Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - ÄITIPARKKI


| Vastaa viestiin | ÄITIPARKKI |

Gluteenittomien leipojat! Auttakaa!!

heinähattu - 15.09.2009 - 15:01

Minä olen tällainen nipotarkka luonne

Ja ongelma; Minulle tulee vieras, jolle väsäsin gluteenittoman hyydykekakun. Vatkaimen pyyhin päältä hyvin, mutta "samalla tuotantolinjalla" on käsitelty vehnäjauhoja, kun olen tavallisia leivonnaisia sillä vatkannut.

-- ELI voiko tarjota kakkua, joka on vatkattu vatkaimella, jolla vatkattu vehnää??????


VASTAUKSET:


Jaana-87 - 15.09.2009 - 15:06

jos olet siis pessyt sen osan joka vatkaa taikinaa ja muualta ei mahdollista tulla jauhoja niin voit tarjoilla. Isäni on gluteenikko, samoin puolisukua, itse selvisin siitä,ainakin vielä(isälläni havaittiin keliakia vasta 50v.).


Jaana-87 - 15.09.2009 - 15:07

Mutta täytyy siis tosissaan olla tarkka. Sillä pienikin määrä tekee kaiken hyödyttömäksi jos on paha keliakia.


Riippuu - 15.09.2009 - 15:08

Riippuu henkilöstä. Esim. äitini ei saa kovin herkästi oireita, hällä siis keliakia. Vain jos suoranaisesti syö vaikka normi leipää, saa oireita. Mutta tiedän henkilön, jolla on vilja-allergia ja hän saattaa saada oireita vaikka vain koskettamalla vahingossa jauhoja ja just noin, että samalla vatkaimella vatkattu jotain tms.


et valitettavasti - 15.09.2009 - 15:09

voi... edes samoista astioista et voi kakkuasi tarjota... Tiskaaminen/tiskikoneen puhdistuskaan ei ole riittävää

Itse reagoin heti ja valitettavasti joudun usein kieltäytymään juuri tälläisen takia , vaikka minua varten on tehty gluteenittomia/vilja-allergiselle sopivaa tarjottavaa.

Kurjaa, mutta niin se vaan on.

Itse joskus olen vienyt mukanani omat astiat tai sitten käyttänyt kertakäyttöastioita


ap - 15.09.2009 - 15:24

Tietenkin oli puhdas kulho, puhtaat vatkaimet, puhdas kakkuvuoka. Vatkain, koneosa, on sama mikä meillä muutenkin siis käytössä.

...ÄÄÄÄÄÄÄH. Minun pitää kysyä häneltä, käykö kakku. Astiat ovat kuitenkin ainakin ennen ihan meitä kaapista kelvanneet. Ajattelin kerrankin jotain leipoa itse, ettei aina olisi kaupan juttuja.

Mutta ihanko totta, eikö käy, jos tiskikonepuhtaat välineet otan ja sellaisen suolaisen piirakan teen, johon NYPITÄÄN voihin gluteenittomat jauhot, vaikka hanskat kädessä?? Eli ei käytetä vatkainta. Eikö nuo minun astiatkaan siis sovi? Voi, menee vaikeaksi.


Kirsi - 15.09.2009 - 15:37

Uskoisin että voit sitä kakkuasi tarjota samoista astioista kuin ennenkin. Luulisin että nimimerkin "et valitettavasti" on aika äärimmäinen tapaus ja tuskinpa sinun vieraasi niin herkkä on, jos kerran aikaisemminkin on samoista astioista pystynyt syömään.

Meilläkin puoli sukua on keliaatikkoja ja ei niiden takia joka taloudessa kyllä tuplaten vatkaimia ym. vermeitä ole hankittuna.


Jaana-87 - 15.09.2009 - 15:37

Se tosiaan liittyy ihan siitä allergian luokasta niin kuin "riippuu" kirjoitti.
Siksi tyydynkin isälleni aina tarjoamaan jäätelöä tai kaupasta ostettua.


ap - 15.09.2009 - 15:54

Eli leivon tuon suolaisen piirakan ja myönnän, että kakku on vatkattu vatkaimella, joka on nähnyt myös vehnätaikinaa! Hän sitten itse saa päättää, mitä suuhunsa laittaa. Laitan tarjolle kuitenkin myös salaattia, leipäjuustoa, tuo jäätelökin olisi helppo toteuttaa...


Eemeli - 15.09.2009 - 20:28

Riippuu ihan keliaakikosta. Mun miehellä on keliakia ja samoilla keittiövälineillä valmistetaan meillä kaikki ruuat. Pestään vaan välillä. Kaikkien keliakia ei ole yhtä paha kuin nimimerkin "et valitettavasti".

Paras ratkaisu tosiaan on täysin rehellisesti kertoa vieraallesi, miten mikäkin on tehty, ja hän voi sitten itse päättää, mitä uskaltaa syödä. Yleensä erikoisruokavaliota noudattavat ihmiset ovat tyytyväisiä, kun heidän ruokavalionsa on huomioitu edes jotenkuten, vaikka kaikki ei nyt ihan nappiin olisi mennytkään.

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|