Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - RASKAUS & ODOTUS


| Vastaa viestiin | RASKAUS & ODOTUS |

Hammaslääkäriin ennen lapsen syntymää?

Edyta - 28.09.2009 - 12:13

Hei,

oletteko kaikki käyneet / menossa hammaslääkärin tarkastukseen ennen lapsen syntymää? En saa enää julkiselta aikaa ennen laskettua aikaa ja mietin, että pitäisikö sitä nyt yksityiselle varata aika?

Neuvolassa suositeltiin käymään tarkastuksessa ennen lapsen syntymää, mutta ei sen kummemmin asiaa korostettu enää myöhemmin. Joten siksi kyselen, miten olette tehneet


VASTAUKSET:


hei - 28.09.2009 - 12:22

itse kävin vasta jälkeen, jossain vaiheessa. Ei se niin kiireellistä ole jos ei vaivoja ole.


Jeti - 28.09.2009 - 12:23

Sinuna varmaan liittyisin jonon jatkoksi vaan, koska ehtii ne hampaat hoitaa raskauden jälkeenkin. Muutenkin sitä tarkastusta suositellaan olikohan se viimeistään tokalle kolmannekselle tms, koska sitten myöhemmin maha on jo niin iso, että tuolissa makaaminen on ikävää.

Toki jos haluat, voit mennä yksityiselle. Mutta jos huolehdit vaan erittäin hyvin hammashygieniasta nyt, pärjäät varmaan. Mä en hoitanut kovin hyvin enkä päässyt raskauden aikana lekuriin, mutta sen jälkeen laitettiin sitten suu kuntoon.


vierailija - 28.09.2009 - 12:34

Kannattaa mennä suht ajoissa, itse olin vasta rv 35 (tai jotain sinne päin), enkä tosiaankaan pystynyt kauaa makaamaan kun alkoi happi loppua ja huippaamaan.


Puff - 28.09.2009 - 12:35

Miä kävin ihan alkuraskaudesta. Lopummasta en vois kuvitellakaan meneväni, just ton epämukavuuden takia, varmasti ois äly pois ku minuuttia pitempään yrittäis olla..
Eli suosiolla jälkeenpäin..


Piki78 - 28.09.2009 - 12:44

Häh? Mä kävin alkuraskaudessa, jolloin poistettiin viisaudenhammas ja sitten kävin puolivälissä raskautta. Ei mulle kukaan sanonut, että pitäis ennen käydä tai jälkeen. Eipä ois ollu tarvettakaan.


Tiuku - 28.09.2009 - 13:05

Minullekin ekalla käynnillä sanottiin, että pitäisi mennä ja kyllähän mie sanoin varaavani ajan, mutta eipä sitä ole tullut tehtyä vieläkään ja nyt mennään viikolla 24+1. Ja miekin vähän epäilen, että enää edes saisi aikaa kunnalliselle enkä todellakaan yksityiselle viitsi sen takia mennä.


Kay - 28.09.2009 - 13:06

Mulle sanottiin , että kannattais molempien vanhempien hoitaa suut kuntoon ennen lapsen syntymää. Lähinnä kai siinä on se, että karies tarttuu niin helposti lapsen suuhun, esim. samasta lusikasta. Ja ikäväähän se on jos heti ekat hampaat on jo ihan "rikki". Perhevalmennuksessa tästä aiheesta puhuttiin kokonainen tunti...


anette - 28.09.2009 - 13:14

Täällä ainakin pääsee jonojen ohi kun on raskaana, eikö muualla sitten ole niin? Jos ei, niin liittyisin silti jonon jatkoksi. Etköhän jostain hoitajan saa vauvalle siksi ajaksi kun suutas auot


Edyta - 28.09.2009 - 13:18

Täällä ei näytä pääsevän jonojen ohi... ajan sain 1 lasketun ajan jälkeen, joten menen varmaankin sitten silloin. Nyt vaan muuten hyvää huolta hampaista


Taustaaja - 28.09.2009 - 13:24

Raskaus pehmittää ikeniä ja edesauttaa verenvuotoa ikenistä ja ientulehduksia. Kaikki tulehdukselliset sairaudet tulisi hoitaa erityisen hyvin oman ja lapsen terveyden kannalta raskausaikana. Suusta kun on suora yhteys tulehduksen levitä vaikkapa sydämeen.
Yleinen käytäntö on, että kun ilmoittaa olevansa raskaana tarkastukseen aikaa varatessa, pääsee jonojen ohi!
Kannattaa siis yrittää saada aikaa, mutta jos viikot jo niin pitkällä että tukala tuolissa makailla (tai alkurask.pahoinvointi), toki ehtii myöhemminkin, vallankin jos ei ongelmia hampaiden kanssa ole ollut.


