Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - LEMMIKIT


| Vastaa viestiin | LEMMIKIT |

Valitusta

Rääpäle - 15.06.2009 - 16:02

Eli kun minä etsein koiraa kävin monien kasvattajien kotisivut läpi ja pitkään harkitsin ja puntaroin eri vaihtoehtoja. Halusin ehdottomasti kultaisennoutajani kasvattajalta, koska en tiennyt koirista paljoakaan ja halusin tietää varmasti että koirani on "hyvä"

No kun sitte lopulta menin hakemaan koiraani, kasvattaja sanoi että hän ei anna asiakkaan valita koiraa vaan valitsee itse minkä koiran kenellekkin antaa. Kyseli tietysti tarkkaan mihin tarkoitukseen meinaan koirani laittaa. Sanoin että lähinnä seurakoiraksi, mutta eihän sitä koskaan tiedä jos innostuu tuosta näyttelyhommasta. Noh, kasvattaja kysyi tyyliin: Siis meinaatko käyttää näyttelyissä vai et? No kun en osannut vastata niin se valitsi minulle sellaisen pennun joka oli puolta pienempi kuin muut, ja arka kuin mikä.

No nykyään kun koira jo täysikasvuinen, niin on kyllä niin lyhytkasvuinen etten ole koskaan nähnyt pienempää kultaistanoutajaa. Ja on edelleenkin arka ja pelkää ihan kaikkea, muovipusseista ruokakippoihin. ..Autoja, ukkosta, outoja ihmisiä.. Sama kuinka oon yrittänyt makupalojen kanssa rohkaista ja totutella uusiin asioihin niin ei oo kyllä paljoa auttanut. Arka mikä arka. On kyllä hyväkin puolensa siinnä ettei kyllä koskaan ole karannut =)

Tästä ihmettelinkin että onko yleensäkkin tapana että kasvattaja valitsee pennut? En ole koskaan kuullut tuollaisesta. Ja mielestäni on kuitenki väärin että maksoin 1000€ (samanhintainen kuin muutkin) "kakkoslaadun" pennusta jota en saanut edes itse valita. Näyttelyajatuskin katosi heti kun huomasi millainen rääpäle tuosta tulee.,

Lisäksi kun koiran hain silloin pentuna, se ripuloi 3 vk. Käytin eläinlääkärissä 2krt ja lääkkeisiinkin meni vissiin se 100€. Myyjä' kyllä huomasi että koiralla maha ihan sekasin kun se sanoi vielä siellä että ihan normaalia että tuossa iässä kun emolta saa matoja ym... Koin kyllä itseni niin huijatuksi!!

Ei sillä, enään en koiraani vaihtaisi mistään hinnasta vaikka välillä niin raivostuttaa kun koira luikkii pakoon joka asiaa Ensi kerralla kuitenkin toivon että osaan valita kasvattan paremmin.


VASTAUKSET:


Mötky - 15.06.2009 - 17:45

Hyvin usein kasvattaja osaa sanoa mikä pentu kenellekin parhaiten porukasta sopii, jos nyt näin voi sanoa. Hän on katsellut pentujen temperamenttia ja kehitystä sen elämän ensimmäiset viikot. Kasvattaja usein myös osaa paremmin katsoa "lupaavimmat näyttelykoirat" pentueesta, sen vähän mitä nyt luovutusikäisistä vielä ylipäänsä näkee. Sen vuoksi hän usein haluaa ulkonäöllisesti lupaavimmat näyttelyistä kiinnostuneisiin koteihin. Ei ole siis ollenkaan harvinaista, että kasvattaja "valitsee" pennut mikä mihinkin menee. Tähän sinun ei tietenkään ostajana tarvitse suostua, jos et "huoli" kyseistä pentua. Ei sitä ole silloin pakko ostaa. Varsinkin, jos näkee, että pentu on arka ja vetäytyvä, kannattaa kyllä melkein poistua takavasemmalle tai ainakin tarkkaan harkita päätöstään. Kuitenkin myyjällä on oikeus päättää omistamiensa pentujen myynnistä, kukaan ei voi häntä pakottaa myymään tiettyä pentua tietylle ostajalle.

Yleensä, jos pennussa ei varsinaista vikaa ole (rotumääritelmän mukaista hylkäävää virhettä, esim. häntämutka, purentavirhe), niistä sen täyden hinnan saa kyllä maksaa. Tosin purentakin muuttuu vielä pitkään, samoin kuin puuttuva kives voi laskeutua myöhemmin. Hälytyskellojen pitää kuitenkin ostajalla soida, jos pentu on tosiaan arka, huonoturkkinen, huonokuntoinen muuten, ripulisotkuinen takapuolestaan, apaattinen jne. jne.

