Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - LAPSET


| Vastaa viestiin | LAPSET |

Siivousgalluppia ja -ideoita (pikkulapsiperheet)

BEM - 06.09.2009 - 12:26

Kuinka usein teillä siivotaan ja miten? Kuinka siistiä teillä yleensä on (miten sen nyt sitten määrittelee)?

Itse en koskaan ole ollut mikään kova siivoushullu (eikä mieskään), mutta minua on alkanut stressata, kun tuntuu, että varsinkin keittiö on alituiseen lähmäkerroksen ja ruokaroiskeiden peitossa. En saa juuri mitään tehtyä, kun olen pojan (1,5v) kanssa kaksin kotona. Jos yritän täyttää tiskikonetta, poika tulee siihen läpsyttelemään kantta ja kädet on kohta lähmässä, jota on sitten pian kaikkialla muuallakin. Imuroimiset olen jättänyt suosiolla niihin päiviin, kun ukko on kotona ja voi pitää pojalle seuraa sen aikaa. Tosin pojan kanssa tulee ulkoiltua sen verran paljon, että hiekkaa kantautuu väkisin sisälle ja kerta viikossa imurointi ei oikein näy missään. Ruokapöytä on usein aivan kamalassa kunnossa... tai lähinnä pojan ruokailupaikka. Kun vaan ehtisikin aina siistiä sen ruokailun päätteeksi, mutta useimmiten ipana on äänekkäästi jalassa kiinni, joten ei siitäkään oikein mitään tule. Jynssäillään niitä sitten kerran viikossa enemmän.

Onko teillä jotain ideoita, miten lasten- ja kodinhoidon voisi yhdistää jotenkin kätevämmin? Saatteko keksittyä lapselle aina jotain tekemistä siksi aikaa, kun itse siivoilette? Vai onko vain hyväksyttävä, että lähmäisyys kuuluu tähän elämänvaiheeseen? Telkkaria meillä ei valitettavasti ole, joten ei voi laittaa Muumeja tms. pyörimään siivouksen ajaksi. Tosin voisihan senkin kaivaa varastosta, jos siitä jotain iloa olisi.


VASTAUKSET:


no - 06.09.2009 - 12:37

Ota rätti valmiiksi siihen viereen kun alatte ruokailemaan pojan kanssa, helpoiten ne ruoat irtoaa kun het pyyhkäiset, eikä siihen montaa sekuntia mene vaikka lapsi kuinka roikkuisi sinussa kiinni! Meillä rätti annetaan pikkuselle joka itse pyyhkii hienosti pöydät!

Astianpesukoneen tyhjentäminen käy lapsen kanssa yhdessä, hän saa auttaa, ottaa lautasia koneesta ja ojentaa ne mulle, ja kun laittaa veitsen ja haarukat koriin niin että varsi on ylöspäin, voi pikkunen nekin auttaa sielä.. Samoin likaisien astioiden kanssa auttaa, annan hänelle niitä veitsiä ja haarukoita itse käteen jotta hän voi laittaa ne koneeseen, ja auttaa laittaa luukun kiinni ja laittaa pesukoneen päälle, jonka jälkeen suoraa juoksua käsipesulle!

Pyykkien kanssa on mukana myös, laittelee omat vaatteensa pesukoneeseen, laittaa luukun kiinni, odottaa että saan pesuaineet laitettua jonka jälkeen laittaa pesuaineluukun kiinni, ja laittaa pesukoneen päälle.. Hän auttaa myös märkien pyykkien ripustamisessa, nostelee niitä mulle pesukorista narulle, ja mä ripustan..

Helpoiten pääsee sillä että ottaa lapsen puuhiin mukaan niin hän antaa hyvin tehdä hommia!


mem83 - 06.09.2009 - 12:43

Meillä likka vasta 10 kk, mutta myös mukana kotitöissä päivittäin. Toki nyt kun enemmän liikkuu, niin alkaa olla haasteellisempaa... Mutta muksu mukaan hommiin vain, siitä se sit lähtee, kestää ehkä kauemman, mutta kuitenkin.


