Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - LEMMIKIT


| Vastaa viestiin | LEMMIKIT |

Noutamisesta

Maikki - 05.06.2009 - 19:27

Noutamisesta kyselisin kun olisi tarkoitus viikonloppuna lähteä 2 koiran kanssa metsään opettelemaan ja katsomaan mitenkäs tuo nouto sujuu. Elikkäs mitä sinne metsään tulisi piilottaa? Onko hyvä jos menen itse ensin ja kuljen tietyn reitin ja vien esim. solmuleluja piiloon?
Vai pitäisikö sinne piilottaa jotain voimakkaammin haisevaa? Vai tulisiko reitin varrelle pudotella esim makkaran paloja?
Niin ja minkälainen maasto olisi paras aloitella? Kangasmetsä? Lehtimetsä? Kaislikko? Hakkuualue? Koirat ovat Amerikan akita 4kk ja kultainennoutaja 2v.


VASTAUKSET:


Mötky - 05.06.2009 - 20:05

Siis tarkoitatko nyt ihan noutoa tokoliikkeenä (siis noutokapulan heitto), metsästyspuolta (linnut) vai jälkitreeniä, mihin tuon kirjoituksesi yhdistin?


Minuli - 05.06.2009 - 20:33

jälkitreeniä tossa kai haetaan..noutaminenhan ihan eri juttu


Minuli - 05.06.2009 - 20:44

Niin siis enenkö et ole koittanut tota. Siis jos jälkee haetaan, niin teet metsään reitin, esim omalla jalan kärjellä (kengä jalassa =D) painat kohti sopivin välimatkoin ja pistät vaikka makkarapalan sitte siihen kohtaan, sitte reitin päähän tallaat isomman alueen jaloilla ja laitat useemman makupalan. sitte lähet koiran kaa, mieluummin yksi koira kerrallaan kulkemaan, sanot koiralle esim, etsi ja koiran pitäisi löytää näin kaikki makupalat hajuaistillaan(jos et ole ennen tehnyt niin tee ensin lyhyitä reittejä.) kaikki koirathan ei välttämättä tähän innostu. kokeilisin kyllä makkaralla jos et ole hommaa ennen tehnyt. ja jälleen ottasin ihan helpon metsä alueen jos koirat ei ole ennen tätä tehnyt.
Sitte noutaminen taas ihan eri juttu, voit esim noutokapulaa opettaa noutamaan, mutta ymmärsin että jälkeä haluat tehä.
No näin sanon minä (koirien kanssa työkseen pelannut ja ammattina eläimet =).)


Minuli - 05.06.2009 - 20:46

Toivottavasti tosta jotain ymmärsit, jotenki yritin tohon selittää =D niin vaikee näin kirjottamalla selittää tollasta, ainakin mulle =D


Mötky - 05.06.2009 - 21:54

Niinhän tuo nouto on ihan eri juttu, sen takia kysyinkin mitä Maikki tarkoittaa, kun tekstistä ymmärsin hänen tarkoittavan kyllä jälkeä (tai verijälkeä).

Jäljelle merkkaa itsellesi reitti ylös esim. langanpätkillä pyykkipojilla puunoksiin. Näin tiedät itse reitin, vaikka koira ei heti hommaa hokaisikaan.. Ensimmäiselläkin kerralla voit antaa jäljen olla hetken valmiina (esim. 0,5 tuntia) metsässä, ennenkuin viet koiran jäljen päähän. Hyvä varustus jäljelle ovat valjaat ja pitkä liina (useampi metri), jos sellainen löytyy.


Minuli - 05.06.2009 - 22:08

Mie unohinkin sanoa ton liinan, onneksi Mötky muisti =) itellä käytössä 15 metrinen liina.


Mötky - 05.06.2009 - 22:29

Ekoilla kerroilla ei kannata ihan mahdotonta liinaa ottaa (kääri ylimääräinen rullalle), ettei koira lähde haahuilemaan ihan mihin sattuu, jos ei hommaa heti äkkää. Anna sen kuitenkin työskennellä heti alussa itse nenällään, ja jos näyttää tulevan pattitilanne, ohjaa käsimerkillä oikea suunta ja paikka. Älä siis kisko liinasta/teetä töitä kireällä liinalla.


