko. asiasta pitää olla tynnyrissä kasvanut. en puolustele tupakoitsijoita mutten myöskään "halveksi" heitä asian takia. ja mitä täällä monet on muista terveysriskeistä laitellut niin kyllä ne aika lähelle menee vaaroissa tuon tupakoinnin kanssa. vai oletteko nähneet ylipainoisen vanhemman kanssa "normaali" painoisia lapsia?? itseäni hirvittää enemmän liikalihavat lapset samankokoisten vanhempien seurassa kuin ne joiden vanhemmat sauhuavat!


näinpä - 29.09.2009 - 23:50

mamma80 sen sanoi. kumpa se menis näitten ihmisten kaaliin!!!


Niin - 30.09.2009 - 00:36

Kysehän ei nyt ole siitä, mikä kutakin "hirvittää", vaan miksi nää polttajat PUOLUSTELEVAT itseään kaikin keinoin?

-rinnastamalla asiaansa ylipainoisten raskauteen

-ilmoittamalla, että "äitikin poltti, eikä mitään ongelmia ole" jne.....


Tämä on nyt vaan yksi tietty asia, johon vois vastata vaan yksinkertaisesti: "Kyllä, tiedän vaaralliset riskitekijät, mutta silti poltan itsekkäästi, vaikka olen raskaana" Ja piste.

Antakaa lihaville odottajille sen jälkeen heti tilaisuus samanlaiseen synninpäästöön, ja sen jälkeen sitten alkoholisti- ja huumeäidit vuoroon jne...kun eihän tässä ole mitään epäselvää, mutta silti täytyy kiemurtaa, kuin mato koukussa...


jep - 30.09.2009 - 08:49

Hyvin paukastu edellinen teksti! Jokohan meni typerimmillekin perille....?

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|