Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - LAPSET


| Vastaa viestiin | LAPSET |

Taapero ja kotityöt?

Raakku - 25.09.2009 - 09:56

Osallistuuko teillä taapero kotitöihin?

Mielenkiinosta haluaisin kuulla muiden tapoja kun tuttu äiti on niin vakaasti sillä kannalla että hänen tehtävänsä taaperon (n.1,5v) kotiäitinä on vain ja ainoastaan hoitaa ja leikittää lasta. Äiti kokee asian niin että hän haluaa olla koko ajan läsnä lapsen leikeissä ja kotitöiden tekeminen siinä sivussa on haitaksi lapselle. Kotityöt tehdään sitten joko lapsen nukkuessa tai mies tekee, toki hän ruuan laittaa lapsen hoidon ohessa.

Meillä taas monet kotityöt tehdään pojan (1v1kk) kanssa yhdessä enkä tunne siitä mitään omantunnon pistoksia, yhdessä vietetystä ajasta on kuitenkin kysymys eikä me koko päivää siivoilla. Päinvastoin mä koen hyväksi asiaksi että lapsi näkee pienestä asti että kotona on jotain tehtäviäkin.

Pojalla on omat "tehtävät" (tyhjentää pyykkikonetta, ripustaa pyykkejä, pyyhkii kaappien ovia omalla rätillä, vie pieniä roskia roskikseen yms.) ja näyttää vieläpä nauttivan saadessaan "auttaa". Asiat tehdään tietenkin leikin varjolla ja hidasta se on mutta minnepä täällä kiire olisi...

Mikä muilla kotiäideillä on käytäntö?


VASTAUKSET:


Sunflower - 25.09.2009 - 10:12

Samoilla linjoilla ap:n kanssa. Meillä poika 1v10kk ja paljon yhdessä puuhastellaan. Myös meidän pikkumies tuntuu nauttivan kun saa "auttaa". Kunnon siivouksen teen sitten rauhassa. Mutta just tiskit, pyykit, ruuanlaitto ja sellasta perussiivoa touhutaan pojan kanssa yhdessä. Mikäs sen parempaa yhdessä oloa.. Toki sitten leikitään ihan pojan omiakin leikkejä..

Meidän pikkukakkonen syntyy ensikuussa, saas nähdä miten sitten kotihommat sujuu..


ruusu87 - 25.09.2009 - 11:31

juu mekin tehdään kotitöitä lapsen 1 v kanssa yhdessä, haluaa auttaa jopa siinä kun laitan pesukoneeseen pyykkejä (esim. laittaa lattialle tippuneen sukan pesukoneeseen). imuroidessa ratsastaa imurin päällä ja joskus kiljuu kilpaa imurin kanssa jne. ja jos hän löytää esim. puunlehden eteisestä niin antaa sen minulle tai miehelle ja näyttää että se täytyy laittaa roskakoriin... minun mielestä on vaan hyväksi lapselle että oppii peruskotitöitä (ainakin sivusta seuraamalla) pienestä lähtien, kun ainakin pienillä lapsilla on yleensä sellainen auttamis- ja osallistumishalu - voi olla se kotitöiden tekeminen sitten helpompaa murkkuikäisenäkin ettei tarvitse aina vastaan vängätä.


Karo - 25.09.2009 - 11:52

Meillä tehdään myös kotityöt yhdessä 1v11kk tytön kanssa.
Hän auttaa ripustamaan pyykkejä, vie roskapusseja eteiseen, tyhjentää tiskikonetta, vie pyykit narulta pois...ja yrittää lakaista lattiaa mutta ei vielä ihan onnistu siinä
Olen pienestä asti ottanut hänet mukaan kotitöihin, että näkee mitä kotona touhuillaan. Hän tykkää kovasti kun saa olla avuksi
Pienempi on 8kk ja hänetkin otan mukaan, kunhan vähän kasvaa En ole ikinä nähnyt siinä mitään pahaa, päinvastoin! Mukavaa yhdessä puuhastelua sekin


vaavi - 25.09.2009 - 12:13

Meillä myös poika,1v5kk,on mukana kotihommissa. Hänellä on oma siivousliina millä pyyhkii omasta huoneesta pölyjä samalla kun minä siivoan,vessapaperihylsyjen kerääminen pahvikeräykseen on ihan pop-juttu...,ja pyykkiä laitetaan yhdessä.Lakaisuharja ja rikkalapio ovat niin suosittuja että Joulupukki saattaa kiitää poroineen sellaiset tuomaan ihan ikiomaksi,lasten kokoisena...
Itse siivoan ja teen kotihommia harvoin kun poika nukkuu koska muutenhan hän oppii siihen että kaikki tapahtuu itsestää ja paikat pysyy siistinä. Yhdessä tehdään,vaikka se aikaa vähän enemmän viekin.


