Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - LEMMIKIT


| Vastaa viestiin | LEMMIKIT |

pennun ruokinnasta

eppu - 23.06.2009 - 12:47

meillä on pentukoira 4 kk ja hän poloinen elää pelkillä nappuloilla koska näin oli ehdoton suositus. Aiemmin minulla on kyllä ollut koiria ja he ovat olleet ihan kotisapuskalla ja pikkasen joukossa nappulaa. Mutta tämä penikka (kasvaa kookkaaksi koiraksi) on ollut pelkällä nappulalla ja nyt olen mietiskellyt uskaltaisinko siirtyä jo ns sekaruokaan mitä olen aina korilleni antanut. Miten muilla mennään pentukoirien suhteen? Millaisella rualla teillä ollaan ja onko mitään vatsavaivoja? Meillä näyttää reagoivan herkästi ruan muutoksiin. Sairastettiin jo suolistotulehduskin ja siihen saatiin lääkekuuri. jos voitte niin antakaa vinkkiä ja suositusta!


VASTAUKSET:


Maikki - 23.06.2009 - 21:17

- Koira ei tarvi mitään pottumuuseja ja jauhelihakastikkeita vaan nimenomaan ne nappulat on sille hyväksi.
- Marketista ostettu koiranruoka on sama kun ostaisit tiimarista silmälasit.
- Kun on isokokoisesta rodusta kyse, ensimmäinen vuosi kannattaa todellakin panostaa siihen ruokaan, ja ostaa isokokoisille koirille tarkoitettua (pentu) ruokaa.
- Tottakai jos kotiruokaa yli jää niin voi antaa koiralle mutta en kyllä lähtisi erikseen koiralle tekemään.
- Royal Canin ruuista löytyy hyvästi isokokoisille pennuille. Niillä on hyvä penturuoka joka on tehty juuri herkkävatsaisille..


erittäin aktiivi - 24.06.2009 - 00:51

mm Royal Caninissa on BHAta ja BHTtä

lainaus:
Jotkin lisäaineet BHA, BHT, Etoksikiini sekä natriumnitriitti ovat yleisesti käytössä koirien ruokien säilönnässä. Monet ns. erikoisliikeruoat, joita pidetään hyvälaatuisina usein sisältävät kyseisiä aineita. Ne on toisinaan piilotettu sanonnan ”sisältää EU:n hyväksymiä antioksidantteja” taakse. Pieni selvitys näistä aineista selvittää, miksi nämä helposti myös allergisoivat koiria, aiheuttavat korva-, silmä ja ihotulehduksia, toiset on yhdistetty koirilla yleistyneeseen syöpään.


Seuraava lainaus on elintarvikeviraston sivuilta:
Hapettumisenestoaineet
Hapettumisenestoaineista BHA ja BHT voivat aiheuttaa erilaisia yliherkkyysreaktioita. Alla on lueteltu esimerkkejä lisäaineista, jotka voivat aiheuttaa yliherkkyysoireita kuten nokkosihottumaa, nuhaa, astmaa, suolisto-oireita sekä iho- ja limakalvoärsytystä ja migreeniä.
...Hapettumisenestoaineet
E320 Butyylihydroksianisoli (BHA)
E321 Butyylihydroksitolueeni (BHT)

Lisäaineet E 320 (butyylihydroksianisoli,BHA) ja E321 butyloitu hydroksitolueeni BHT) ovat synteettisiä hapettumisenestoaineita, jotka voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Ne on arvioitu mahdollisesti karsinogeeniseksi tai niitä ei ole luokiteltu (WHO:n kansainvälisen syöväntutkimuslaitos IARC), ja niiden epäillään häiritsevän sisäeritysjärjestelmän toimintaa, vaikuttavan immunologiseen järjestelmään ja aiheuttavan hyperaktiivisuutta.


