Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - RASKAUS & ODOTUS


| Vastaa viestiin | RASKAUS & ODOTUS |

Elämää sokerirasituksen jälkeen

Nenonen - 23.09.2009 - 09:34

Juu-u, rasituksessa olin maanantaina ja eilen kun soittelin tuloksista, olivat kaikki arvot kohollaan! Siitä eikun neuvolaan mittaria hakemaan ja kuuden päivän omaan seurantaan. Sitten seurantatulosten kanssa neuvolaan takaisin. Hoitaja sanoi, että jos useampi arvo on kohollaan, lähtee häneltä lähete äitiyspolille ja päiväpolille. Neuvolassa annettujen pissanäytteiden perusteella mitään ei ollut, vasta rasitus kertoi kaiken. Mitäs nyt sitten? Kertokaapa kokemusta omaavat?! Nyt olen viikoilla 16+5 menossa ja esikoista odottelen. Diabetestä löytyy suvusta...


VASTAUKSET:


Miarah - 23.09.2009 - 09:40

Täällä oli kanssa kaksi kolmesta arvosta koholla.
Mitäs siinä sit..mittailin sokereita viikon ja sit vaihdoin normaalin neuvolahoitajan diabeteshoitajaan.

Ollu koko ajan tarkemmassa seurannassa ja piti päättää synnäri heti että aloin käymään siellä tarkastuksissa ja lisäultrissa.

Nyt siis tarkkailen päivittäin verensokereita, pidän ruokavaliota ja käyn säännöllisesti Naistenklinikalla ja db-hoitajalla.

Rv on 30+2 ja seuraava ultra jo ensi viikon ti (edellinen toissa viikolla) kun vauvan masunympärys oli vähän yläkäyrillä.

Eli pidä ruokavaliota ja koita pitää oma paino kurissa...muut neuvot antaa se db-hoitaja ja lääkäri äippäpolilla Tsemppiä!


hömppäliisa - 23.09.2009 - 09:45

Noh, luultavasti eka koittavat saada ruokavalion muutoksella arvot pysymään normaaleissa ja sitten jos se ei auta niin lääkkeet kehiin...

Itsellä onneksi nuo herkkujen jättämiset pois ja kasvisten lisääminen joka aterialle ovat auttaneet. Mulla ei ekassa raskaudessa ollut mitään ongelmia sokereiden kanssa, mutta nyt tässä toisessa olen niiden kanssa paininut. Ehkä mä ekassa raskaudessa mietinkin vähän tarkempaan, että mitä sinne suuhun tuli laitettua, mutta tässä kun touhuilet tuon vajaan 2v. tylleröisen kanssa niin eipä sitä niin tarkkaan mietikkään, että mitä sitä tulee syötyä.


Mitä - 23.09.2009 - 09:55

lukemia noi arvot on, jos on jotain vikaa? Miten te, joilla arvot liikaa koholla, olette syöneet ennen kuin diabetes tai sen kohonnut riski on tullut ilmi? Onko ollut ylipainoa? Pitäisköhän tässä itsekin huolestua...


Miarah - 23.09.2009 - 10:13

Noi arvot on veren sokeriarvoja.
Nuo paastoarvot sokerirasituksessa kertoo sen miten sun oma kroppa tuottaa insuliinia.

Eli aluksi täytyy olla syömättä ja juomatta 12h ennen tasituskoetta. Sen jälkeen mennään labraan jossa ottavat ensiksi tuon ensimmäisen arvon verestä.

Sitten juodaan puhdasta sokeria eli glukoosiliuosta n. 5dl ja sitten mennään tunniksi odottamaan jonka jälkeen tuo 2. arvon verikoe.

Vielä tunniksi odottamaan ja sitten kolmas testi ja kotiin. Luonnollisesti tuona aikana ei muuta ravintoa tai nesteitä saa nauttia eli vain tuo ällö sokeriliuos.

Luvut kertovat siis sen miten nopeasti sun kroppa alkaa kuluttamaan sokeria elimistöstä. Jos luvut ovat normaalit, maksa tuottaa tarpeellisen määrän insuliinia eli kaikki ok. Mutta jos arvot heittävät on se merkki että raskauden takia kropan tuottama insuliini ei riitä laskemaan sokeriarvoja riittävän tehokkaasti, ja silloin tarvitaan apua.