äitee - 25.09.2009 - 12:35

Meillä lapset ovat osallistuneet aina kotitöihin, mitenpä he muuten olisivat niitä oppineet. Olihan se kieltämättä varsinainen elämys, kun 2-3-vuotiaat sisarukset päättivät ryhtyä leipomaan.


Lilian - 25.09.2009 - 12:47

Minä olen ihan samaa mieltä siitä että lapsen on ihan hyvä nähdä kotona sitä normaalia elämää. Ei elämä ole pelkkää leikkiä kuitenkaan. Sitä paitsi kyllähän taaperolle ne kotityötkin on leikkiä, eihän taaperon voi olettaa esim pyyhkivän pölyjä niin ettei äidin/isän tarvitsisi sitä enää tehdä.

Meilläkin (poika nyt 2v8kk) lapsi on ollut mukana kodin puuhissa siitä saakka kun innostui esim pyykkikoneen täyttämisestä ja tyhjentämisestä. Poika myös kattaa pöydän, kun äiti tai isi antaa lautasen kerrallaan ja sanoo mihin se viedään. Omat lelut meillä myös on siivottava, mutta tietenkin vanhemmat auttavat.

Mielestäni on tärkeää opettaa lapselle, että kotona on töitä, jotka on hoidettava. Miten lapsi ikinä ymmärtää, että häneltäkin vaaditaan jotain tai jos peruskotona ei vaaditakaan, miten hän ikinä osaa asua itsenäisesti? Sitä paitsi mielestäni on tärkeää myös se, että lapsi oppii leikkimään itsenäisestikin eikä niin, että isä tai äiti on koko ajan mukana ja viihdyttämässä.

Kyllä minä ainakin olisin ihan katkipoikki, jos töiden jälkeen hakisin pojan päiväkodista ja leikkisin hänen kanssaan illan kunnes menee nukkumaan ja sitten ryhtyisin tekemään kotitöitä. Kyllä vanhemmatkin kaipaavat lepoa. En voisi mieheltänikään vaatia kotitöihin rientämistä, kun tulee töistä, jos itse olisin "vain" leikkinyt lapsen kanssa illan.

Mutta jokainen tyylillään.


Jopu - 25.09.2009 - 12:49

Meillä kanssa poika 1v3kk osallistuu silloin kun satun kotitöitä tekemään hänen ollessa hereillä.Siis jos sattuu siinä pyörimään sopivasti.Nykyään kutsun hänet tyhjentämään astianpesukonetta kanssani eli poika ojentaa lautasia mulle ja mä laitan kaappiin.Tai sitten itse laittaa muoviastiat kaappiin.Tykkää siitä kovasti.
Pyrin kyllä siivoamaan silloin kun poika nukkuu,mutta juuri pyykkien laitto ja ruoan teko ja astiapesukoneen tyhjennys ovat juttuja joita on pakko tehdä pojan valveilla olo aikanakin.
Silloin kun poika oli lattialla eikä liikkunut pyrin olemaan hänen kanssaan ja sain tehtyä kotihommat kun nukkui päivisin enempi.


Kirsi - 25.09.2009 - 13:09

Meillä ollaan samoilla linjoilla ap:n kanssa.
Tyttö 1v4kk "auttaa" kotitöissä. Siivoaminen on meillä suurinta riemua, neidille oma rätti kouraan ja hän sillä pölyjä pyyhkii. Tosin, kokemus opetti, että vesiämpäriä ei lapsen ulottuville (tuli tulva olohuoneen lattialle ). Jos sanon, että nyt ruvetaan imuroimaan, neiti on jo kaapilla imuria hakemassa.

