Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - LAPSET


| Vastaa viestiin | LAPSET |

Rytmien tärkeys? ja purkautumista

Amelie - 03.09.2009 - 11:31

Mä haluaisin selkeitä rytmejä lapsen 14kk päiviin, mutta se on mahdotonta meidän asuinpaikan takia; mä saan rytmitettyä päivän niin että kaikki sujuu hienosti niin sitten lähdetään kauppaan, leikkipuistoon tai näkemään ihmisiä niin kaikki on päin per*että (matkaa menee autolla yli 30min/suunta).

Meillä kun tuo lapsi tällä hetkellä herää 8-12 välillä, ruoat (4-5kpl) rytmitetään sitten suht tasaisesti sinne päivään, päiväunia nukkuu !jos! nukkuu n. 16 aikaan (aiemmin ei suostu nukkumaan) ja yöunille laitetaan !joka päivä! klo21, mutta nukuttaminen saattaa venähtää jopa kolmeen tuntiin, ja kuitenkin mies herää jo aamulla neljältä töihin. -Eihän tässä ole mitään järkeä???

Mies ei näe tässä muuta ongelmaa kuin tuon nukuttamisen yöunille ja tarjoutui tekemään sen mun puolesta. Mutta ei se riitä, mä oon tottunu siihen että tiettyyn aikaan mennään nukkumaan, tiettyyn aikaan syödään ja nukutaan päikkärit. Tiedän että jos lapsi nukkuisi päikyt niin että heräisi viim.16 niin menisi nukkumaan silloin yhdeksältä, mutta se edellyttäisi sitä että ei käytäisi missään koska nukahtaa autoon, ja jos lasken että nukkuisi päikyt autossa niin ei varmasti nukahda.

Mä haluisin oikeesti jotain järkee näihin päiviin niin että voitaisiin oikeesti olla myös ihmisten ilmoillakin. Muutettiin tänne koska täähän oli aivan ihana paikka odotusaikana kun en voinut tehdä mitään tai halunnut nähdä ketään, mutta nyt kaipaisin jotain muutakin juttukaveria kuin vain tuon taaperon ja nettiystävät. Musta on tulossa niin erakko että hyvä jos kykenen enään katsomaan kavereita silmiin tai keksimään jutunaihetta. Uloskaan ei huvita mennä kun kaikki mitä voi tehdä on istua pihassa paikallaan (jostain syystä laps ei lähe pihalla liikkeelle vaikka mitä tekisin) tai kävellä rattaiden kanssa samaa tietä edestakaisin päivästä toiseen, eikä sisältäkään tahdo löytyä tekemistä... Eikös olekkin innostavaa elämää?

Kerroin tämän kaiken miehellekkin mutta eipä se asiaan mitenkään vaikuttanut; rytmit kerkee kyllä tekeen myöhemminkin, hän ei ainakaan aio muuttaa, oisit jääny kaupunkiin lapsen kanssa jos kerran ahdistaa. suuttui ja lopulta !minä! pyysin anteeksi.

Mutta, mutta - ymmärtääkö kukaan muu mun pointtia, mies ei ainakaan...?


VASTAUKSET:


Lapsen - 03.09.2009 - 11:43

rytmi saattaa vielä vaihtua joten anna aikaa tilanteelle vielä.
Yritä tosiaan että lapsi nukahtais päikyt autossa? Nukahtaisiko rattaisiin vielä?
Jos lähdette liikenteeseen niin ottakaa rattaat mukaan, jos nukkuis rattaissa sen aikaa kun olet asioilla tai ihmisten ilmoilla.
Jos ei nukahda niin kyllä varmaan nukahtais autoon siten että kun tulette takaisin reissusta.. itse tein aikoinaan silleen että ajoin kotimatkalla tosi hiljaa ja hitaasti takaisin että varmasti nukahti.. annoin sitten autossa nukkua (säästä riippuen tietty).
Itse kans halusin ihmisten ilmoille ja me tehtiin tosiaan niin että päiväsellä lähdettiin jo liikenteeseen ja kun näytti että päiväunien aika niin syötiin ja lähdettiin kotimatkalle. Yleensä nukahti autoon jo heti mutta jos ei niin kierrettiin viereisen pitäjän kautta kotia..