Hapettumisenestoaineita eli antioksidantteja käytetään rasvan säilöntään ja ovat tarpeellisia sillä muutoin koiran ruokia härskiintyisi. Koiranruoissa käytetään kahta perustyyppiä: luonnon antioksidantteja tai synteettisiä antioksidantteja. Edellisiä ovat mm. tokoferolit (E-vitamiinin esiaste), askorbiinihappo, rosmariiniuute, lesitiini ja sitruunahappo. Jälkimmäisistä yleisimpiä ovat kemikaalit, joista käytetään lyhenteitä BHT ja BHA sekä etoksikiini. Synteettisiä antioksidantteja käytetään lähinnä siksi, että ne ovat tehokkaita jo pienissä määrissä ja tulevat siten halvaksi ruoan valmistajalle. Luonnon antioksidanttien etuna taas on niiden vaarattomuus. Antioksidantteja ei tarvitse tuoteselosteessa yksilöidä; riittää kun todetaan valmisteen sisältävän "EU:n hyväksymiä antioksidantteja". Yleensä tämä kuitenkin tarkoittaa em. synteettisiä aineita.


eppu - 24.06.2009 - 08:54

Kiitokset vastauksista! Olen syöttänyt Bento Kronen penturuokaa. Marketista en ole koskaan ostanutkaan toisille koirillenikaan. En ajatellutkaan tehdä koiralle erikseen ruokaa kun on iso perhe ennestään josta jää väkiselläkin yli leivänkantaa, makkaranpaloja, puuroja yms. emme itsekkään syö edes puolivalmisteita vaan ruoka tehdään itse. Leipä tulee tietysti valmiina kaupasta mutta muuten perusperiaate on mitä vähemmän valmiita eväitä niin sitä terveellisempää ruokaa (kolesteriton, rasvaton ja kalapainoitteinen ruokavalio, vähemmän lihaa ja sekin ei punaista lihaa).


pko - 24.06.2009 - 10:56

Ihmisten ja koirien ruoat on erikseen!
Eriasia on, jos valmistaa itse nimenomaan koiralle tarkoitettua ruokaa (BARF), mutta se vaatiikin jo vähän enemmän asiaan perhetymistä, eikä todellakaan tarkoita ihmisten ruokien jämiä...
Laadukkaissa nappuloissa on kaikki ravintoaineet tarkkan laskettu ja ne on oiva ruoka koiralle!

Meidän 1v 2kk isokokoinen koira on syönyt pennusta asti 1st choice -merkkiä ja vointi ja ulkonäkö mitä mainioin.


AQQA - 24.06.2009 - 11:41

"erittäin aktiivi": Todella hienoa että olet asiaan perehtynyt näin, mutta arvaappa ketä kiinnosti lukea?

Eppu: Kyllähän se koira tykkää syödä, mutta eriasia onko hyväksi koiralle. Kotiruoka tahtoo kulkea koiran elimistön läpi niin ettei koira saa siitä oikeastaan mitään.. Anteeksi näsäviisas sävy, olet varmasti tietoinen mutta kertaan silti:

- Kaikki vihanneksit, hedelmät, marjat, kasvikset on haitaksi koiran elimistölle. Pahimpia ovat mm. Viinirypäleet ja sipulit. (En tiedä luetaanko mukaan myös keitetty peruna??)
- Ruuassa ei saisi olla mausteita. (Apteekista kerran suositeltiin laittamaan riisivellliin lihaliemikuutio, siis koiralle)
- Monet koirat oireilevat vehnästä (Meillä ei joten joskus annan ylimääräiset spagetit)
- Kala on terveellistä koiralle. Meillä vaarilla oli suomenpystykorva joka lähestulkoon eli kalalla.. Eli terveenä lähes 20.v

Ja nyt vastaus kysymykseen : Minä sekoitin mm. tonnikalaa, vähän ruskistettua jauhelihaa, paiskettua pekonia, piimaa ym ym napuihin jo ihan 8 vk ikäisenä kun yritin saada sitä syömään. Ei oireillut mitenkään, mutta tuo rotu onkin luotu syömään mitä vain. Loppupeleissä piti vaihtaa ruoka kun kasvattajalta saadut naput ei kelvannut.
Napuilla mennään vieläkin, mutta silloin tällöin herkutellaan myös sekaruualla.