Summa summarum: myyjä ei sinänsä ole toiminut väärin, mutta toki hyvän tavan mukaista on kertoa totuus mahavaivasta(matoja, ruoka-aineallergiaoireita, PARVO?? jne. jne.)ja muista ongelmista. Vastuuntuntoinen kasvattaja ei myöskään myy tuolla tavalla arkaa pentua kenellekään, kokenut koiraihminen ehkä tulisi kyseeseen, mutta hän tuskin sitä ostaisi. Kultaisennoutajan kokoisella koiralla ei pentuajan koosta vielä voi aikuisiän kokoa päätellä. Pentueen pienin saattaa aikuisena ollakin porukan suurin ja päin vastoin. Mutta ripuli on asia erikseen.


ap - 15.06.2009 - 18:45

Ookei.. Tämä valaisi taas huomattavasti.

Mutta tosiaan, kun myyjä laittoi kuvia pennuista sähköpostiini, hän nimenomaan kirjoitti että hän valitsee pennut. Ja kun menin paikanpäälle niin ei hän vaihtoehtoja antanut. (2 narttupentua oli kylläkin vain jäljellä) Sähköpostissa ei maininnut pentujen luonteesta mitään, ja kun toiselta puolelta Suomea lähdin hakemaan, ja kun pennuthan on niin hellyyttävän suloisia ettei sitä malttanut poistua takavasemmalle vaikka pentu ulisi vain ovella ripulit takapuolessa.. En kyllä silloin olisi tiennytkään että noin arkaa ei kannata ostaa vaan luotin sokeasti kasvattajan valintaan.

Eniten kyllä petyin kasvattajaan siinnä mielessä että kun sieltä lähdin, sanoin että soittaa sitten jos ei ripuli ole mennyt ohi parissa päivässä. Ja kun minä ekan kerran soitin niin ihan asiallisesti jotain riisivelli neuvoja antoi, toisella kerralla jo happamasti sanoi että: vie nyt jo se koira eläinlääkäriin. Eläinlääkäri sanoi taas että ei mitään syytä huoleen kun pentu kuitenkin niin leikkisä ja energinen. 3.nen ja viimeisen kerran kuin soitin niin oli jo selvästi luettavissa rivien välistä että ei tarvi soitella enään.
No loppu peleissä 2 eläinlääkäri käyntiä, maitohappobakteereja, 3 matokuuria, riisivelliä, paastopäivä tuli kokeiltua eikä mitään auttanut. Sitten onneksi näin Royal Canin mainoksen jossa oli että hyväksi pennun vatsalle.. Ostin ne ja johan rupesi ruoka pysymään mahassa. Myöhemmin katsoin että kasvattajan mukaan antama ruokaseos oli aikusten koirien napuja-- Ainakin kokonsa puolesta..

Noh, seuraavaa koiraa katsoessa osaan kysellä enemmän ja kenties maltan poistua myös takavasemmalle jos näky ei miellytä


Mötky - 15.06.2009 - 19:08

Yleensähän se on niin, että kokeneempi pennunostaja pääsee itse valitsemaan pennun, mutta varsinkin ensimmäisen koiran ostajalle kasvattaja usein sen pennun valitsee. Kun tietoa/taitoa ei ehkä ole ostajalla niin paljon. No, tässä tapauksessa kasvattaja toki on toiminut "epäeettisesti" ainakin tuon luonteen ja ripulin kannalta. Lisäksi tuo pennun koko on voinut olla yhteydessä tuohon ripuliin.

Useiden suurikokoisten rotujen kasvattajat syöttävätkin (ja ohjeistavat pennunostajan syöttämään!) aikuisten ruokaa, sillä niiden koostumus voi olla tasaisen kasvun kannalta koiralle parempi (merkistä/laadusta riippuen..). Eli siitä ei kannata suoraan vetää johtopäätöksiä. Mutta kyllä asiallisen kasvattajan pitäisi olla tukena ja opastaa ongelmatilanteissa pennunostajaa (ja vielä vuosienkin päästä), onneksi kuitenkin yleensä näin on. Mutta toki näitä "kun perävalot häviää näkyvistä, kiinnostus loppuu" -meiningillä oleviakin kasvattajia löytyy, valitettavasti.

