Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - ÄITIPARKKI


| Vastaa viestiin | ÄITIPARKKI |

Maksetaanko teillä lapsille

oman huoneen... - 24.09.2009 - 19:03

...siivoamisesta, roskien viemisestä, tiskihommista ym. perusasioista kodin kunnossa pitämiseksi????

Olen tässä sivusta ihmetellyt ystävättären perheen meinikiä. Heillä on tyttö 11-v. ja poika 13-v. ja lapset saavat 5 euroa, jos raivaavat huoneensa siedettävään kuntoon kerran parissa viikossa. Imuroinnista tulee 1 euro, samaten tiskikoneen tyhjentämisestä, roskien viennistä. Vessan pesukin on 5 euroa kerta. Taitaa maksu tulla salaatin pilkkomisesta ja lihapullien pyörityksestäkin.

En ymmärrä tuota, koska minusta nuo on ihan normi kotitöitä, jotka kuuluvat kaikille tasapuolisesti.
Meillä on poika,10, poika,13, ja tyttö,15 ja he kyllä tekevät kotitöitä ihan palkatta.
Kun haluavat ansaita rahaa, menevät tekemään esim. siivoksen naapurin vanhan sedän luo, auttavat meidän firmassa (puualan yritys, tehdään leikkimökkejä, laitureita yms.) sen, mihin pystyvät, mutta emme siis käytä lapsityövoimaa.

Miten teillä muilla?


VASTAUKSET:


Meillä - 24.09.2009 - 19:06

annetaan kuukausirahana per lapsi 50 euroa ja se edellyttää myös oman osansa hoitamista kotitöistä. Omien huoneiden siivous ilman muuta mutta myös muita taloustöitä, kaupassa käyntiä tms. Lapset 10 ja 12 vuotta.


meillä - 24.09.2009 - 19:13

taas viikkoraha kun ovat tehneet oman osansa siivouksesta.Meillä ei naapurinsetää jolla vois autella eikä omaa firmaakaan.


nikittä - 24.09.2009 - 19:50

Onpas aikamoinen kk-raha tuo 50€ noin nuorille lapsille!
Meillä on yksi teini-ikäinen ja hän on alkanut saamaan juuri tässä kuussa tuon 50, kun 15 täytti.
Ennen sitä annettiin 20€ alkaen 12v.
Sitä ennen 10€ alkaen 10v.


No tuota - 24.09.2009 - 19:58

meillä ei rahasta ole pulaa ja sitä voidaan antaa lapsillekin. Säästöön yleensä laittavat ja välillä ostavat jotain tarvitsemaansa. Mitä pahaa siinä on?


nikittä - 24.09.2009 - 20:07

Se on minusta kyllä ihan sama onko rahaa (odotinkin tällaista ilmoitusta ), mutta paljon rahan antaminen pienestä pitäen voi hyvin vääristää lapsen kuvaa siitä, mikä on paljon, mikä vähän.

No, ehkä teillä on sit niin paljon, ettei lapsenne koskaan joudu miettimään, mitä ruokaa ostaisi sillä 50 eurolla, joka jää käteen laskujen ym. jälkeen. Toivotaan näin.


jelena - 24.09.2009 - 20:08

"Meillä ei naapurinsetää jolla vois autella eikä omaa firmaakaan."

Tää on varmaan suurin syy, miksi ihmiset maksava lapsilleen kotitöistä, jollain tavallahan lapsille on opetettava, ettei rahat kasvaa puussa, vaan työllä ne on ansaittava.


Salla - 24.09.2009 - 20:29

No meillä on niin että jos ei omaa osaansa ole kotitöistä tehnyt ei sitä viikkorahaakaaan tipu!
Viikkorahaa annetaan:
11v saa 3,5€
8v saa 3€
kohta 5v saa 2,5€
Ja nuo nuoremmat eivät saa rahaa lainkaan...
Ja siis nuo rahat menevät yleensä säästöön tai ostavat sitten jotain kivaa..


Nennu - 24.09.2009 - 20:44

Minäkin sain aikoinaan viikkorahani, muttei sitä mitenkään suhteutettu kotityöntekoon; tein, kun äitini määräsi enkä mukissut.