4 haukkuvaa - 24.06.2009 - 12:28

hei AQQA - Mä ainakin luin. Ei voi sitten kauheesti lähtee selittään asioista jollei tutkittua tietoo jaksa ja viitti lukee. En tarkota tällä suoranaisesti sua vaan yleisesti että jos kanta on toi ettei viitti lukea niin ei pidä olla tietävinään. Mun mielestä pitäs jaksaa ottaa selvää eikä länkyttää turhia. Koiranruokinnasta on tehty jotenkin turhan kummallista.

Kuis moni teistä jolla on lapsi(a) laskeskelee päivittäset vitamiinin saannit ja suhteuttaa ne vielä oikein hitaisiin ja nopeisiin kasvuvaiheisiin? Ei koiraa pidä ruokkia millä niinko ruuan tähteillä. mut ei siitä kannata turhan outoo salatiedettä tehä.


minuli - 24.06.2009 - 12:40

Tuo "erittäin aktiivin" kertoma selvitti ainakin meidän koiran ruoka ongelmia todella paljon. Kasvattajan suosituksella annoimme vain cania koiralla ensimmäisen 1,5 vuotta. On ensimmäisistä kuukausista lähtin oirehtinut todella paljon ruoan takia. Nyt kun koira on neljä vuotias on vihdoin terve, kiitos ruokavalion joka on muodostunut kokeilemalla, ja kokeilemalla.

Mutta empä tiennyt canista tuota, oikein kiukuttaa. No tiedämmepä seuraavan koiran kohdalla varoa. Muuten oli kyllä hyvä ruoka ja koira kasvoi juuri sen verran kuussa kun maksimissaan sai.


AQQA - 24.06.2009 - 12:54

4 haukkuvaa: On todellakin eri asia tietää kun olla tietävinään. Luin kyllä siihen asti kun selvis että se on täyttä sontaa, tuollaista näsäviisasta pikkutarkkaa yksityiskohtiin puutumista ja turhanpäiväistä pätemistä. Esimeksiksi tuo Maikin esimerkki ruoka: Royal Canin penturuoka:
Sisältää:
"Kuivattu siipikarjanliha, riisi, maissi, eläinrasvat, kasvivalkuaisisolaatti (L.I.P.)*, hydrolysoidut eläinvalkuaisaineet, eläinvalkuaisaineet (L.I.P.)*, juurikaskuitu, kivennäisaineet, kalaöljy, soijaöljy, frukto-oligosakkaridit, psylliumin kuoret ja siemenet, L-lysiini, hiivauute (mannaanioligosakkaridien lähde), tauriini, kananmunajauho, samettikukkauute (luteiinin lähde), äyriäishydrolysaatti (glukosamiinin lähde), rustohydrolysaatti (kondroitiinin lähde), L-karnitiini."

Niin tässäkö on mm. syöpää aiheuttavia säilöntäaineita joita ei ole mainittu vaan ne on piiloitettu jonku sanonnan taakse ettei kuluttaja saa tietää??

Ja tuolla periaatteella elävä "Erittäin aktiivi" ei varmaankaan käytä itsekään elintarvikkeita joissa on säilöntäaineita/lisäaineita (E) Esimerkiksi leivistäkin löytyy useampi E:tä, ja onhan ihmisillekkin suositus että ei käytä elintarviketta jossa on yli 8(?) E:tä..

Nimenomaan tarkoitan tuota liikaa puuttumista ja turhaa pätemistä asioilla joilla ei loppupeleissä ole mitään merkitystä. Että ketä kiinnostaa??

