Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - LAPSET


| Vastaa viestiin | LAPSET |

kokemuksia kielikylpy päiväkodista

adeline - 10.09.2009 - 13:27

saisimme paikan 3v pojallemme englanninkieliseen päiväkotiin.
olemme täysin suomalainen perhe ja vähän jännittää, että miten lapsi tähän sopeutuu ja tunteeko olonsa hylätyksi jne.
vaikka, kuten he siellä sanoivat, he ovat ensisijaisesti päiväkoti ja sitten tulee se kielen oppiminen siinä sivussa.

haluaisin kuulla kokemuksia.


VASTAUKSET:


hei - 10.09.2009 - 13:40

Muuten ei kokemusta, mutta olin joskus 2 viikkoa sellaisessa työharjottelussa. Silloin ajattelin että toisin oman lapsen sinne joskus, lapset tuntuivat viihtyvän hyvin. Tosi hienoa, jos leikin varjolla vois aloittaa englannin opiskelun jo noin aikaisin


Emppu - 10.09.2009 - 16:23

Minäkin olin yläasteella tuollaisessa päiväkodissa harjoittelussa. Itse ajattelen (oman lapseni kohdalla) niin, että ei tulisi mieleenikään, koska lapsemme on suomenkielinen, eikä meillä ole tarvetta opettaa hänelle vielä englantia. Asian on eri, jos tietäisin että esim. muuttaisimme maahan, jossa puhutaan englantia.

Saanko siis kysyä (mielenkiinnosta) miksi haluaisitte laittaa lapsenne englanninkieliseen päiväkotiin, jos olette kuitenkin suomalainen perhe?

Vielä yksi pointti, ystäväni on täysin suomalaisesta perheestä, mutta puhuu paremmin englantia kuin suomea (koska on asunut pidempään poissa suomesta kuin suomessa). Kotona heillä kuitenkin puhutaan suomea. Joskus tuli puheeksi äidinkieli, ja hän sanoi ettei koe oikein puhuvansa mitään äidinkielenään.. Eli ei se aina hyvä juttu ole, että "altistetaan" vieraalle kielelle


Hope - 10.09.2009 - 18:18

Itsellä on norjalainen mies ja poikamme oppii tässä elämässä kaksikieltä sitä kautta. Puhutaan englantia vielä miehen kanssa joten lapsi "altistuu" vielä kolmannellekin kielelle joka päivä.

Minun mielestä annat lapselle tosi ison lahjan jos laitat sinne kielikylpypäiväkotiin. Lapsi voi oppia ennen kouluikää 4-5 kieltä. Paras ikä opiskella ilman paineita ja mikäs tuon mukavempaa kuin leikkien mukana. Englannin kielestä on lapselle etua paljon koulussa ja tulevaisuudessa. Harva nuori enää jää suomeen tai harvalla enää ystävät kaikki on vain suomesta.

Tuo Empun esimerkki ei sinänsä koske teitä koska kyseessä on ihminen joka on asunut ulkomailla, ei oppinut kieltä päiväkodissa Suomessa. Niissä on aika iso ero. Kyllä äidinkieleksi tulee se kieli mitä eniten kuulee ympärillä ja eniten käyttää. Esim meidän tapauksessa nyt kun muutettiin Suomeen poika puhuu varmaan suomea paremmin kuin norjaa, kunnes takaisin mennään..

ja vielä sen verran esimerkkiä että monet suomalaiset perheet muuttaa esim Norjaan ja laittaa lapset norjalaiseen päiväkotiin ja kouluun ilman minkäänlaista tulkkia. Parin viikon kuluessa lapset alkavat jo sanomaan ensimmäisiä norjalaisia sanoja ja eivät kärsi tuosta ajasta.
Mutta jokainen perhe tyylillään. Suosittelen.


