Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - PARISUHDE


| Vastaa viestiin | PARISUHDE |

Riitelyä rahasta

Köpis - 16.07.2009 - 09:43

Meillä tapellaan nykyään pääasiassa rahasta. Tähän asti on menty niin että koko mun palkka (tai no, tällähetkellä äippäraha) menee suoraan lainanlyhennykseen ja yhtiövastikkeeseen. Lisäksi maksan puhelinlaskuni n. 30e/kk ja opintolainanlyhennyksen 130e/kk. Mies käy töissä ja tienaa reilusti yli tuplasti sen mitä minä. Hän on sitten maksanut laskut ja ruoan. Jos haluan jotain, pitää pyytää rahaa mieheltä ja lähes aina vastaus on 'nyt just ei oo..' Kysyin mieheltä miten on mahdollista että meidän kolmen hengen perheen laskut(sähkö,netti, vakuutukset) ja ruokakustannukset on yli 1300 euroa kk!? Mies näytti sitten mitä laskuja kk maksaa, niin puhelinlasku hänellä oli yli 120 euroa. pelkkiä 'omia' menoja hänellä oli 450 euroa,lainanlyhennyksiä ja osamaksuostoksia. Jotka hän sitten laittaa meidän yhteisiin menoihin. Mitkä ei mun mielestä kuulu yhteisiin menoihin! Kun kerta mä maksan itse oman puhelinlaskun ja oman op-lainanlyhennyksen, niin miksi miehen saman yli kolminkertaiset laskut onkin yhteisiä?! Tajusiko joku? Omiin juttuihin miehellä riittää kyllä rahaa. Hän harrastaa valokuvausta, joten joka kk riittää rahaa ostella kyseiseiä tarvikketa 100-1000 eurolla!
Lisäksi mies saa JOSTAIN lisähommasta (ei kerro enempää) joka kk lisää rahaa. Nämä 'lisätienestit' menee suoraan hänen omaan taskuunsa, ja hän ostelee niillä itselleen mukavuuksia, nämä eivät kuulu hänen mielestään yhteisiin rahoihin.
Esim.Mies lähti juhlimaan ja tämä lysti kustansi about 200 euroa! Mutta, mies eilen piikitteli että MINUN kampaamokäynnin (40 euroa, eka kerta 2,5 v kampaajalla) takia hän joutui kajoamaan remppasäästöihimme (mutta ei maininnut että pisti palamaan 200 e juhlimiseen, minun 40 e oli liikaa).

Eilen sanoin että haluan nyt jatkossa että tililläni olisi edes 100 euroa/kk 'omaa rahaa' josta voisin ostaa vaikka juuri sen kasvorasvan jonka haluan, eikä mun tarvi kosteuttaa kasvojani halvimalla kropparasvalla, kun mulla ei ole rahaa ostaa edes kasvovoidetta. Mies vaatii että jatkossa sitten kaikki maksetaan pennilleen puoliksi.
Onko teidän mielestä reilua, että minä joka olen kotona lapsen kanssa (teen kaikki kotihommat ja hoidan/herään lapsen kanssa, mies ei ole kertaakaan 8 kk siivonnut, tehnyt ruokaa, herännyt KERTAAKAAN lapsen kanssa) kärsin nyt tästä tilanteesta persaukisena, kun saan äitiyspäivärahaa vähän.
Hmm, selitän varmaan todella huonosti.. Ymmärtääkö kukaan? Sanoin sitten miehelle että jos aletaan pennilleen maksamaan kaikki puoliksi, kotityöt ja lapsenhoito tapahtuu myös puoliksi. En aio tehdä enää ruokaa, mies tehköön joka toinen päivä. Aletaan sitten tehdä siivousvuorotkin, ja mies herätköön tytön kanssa puolet öistä.Mulla kun on sellainen olo, että olen ilmainen orja, jonka jokainen pyyntö on liikaa. Hän sanoo että rahamme ovat yhteisiä, mutta kuitenkin koska hän tienaa enemmän, hän saa kuluttaakin enemmän. Vaadinko kohtuuttomia?


VASTAUKSET:


AQQA - 16.07.2009 - 10:14

Tuo on aina niin surullista kun pariskunta joka asuu yhdessä ja jolla (pitäisi) olla yhteinen talous ja raha-asiat niin sitten joudutaan riitelemään mikä on kummankin rahaa.
Minun mielestäni ei olisi kohtuutonta vaikka vaatisit että kaikki laskut, on ne sitten sinun op: lainoja tai miehen osamaksuostoksia maksetaan yhdessä ja jäljelle jäävä "ylimäääräinen" raha jaetaan 50"50. Koska te elätte yhdessä!! Ja kun teillä lapsi(a)kin on niin eihän se sinun "vikasi" ole että joudut olemaan äippärahalla joka on todella pieni sama minkä alan kk palkkaan vertaisi.
Mutta jos miehesi harrastaa valokuvausta, ja kenties saa siitä myös rahaa? On mielestäni kuitenkin oikeaa suoda hänelle ne valokuvaus välineet joita tarvii, ja tiedän, ne ei ole mitään halpoja.
Miehesi ei ilmeisesti osaa asrvostaa kotiäidin roolia, joten ehkä sinun kannattaisi jakaa (pakottaa) nämä arkipäivän arkareet myös miehesi kanssa. Saati sitten lasten hoito! Kyllä se on miehenkin tehtävä osallistua SAMANLAILLA, eri asia viikolla jo miehesi käy töissä, mutta sitten hoitaa viikonlopun heräämiset.
Kyllä tuo sun tarina vähän kuulostaa siltä että miehesi ei aja sinun etuasi juuri ollenkaan. Tottakai sinulla on oikeus ja on vähintäänkin suotavaa että vedät vähän enemmän rajoja itsellesi.


vinkki - 16.07.2009 - 10:37

Maksakaa asumismenonne puoliksi, niin sinulle jää itsellesi vähän ja miehesi tietää mihin häneltä pyydetyt rahat menevät, yhteiseen kotiinne.


Köpis - 16.07.2009 - 10:38

Kun mitä enemmän mä mietin tätä tilannetta, huomaan että suurin asia mikä mua risoo on tää että teen töitä 24/7 (Mies on aika vaativa mitä tulee kodin siisteyteen ja ruokaan) ilman arvostusta. Tuntuu että miehelle tärkein arvo on raha ja mittaa kaiken rahassa, eli ei näe ollenkaan sitä mitä mä teen kotona, näkee vaan että tuon rahaa yhteiseen talouteemme paljon vähemmän kuin hän -ansaitsen saada vähemmän mukavuuksia.

Jotenkin tuntuu ristiriitaiselta että meillä on yhteiset rahat 100% mitä tule mun rahoihin. Mutta yhteiset rahat on hänen puolestaan suunnilleen se sama määrä (eli jos saan kk vaikka 1000euroa, ja hän palkkaa 3000 euroa, 1000 euroa on yhteisiä rahoja hänen tuloistaan ja 2000euroa hänen 'omaa' rahaa).

Mua loukkaa aivan sairaasti tuo kampaaja-episodi! Oikeasti, mies huomauttelee ilkeästi muka vitsinä hiuksistani jotka värjään/leikkaan itse. Eihän ne mitkään upeat ole, mutta olisi varmaan paremmat jos kävisin kampaajalla -kävisin jos olisi RAHAA!!! Mies sanoo aina että mene sinne kampaajalle, mutta sitten kun menisin, ei rahaa koskaan ole. Ja tuo, että hän vittuili siitä että mun kohtuuton kampaamokäynti 40 euroa vei rempparahaston miinukselle, mutta hänen parin sadan euron juhlintaa ei tarvinnut tässä yhteydessä mainita. Perkele että tuo loukkaa!!! Mä varmaan jauhan liikaa tästä episodista nyt ja mietinkin sitä varmaan liikaa päässäni.

No mä aion tänään ottaa tiukan linjan. Silitettävien vaatteiden kasa kasvaa, ruokaa en aio tehdä.. Mies sanoi eilen että suoriutuu noista tehtävistä (kaikista kotitöistä) helposti, ei ongelmaa, ne on helppoja hommia. Mutta katsotaan.. Voihan olla etä kun puoliks mennään, teen itselleni ruokaa. Ja silitän omat vaatteeni. Olisko liian törkeetä?


tausta - 16.07.2009 - 10:53

Laittakaan kaikki puoliksi, mutta SUHTEUTTAKAA se tuloihin. Eli jos miehesi tienaa tuplasti enemmän kuin sinä, maksakoon hän asumiskuluista esim. 3/4 ja sinä 1/4. Ottakaa käyttöön ruokatili (esim.S-pankin) ja laittakaan kummatkin sinne kuukaudessa tietty määrä rahaa ruokaostoksia varten. Tai sitten yhteinen tili, johon kummatkin laittavat rahaa ja josta maksetaan ne yhteiset menot (laina, yhtiövastike, ruoka esim.). Harmillista, ettei miehesi tajua mitä on perhe-elämä. Raha-asiat on niin turhia asioita tapella, mutta minkäs teet, jos toinen on... Meillä ei ole tarvinnut rahasta taistella (onneksi). Meillä mies oikeen VAATII, että teen jotain kivaa itsekin joka kuukausi. Sen ei tarvitse olla suurta, mutta esim. juuri tuo kampaajalla käynti. Mies juuri sanoikin, että anna hän maksaa, koska haluaa että minulla on tililläni aina rahaa, jos jotain vaikka tapahtuu. Ettei saa mennä nollille.


musra - 16.07.2009 - 11:45

teidän touhu kuulostaa ihan joltain hölmöläisten hommalta. Miksi edes olette päätyneet moiseen ratkaisuun. Mielestäni nämä raha-asiat kannattaa keskustella etukäteen, ennen kun vauva edes tulee taloon. Onhan se kuitenkin itsestään selvää, että perheen tulotasotippuu ja tippuu vielä enemmän ja pitkäksi aikaa, jos jompikumpi vanhemmista jää kotihoidontuelle lasta hoitamaan.