Useimmiten raskausajan diabeteksen hoitoon riittää ruokavaliohoito mikä raa´asti ottaen tarkoittaa hiilihydraattien rankkaa riisumista (eli kaikki sokerit ja valkoiset jauhot), mutta joskus tuokaan ei riitä ja tarvitaan insuliinilisää mitä siis itse piikitän joka ilta.

Ylipaino ja odottajan ikä on merkittävimmät raskausajan diabetesriskiä lisäävät tekijät. Mulla on tosin ystävätär joka 175cm ja 55kg painosta lihoi vain 8kg ja silti sai diabeteksen. Eli ei välttämättä aina se paino.
Nykyäänhän rasitus tehdään vissiin kaikille yli 25v. ensisynnyttäjille ainakin tosin kai tässäkin on paikkakuntakohtaisia eroja??

Mulla on ylipainoa mutta mun tapauksessa lääkäri uskoi että ikä aiheuttaa. (oon 37v.)

Oon muutenkin karppaaja eli elän vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, ja nyt siis toteutan vaan normaalia ruokavaliotani, tosin olen tiputtanut hiilarit aika alas. Valitettavasti mulla siltikin ongelmia tuon sokeritasapainon kanssa, ja outoa kyllä vain paastolukemissa eli aamun ekan testituloksen kanssa. Lääkäri epäili mun kohdalla ettei mun maksa toimi ihan kunnolla, joka ei ole ihme koska mulla on periytyvä maksan "epänormaalius" rakenteessa.

Toivottavasti oli vähän apua.


Nenonen - 23.09.2009 - 10:18

Viitearvot, joiden alle pitäisi päästä on
5,3 (paasto)
10 (tunnin päästä)
8,6 (kahden tunnin päästä).
Mulla ne oli 5,6, 10,9 ja 10. Ymmärtääkseni noi ei ihan hirveesti kohollaan ole, kun hoitaja sanoi että ne voi nousta ihan minne vaan! Korjatkoon joku jos tietää enemmän?

Syönyt olen ihan kotiruokaa, joskus tietty grilliruokaa (pizzaa tms) ja kieltämättä muitakin herkkuja on tullut vedettyä (namit, naksut yms), mehuja tai limuja en ole oikeastaan juonut, enempi kivennäisvettä tai vettä. Kasviksien ja hedelmien kohdalla olisi parannuksen varaa... Meillä suvussa diabetesta (vaari ja sisko) ja ylipainoa oli jo ennen raskautta. Paino ei ole raskauden aikana oikeastaan noussut, ennemminkin laski pahoinvoinnin aikana ja sen jälkeen ehkä vajaa kilo tullut lisää.

Viikko tässä nyt seuraillaan ja katsotaan sitten mitä tapahtuu...


Tyttö - 23.09.2009 - 10:56

Nenonen: diabetesta sairastavallahan noi arvot tosiaan olis paljon enemmän kohollaan. Yleensähän se paastoarvokin diabeetikolla on joku 7-9.

Mutta musta noissa sun lukemissa on hassua lähinnä se, ettei sun haima oo erittäny sitä insuliinia tarpeeks, ku sun 1. tunnin arvo on 10,9 ja 2. tunnin arvo 10,0. Yleensä, jos haima toimii kunnolla ja insuliinia erittyy normisti, niin toi verensokeri ois laskenu tossa kahessa tunnissa jo sinne paastoarvon tasolle.

Sullahan saattaa toi raskausdiabetes johtuu ihan perinnöllisistä syistä?

Mäkin olen syönyt ihan kotiruokaa ja välillä kyllä sortunu pikaruokiin ja karkkia on tullu syötyä jonkin verran. Meillä ei oo suvussa diabetesta, mutta mulla on ylipainoa. Mulla ei tosin todettu raskausdiabetesta, kun sokerirasituksen tulokset oli oikein hyvät.


Enni - 23.09.2009 - 11:32

näköjään raja-arvot vaihtelevat paikoittain.. täällä otetaan ainoastaan 0 näyte ja sen on oltava alle 6.0 ja näyte 2h päästä ja sen oltava alle 12. näin ainakin itselleni sanottiin kun kysyin raja-arvoja, omat arvot oli 4,0 ja 7,3 eli hyvät.
ylipaino on riskitekijä mutta ei tarkoita automaattisesti että olisi sokeereissa vikaa. itsekin ylipainoisiin kuuluvana ja suvussa diabetesta.


karilian - 23.09.2009 - 12:13

Itsellä ekasta oli raskausdiabetes, jolloin riitti ruokavalio. Nyt on niin (ruokavaliosta huolimatta), että aamun paastoarvo oli vähän kohollaa, niin sain siihen iltainsuliinin. Jos ruokailua edeltävä arvo alkaa olla pielessä, niin lisätään ateriainsuliini. Sairaalaseuranannassa kerran kuussa.