äeppä - 06.09.2009 - 12:48

No, ei meilläkään hirmu siistiä ole, leluja olkkarissa aina levällään, murusia sekä "tähmää" keittiössä ja hiekkaa sekä vaatteita hujan hajan eteisessä. Mutta sehän on sitä lapsiperheen elämää! Kyllähän sitä yrittää hallita, mutta aina ei onnistu! No toisaalta,
mun mielestäni sellaiset perheet on jotenkin pelottavia jos lasten läsnäolo näy mitenkään.
Itsellä 6v ja 1v4kk vanhat lapset, sekä arkisin hoidokki 1v4kk. Eipä siinä paljoa ehdi siivoilemaan, mutta yritän mahdollisimman paljon tehdä heti alta pois. Esim. kun syövät niin annan aina jälkkäriksi pienet leivät, kun syövät niitä pyyhkäisen lieden ja pistän astiat pois. Sitten kun siirtyvät ruokapöydästä potalle niin pyyhkäisen äkkiä enimmät lattialta ja pöydältä (koska jos ne jättää siihen niin äkkiä pienet ovat puputtamassa murusia lattialta). Meillä näkee keittiöstä vessaan, joten sen takia tämä järjestely on mahdollista. Olen huomannut kun tekee pieniä juttuja, niin pääsee hieman helpommalla kuin kaikki kertyisi yhdelle kerralle. Maanantaisin/tiistaisin imuroin kun pienet nukkuvat ja perjantaisin pyrin siivoamaan paremmin päiväunien aikaan. Isompi siivoaa perjantaisin samaan aikaan oman huoneensa. Pienten kanssa harjoitellaan sitä että vähän laitetaan leluja takaisin laatikkoon kun mennään syömään/lähdetään ulos ja ovat siten mukana auttamassa ja oppimassa leikin kautta (sitähän se heille on).


ap - 06.09.2009 - 13:13

Kivoja ideoita. Täytyypä heti kokeilla. Hyvä olisi saada just jotain rutiinia, kun toinen on tulossa, niin ei se sen jälkeen ainakaan helpommaksi muutu.


retsi - 06.09.2009 - 13:17

Meillä siivotaan aina aamuisin. Tiskataan, laitetaan tavarat paikoilleen, pyyhitään pinnat, pestään pyykkiä ja imuroidaan. Enkä todellakaan ole mikään himosiivoja, olen vain huomannut että olen itse paremmalla päällä, kun paikat on järjestyksessä.

Ajankohtana on aamu, koska jaksan itse silloin parhaiten ja esikoinen viihtyy aamupalan, telkkarin tai omien leikkien parissa, kuopus vetelee yleensä sikeitä yhdeksään. Ja kun joka päivä laittaa, ei ole paljon hommaa. Hommat on hoidossa yleensä yhdeksään mennessä ja olen myös itse käynyt suihkussa. Sitten lähdetäänkin jo ulos.

Ilta on äitin omaa aikaa!!! En tee mitään kotihommia (ellen innostu leipomaan, niin sitten tiskailen ja laitan keittiötä)


Joyeux - 06.09.2009 - 13:21

Kuten äeppäkin sanoi, minusta lapset perheessä saavatkin näkyä. Toki tykkään et on perussiistiä, kun käy paljon vieraita yllättäenkin

Siivoilen usein yhden jutun päivässään ja lapset on siinä mukana (tai isompi 1v7kk on, pienempi 2kk ei osallistu vielä ). Ruoan laitto, tiskaukset, pyykkäykset ja imurointi onnistuu hyvin, kun esikoisen ottaa mukaan jos hän haluaa tulla. Annan vaan esim pojalle oman rätin käteen, oman kattilaa, jotta saa halutessaan touhuta mukana. Tykkää myös laittaa pyykkejä koneeseen ja ottaa pois. Vähänhän ne saattaa käydä lattialla välistä, mut en oo niin tarkka moisesta. Pääasia että hommat luontuu ja lapsi saa halutessaan osallistua. Sekä imurointi on huippuhommaa, kun poika hihkuu innolla mukana, kun rakkine otetaan edes esille Iltaisin tai päiväunien aikaan toki voisi tehdä hommat itsekseen, mutta en halua käyttää omaa aikaani kotitöihin.