Pyykkien laskostelusta ei tuu mitään, jos neiti on apuna. Samat vaatteet saa laskostella vähintään 5 kertaa
Tiskikonetta meillä ei ole, joten sen tyhjennystä ja täyttöä ei meillä osata.
Leipominen ja ruoanlaittaminen on kivaa, aina Tai ainakin se taikinan syöminen
Roskat osaa viedä roskiin ja pyykit pyykkikoppaan (ei tietenkään aina onnistu, välillä unohtuu tekemään jotain ihan muuta ja ne roskat/pyykit unohtuu)

Minusta on kuitekin hyvä, että lapset saa ja joutuu olemaan läsnä kun kotitöitä tehdään.
Siinähän ne oppii samalla tekemään kun itse tekee


Mun näkemys - 25.09.2009 - 15:21

mulla taas on se näkemys, että vaikka olen lapsen kanssa kotona, mun ei pidä eikä tarvitse tehdä kotihommia yksin. Eipä se mieskään kotihommia töissä ollessaan tee Meillä siis aloitetaan kotihommat vasta miehen tultua töistä. Toki, jos olen energinen, saatan koneellisen pyykkiä pyöräyttää tai laittaa tiskikoneen päälle, mutta se ei ole mun kotona olon tarkoitus. Lapsi osallistuu kyllä, mutta meillä tekee koko perhe yhdessä. En halua pojalleni sellaista viestiä, että kotityöt olisivat naisten hommia. Ovat yhtälailla miesten hommia ja meillä ainakin saa siitä mallin omalta isältä.

Ja kotihommat, joihin poika osallistuu:
-tiskikoneen tyhjennys
-kuivien pyykkien telineestä pois ottaminen. Ojentaa ne aikuiselle, joka laskostaa pyykit
-imuroiminen isin kanssa sekä pölyjen pyyhintä.


Joyeux - 25.09.2009 - 22:14

Yhdessä tehdään meillä kotihommat lasten kanssa. Kuuluu tavalliseen arkeen. Erikoinen 1v8kk on innolla mukana, kuopus 3kk lähinnä ihmettelee menoa Teen mielelläni päivän mittaan tai mies tekee ja lapset saa olla mukana. En halua iltaisin tai päiväunien aikaan vaan siivota yms. Vaan silloin on omaa ja parisuhde aikaa


zen84 - 26.09.2009 - 13:56

Minäkin siivoan silloin kun lapset ovat hereillä, mutta esikoinen kyllä ei ole viellä kovin innokas ollut auttamaan! Eli yleensä leikii/lukee omia juttujaa sillä aikaa ku minä imuroin! Joskus ehkä innostuu seuraamaan imuria! Mä olenkin kyllä himosiivooja eli pyrin mahdollisimman usein siivoamaan! ja etenkin imuroimaan!
Omat sotkut lapsi siivoo kyllä itse (ikää 1v4kk) Esim. lelut omille paikoilleen ja maitotahrat pöydältä jos on jotain siihen läikyttänyt yms.


MM - 26.09.2009 - 14:53

Mustakin on hyvä tehdä kotitöitä lapsen kanssa, Anna Wahlgrenia myötäillen vanhemman tehtävä on myös opastaa lastaan miten tässä maailmassa toimitaan, eikä eristää omaan leikkimaailmaansa. Ja lapsi selvästi nauttii kun saa tuntea että hänenkin työpanostaan tarvitaan.

Mut oisko teillä antaa vinkkiä miten saisin tuon 1v4kk:n enempi touhuihin mukaan, kun on niin vilkas että äkkiä meillä on pesuvesisaavissa koko poika, pyykit kiskotaan alas sitä mukaa kun äiti laittaa ja tiskikoneeseen yritetään mennä sisään ja roskiksen sisältö pitää tutkia.


Momma - 27.09.2009 - 18:37

Ennen toista lasta leikin tosi paljon esikoisen kanssa ja päiväuniaikaan teit muut hommat. Esikko oli hyvin vaativa eikä hänen kanssa oikein onnistunut minkään asian tekeminen.

Nykyään (pojat 3v ja 1,5v) teen paljon hommia yksin, kun pojat viihtyvät keskenään ja omissa oloissaan. En tee suurempia siivouksia arkisin, vaan vasta viikonloppuna, kun isä on lasten kanssa pihalla.

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|