Aino - 03.09.2009 - 12:03

Meilläkin oli aikoinaan juuri se ongelma, että jos halusimme pitää rytmistä kiinni, ei auttanut tiettyyn aikaan autoilla tai lähteä vaunujen kanssa kävelylle, koska silloin lapsi nukahti ja rytmi oli samantien pilalla.

Pääsimme kuitenkin käymään joskus ihmisten ilmoillakin, mutta kun rytmi oli kunnossa, tuo käyminen piti ajoittaa aamuun. Eli lapsi heräsi vaikkapa seitsemältä ja oli vielä suht pirteä yhdeksän aikaan, jolloin pysyi autossakin hereillä (virikkeillä). Sitten tulimme takaisin kotiin (söimme kylillä) ja annoin lapsen nukahtaa jo autoon (siinä yhdentoista jälkeen), josta kotona siirsin hänet varovasti vaunuihin takapihalle nukkumaan. Tässä piti varoa, ettei taas herännyt ja silloin rytmit oli pielessä. Harmillista oli se, ettei missään kerhoissa ollut tuohon aikaan ketään...

Jos käytiin ongelma-aikaan jossain (eli myöhemmin iltapäivällä oli aina riski, että nukkuu ja silloin yöunet pipariksi heti), piti olla "apukuskin" koko ajan virkeänä viihdyttämässä lasta.

Mutta kun näin sumplaili, niin saatiin rytmi pysymään hyvänä. Nautin kuitenkin siitä, että meillä oli yö ja päivä ja tiesin, mihin aikaan nuo molemmat olivat, vaikka olin kotona päivät.

Aina olen ihmeissäni katsellut vauvoja/vuosikkaita, jotka nukkuvat tyytyväisinä vaunuissaan pitkin päivää, kun äidit kävelevät kaupungilla. Nukutaanko heillä vielä yölläkin...?


niinpä - 03.09.2009 - 12:29

Aino, mietin samaa.. kun kattoo että lapsi nukkuu vaunuissa klo. 18 vaikka niin milloinkahan mennään sit yöunille? Meillä ei kärsi edes silmää hetkeksi ummistaa kun se jo vaikuttaa yöuniin. Jos klo19 nukahtaa 5min autoon niin sitten yöunille mennään sitten klo. 22.30 jälkeen vasta tai jopa klo. 23.30 asti.


Lissula - 03.09.2009 - 13:03

Meillä jos lähdetään reissuun ja lapsi nukahtaa autoon, en nukuta ollenkaan päikkäreille. Meillä päivän rytmittää ruoat (klo 7 tai kun herää, 11, 15, 17, 19), näistä pidetään kiinni reissussakin.
Tsemppiä sulle.


piitu - 03.09.2009 - 13:04

Eikö tuota rytmittäistä vois aloittaa jo aamusta. esim herätys klo 8.
Meillä herätetään muksut klo 7 jos eivät silloin ole itse heränneet. Päiväunet otetaan aina samaan aikaan, klo 9.30-11 ja 13.30-15 sekä klo 17-18 välillä pienet torkut. Yöunille käydään aina klo 21. Ja nukutaan yhteen menoon sinne klo 7 saakka.
Nyt olis tarkoitus kohta alkaa siirtymään kaksiin uniin, eli tuota ekaa ja tokaa unta vähän myöhäsemmäksi ja iltatorkut pois.
Ikää 9kk.


Rytmitä - 03.09.2009 - 13:20

arki selkeästi! Joka aamu samaan aikaan ylös, samaan aikaan aina ruoat jollon nukkumaan menotkin alkaa sujua! Ja riittävästi ulkoilua!