Enni - 10.09.2009 - 19:14

kielikylpypäiväkodin tarkoitushan on että leikin ohella opitaan vähän englantia mutta pääsääntöisesti puhutaan suomea eikö? ei lapsi siitä kärsi, päin vastoin hyötyy vaan.

itse ruotsissa asuvana voin kertoa että meillä tytöllä ollut alusta lähtien kotikielinä suomi ja ruotsi. tyttö käy suomalaista tarhaa koska halutaan hänen oppivan kunnolla suomea, ruotsiahan hän kuulee väkisinkin kun täällä asutaan. on nyt vajaa 3v ja puhuu sujuvasti molempia kieliä.
kaverillani taas on niin että puhuuvat kotona vain suomea ja lapsi on ollut koko ajan ruotsalaisessa päiväkodissa. eli lapsi hallitsee yhtä hyvin molemmat kielet. lapsille kielet tulevat luonnostaan ja on ihana ilmainen lahja joka säilyy. joten käytä ihmeessä mahdollisuus hyväksi ja laita poika kielikylpyyn


Äiti-76 - 10.09.2009 - 20:05

Meillä on kaksi vanhinta ollu englanninkielisessä päiväkodissa eskarissa. Ovat siis vähän vanhempina olleet, mutta kovasti tykänneet!! Kielen oppivat tosi pian ja nyt kun koulussa on enkkua, niin sujuu paljon helpommin sen opiskelu. Meillä on monen ystäväperheen lapset enkussa ja tykkäävät tosi paljon!! Meidän paikkakunnalla siellä on tosi pienet ryhmät ja kivat hoitajat!! Äkkiä meillä opittiin loruja ja leikkejä englanniksi!! Eli itse kyllä kovasti sitä suosittelen!!


Saara2 - 10.09.2009 - 20:48

Meillä mies kaksi kielisestä perheestä.Ja puhuu hyvin ruotsia.Joten mies puhuu paljon lapsille ruotsia. Lapsien äidinkieli on kuitenkin suomi. Lapset puhuvat päivittäin Ruotsia.


Saara2 - 10.09.2009 - 20:49

Eli itse pidän hyltynä että lapsi oppii useita kieliä.


Hinku - 10.09.2009 - 21:39

Olen toiminut aikoinaan vuoden ajan englanninkielisessä päiväkodissa ja puolisen vuotta ranskankielisessä päiväkodissa. Kielikylpy tarkoittaa sitä, että lapselle puhutaan vain ja ainoastaan englantia - vaikka lapsi olisi suomenkielinen. Lapset sopeutuvat tosi pian ja oppivat varsin nopeasti tiettyjä jokapäiväisiä sanontoja. Lapselle on toki myös tärkeää, että häntä ymmärretään eli voi puhua suomea kasvattajille. Useimmiten tällaisessa päiväkodissa on töissä sekä suomalaisia että "native speakers". Koska oppimateriaali on paljolti englanninkielisistä maista, pedagogiikkakin voi hieman erota suomenkielisestä varhaiskasvatuksesta. Kuten joku jo aiemmin kirjoitti runot, laulut ja kirjat ovat paljon käytössä.
Suosittelen kielikylpypäiväkotia vaikka lapset olisivatkin suomenkielisiä. Ainoastaan lapsille, joilla on suomen kielessä "kielellisiä vaikeuksia" suosittelisin täysin suomenkielistä hoitopaikkaa.


Allison - 10.09.2009 - 22:04

Jos meillä olisi mahdollisuus tuollaiseen, laittaisin ilman muuta! Sitä vaan jäin ihmettelemään, kun käsittääkseni pojallasi on kertomasi mukaan "rakkaus"kiintymys-suhde nykyisen hoitopaikan hoitajan kanssa, niin kannattaako tuossa tilanteessa lähteä hoitopaikkaa vaihtamaan? Ettei vaan käy niin kuin vanhassa sananlaskussa: "Lähdetään sutta pakoon ja tuloo karhu vastaan".


Kirsi - 11.09.2009 - 12:48

"Hope"- Saanko udella asutteko Norjassa vaiko Suomessa? Täällä nimittäin toinen, joka on naimisissa norjalaisen miehen kanssa ja vielä tuppaa englanti puhekielenä kotona kummittelemaan Me siis asutaan Norjassa.

