Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - LAPSET


| Vastaa viestiin | LAPSET |

Kumpi on parempi

lapsen kannalta - 28.09.2009 - 21:13

Elikkä ,lelut on lapsen kaapissa ja hän saa leluja vain kun aikuinen antaa, vaiko että kaikki lelut ovat saatavilla pitkin päivää. Lpasella o naina tietty määrä leluja käytössä ja jos tosiaan tahtoo enempi jotain niin minä annan.
Pitäisikö leluja olla enempi saatavilla kuin vain muutama auto tai pehmolelu? lapsi 2v.


VASTAUKSET:


marsu - 28.09.2009 - 21:19

Entiedä kumpi parempi,mutta meillä kaikki lelut lapsen saatavilla. En ole edes ajatellu että pitäisin ne niin ettei poika ite pysty ottamaan niitä.. Ikää kuukautta vaille 2v.


ev - 28.09.2009 - 21:43

Meillä lelut unohtuisi(samanlaisia homespäitä äiti kuin lapsi) jos niitä jemmailisin


Pippuri - 28.09.2009 - 22:03

Kyllä meillä myös on aina ollut lelut lapsen saatavilla. Huoneessa on kuitenkin yksi isohko lelulaatikko josta välillä vaihtelen leluja näkyville, koska lelulaatikkoon ei jostain syystä yleensä mene. Itse ajattelen että jos lelut ovat piilossa niin ei lapsi edes muista mitä siellä on. Samaten se omatoiminen leikin aloitus on mun mielestä paljon helpompaa kun ne lelut ovat siinä näkyvillä ja saatavilla. Tietysti jos on hirveä määrä aina leluja esillä niin kiinnostus niihin saattaa aika äkkiä lopahtaa. Mun mielestä kuitenkin suurin osa leluista pitäs olla lapsen itse saatavilla, leikki on kuitenkin lapsen työtä.


helmi - 28.09.2009 - 22:33

Meillä kans lelut lapsien saatavilla. Osa leluist vaatehuoneessa piilossa jonkin aikaa, jonka jälkeen ne taas otetaan esille ja osa esillä olevist leluist laitetaan vaatehuoneeseen piiloon.


meillä - 28.09.2009 - 22:34

kanssa hyllyissä ja laatikoissa ja ihan kaikki lapsen saatavilla.


Enni - 28.09.2009 - 22:36

suurin osa on lapsen saatavilla ja muutama isompi juttu millä leikkimistä haluan valvoa on piilossa eli saa kun pyytää. tyttö omatoiminen ja vaihtaa leluja sen mukaan millä haluaa leikkiä. ei ole tullut mieleenkään säännöstellä leluja..eli mun mielestä myös lelut oltava lapsen saatavilla.


Menni - 28.09.2009 - 23:07

Meillä lasten saatavilla kokoajan . Poikkeuksena pelit ja muut pieniä, helposti hukkuvia osia sisältävät , yhdessä aikuisten kanssa käytettävät jutut .


MINNI - 28.09.2009 - 23:34

Meillá myós lelut lapsen saatavilla lelulaatikossa olkkarissa,osa lapsen omassa huoneessa.


manna - 28.09.2009 - 23:53

Kyllähän nuo lelut on kaikki vielä ihan esillä,mut tyttö ei vielä ihan lelulaatikon pohjalta yletä ite kaikkia ottamaan. Välillä sit kaivelen esille sellasia mitkä on unohtunu pitkäksi aikaa.
Kunhan tyttö on isompi niin meinaan kyl pitää osan leluista "piilossa" ja sit aika-ajoin vaihdella niitä.

Työpaikalla päiväkodissa oon huomannu et kun pitkästä aikaa kaivaa esim."kauppa-leikin" esiin,niin se kiinnostaa paljon enemmin kuin silloin kun on ollut koko ajan esillä.


Meemi81 - 29.09.2009 - 10:03

Meillä on myös kaikki lelut saatavilla...yks lelulaatikollinen on olkkarissa ja loput pojan omassa huoneessa. ikää pienellä herralla 2v8kk


Möhkis - 29.09.2009 - 10:25

Lelut on pojan (1v8kk) saatavilla, joskin osa on viety varastoon, kun oli selvästi liikaa leluja pyörimässä. Yksi laatikollinen leluja sekä ajovermeet ja palikkaleikit yms. on ulottuvilla. Ei tulisi mieleenkään kaikkia leluja pistää jemmaan kaappiin ja antaa vain pyydettäessä. Välistä leikkii autoilla ja yks kaks leikkiikin jo pikkueläimillä.