Ja luonteiden kanssa on aina niin helppo sanoa, että ostaja on aikaansaanut ongelmat omalla toiminnallaan. Sen vuoksi pentuja kannattaa AINA käydä katsomassa jo ennen pennunhakureissua, että vähän näkee millaisia ne ovat jo pienempinä. Eli seuraavalla kerralla muista, että menet katsomaan pentuja jo ennen luovutusikää, ei vasta "ostoreissulle". Jos tämä ei kasvattajalle jostain syystä käy, etsi toinen kasvattaja. Lisäksi "vaadi" aina pentueen emä näkyville. Jos jostain ihmeellisistä syistä emää ei voi näyttää, hälytyskellot soimaan!! Jotain voi olla pielessä, emä voi olla arka, agressiivinen tms. Näin vain vinkkinä jatkoa ajatellen.


Mötky - 15.06.2009 - 19:55

Niin vielä: vastuuntuntoiset kasvattajat myös tarkastuttavat pennut eläinlääkärillä ennen luovutusta, tunnistusmerkityttävät ne ja antavat mukaan KIRJALLISET ruokinta- ja hoito-ohjeet. Eli pakollista tuo ell:n tarkastus ei ole, ilmeisesti et ole mitään todistusta asiasta saanut? Nimittäin, jos ripulia on ollut jo tuolloin. Jos ja kun näin on ollut, vastuuntuntoinen kasvattaja kyllä tulee vastaan noissa hoitokuluissa, kun ripuli on ollut luovutushetkellä ja sitä ennen (mikä jälkikäteen tietysti sitten on hankala todistaa, jos asiasta riitelemään alkaa). Todennäköisesti kyseisessä tapauksessa asiasta on turha perään edes soitella...

Kennelliiton kasvattajasitoumuksesta suoraan:

8. Luovutan pennut hyvän kauppatavan mukaisesti terveinä ja hyväkuntoisina sekä aikaisintaan seitsemän (7)viikon ikäisinä. Luovutan pennut vain koiranpitoon ja rodulle soveltuviin olosuhteisiin ja opastan tarvittaessa koiranpidossa sekä seuraan kasvattieni kehitystä.

10. Myydessäni koiran teen kirjallisen sopimuksen Kennelliiton vahvistamaa lomaketta käyttäen. Kauppahintaan sisältyy rekisteritodistus ja kirjalliset hoito-ohjeet.

Eli jos olet ostanut pennun kasvattajalta, joka tuon sitoumuksen on tehnyt, hänen sitä pitää myös noudattaa. (Oliko kasvattajalla kennelnimi, ja olethan tehnyt Kennelliiton kauppasopimuskaavakkeella kaupat koirasta?) Jos näin on, periaatteessa asiasta voi ottaa yhteyttä Kennelliittoon halutessaan. Eri asia on sitten tuo näyttöpuoli, mikä on ollut koiran kunto luovutushetkellä jne. Helpoimmalla pääsee, jos antaa asian olla ja ottaa siitä opiksi seuraavaa kertaa varten..


Pii - 19.06.2009 - 20:51

Ei me valittu myöskään omaa pentua, mut kasvattaja kyllä hyvän pennun valitsi. Pentu ollut meillä 7 viikkosesta, paljon ollaan yhdessä liikuttu ja tavattu muita koiria,.. Hyvin on sosiaalinen pentu.

Milloin oma pentusi tuli teille? Matokuureja sai kasvattajan luona 3, ja me ollaan madotettu, ja madotetaan viel ensi viikolla.. 2 viikkoa ennen rokotusta, ja 2 viikkoa rokotuksen jälkeen.. joten noita matokuureja on jo 5. Ikää 13 vko.

Pentu syö eukanuba puppy kuivamuonaa ym, vähitellen totutellen, piimää papanoiden sekaan, johan maistuu. Ym. Mahalaukkua suositteli meillä kasvattaja, kerran olen sitä haisulipötköö ostanut, ja hyvin tuntui maistuvan. 1 kg/ viikko pitäis tulla painoa. Meil syödään 3 kertaa /vrk. 6 kk jälkeen 2 ateriaa.

Kasvattajaan ei ole tarvinnut pettyä, heillä on yli 30 vuoden kokemus koirista. Yhteen nettimyyjään kyl petyin ja pahasti,.. Mut silloin päätin lähestyä kokenutta kasvattajaa,.. Et kyllä erilaisia kasvattajia maailmaan mahtuu.

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|