Pulla - 06.09.2009 - 14:10

nyt kun jouduin eron takia muuttamaan kaksioon tytön ja kahden ison koiran kanssa on pakko siivota noin joka toinen päivä. imuroin ja lisäksi yleensä moppaan, matot saa karvoista irti helpommin tamppaamalla joten nekin ulkoilevat kolmisen kertaa viikossa , pölyt tulee pyyhittyä pari kertaa viikossa. tyttö on ihan innoissaan imuroinnista ja välillä kokeilee itse imuroida. tykkää myös pyyhkiä pölyjä rätillä ja sitä varten hänellä on oma rätti . sellainen värikäs pölyhuiska on myös ihan hitti-juttu . nykyään oon huomannut että siivoaminen voi olla ihan kivaa ja kun sitä tekee useammin ei siihen niin kauaa mene - kämppä siisti noin 30min-1h.


äippä - 06.09.2009 - 14:11

samantyyppistä meilläkin. en halua tuhlata päikkäreitä tai iltaa kotitöihin, joten teen pikkuhiljaa pitkin päivää. tiskikoneen tyhjennän samalla kun teen ruokaa, ja aina syötyä astiat suoraan sinne, samoin tiskaan aina pannut saman tien. pöydän pyyhin myös saman tien ja ruokaillessa lapsella harso sidottu kaulaan, eli se sitten vaan pesukoneeseen. pyykit menee suoraan pesukoneeseen (meillä ei paljon lajitella) ja pikkuinen saa toki auttaa myös aina, välillä hän imuroi niin saan itse vaikka pyyhittyä pöydät. ja hän rakastaa puhdistusainetta suihkutella pullosta ja pyyhkiä, mulla oma rätti niin sujuu. mutta perushommiin menee kaikki aika ja energia, eli siistiä ei ole ikinä.


äiti1981 - 06.09.2009 - 14:49

Torstaisin on siivouspäivä. Saa valita lähteekö lasten kanssa illaksi mummolaan vai jääkö siivoamaan. Yleensä se olen minä joka SAA jäädä kotiin ja mies menee mummolaan saunomaan lapsosten kanssa ja tuo sitten lapset nukkuvana illalla puhtaaseen kotiin <3. Näin ollen tulee edes kerran viikossa siivottua kunnolla, muuten sitten järjestellään ja tiskaillaan ym. lasten kanssa. Toimii meillä ja pojat siis 10kk ja 1v1kk Juu ja ikinä ei ole TODELLA siistiä, mutta peruspuhdasta kuitenkin


Äiti-76 - 06.09.2009 - 16:43

Meillä YRITETÄÄN joka päivä pyykätä (ettei olis kauhee pyykkivuori), nuorimmainen on mukana laittamassa koneeseen pyykkiä ja painaa napista. Ikää nuorimmalla 1-v. Yhden vinkin tuohon ruokailemiseen sain yhdeltä ystävältäni. Kun aina sitä ruokaa tippuu lattialle ja joka paikkaan. Hän on laittanu sanomalehdestä yhden aukeeman tuolin alle. Ja kun on siivottu, ni saa sen paperin laittaa suoraan roskikseen. Mä yritän myös tuota, että aamupäivisin teen noita kotihommia. Jotenkin päivä sujuu mukavammin, kun sillon niitä tekee. Ja kun isommat on koulussa ja kerhossa, niin saa jotain näkyvääkin aikaan... Joka päivä imuroidaan nykyään. Meillä osallistuu isommat lapset mukaan imuroimiseen. Kuisti on niin helppo isojen imuroida, ni sen takia se tehdään joka päivä. Yritän aina laittaa heti esim. turhat paperit paperinkeräykseen. Ei kerry hirvittäviä kasoja ja ne mitä säilytetään, ni meillä on yhdessä kaapissa tila niille. Ei siis ole koko aikaa näkösällä. Toki ei ne aina löydä paikoilleen... Paperinkeräyspaikan kun laittaa helppoon paikkaan, niin ne tulee laitettua sinne heti. Jos joutuu nähdä kauheen vaivan, niin ei kukaan niitä jaksa sinne laittaa... Tai en ainakaan minä!! Meillä jää nuorimman ulkoilut kahtena päivänä viikossa iltapäivään tai sit ulkoillaan ihan illasta. Koska mun mielestä kivempi, että koti suht siisti. On itekin paremmalla tuulella!! Ja aina kun kulkee jonkun epämääräisen kasan ohi ja viitsii laittaa ne paikoilleen, niin ei oo kämppä niin sotkusen näköinen. Toki meillä välillä on kun pommin jäljiltä koko talo. Mutta joka päivä imuroidaan ainakin keittiö ja kuisti. Joka päivä iltaisin isommat siivoavat huoneensa. Iltapalan aikaan toinen aikuisista antaa iltapalaa lapsille ja toinen raivaa kämppää. YRITÄMME joka ilta tyhjentää astianpesukoneen. Mutta kun tekee koko aika vähän, niin sillon toki pysyy siistimpänä. Kun vaan aina jaksais.... Meillä pöydän siivouksen ajaksi avataan kauhalaatikko, jota nuorimmainen sitten aikansa kuluksi tyhjää....