Minusta se on normaalia, että jo taapero opetetaan korjaamaan lelunsa pois ja enenevässä määrin osallistumaan pieniikin kotitöihin oman kykynsä mukaan.
(Meillä 3-v. pyyhkii pöytiä/pölyjä, kastelee kukkia ym. pientä leikin varjolla)

Mie en vielä viikkorahoista puhu, mutta edessä se on sekin.


pupunen - 24.09.2009 - 20:58

Meillä kun miehen vanhin oleskelee viikkoja esim kesälomilla (alakouluikäinen) niin hänen pitää joka aamu pedata sänky ja iltaisin huoneen pitää olla raivattu leluista, näistä merkataan listaan päivittäin onko hommat hoidettu. Lisäksi voi tehdä bonushommia, tyhjentää tiskikonetta yms (siis sellaisia hommia, mihin en yleensä pyydä lapsia avuksi, roskien vienti nyt vaan on homma joka hoidetaan ilman palkkaa ) ja niistä tulee viikkorahaan vähän extraa (ja nyt puhutaan 10-80snt/homma). Viikon lopuksi lista käydään läpi ja maksetaan viikkoraha ja mahdolliset extrat.

Tuo meidän taapero (alle 3v) siivoaa myös päivittäin leikkinsä jäljet pois, nukkumaan mennessä huone pitää olla järjestyksessä, eikä makseta mitään Viikkoraha tulee sitten myöhemmin kuvioihin, mutta jos sen viikkorahan mielii saada, niin samat säännöt tulevat käytäntöön.

Mutta nuo roskien viennit yms on vähän hankala homma kyllä rahapalkallisiksi laittaa... siinä tulee helpolla vääristymä, että kotitöitä tehdään vain rahan takia.


Nikitön - 24.09.2009 - 21:09

No meillä hoidetaan kotitöitä joka päivä esim.viedään roskat,oma huone on järjestyksessä,autetaan ruoan laitossa kykyjen mukaan,siivouksessa jne.Sen edestä ei mitään viikko tai kuukausirahoja saa,koska nuo on perus asioita jotka täytyy hoitaa.Jos tarvitsevat jotakin niin pyytävät rahaa ja yleensä saavat.Mun mielestä tämän ikäisten ei pidä tehdä "työtä".
Lapset 9 ja 11v.


samaa - 24.09.2009 - 22:35

mieltä edellisen kanssa. Minusta roskanviennistä, astioiden laitosta, oman huoneen siivouksesta ei kyllä tarvitse maksaa mitään, itsehän se lapsi sen huoneensa sotkee, roskiin laittaa myös roskia ja syö astioista. Tasapuolisesti hoidettavia hommia perheen kesken. Minulle ei ole koskaan maksettu viikko eikö kk rahoja, olen pyytänyt silloin kun tarvinnut sekä saanut myös sitä. Toki on eri asia jos perheessä sovitaan että jokainen saa pienen palkan jostain isommasta työstä, esim. nurmikon leikkuu, koko talon imurointi, lumitöiden luominen yms. Meillä ei tuo viikkoraha asia ole vielä piiitkään aikaan edessä, mutta sekin sitten joskus, en siis sano että on väärin maksaa viikkorahaa, mutta katsokaa nyt mistä sitä maksatte.


mm - 25.09.2009 - 14:02

Tää on ehkä aiheen vierestä, mutta... Mä oon puolestani seurannu naapurin "lapsia" eli tyttö 18 v ja poika 17 v. Tikkua ristiin ei tarvi kotona laittaa, vaan harrastuksia harrastusten perään. Äiti ja isä tekevät kaiken. Tekeeköhän äiti ja isi sitten kotityöt niittenkin kotona, jos joskus pois täyden palvelun hotellista muuttavat...??


Hehee - 25.09.2009 - 17:20

Aina kun täällä keskustellaan viikkorahoista ja joku kertoo antavansa vähän suurempia summia niin eikös heti kateelliset hyökkää kimppuun "kasvatusoppeineen". Eikö se nyt ole jokaisen perheen oma asia, kuinka paljon lapset saa viikkorahaa? En myöskään tajua, miten se kierouttaisi lasten käsitystä rahasta varsinkin, jos se pannaan säästöön JA sillä rahalla lapset itse ostavat tarvitsemiaan asioita. Muutenhan raha hankintoihin tulisi joka tapauksessa niiltä vanhemmilta!


takku - 25.09.2009 - 18:55

minulla oli yläasteella kaveri joka sai kaikesta kotona auttamisesta rahaa. Tapasin hiljattain hänet monen vuoden jälkeen (lähestytään kolmeakymppiä) ja hän ei vieläkään auta vanhempiaan ilman rahallista korvausta (vaikka siis käy töissä ja tienaa omaa rahaa)!

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|