- 23.09.2009 - 12:32

olen käynyt raskauden takia kaksi kertaa neuvolassa, eikä kummallakaan kerralla ole katsottu pissasta sokereita. Tämä Vantaalla. Esikoisen aikaan asuin vielä Helsingissä ja siellä tarkistettiin joka ikinen kerta. Pitäisköhän tästä huomauttaa neuvolassa??


Tyttö - 23.09.2009 - 13:57

MÄ: Oletko sä kuitenkin antanu joka kerta pissanäytteen? Kun niillä liuskoilla, joilla ne kattoo sen pissan, niin näkyy myös sokeri virtsassa. Mä kävin alkuraskaudessa vantaalla neuvolassa ja kyllä joka kerta piti antaa pissanäyte. Aika jännä, jos ei sulta katota pissaa :O


- 23.09.2009 - 14:00

En ole antanut. Ei ole kukaan asiasta maininnut tai pyytänyt näytettä. Kiva kiva. Itsekö täällä pitää kaikki vahtia, että tulee oikein "hoidetuksi"!


Tyttö - 23.09.2009 - 14:17

Vähän outoa tosiaan, jos ei katsota pissanäytettä! Siitä kuitenkin selviää, jos joku on huonosti. Kannattaa kysyä, että eikö siellä katota pissanäytettä. Todella outoa!


sania - 23.09.2009 - 14:27

Ap:lle; kannattaa pitää ruokapäiväkirjaa eli ihan kirjata kaikki ruuat ylös. Tällöin näet hyvin mitkä ruoka-aineet nostavat sinulla verensokeria ja se ruuanjälkeinen arvo on juuri se, mikä kasvattaa vauvaa ja aiheuttaa mahdollisia muita ongelmia.

Pissaan ei likikään aina tule vielä sokeria vaikka sokerit ovat yli sallitun. Munuaiskynnys ylittyy vasta kun sokeri on yleisesti ottaen kymmenen pinnassa ja sen yli. Eli sen jälkeen virtsaan vasta erittyy yleisesti ottaen sokeria.

Ihan käytännön vinkki, puuro nostattaa useilla yllättävän paljon, mutta kun siihen lisätään voi nokare, niin nousua ei tapahdu niin paljon (kuulostaa ehkä typerältä, mutta ihan faktatietoa on (Olen raskausdiabeetikko, ruokavaliohoidolla ollut yhdessä raskaudessa, toisessa insuliineilla ja ammatiltani diabeteshoitaja -jota en kylläkään nyt tee säännöllisesti).

Maito nostaa, juustot hitaammin. Hedelmät ovat oikeita "pommeja" mutta kasviksia pystyy syömään yleensä niin paljon kuin haluaa.

Toistaiseksi hoitokäytännöt hieman eroavat mutta suosituksena on, että raskaana ollessa paasto ei saisi nousta 5.5. yläpuolelle eikä ruuanjälkeen (tunti) 7.8 yläpuolelle.

Itsellä rasitus viikolla 26 oli vielä hyvä, mutta joskus 34 viikoilla rupesin hieman oirehtimaan ja kotona tarkistin sokerin ja se oli ihan liian korkea. -Pissasta minulla ei ikinä ole sokeria löytynyt. Viikon seurailin ja aloin dietin (jota olin jo oikeastaan noudattanut) jonka jälkeen aloitin insuliinit äitipolin ohjeiden mukaan.

Raskaana ollessa sinun haiman tuottaman insuliini määrän pitäisi nousta kolminkertaiseksi ja kun on sukurasitusta, niin sille ei oikein voi mitään. Itse normipainoinen. Raskausaikana paino nousi kolme-neljä kiloa (vauva jo painoi 4kg) mutta tuotanto vaan ei piisannut)

Onnea odotukseen ja ruokavalion tarkkailuun. Siihen kannattaa todella panostaa.

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|