äitee - 29.09.2009 - 11:19

Mulla tökki tuossa kirjoituksessasi eniten se 'minä annan'. Siis sinä päätät lapsesi asioista ja määräät, mutta kuinka pitkään? Kolukikään, teini-ikään vai vialä aikuisenakin?
Sinänsä on ihan oikein ja kohtuullista, että lapsella on rajallinen määrä leluja, kun eivät he todellakaan tarvitse koko taloa täyteen rojua, josta eivät vähääkään välitä. Ne lelut ovat kuitenkin lapsen omaisuutta ja se talo on hänenkin koti, jossa hänen pitäisi saada olla ja asua niin kuin muutkin ihmiset kotona ovat, vapaasti. Siis vapaasti valita tietyn määrän leluja ja ottaa ne itse, mutta myös itse laittaa takaisin sitten, kun leikin on leikitty. JOnakin päivänä niitä voi olla enemmän, jonakin toisena taas vähemmän. Arvatkaa, kuinka ihanaa lapsen mielestä on joskus 'inventoida' ihan kaikki lelut, eli levittää ne kaikki pitkin taloa! Yleensä se päivä koittaa juuri silloin, kun joku mummi, kummi,äiti tai vaikka palkattu siivooja on ne kerännyt ja järjestänyt.

Kyllä meilläkin on osa leluista viety aivan erikseen talteen, ja haettu sitten taas aikojen päästä uudestaan.


äeppä - 29.09.2009 - 12:24

Mun isommalla (6v) on jo pitemmän aikaa ollut osa lelulaatikoista vaatekaappien ylähyllyillä, joista saa aina vaihtaa kun on kerännyt jotkut muut takaisin laatikkoon. Ihan vaan yritetään pitää huonetta siistinä (epätoivoista siltikin) ja että olis tilaa leikkiä. Pienemmälläkin(1v5kk) olen joitain juttuja pistänyt kaappiin, jaksavat kiinnostaa paljon enemmän kun ottaa ne "uutena" leikkiin.


manna - 29.09.2009 - 12:30

äitee: miunuuko tarkotit tuolla kirjotuksella vai ketä?


Nikitön - 29.09.2009 - 13:17

manna:eiköhän ollu ap:lle tarkotettu.


äitee - 29.09.2009 - 13:32

Vastasin nimenomaan aloittajalle, kun luin muut viesti hyvin huolimattomasti. Mutta ota vaan itsellesikin, manna, jos siltä tuntuu, että kalikka kalahti.
Joskus vaikuttavat peräti säälittäviltä sellaiset äidit ja varsinkin ne lapset, jotka tuntuvat olevan olemassa vain sitä varten, että äidillä olisi joku, jota voi hallita ja jota voi määrätä, jos oma elämäkään ei ole oikein järjestyksessä ja omassa hallinassa. Näin sivusta seurattuna vimmatuimmat siivousfriikit ovat olleet sellaisia, jotka ovat jollakin tavalla kadottaneet oman elämänsä hallinnan ja korvaavat sitä siivouamalla=järjestämällä ja hallitsemalla tavaroita. Ei mennyt offtopic, vaan liittyy siihen, että lasten tavaroiden kaaostakaan ei kestetä.

ps. anteeksi kirjoitusvirheet, tässä masiinassa on mahdottoman huono näyttö.


manna - 29.09.2009 - 13:52

Ok,ymmärsin et oli ap:lle. Mut näköjään vähän kolahti En tosiaan oo mikään siivousfriikki,toivoisin et olisin... Miulla on ihan sillä perusteella jotkut lelut pois lapsen käytöstä,että osaa "arvostaa" niitä sit kun taas ne on esillä. Tiedän kokemuksesta et jos kaikki maailman lelut on vaan koko ajan esillä,ei ne jaksaa kauaa kiinnostaa. En oikeen nyt ymmärrä miten sait tuon hallitsemis-asian tähän liittymään...miulla oli ihan ajatuksena mikä on lapselle parhaaksi.


äitee - 29.09.2009 - 15:32

Hallitsemista on se, että 'minä annan' ja minun lapseni leikkii minun valitsemillani leluilla silloin kun minä niin päätän. Lapsihan saattaisi tehdä ties mitä, jos saisi toimia oman päänsä mukaan. Useimmat levittävät kaikki mahdolliset tavarat pitkin lattiaa ja jättävät ne siihen. En toki tarkoita, että se olisi oikein, kyllä lapsella pitää jotain rajaa olla. Se raja voi hyvinkin olla 'yksi laatikko päivässä' tai jotain sellaista, että lapsikin oppii itse päättämään omista asioistaan ja tekemään valintoja, eikä äiti tai joku muu tee niitä hänen puolestaan. Onko se lapsen parasta, että mahdollisimman pitkään joku muut tekee kaikki tärkeätkin päätökset hänen puolestaan? Sanoisin että ei, sillä esimerkiksi koulussa valinnaisaineet ja myöhemmin ammatinvalinta ovat sellaisia päätöksiä, joista lapsi aikanan vastaa itse, vaikka vanhemmat valintaan jollakin tavalla vaikuttaisivatkin.