Ja alkuperäisen kysymykseen: ilman muuta kannattaa opettaa useampaa kieltä lapselle.


adeline - 11.09.2009 - 13:53

kyllä, tämä on siis päiväkoti, jossa puhutaan vain englantia lapsille, paitsi itku- ja konfliktitilanteissa lapsen omalla kielellä. hoitajat kuitenkin osaavat kaikki suomea. lapset keskenään käyttävät omaa äidinkieltään (paitsi jos toinen ruotsinkielinen ja toinen suomenkielinen, puhuvat keskenään englantia). koska asumme kaksikielisessä kaupungissa, mukaan mahtuu sekä suomenkielisiä että ruotsinkielisiä lapsia.

Emppu, miksikö haluamme, että lapsemme oppisi kieliä? itselläni ei ole minkäänlaista kielitaitoa, ei ruotsin eikä englannin ja olen koko pienen elämäni siitä kärsinyt. minusta antaisimme lapsellemme niin valtavan lahjan, jota hän varmasti tulee aikuisena kiittelemään. koulu olisi helpompaa kielien osalta.

kävimme siellä tänään vierailulla ja he myös kertoivat, että useat lapset oppivat vielä ruotsin/suomenkin kavereiltaan, ihanaa!!

päiväkodin puitteet olivat mahtavat ja eri ryhmät kielitaidon mukaan. sanoivat, että parin kuukauden jälkeen lapsi sanoo jo muutaman sanan lauseita enkuksi ja kyselevät innoissaan mikä tää tai tää on englanniksi . hoitajat olivat kivoja ja toimintatavat aivan ihanat ja lasta kannustavat. ja siis suomalainen kulttuuri. lisäksi päiväkoti on taidepohjainen, kahdella opettajalla on taidekoulu vielä pohjalla.

itse en näe asiaan yhtään negatiivista juttua.

Allison, tuota mekin ollaan mietitty, mut ei tuo suhde ole pysyvä, nimittäin jo keväällä poikamme siirtyisi vanhempien lasten ryhmään.

nyt kuitenkin päätimme odottaa aloitusta ensi syksyyn, että saisimme molemmat lapset sitten sinne samaan päiväkotiin . nyt kahteen paikkaan kuskaaminen ja aikojen sovittaminen tuottaa liikaa hankaluuksia.

hinnaltaan päivähoito ei ole kuin 50-70€ kalliimpaa kuin kunnallisella puolella. eli ei mitään, kun vertaa siihen, mitä lapsi siinä samalla oppisi.

sit kertoivat vielä hauskoja juttuja, kuinka joku perhe oli ollut ulkomailla kesälomalla ja heidän 6vee tilaa itse ruokaa listalta tai neuvoo tietä turistille..


ulkosuomalainen - 13.09.2009 - 14:24

Hei,

En olekaan kirjoittanut tälle palstalle piiitkään aikaan. Ohimenne tulin nytkin vilkaisemaan. Kieliasioista olen ollut aina kiinnostunut ja lukenut aiheesta vinon pinon tutkimuksia.

Kielikylpypäiväkotiasiaan vastaan lyhyesti. Kannattaa ehdottomasti laittaa lapsi kielikylpypäiväkotiin jos siihen on mahdollisuus. Tietysti edellyttäen että lapsella ei ole kielellisiä vaikeuksia suomenkielessä. Itse pitäisin kuitenkin tärkeänä sitä, että ainakin suurin osa päiväkodin hoitajista olisivat natiiveja enkunpuhujia. En laittaisi lasta ei-natiivien "kielikylpyyn", enhän itsekään puhuisi lapsille muuta kuin äidinkieltäni.


adeline - 13.09.2009 - 18:47

päiväkodissa on yksi australialainan opettaja, joka osaa ne pakolliset kiitos ja ole hyvä suomeksi, mutta muut ovat mielestäni suomen- tai ruotsinkielisiä. en ole varma, kaikkea en tajunnut kysyä.

vielä edelleen pohditaan, että josko sittenkin alotettais nyt tänä syksynä..

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|