Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - LAPSET


| Vastaa viestiin | LAPSET |

lapsi varastaa, mikä avuksi

- 21.09.2009 - 08:55

3 lasta, joista 1 varastaa meiltä kotoa. Tähän mennessä kadonnut kolmannen lapsen raha (10 e) ja suklaalevy (1 pala oli jätetty). Epäillyt 7 v. ja 12 v. Seitsemänvuotiaassa olen havainnut aiemmin näpistelytaipumusta, esim. ottaa kaapista karkkia ilman lupaa. Tosin myös 12-vuotias on jäänyt kiinni koulussa, kun varasti kaverin karkkipussin (toisen kaverin kanssa). Mikä avuksi, kun kumpikaan ei myönnä varastaneensa siskolta rahaa tai suklaata. Uhkailu? Pelottelu?


VASTAUKSET:


hmm - 21.09.2009 - 09:24

Oman kodin kaapista karkkien syöminen ei mielestäni ole näpistelyä.


- 21.09.2009 - 09:26

Jaa... no luvatta ottamista sitten. Kun meillä on karkkipäivä.


sanot - 21.09.2009 - 09:45

suoraan että tämä menee niin vakavaksi että äiti soittaa poliisin kotiin ja hän tulee juttelemaan. Selität lapselle konkreettisesti mitä varastamisesta aiheutuu. seuraukset ynnä muut.

Jos tavaraa rupeaa katoamaan, pistät vaikka kaikki lapset korvaamaan sen, maksamaan vaikka kotitöillä takaisin. Kyllähän se syyllinen varmasti löytyy.


- 21.09.2009 - 10:14

toi on hyvä, että poliisi tulee kotiin... oon yrittänyt selittää, että sellaiseen ihmiseen joka kerran varastaa, menee luottamus, ja hän on helposti epäilyksen alaisena, kun jotain häviää. Ei oo näköjään mennyt perille.


PS - 21.09.2009 - 13:31

Erään tuttuni poika jäi 10-vuotiaana kiinni varastamisesta (oli näpistänyt lehden ja karkkia jostakin jäämättä kiinni ko liikkeessä). Tavarat löydettyään ja totuuden kuultuaan tuttavani pisti pojan autoon, ajoi poliisiasemalle ja siellä pyysi ensimmäistä vapaata poliisia puhuttamaan poikaa. Puolen tunnin juttu-tuokion jälkeen poika vannoi, ettei koskaan enää.
Nyt kyseinen kundi on 18v ja on itse sanonut, että tuo konsti toimi kerrasta ja häpeä oli niin suuri ettei enää ikinä tullut mieleen mitään luvatta viedä

Voi kuulostaa turhan radikaalilta tai jostakusta liiottelulta, mutta voi olla että tuon konstin ansioista tässä maassa on yksi varas nyt vähemmän


älä - 21.09.2009 - 13:49

pidä karkkia kotona


kolmannen saanut - 21.09.2009 - 15:12

Tuntuisi siltä, että tarve varastaa kuuluu ihan normaalina osana tiettyyn kehitysvaiheeseen, ja sen vaiheen kiinnijäämis-häpeäkokemukset ratkaisevat, jääkö näpistely tavaksi vai ei...

Kun huomasin, että meillä esikoinen alkoi napsia kaapista herkkuja ilman lupaa, jätin kerran ihan tahallaan kaappiin avaamattoman suklaapaketin, kun hän jäi yksin kotiin. Kotiin tultuani tarkistin tilanteen, ja kas vain, paketista oli syöty, eikä ollut mitään mahdollisuutta, että kukaan muu olisi ottanut sieltä. Kerroin hänelle tilanteen, ja hän myönsi (ja selitti jotain tyhmiä tekosyitä). Hänelle ei tullut rankaisua, koska hän oli rehellinen, mutta seuraavalla kerralla jos käy samalla tavoin, hän joutuu maksamaan omista rahoistaan meille uuden suklaalevyn verran, ja jos hän jää kiinni sen jälkeenkin, tulossa on vielä ankarampi rangaistus. Samalla pidin varsin ankaran puhuttelun varastamisesta.

Se puhuttelu tepsi meillä. Poliisipuhuttelukin voisi tietenkin olla loistava keino... Meillä olennaista oli se, että jäi kiinni eikä ollut mitään mahdollisuutta luikerrella tilanteesta pois.


hei - 21.09.2009 - 15:28

syyttely nyt ei ainakaan auta asiaa!
uskon,että hälytyskellot pitäisi nyt alkaa vanhemmilla soimaan, koska asiat ei ole hyvin lapsilla...
jotenkin viittaisi siihen, että on tavallaan "avunhuuto" johonkin, kouluun? onko kotona sattunut jotain erikoisempaa viime aikoina??
rauhallinen keskustelu voisi olla paikallaan........


kyllä - 21.09.2009 - 17:25

ihan onnellisessa perheessäkin hyvinkasvatettu lapsi voi näpistää ihan vain jännityksen vuoksi! kaverit voi myös yllyttää tms...


- 22.09.2009 - 09:35

Kiitos kommenteista ja vinkeistä! Kiitos erityisesti nimimerkille "kyllä"! Kyllähän sitä heti alkaa etsiä vikaa itsestään ja perheestä, että mikä meni pieleen, kun lapseni varastaa. Mutta laitan asian myös tuon jännityksen piikkiin, ja ehkä houkutus on ollut liian suuri, kun raha oli ihan näkyvillä.
Taidan kyllä tehdä vielä jonkun ansan, kuten nimim. kolmannen saanut, ja sitten PUHUTAAN, jos jää kiinni

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|