Toivottavasti saatte jotain rutiineja kehiteltyä!! Se kyllä helpottaa omaa jaksamista kovasti!!


sennis - 06.09.2009 - 21:44

meillä minä olen oikea siivousnarkomaani =) joka päivä jotain siivoan ja ainakin perjantaina, että on kiva olla siistissä talossa viikonloppu ja sitten sunnuntai iltana ,että on kiva maanantaina aloittaa uusi viikko. Joka ilta siivoilen, että on perus siistiä. keittiö ainakin pitää olla puhdas. Ulkoa kantautuu hiekkaa ja multaa ,koska meillä vielä vähän keskeneräinen piha ja pieni koirakin on. Joten imuroin melkein päivittäin. hmm. tyttö 1,5v on mukana siivoiluissa pyyhkii pölyjä tai lakaisee omalla luudalla. osaa jo hyvin auttaa astianpesukoneen tyhjennyksessä. tytön huone ja miehen tietokonehuone on semmoisia mitkä saa olla sekaisinkin, muuten pidän kodin siistinä....

juu, joskus vois vähän koittaa levähtääkkin, kun iltavuoron jälkeen (pääsen klo 21) menee joskus puolille öin tuon siivoilun kanssa ja sit jos on aamuksi seuraavana päivänä meno niin pitää nouysta jo kuudelta. Tyttö on siis tarhassa. Mieskin siivoilee joskus mutta yleensä mä ehdin ensin =D hi,hi...


neito84 - 10.09.2009 - 21:31

Kivoja ideoita täällä tosiaan. Meillä vähän sellainen ongelma kanssa, että paikat tuppaa rojuuntumaan ja keittiö on aina aika kamala.

Kateellisena luen täällä näitä "tyhjenetään ja täytetään astianpesukonetta yhdessä" -juttuja, kun meillä ei ole, eikä ole oikein mahdollista asentaa astianpesukonetta ennen totaalista keittiöremonttia.

Niinpä meikäläisellä pelkkä tiskaaminen lohkaisee valtavan osan tuosta "pikkusiivous" -ajasta ja omasta ajasta myös. Ja usein tiskaaminen on myös hankalaa, jos poika (1v1kk) on hereillä, kun pikkumies on niin kova menemään. Vähän väliä joudun hyppäämään kädet tiskiaineessa katsomaan olkkarin puolelle, ettei poika tee pahojaan. Eikä sitten pöytiäkään pääse pyyhkimään, kun pöydät notkuvat aina tiskeistä. Meillä kaiken kukkuraksi keittiössä pöytätilaa TOSI vähän.

Välillä tuntuu, että tarttisin jonkun touhuamaan tänne välillä. Tykkäisin itse perussiististä, vaikkei nyt täysin pölytöntä kotia voikaan saada, ja sitten kun itestä tuntuu kurjalta, niin vielä kurjempaa on, jos joku sattuu pöllähtämään kylään yllättäen. Kun ei tää sotku ole kuitenkaan se "normaali minä". Haluaisin, että voisin nolostelematta avata oven yllätysvieraille.

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|