Kiitos ja kumarrus


4 haukkuvaa - 24.06.2009 - 13:17

Hei taas AQQA -eli sä oot sitä mieltä että elintarvikevirasto julkasee täyttä puppua? En kehtias edes kirjottaa mitään tollasta, elintarvikevirastossa asai on tutkittu, mihis tutkimuksiin sä perustat ton että noilla ei oo merkitystä?
Sä siis tiedät etkä oo tietävinäs? vai mitä tarkotit?
Mitä jos oikesti kysyisit ennekö tänne nouset barrikadeille et onko esim. Royal Caninin ruuissa käytety BHA ja/tai BHT:tä? Kyllä vaan on ja sen oon tarkistanu viime viikolla Mustista ja Mirristä, pienemmistä eläintarv.liikkeistä
mua ainakin kiinnostaa mitä syötän koirilelni ja perheelleni. en osta selalsta leipää joka sisältää litanjan e-koodeja vaan tuotesiältä on; vesi, ruisjauho (rukiinkuorijauho), hiiva ja suola. yhden synteettisen lisäaineen hyväksyn leivässä en enempää.

sä varmaan tiedät enemmänkin E-koodeista, vai? osa on luonnosta ja osa ei. ja se osa mikä ei oo niin niitä koitan välttää parhaan kykyni mukaan. Otit esimerkiksi leivän


Minuli - 24.06.2009 - 13:58

Täällä on toinenki minuli, tuo en sitte ollut minä


AQQA - 24.06.2009 - 14:10

Hei taas 4 haukkuvaa - Ei, en ole sitä mieltä. En vain löytänyt tuosta Royal Caninin penturuosta mitään kyseistä ainetta enkä merkintää: "sisältää EU:n hyväksymiä antioksidantteja."

Ja toiseksi miksi kirjoitin: arvaappa ketä kiinnosti lukea? - Siksi että mielestäni on hyvinkin koominen vastaus Ap: aloitukseen. Eri asia jos olisi erikseen kysytty säilöntäaineista tai elintarvikeviraston sivujen sisältöä.
Ja se jos mikä on koomista, kun Ap: kysyi uskaltaako siirtyä sekaruokaan? Ja muiden kokemuksia ym... niin vastaukseksi ensin haukutaan kotiruoka, sen jälkeen markettiruoka, sitten enään eläinkaupanruokakaan ei kelpaa.. ja kuten minä tyylikkäästi käänsin tämän jutun jopa ruisleipään (joka sisältää 4 E:tä)Ei sitäkään tulisi syödä... (Eppua mahtaa naurattaa)

Jutun ydin on se, että kun kyse on koirista (tai muista eläimistä) niin ruokaan suhtaudutaan niin tarkasti että joka säilöntäaine katsotaan.. Mutta kuten yleisesti tiedetään, ei grilliruoka ole hyväksi ihmiselle, silti voidaan omia lapsiakin viedä grillille herkuttelemaan.. (Mäkkäri,Hese=lapsiperheiden suosimia paikoja) En tietenkään tarkoita sinua, sillä me kaikki tiedetään että sinä kasvatat lapsillesi porkkanat itse, etkä edes lannoita niitä kanan paskalla sillä kanat on saattanut ehkä syödä jotain epäterveellistä.

Ja ei, en ole perehtynyt E- koodeihin sen enempää kuin että tiedän että tuotteita jotka sisältävät litanian E- koodeja, tulisi välttää. Siksi otin sen esimerkiksi.


AQQA - 24.06.2009 - 14:12

No veikkaampa että tämä sama tyyppi lainailee toisten nimimerkkejä että saa mahdollisimman monen pätemään omaan teoriaansa...