Meillä mennään päiväkodin rytmillä joka on seuraava:

Klo:
7.00 Herätys (joka aamu, olkoon arki taikka pyhä, muuten rytmi menee sekaisin!)
8.00 Aamupala (Tukeva aamupala esim. puuroa jne)
9.00 Ulkoilemaan
11.00 Lämmin ruoka (Ruoka siis heti kun ulkoa tullaan sisään)
Ja heti ruoan jälkeen päiväunille!
14.00 Välipala (Syödään heti kun lapsi herää päiväunilta, jotain kevyttä esim. jogurttia ja leipää tms.)
Välipalan jälkeen ulkoilemaan!
16.00 Toinen lämmin ruoka
19.00 Iltapala (Tukeva mieluiten puuroa)
Iltapalan jälkeen iltapuuhat (yökkärin vaihto jne) ja sitten suoraan nukkumaan yöunille!

Kun lapsen rytmi on selkeä, ei enään nukahdetakkaan autoon, vaan liikkuminen helpottuu! Meillä ennen aina nukahdettiin autoon muttakun aloin pitämään tämän rytmin loppui se autoon nukahtaminen, meilläkin on matkaa joka paikkaan vähintään se puoltuntia! Ja autossa jutelkaa lapselle ja pitäkää seuraa ettei väsähdä!

Tsemppiä, kyllä se siitä!


Emmi - 03.09.2009 - 13:58

Meillä on rytmi ollut pitkään juuri tuollainen kuin edellä. Tyttö menee nukkumaan viimeistään 20.30 ja herää yleensä 7.30 mennessä arkena ja viikonloppuna. Päiväkoti ihan selkästi rytmitti nämä päivät. Ikää on nyt jo 1v8kk mutta kyllä me jo melkein tällä rytmillä mentiin yksi vuotiaasta lähtien. Joskus kun on esim lomalla rytmi mennyt sekaisin ettei oo ehtinyt kunnon päikkäreitä nukkumaan niin on sitten ottanut toiset unet iltapäivällä vielä ja siitäkös se riemu ratkeaa kun herää... On tosi kiukkuinen..
Mutta Aamulla pitäisi vaan alkaa herätellä ajoissa eikä antaa nukkua puoleen päivään.


Amelie - 03.09.2009 - 14:54

Meillä siis nukutaan enään yhdet päikkärit muutenkin ja tosiaan enään klo16 jälkeen ei saa nukkua jos haluan nukuttaa yöunille ennen yhtätoista.

Päivässä ei varmaankaan näitä rytmejä pysty tekemään ja se tekee homman todella vaikeaksi. Vaunuihin ei nukahda - saa heittää parintunnin lenkinkin kun pieni vaan vääntää ja kääntää kitisten, autoon kun on nukahtanut olen antanut nukkua niin pitkään kuin nukkuu (eli siis a.ajellut rinksaa b.pysähdyksissä) mutta ylinmääräisiä ei olis hirveesti rahaa ajella vain nukkumisen takia. Omaan sänkyyn nukahtaminen on !aina! työn ja tuskan takana, mutta sinne ollaan aina nukutettu ja ennen se on helposti onnistunutkin.

Enhän mä nyt tarkoituksella anna toisen puolille päivin nukkua ja pääasiassa herätäänkin siinä 8 ja 9 välillä mutta välillä saattaa olla että itekkin tulee nukuttua yhtäpitkään (siis sinne puoleen päivään) etenkin jos edellisenä iltana päästy 23 aikaan nukkumaan ja heräilty yöllä 15-50min välein.


phedra - 03.09.2009 - 16:14

Mulla olisi myös kysymys äideille...