Tiuku - 28.09.2009 - 13:40

Miekin muistelin että raskauden aikana kannattaisi käydä siellä hammaslääkärissä juuri Taustaajan mainitsimien asioiden takia, eli tulehtuu ikenet helpommin jne.

Nyt minä kyllä otinkin itseäni niskasta kiinni ja soitin ajanvaraukseen ja sainkin marraskuun alkuviikolle ajan, nyt sitten vain toivotaan ettei tule kovin tukala olo, kun la tosiaan olisi tammikuun puolessa välissä

Olen kuitenkin jo huomannut, että hieman kyllä sattuu muutamaankin kohtaan ikenissä, joten jonkun sorttista muutosta siellä on tapahtunut.

Ja tuon ajan sain, kun siellä oli tyhjä paikka eli ei ollut edes tarvetta päästä "jononen ohi", vaikka niin vähän epäilin.


K@tti - 28.09.2009 - 14:58

Meidän kunnassa kuuluu yks ilmanen tarkastus odottajalle ja isälle. Silloin katsotaan onko tarvetta useimpiin lekurikäynteihin ja samalla hoitsu kertoo lapsen hampaanhoidosta ym. Me käytiin siinä tarkastuksessa aika alkuvaiheessa. Mulla ei ollu onneks muuta häikkää hampaissa kun että jouduin hommaamaan uudet purentakiskot ja nekin sain tosi nopeesti.


Pisamatar - 28.09.2009 - 15:35

Mulle on molemmissa raskauksissa sanottu, että on ehdottoman tärkeää tarkastuttaa hampaat raskauden aikana! Kaikki vaikuttaa kaikkeen... Olen saanut hyvin ajan molemmilla kerroilla ja tosiaan vaikka edellisestä tarkastuksesta oli vajaa vuosi niin suosittelivat tämän toka kohdalla myös tarkistusta. Raskaana olevat kyllä pääsevät tarkastukseen, vaikka muuten jonot on pitkät, ainakin täällä pääkaupunkiseudulla jopa. Toki muutaman kuukauden päähän menee aika, mutta kun sanoo milloin aikoo synnyttää, huomioidaan se kyllä. Käykää ihmeessä! Ja tosiaan isien olisi hyvä käydä myös.


Raakku - 28.09.2009 - 17:08

Kyllä mullekin annettiin ohje että ehdottomasti kannattaa tarkistaa hampaat sekä isältä että äidiltä raskausaikana. Syynä juuri toi yllä mainittu karieksen tarttuminen sekä se että monilla hampaat menee huonompaan kuntoon raskauaikana. Ilmeisesti raskaus jotenkin vaikuttaa syljen koostumukseen tms.(en muista mitä terkka selitti).

Mulla jäi tarkastus väliin kun muutettiin kesken raskauden ja harmittaa. Yks hammas sit hajos loppumetreillä aika pahasti ja sille voitiin antaa vaan ensiapu. Hoito jatkuu vauvan syntymän jälkeen kun pystyn makaamaan taas selälläni pitempään kuin 2 min putkeen.


Tiuku - 28.09.2009 - 17:16

Mie en kyllä ymmärrä mitä meinaatte karieksen tarttumisella. Tai siis meinaan sitä, että ainakin noissa kirjasissa joita itse olen lukenut sanotaan, että sie et saa käyttää vauvan lusikkaa, tuttia tai mitään muutakaan omassa suussasi, koska sinulla on sellaisia bakteereja, jotka eivät vauvan suuhun kuulu muutenkaan. Tai siis jotain tuonne päin, varmaan ymmärrätte pointin, vaikka tuo nyt olisi ihan väärä tapa asia ilmaista.

Eli täten sinun karies tai muut "ongelmat" ei kyllä pitäisi tarttua vauvaan lähes mitenkään. Tai no enhän mie kyllä tiiä voiko tällaiset tarttua pusuttelunkin myötä, mitä ei tietenkään voi välttää

Mutta en siis todellakaan tarkoita, ettäkö hammaslääkärissä ei pitäisi käydä. Kunhan vain siis tosiaan ihmettelen, että miten työ sen karieksen tms. tartuttaisitte.


Muistaakseni - 28.09.2009 - 17:26

hammashoitaja sano et vauvalla ei ole kariesta aiheuttavaa bakteeria vaan vauva saa sen bakteeritartunnan esim. vanhemmiltaan.


anette - 30.09.2009 - 13:20

Tiuku: Meillä neuvolassa sanottiin, että karies voi tarttua ihan pusuttelunkin kautta... vaikka se olisikin hätävarjelun liioittelua, niin ihan hyvin käydä hammaslääkärissä hoidattamassa moisen vaivan pois, ennenkuin vauvaani pusuttelen. En halua kariesta antaa lapselleni :/

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|