Villi veikkaus DD


Minuli - 24.06.2009 - 14:20

Noh noh, aina täällä kinastellaan. Toi minuli oli pienellä ja mie oon isolla , se ainakin toistasex erottaa meidät.
Mua alko kiinnostaa et millä AQQA ruokkii koiriaan? Siis ihan hyvällä kysyn, mulla ei oo tapana haukkua ketään


AQQA - 24.06.2009 - 14:36

No tämähän on ihan mielenkiintoinen keskustelu eikä mikään kinastelu. Kunhan tässä 4 haukkuvan: kanssa vertaillaan kumman kasvimaalla kasvaa isompi porkkana

Meillä on suurimmaksi osaksi syötetty Royal Canin isojenkoirien syöpää aiheuttavaa ruokaa, kun siitä niin tuo koira tykkää (mikä tyhmä masokisti koira) Tämä ruoka mikä nyt on on kyllä ostettu marketista kun täällä kylällä ei eläinkauppaa ole, mutta ei kyllä meidän nirppanokalle kelpaa joten Royal Caninissa pysytään. Tähän ruokaan saatan sekoittaa tonnikalaa, jauhelihaa ym. kotiruokaa että saan tuo säkin syötettyä loppuun.. Annan myös Ap:n mainitsemaa sekaruokaa jos sattuu jäämän yli, mikä kyllä on harvinaista tässä taloudessa.


Minuli - 24.06.2009 - 14:55

syöpää aiheuttavaa
Mulla on tällähetkellä kaksi koiraa. Toinen huono mahastaan ollu aina, käy vaan eukanuban sensitive ja kermaviili, tonnikala ja silava, joskus raakaa porkkanaa (eläinlääkärit sanoo tämän tekevän hyvää hampaille),no tää koira tykkää välillä jyrsiä sitä porkkanaa. Kyse on vahtikoirasta Sakemanni/irkku.
Toinen sakemanni/suomenpystykorva, syö keitettyä mahaa, jauhelihaa (myös raakaa), silavaa, riisiä, joskus noita toisen koiran nappuloita, välillä kanamunan kuoria pikku paloja (tästä saa valkuaista), joskus antanu muutaman palan.
Toiset eläinlääkärit suositteleen isorotuisten pennuille maitotalous tuotteita luuston kasvamisen takia, juusto, kermaviiliä.
Nyt mä saan varmaan hirveet moitteet


tiny - 24.06.2009 - 15:03

sekaruokinta on ainakin meillä osoittaunut parhaimmaksi vaihtoehdoksi kaikille koirille, viides täällä tällä hetkellä.

siis: puolet puuroja, luita, lihaa ja kasviksia, kaikki siis raakana, koiran elimistö ei ole suunniteltu sulattamaan kypsää ruokaa (puuro tietysti kypsää, yrjölän puuroa siis, ei mitään riisipuuroja)ja puolet laadukasta nappulaa.

tällä ruokinnalla on saatu lähes karvattomat ja itseään verille raapivat koirat kuntoon ja anaalirauhasista kärsiviltä ongelmat pois.

meillä kaikki koirat siis kodinvaihtajia jotka olleet huonolla hoidolla/väärällä ruokinnalla ja omistajat epäilleet koirilla olevan allergiaa ym.

jos itselläni olisi aikaa ja pakastimessa tilaa niin varmasti barffaisin mutta tämä sekaruokinta on toiminut ihan yhtä hyvin.

tätä suositteli myös tämän viimeisimmän tulokkaan kasvattaja, hänellä on omat koirat aina olleet sekaruokinnalla ja mitään ongelmia ei ole koskaan ollut.


minuli... - 24.06.2009 - 16:19

Anteeksi jos vein merkkisi.

Meillä syödään hyvin samoin kun Tinyllä. Kokeilemalla kaikki löydetty.