Meillä on tällainen päivärytmitys:
6.00-7.00 Herätys
Ammupala heti herättyä
11.00 Lounas
Ja heti ruoan jälkeen päiväunille
14.00 Välipala
Välipalan jälkeen ulkoilemaan
17.00 Päivällinen
19.00-19.30 Iltapala
viimeistään klo 20 nukkumaan

Tyttö menee tarhaan n. klo 8.15 ja tarhassa saa nukkua päikkäreitä vain 2h. Kotona usein nukkuu pidempään jopa 4 tuntiakin.
Kun tulemme illalla kotiin tyttö on hirmu väsynyt kun ei ole saanut nukkua tarpeeksi.

Mikä siis avuksi? Nukutanko heti kotiin tultua pienet unet vai laitanko vielä aikaisemmin yöunille? Ikää tytöllä on 14kk.


Meillä - 03.09.2009 - 16:16

poika herää viimesiltä päikkäreiltä 18.00 ja menee kuitenki yö unille jo kaheksan aikaan viimestään puol ysi on jo unten mailla Nukkuu sitte 8-9 asti aamuun


------- - 03.09.2009 - 22:05

Meillä on aina pidetty rytmeistä tarkasti kiinni. Yöt ovat olleet levottomia 3kk lähtien. Nyt olen unohtanut kellon tarkat rytmit ja annan lapsen nukkua silloin kun nukuttaa ja myös niin kauan kun nukuttaa. Saattaa herätä päikkäreiltä 19.00, joka olisi ennen ollut kauhea asia. Kappas vaan kun lapsi alkoi nukkumaan yöt hyvin. Yö syömisetkin ovat myös vähentyneet yhteen kertaan ja useimmiten vasta 6 aikaan aamulla, ilman mitään unikouluja. Eli meillä auttoi tarkat rytmit pois ja katse pois kellosta ja katse lapseen. Toki syödään suht samaan aikaan tai ainakin katsotaan että ruokavälit 3-4 tuntia. Lapsi 11kk


muksahdus - 03.09.2009 - 23:06

päiväkodin rytmi on hyvä ja rytmin pitää lähteä siitä, että joka aamu klo7-8 ylös klo 8 aamupala..ect. ei mitään 8-12 aamua, muutoin ilta on 8-12 yö..
tämä on totisinta totta. koettu varhain opittu kantapään kautta

phedra - 03.09.2009
vinkki sinulle :
kokeile perhepäivähoitoa? kunnallista tai yksityistä, joustavat uniajoissa yksilöllisemmin. alle 3vuotiaan paikka on kodinomainen hoito, saa yksilöllisempää ja omalle iälleen sopivaa hoitoa: hoivaa ja huolenpitoa.


Aino - 04.09.2009 - 09:02

phedra: Meillä lapsi aloitti päiväkodissa myös 14 kk iässä, jolloin oli nippa nappa päässyt kahden päiväunen rytmistä yhden päikkärin rytmiin. Joustivat aluksi meidän pojan kanssa, laittoivat muutaman kerran aamu-unille esim. rattaisiin pihalle hetkeksi, jos oli väsynyt ja sitten myös päikkäreille normaaliin aikaan. Poika kuitenkin tottui nopeasti yksiin uniin ja muuhun pk-rytmiin.

Meillä päiväkodissa lapsi pantiin tarvittaessa nukkumaan heti syönnin jälkeen (tai jopa ennen sitä joskus, kun oli yliväsynyt) ja herätettiin vasta juuri enenn välipalaa, jolloin unia tuli jotain 2h45min ja poika pirteämpi. Ei se kaksi tuntia ole ainakaan tuolla kiveen hakattu. Unentarve laski ajan kanssa ja nyt nukkuu siellä enää puolentoista tunnin jakson suunnilleen. Toivottavasti vielä pitkään näin.


Kukkis - 04.09.2009 - 14:40

Joo, mä ymmärrän sun pointin varsin hyvin. meillä on hiukka vajaan vuoden tuo poika, ja mulla kans joskus on pää hajota, kun nää päivät on ihan kaaosta. Vaikka olen yrittänyt rytmittää haukkulenkit, ruuat, unet, kaiken mahdollisen, niin aina tapahtuu jotakin mikä sotkee kaiken.