Maikki - 06.06.2009 - 11:47

Eli joo, nyt sekotin jälkitreenin ja noudon, eli jälkiä meinasin. Enkä mitään tokoa varten vaan ihan virikkeeksi sekä itselle että koiralle Ja kiitoksi Minuli, (kengät jalassa ) juuri tätä meinasin että näin pitää rautalangasta vääntää kun nämät on mulle ihan uutta D

Vielä jäi epäselväksi se, että kun jälkiä teen, niin mihin ne päättyy?? Eikö siellä ole mitään "nakkia" jälkien päässä? Ja missä vaiheessa palkitsen koiraa?

(Lisää tyhmiä kysymyksiä)
Onko nouto sitten että nakataan sitä damia?? Vai käydäänkö ne etukäteen myös piilottamassa? Ja onko koira niissä vapaana?


Mötky - 06.06.2009 - 12:08

Jätä jäljen päähän "isompi herkku".

Nouto on toko-liike, jossa koira noutaa noutokapulan (ei siis damia), puisen tai metallisen. Eli avoimessa luokassa nouto tulee kilpailussa eteen. Pintapuolisesti perusnouto: Koira on liikkeessä perusasennossa sivulla, ohjaaja heittää noutokapulan (puisen), ja koira käskystä noutaa sen ja tuo ohjaajalle (luovuttaa käskystä). Liike loppuu perusasentoon. Ja koira on vapaana.

Tunnistusnouto tokoliikkeenä tulee sitten myöhemmin, eli siinä yksi palikka on ollut ohjaajalla, ja palikat asetetaan maahan, josta koira sitten käy noutamassa hajun perusteella tuon oman palikan ja tuo ohjaajalle.

Sekoitat varmaan homman nyt siihen, että jäljellä myös käytetään namin sijasta noita palikoita reitillä. Aloita nyt kuitenkin makupaloilla.


Minuli - 06.06.2009 - 12:12

Nii siis mie oon tehny niin et jälki päättyy niin että talloo oikee kunnolla paikan ja pistää monta makkaran palasta siihen, teet semmosen lyhyen muutaman metrin jäljen vaikka ekax kun koirat ei oo ennen tehny. tallaat yhen kohan ja siihen makupalan ja sitte vähän matkan päähän taas kohan ja makupalan ja vielä vaikka kolmas paikka ja siihen makupala sitte viel vähän matkaa ja vaikka jonku puun taakke tallaat oikee kunnolla ja useempi makupala ja siihen siis jälki päättyy. =) mie oon jälkee vaan kokeilu mieles tehny, kasvattajan ja vanhan opettajani kanssa(joka siis koira puolta opettanu meille koulussa), mie oon sitte kouluttanu jonku verranki ihmisten koiria.
Noudossa ei piiloteta mitään, ainakaan mun tietääkseen =D, eli miellä on noutokapula, koira on paikallaan ja mie viskaan kapulan ja sitten sanon nuoda ja koira hakee sen, tuo mulle ja mie laitan käden alle ja sanon pudota ja koira pudottaa kapulan mulle. Näin mulle on opettanu metsäkoiria kouluttava ihminen. nimenomaan lintukoiria. Jos koira on kova hakeen palloo sun muuta niin tääki voi olla ihan jees. Mulla on toinen koira joka vaan kattoo tyhmänä että luuletko muija että jouksen jonku kapulan perässä =D
Toivottavasti taas osasin selittää kunnolla =)


Minuli - 06.06.2009 - 12:20

Nii sitte ku koira on selvittany koko jäljen niin mie oon sitte kehunu ja paijannu vähän, meillä jos joka kerta kehuu ku yhen makupalan löytää niin koira menee ihan sekasin eikä sitte keskity, et mie oon sitte kehunu ku homma on pulkassa.


Maikki - 06.06.2009 - 12:57

No joo, nuo molemmat koirat osaa kyllä etsi ja nouda käskyt. Tuo noutaja jaksais tuoda palloa (tai mitä vain sille heittää) vaikka koko päivän, ja Akita puolestaan tekee sillon jos sitä huvittaa; useimmiten on vierellä ja kun sanon nouda, tämä katsoo että hae ite kerran niin typerä oot että sinne nakkasit..
Mutta pitääpä käydä kokeilemassa mites onnistuu Kiitoksia vain hyvistä ja kärsivällisistä neuvoista D

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|