Ja tosiaan noista valmisruoista...Samat säänöt pätee eläinten sapuskoihin kun ihmisten. Älä osta einestä!!!
Minuli - 24.06.2009 - 16:29

Eipä tuo mitään, sie oot pienellä ja mie isolla
En usko että on yhtä oikeaa ruokavalioo koirille. Mutta en miekää oo kaupan makkaroiden ja purkkiruokien ystävä Musta se on vähän niin et semmonen mikä koiralle sopii, et maha ja turkki ja hampaat on kunnossa. Koira saa kaiken mitä tarvitsee. Ja tähän tietty vaikuttaa sekin onko mettäkoira/vauhtikoira/työkoira vaiko se seurakoira tai joku muu.
Itellä on tosiaan toinen vahtikoira ja toinen mettä/työkoira.
Niin monta ku on ihmistä niin monta on mielipidettä, eikös se vähä oo sillee


AQQA - 24.06.2009 - 18:43

Näinhän se menee. Tuohon Minulin listaan lisään vielä näyttelykoiran.., Jos näyttelyissä käy on erittäin suotavaa että koira näyttää hyvältä, ja valitsee ruuan sen mukaan. Mutta nämät on juuri niitä asioita joista saa joka kerta hyvän keskustelun aikaseksi.

Mutta jos on samanlainen nirppanokka koira kun täällä, sitä mielellään syöttää sellaista ruokaa joka menee alas.


4 haukkuvaa - 24.06.2009 - 20:24

hyvä AQQA - Sarkasmilla asiat hoituu.näemmä.
mä kirjotin kyllä että RC asia on tarkistettu koska mulla on pentuja noitten neljän haukkuvan lisäks. mun pitää tehä päätös mitä nappulaa suosittelen. aikasemmille pentuille suositellu Eaglea. rodun erkakrissa juttelin kasvatajien näkemyksistä muista koska eaglea en nyt suosittele tällä kertaa.

Tein kai väärin kun kerroin että suurimmassa valmis nappuloita käytetään kyseenalasia säilöntäaineita? mun mielestä keskustelu koski ruokintaa toi liittyy olennaisesti siihen.

on hyvä jos eppu saa tästä päivän repeilyt. mutta ehkä eppu on vähän aikuisempi ja osaa olla välittämättä ohilipsumisista, kenties?


AQQA - 24.06.2009 - 21:50

4 haukkuvaa: Anteeksi kamalasti kun selvästi olen loukannut kunniaasi (tai porkkanaasi, en tiedä) Mutta minusta et vain ole johdonmukainen. Ensiksi kumoat väitteen että ensimmäisen vuoden laadukas ruoka on koiran kasvun ja kehityksen kannalta merkittävää sanomalla:

" Koiranruokinnasta on tehty jotenkin turhan kummallista.

Kuis moni teistä jolla on lapsi(a) laskeskelee päivittäset vitamiinin saannit ja suhteuttaa ne vielä oikein hitaisiin ja nopeisiin kasvuvaiheisiin? Ei koiraa pidä ruokkia millä niinko ruuan tähteillä. mut ei siitä kannata turhan outoo salatiedettä tehä."

Mutta kuitenkin syynäät koiranruokien lisäaineet/säilöntäaineet.. Kummallista jos en sanoisi. Ja jos sinulla on vielä pentujakin, suosittelen lämpimästi googlettamaan tämän, kun kerran näin kiinnostunut olet muutenkin koirasi ruuista. Se ei ole iso vaiva.

Ja vielä, en usko että tällä asialla on mitenkään tekemistä sinun, minun saati sitten epun aikuismaisuuteen.

Mutta kun kerran näin hyvä keskustelukin tästä saatiin, niin saatan ihan oikeasti jopa ottaa selvää aiheuttavatko Royal Caninin ruuat syöpää. Mutta edelleenkin, paska puhetta sanon minä-.


plaa plaa - 24.06.2009 - 22:12

Onkos se mötky tullut uudella nikillä tähänkin ketjuun

Mene pois!!! Ei tuo uusi nikkisi ketään hämää, alaarvoinen tyylisi kyllä tunnistetaan


AQQA - 24.06.2009 - 22:18

Voi olipas kohteliaisuus että mua luullaan mötkyksi Kiitos

Mutta ei, en ole mötky, ikävä kyllä vaikka paljon sitä kaipaillaankin.

- Möötkyyy??? - Ei kyllä kuulu. - Missä Mötkyyyy??

- Joo ei se täällä ainakaan oo.

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|