Jos saan lapsen nukkumaan, niin ovikello soi ja koirat haukkuu ja vauva herää. Jos lähden ulos hiekkikselle, alkaa sataa, jos annan ruokaa, se ei kelpaa, jos leikitään, niin onkin väsy. Ja tuntuu, että kaikki on aina ihan sikin sokin. Mä koen, että mä teen jotakin väärin ja hermostun sitten ihan tyystin itseeni. Mutta en todellakaan ole keksinyt, että miten saisi jotain tolkkua näihin päiviin. Mutta juurikin autoilut ja kärrylenkit sekaannuttaa kaiken ja mistään ei tule mitään.

Mustakin olis ihana mennä ihmisten ilmoille, mutta sit tosiaan sotkeentuu kaikki unet ja muut, ja illalla keikutaan puolille öin. Ei paljon naurata. Eilen meni taas myöhäiseksi kun nukkuikin tuplapäikyt ja sitten illalla valvottiin puolille öin ja aamulla herättiin 11:30. Ja musta tuntuu, että tästä on nyt hirveän vaikea repiä huumoria...

Ja toisinaan, kun poika on monena päivänä ollut vaikka aamupäivällä kuusi tuntia hereillä, niin sitten päätän toimia sen mukaan ja lähteä ulos. No, sepä se onkin melkoinen virheliike. Sitten karjutaan puistossa väsymystä 5min jälkeen niin että on pakko palata kotiin.

Valitettavasti minusta ei nyt ole apua sun ongelmaan, mutta sympatiaa saat rekkalastillisen, tiedän tasan tarkkaan miltä susta tuntuu ja kamppailen aivan saman asian kanssa. Voimia sinulle!


Niin - 04.09.2009 - 16:40

Vaihtoehtoja on kai kaksi, jos haluat selkeän rytmin, niin sitä on noudatettava myös heräämisen osalta. Jos herääminen on klo 8-12, niin ei ole mielestäni realistista olettaa, että päiväunet ja iltaunet toistuisivat samaan kellonaikaan. Eli herätys esim klo 8-9 joka aamu, niin eiköhän rytmi helpotu.

Tai jos satunnaiset aamu-unet ovat itsellesi tärkeitä, niin sitten täytyy hyväksyä tietty "rytmittömyys". Toki lasta tarkkailemalla on mahdollista huomata milloin alkaa olla aika unille ym., mutta kelloon tuijottelu täytyy unohtaa. Ja tässä helpottaa, jos lapsi ei ole kovin herkkäuninen ja totutetaan esim. siirtoon rattaisiin sen jälkeen kun on nukahtanut autoon. Meillä lapsilla on hyvin onnistunut, että jatkavat unia rattaissa/sylissä/sängyssä sen jälkeen kun ovat nukahtaneet autoon, mutta ovat pienestä pitäen tottuneet "liikkuvaan" elämään. Eihän se tokikaan aina mene suunnitelmien mukaan, mutta se on vain hyväksyttävä. Aina ei ole mitenkään mahdollista järjestää lapselle sitä rauhallista nukkumishetkeä aina samaan aikaan, välillä on päästävä itse ihmisten ilmoille tai asioille tai viemään/hakemaan vanhempia sisaruksia milloin mistäkin.

On myös lapsikohtaista, miten selkeä rytmi lapselle muodostuu tai miten tarkkaa rytmiä lapsi vaatii. Omistani esikoinen oli hyvin joustava, rytmit vaihtelivat päivittäin. Seuraava vaati varsin tarkan päivärytmin ja kolmas on jostain siltä väliltä. Olosuhteiden pakosta esim. päiväuniaika voi olla tiettyyn aikaan joka päivä, mutta paikka vaihtelee: nukutaanko kotona, autossa vai ruokakauppareissulla...

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|