Taisimme mannan kanssa kirjoittaa vähän eri asiaa, aidasta ja sen seipäästä, kun aivan hyvin hänen pointtinsa ymmärrän. Mutta saako lapsi itse päättää, mitkä lelut otetaan tänään ja mitä taas ensi viikolla?


ap - 29.09.2009 - 20:01

Kiitos vastanneille tähän menneessä! On kiva lukea, että aloitukseni herättää keskustelua.
Pointini Minä annan jäi vähän epäselväksi joten täytyy selventää. Lapsellani on käytössä leluja joita hän on valinnut kaapista. jos hän tahtoo esim. vaihtaa muutaman auton,hän saa valita mielensä autot kaapista(ovat korissa siellä) ja ne toiset autot sitten laitetaan koriin odottamaan seuraavaa leikkiä, eli tämä on se minä annan eli selvensi nyt sitä.
Siksi juuri kyselenkin mikä olisi parasta kun minusta on alkanut tuntua siltä, että rajoitan lapseni leikkimistä pitämällä suurinta osaa leluista kaapissa. Ajattelen kuitenki nasiasta niin ettei pinei lapsi keskity niin hyvin leikkeihinä kun ympärillä on mahdottomasti eri leluja. nyt olen huomannut että hän viihtyy yksin leikkeissään aika pitkäänkin kun on saanut valita autot kaapista.. hänellä on autoja keskimäärin aina 4-6 kpl kerralaan ja muita leluja lisänä.
Totta huusholli pysyy siistimpänä mutta rajoitanko liikaa..lapsi viihtyy näin mutta kuitenkin sitä mietin.
ja anteeksi kirjotusvirheet.


manna - 29.09.2009 - 20:20

No meil ei viel olla siin vaiheessa et tavallaa ite päättää mitkä lelut haluu ottaa,ikää on vasta 1v3kk. Nyt siis "leikkii" kaikella mitä eteen tulee
Ja tosiaa melkei kaikki on esillä,mut sit vanhempana niitä vaihdellaa enemmi.

Totta kai lapsi saa valita itse leikkinsä,eli ymmärrän kans "äiteen" pointin,eli en tarkota et kun nyt on otettu nuket ja nuken tavarat niin niillä on nyt vaan pakko leikkii...vaan et on useempia leikki vaihtoehtoja huoneessa,mut myös osa jossain muualla. Pieniä valintoja pienelle ihmiselle

Ihanaa et tästä muuten pysty kirjottelee erilaisia mielipiteitä ilman et tuli mitään suurta sotaa


pupunen - 29.09.2009 - 21:53

Meillä on lastenhuoneessa lelut ja kirjat kyllä saatavilla, isompi (2,5v) ottaa mieleisiään leluja ja nuorempi (alta 1v) tutkii mitä vastaan tulee. Meillä on eri leluille omat laatikot, mutta kaikki ovat lasten saatavilla. Isommalle yritän opettaa, että jos lopettaa esim. lego leikit niin autot otetaan esille vasta legojen mentyä laatikkoon.

Varastoon olen nostanut jemmaan toisen parkkihallin ja isohkon formulan, joilla ei poika ole leikkinyt. Välillä otan ne esiin ja vien vastaavasti pari muuta isoa lelua huoneesta jemmaan. Tämä ihan siksi, että huoneessa on myös kiva mahtua leikkimään

Mutta ainut mitä oikeasti rajoitan, on piirtäminen. Meillä on liidut ja puuvärit keittiössä näkyvillä, mutta lapsen pitää pyytää niitä. Haluan, että piirtäminen tehdään keittiön pöydällä ja siitä pidän kiinni, kunnes olen varma, ettei nuorempi syö liituja tai kumpikaan tee taidetta seinille


sotkua piisaa - 09.10.2009 - 09:49

Meillä on 1,5v:n kaikki lelut ja kirjat kahdessa korissa olohuoneessa. Pehmot keräsin kaappiin kun ei niillä leiki ja on vaan koko ajan tiellä.
Tosin lelutkin levittelee, mutta nykyään välillä itsestään jo keräilee niitä koreihin takaisin kun pitää sitä leikkinä.
Piirustustavarat ja magneetit kyllä pidän ihan muualla ja piirrellään sitten yhdessä.

Luulisin, että vanhemman lapsen kanssa toimii paremmin tuo "neljä autoa kerralla"-systeemi. Sitten siis kun ymmärtää, että vanhat leikit kerätään pois ennen kuin uudet leikit aloitetaan. Eli siis opettaa sen leikkien vaihdon yhteydessä siivoamisen.
Esim. legojen kanssa voi olla kivempi rakennella jos muut lelut kerätään tieltä. Ja autotkin menee pitemmälle jos ei oo muita leluja tiellä...

Jos siisteyden kannalta tuota ajattelet, niin pidä osa leluista(millä ei oo nyt pariin päivään leikkinyt) piilossa ja laita loput koriin lapsen ulottuville. Vaihdat viikon tai parin kuluttua taas leluja.

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|