Varo nyt kuitenkin ap, ettet ota mitään martyyriroolia, joudun kasvotkin rasvaamaan halvalla rasvalla etc. ja toi kampaaja-juttu, oot tehnyt kärpäsestä härkäsen.

Itse kun aikoinaan olin pitkään kotona, niin mies hoiti kaikki asumiskulut, autokulut ja valtaosan ruokakustannuksista sekä omat vaatteet ja harrastukset ja välillä myös lasten-juttuja. Itse maksoin äippärahasta ns.henkilökohtaiset laskut, omat harrastukseni, vaatteet, lastenjutskat ja satunnaisesti ruokaostoksia. Ikinä ei tarvinnut mieheltä rahaa pyydellä.

Nyt kuitenkin osallistun enemmän yhteisiin menooihin, kun on nuo palkkatulot

Keskustelkaa ja keksikää sopiva ratkaisu.


Mummu - 16.07.2009 - 12:58


Mielestäni sinä olet joustanut jo ihan liikaa. Kyllä perheen menoihin osallistuminen täytyy olla suhteessa kummankin tuloihin. Sinä ilmeisesti hoidat melkein yksin kodin arjen pyörityksen ja maksat siitä kaikilla tuloillasi ja mies on ikäänkuin vapaamatkustaja.
Kun parisuhteeseen tulee lapsi tulee molempien vanhempien osallistua myös perheen arkeen. Se on erityisen tärkeää jotta jaksat.

Julkisuudessa on ollut jo ihan liikaa surullisia juttuja niistä äideistä joiden pinna katkeaa. Hoida asia kuntoon ja keskustele miehesi kanssa. Ja, jos hän on niin junttipuuta ettei mene muuten jakeluun niin lakkokin on silloin tarpeen ja mielestäni ihan oikeutettu. Kun itse tekee niitä rutiinihommia niin arvostuskin koti- ja lastenhoitotyöhön kasvaa.

Tsemppia!

Kolmen tytön äiti ja kohta kolmen lapsenlapsen mummi


mua - 16.07.2009 - 13:10

mua aina ihmetyttää lause "mies on todella vaativa kodin siisteyden kanssa", tää tulee aika ajoin täällä vastaan. en ymmärrä. meillä (ja tutuilla) homma menee niin, että kotona oleva tekee parhaansa mukaan kotityöt, ja jos ei miehelle kelpaa, niin tehköön paremmin perästä. en tarkota että kotiäitinä laiskottelis ja ois tekemättä, vaan tekee sen minkä pystyy. tärkeintä on että on ruokaa ja terveellisen siistiä. ja tarpeeksi vaatetta päälle. muu on vaan lisäksi plussaa.


Köpikselle - 16.07.2009 - 13:22

Moi

Kuulostaa aika hurjalta tuo sinun kertomasi. Meillä on ainakin yhteinen tili jolle kummankin rahat menee ja ne käytetään koko perheen yhteisiin menoihin ja laskuihin. Meillä ei ole ns. omia menoja, joita rahoitetaan tai pimitetään toiselta. Vaan, jos halutaan hankkia jotain niin siitä keskustellaan etukäteen ja kysytään toisen mielipidettä sekä mikä on rahatilanne. Jos sinä olet kotona ja miehesi on töissä niin minun mielestä on ainakin suhteellisen luonnollista, että sinä valvot ainakin arki yöt lapsen kanssa, jos mies tuo rahan kotiin. Voisittehan keskustella miehesi kanssa, jos hän voisi valvoa aina viikonloppu yöt lapsenne kanssa ja antaa sinun nukkua pidempään. Tekisi äidille hyvää =) Kotiaskareistakin kannattaa keskustella miehesi kanssa, mutta koska olet kotona mielestäni on ok, että hoidat mm. ruoan teon, pyykit ja tiskit. Siivouksen voisitte hoitaa, vaikka v.loppuisin koko perheen voimin niin kaikki kotityöt ja lapsen hoitaminen eivät kaatuisi vain sinun päälle.

Parisuhde perustuu luottamiseen, toisen kunnioittamiseen ja puhumiseen. Puhukaa asioistanne ja hellikää toisianne välillä. Tuo raha homma kuulostaa aika hurjalta. Jos toinen saa vähemmän rahaa kuin toinen niin ei kukaan voi olla niin julma, että jättää toisen puille paljaille. Sopikaa miehenne kanssa, että rahanne ovat yhteisiä ja suuremmista hankkinnoista keskustellaan yhdessä. Sopikaa, vaikka joku summa minkä kumpikin voi käyttää kk haluamaansa asiaan. On todella välinpitämätöntä käyttää rahat omiin menoihin ja jättää puoliso ja lapsi vähemmälle ennen kuin sinä pääset taas hankkimaan.

Voimia sinulle, toivottavasti saatte asiat järjestymään!


alat - 16.07.2009 - 15:55

sitten vaatia mieheltäs palkkaa kodinhoidosta ja lastenhoidosta, siis hänen puoliskonsa, jos kerran kaikki täytyy laittaa puoliksi!


Jep - 16.07.2009 - 17:29

Ruokalista hinnoteltu ravintolahinnoilla, siivouspalvelutkin erikseen
tai sit mies tehköön itse jos kerta helppoja hommia on


mitä järkeä - 17.07.2009 - 02:52

on elää kimpassa miehenä ja vaimona jos toisen tienistit lasketaan ???
Mites olis tämmönen uusi ajatus,että molemmilla on tienisteista huolimatta 150 euroo käyttörahaa per kk ja loput menee yhteiselle tilille ?
Sitten ei tarvi olla tukkanuottasilla kuka käytti enemmän ja jos toinen joutuu olee lasten kanssa kotona,niin työtä se on sekin (verrattuna kuinka paljon siitä menis päivähoitomaksut+että kotona kävis siivooja ja kokki...)
En jaksa ymmärtää miehiä,jotka sitoutuvat suhteeseen,mutta elävät elämäänsä kuin sinkut..."tää on MUN tienaamaa rahaa,sä oot vaan kotona...tyyliin"
Pyh,jättäisin moisen looserin....omaan napaan tuijottajan....
Eri juttu ois jos NAINEN imis miehen kuiviin jatkuvilla ostosreissuillaan....


mie - 17.07.2009 - 08:48

Omahan on valintanne. Jos ryhdytte miehen palkattomaksi kotiorjaksi, niin sitä saa mitä tilaa.
Avioliitossa on ihan lain mukaan molemmilla elatusvelvollisuus, ja miten se laki sanookaan: kummankin on osallistuttava kykyjensä mukaan? Kaikki miehet eivät tosiaan oivalla sitä, että jos lapsentekohommiin alkaa, siitä seuraa vähintään 18 vuoden maksuvelvoite, jolloin väistämättä joutuu tinkimään omista menoistaan. Kyllähän se kieltämättä saattaa pikkuisen harmittaa, kun on sitten kuitenkin veroprosentti täsmälleen sama, vaikka olisi 12 lasta kuin perheettömällä samaa palkkaa saavalla.

Jos ja kun miehellä on paremmat tulot, niin kyllä hän on velvollinen maksamaan oman lapsensa kuluja. Mutta olisko äidillä mahdollisuus mennä töihin? Ja kyllä mies voisi siivoojan palkata, jos ei ole onnistunut valitsemaan sellaista vaimoa, jonka käsitys siisteydestä on yhtä vaativa kuin hänen omansa. Usein siivouksen suhteen käy kyllä niin, että mies vain VAATII siisteyttä vaimolta ja lapsilta, mutta ei tee itse mitään sen hyväksi.


jetta - 17.07.2009 - 22:23

Meillä oli ennen ongelmia raha asioissa. Lapsi syntyi, jäin kotihoidon tuelle, multa menee opintolainat.

Miehen tilille sain oman kortin, hän ei paljon kerkeä kotona olla töiden vuoksi niin tottakai olen ansainnut hänen tililtään ostaa itselleni välillä jotain pientä, laskut maksetaan hänen tililtään ja tietty mun tilitä voi maksaa jos sielä jotain on.

Mut pointti on se et mies ei kerkeä paljoakaan hoitaa lasta,koiraa, tai taloutta. Jos hän hommais siivoojan,lastenhoitajan ja koiran ulkoiluttajan..niin mä tuun paljon halvemmaksi ja oon ansainnu palkita itteeni


Meillä - 21.07.2009 - 12:47

on eri tilit mutta silti rahat on yhteisiä ja rahoja siirrellään tililtä toiselle tarpeen mukaan. Suurempipalkkainen maksaa laskut ja pienempipalkkainen maksaa toiselle osansa asumiskuluista sen minkä pystyy. Jos toiselta loppuu rahat niin toinen siirtää rahaa tarvittavan määrän. Ei ole ongelmia. Eivät kaikki kulut voi yksinkertaisesti mennä puoliksi jos toinen saa käteen vähemmän rahaa kuin toinen...

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|