Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - LAPSET


| Vastaa viestiin | LAPSET |

G:miten usein herkkuja?

Hope - 30.08.2009 - 21:35

eli miten usein annatte lapselle suklaata, karkkia, jäätelöä, pullaa, keksejä, kakkua, limpparia jne? Annatteko hedelmiä karkin korvikkeena/jälkkärinä?

Entä ruoka esim. ranskalaiset, hampurilaiset, pizzat, kebab jne..?

Miten usein ite syötte? Salassa lapsilta vai? Onnistuuko?

Ja minkä ikäisenä aloitte antamaan? Miten pystyitte pitämään erossa karkista ja muusta makeasta?

Ihan tässä on tullut kulttuurieroja ja muuta asiasta keskusteltua viime aikoina niin alkoi kiinnostamaan yleinen kanta ihmisillä herkkuihin.

Meillä poika on saanut reilun vuoden ikäsestä maistella herkkuja nyt onkin aikamoinen herkkupeppu. PItäs alkaa rajottamaan, mutta on kovin hankalaa koska itsekkin syödään herkkuja melkein päivittäin. Ottakaamme itseämmekin niskasta kiinni Jokaisella perheellä tyylimme


VASTAUKSET:


arvi - 30.08.2009 - 21:41

lauantaisin namipäivä ja silloin saa syödä "kunnolla" - ja ihan joskus vain satunnaisesti muulloinkin.
Jos itse syön esim. viikolla pastillin ja lapsi huomaa, niin sanon, että nää on aikuisten pastilleja ja se on toistaiseksi riittänyt. Iltaisin olen kyllä lauantaisinkin salaa syönyt oman namipussini.


kolmannen saanut - 30.08.2009 - 21:48

Meillä on koko suku talonkokoisia ja ihan oikeasti olen sitä mieltä, että meillä on jokin hormonihäiriö, joka pakottaa ahmimaan makeaa niin kauan että poksahtaa. Minut tungettiin täyteen herkkuja joka päivä, kun olin pieni, mutta minulle on ollut tosi tärkeää kasvattaa omat lapseni siihen, että herkkuja syödään vain juhlapäivinä ja tavallinen ruoka on myös ihanaa ja siitä voi nauttia...

Jos muita ihmisiä ei olisi olemassa, lapset saisivat meillä herkkuja vain juhlapäivinä (joulu, pääsiäinen, syntymäpäivät) ja vuodenaikaan liittyvästi niin, että leivotaan yhdessä (omenoiden kypsyttyä omenapiirakka, laskiaispullat jne.). Mutta muitakin ihmisiä on, ja joka kerta, kun käymme jossain kylässä, pöydät notkuvat herkuista. Harmittaa, että rajoitan ihan siistä syystä meidän sosiaalista elämää, kun kaikkialla pursuaa niin paljon makeaa. Itse tarjoan vierailijoille kaikkea terveellistä hyvää, ja moni puuskahtaa, että voi ihanaa kun meillä saa aina kunnon ruokaa ja voi nauttia syömisestä hyvällä omallatunnolla...

No joo, olen ollut tosi tiukkapipo meidän pienten kanssa. Herkkuja he ovat saaneet maistaa ensimmäisen kerran vasta pari-kolmevuotiaina. Päivärytmiin ei meillä kuulu makeaa, ja jos syön jotain herkkua itse, syön lasten nukkumaanmenon jälkeen. Pizzalle tai hampurilaiselle menemme ehkä kerran kuussa tai harvemmin, mutta esimerkiksi kesällä moni asia menee sekaisin, kun jos on koko päivän liikenteessä, terveellistä pika- tai ravintolaruokaa on vaikeaa saada...


meillä - 30.08.2009 - 22:02

1,5v saa joskus välipalalla jotain hyvää, esim muumi-keksejä tai vaniljaeskimon. Karkkia ja limsaa en anna ja mitään roskaruokia ei syö, kun ei anneta. Itse mässytetään joskus kun poika nukkuu.


Joyeux - 30.08.2009 - 22:06

Meillä lapset vasta 1v7kk ja 2kk, joten nuorempi saapi vaan rintamaitoa. Vanhempi ei ole kiinnsotunut herkuista oikeestaan ollenkaan, ei halua/suostu edes maistaa mm. pullaa, suklaata tai karkkeja. Täysjyvä keksejä saa jos on juhlat, vieraita tai ollaan kylässä (otan omat mukaan). Sekä vaniljajäätelö maistuu joskus harvoin. Ei kyllä itsekään kovin herkutella kuin lauantaisin ja silloinkin usein illalla jo lasten ollessa nukkumassa. Pizzaa, hampurilaisia tms. syödään noin kerran kuukaudessa tai kahdessa. Niitäkään poitsu ei halua edes maistaa. Tykkää kovasti perus kotiruoista ja hyvä niin Toiset isovanhemmat on kovia tyrkyttään herkkuja, mut ovat jo lopettaneet kun ollaan sanottu että ehtii myöhemminkin ja huomanneet myös ettei lasta kiinnosta.


sanni73 - 30.08.2009 - 22:15

Meillä 3v syö joka päivä jotain makeaa Ihan huono mieli tästä itsellä, mutta kun itsellekkään ei esim. kahvi maistu ilman kökköä,niin mitenpä noita salassakaan nautiskelet . 1v2kk on myös päässyt jo makean makuun; kuitenkaan karkkia eikä limsaa ei vielä saa! jätskiä tai kahvileipää osaa kerjätä.
Ruokana todella harvoin "roskaruokaa", 3v.lle ehkä kerran kuussa ranskiksia tai hampurilainen tarjolla. Pienempi syö silloin purkkiruuan, ellei kotitekoista jostain syystä ole valmiina.
Esikoinen saatiin pidettyä kauemmin erossa herkuista, nyt on ote lipsunut kuopuksen kohdalla...


meillä - 30.08.2009 - 22:52

No, nyt kesällä syötiin jätskiä puistossa/kauppareissulla aika usein. Eihän se tuon 2v kanssa oikeen onnistu että äiti mussuttais nenän edessä.

Keksin/pullaa ja mehua/kaakaota saa kun aikuset juo iltasella kaffetta. Itseasiassa ostan niin pahoja keksejä kaappiin ettei niitä syö kuin mies ja lapsi.

Salmiakkipussi meillä vanhemmilla on joka vkl ja jos muksu huomaa kun pussilla käydään, hän saa karkin.
Muksulle ostetaan oma karkkiaski/lakupötkö tai limppari ehkä kerran kk. Rusinoita tosin pyytää päivittäin ja niitä yleensä iltapuuron kanssa saakin.

Ranskalaisia, pizzaa saa silloin kun niitä ruokana on... ehkä kerta kk.
Hedelmä tai marjoja syödään päivittäin.

1v alkaen on herkkujen maailmaan tutustunut. Silloin saa kun muutkin syö, eli pimittää ei yritetä. Ruoka-ajoista yritän pitää kiinni ja herkut tulee välipalana, jälkiruokana tai vieraiden käydessä. Kohtuus kaikessa on meidän motto.


Sissi - 31.08.2009 - 04:58

Hei Hope!!!
eksyin tanne pitkasta aikaa ja taallahan olet sinakin

noh, itse kysymykseen. Meilla ainoa herkku on melkein rusinat, tosin asiaan vaikutta nykyinen taysin maidoton ja gluteiiniton ruokavalio. Eli en ole voinut juuri muita maikeita herkkuja antaa...kesalla taisi kerran syoda ranskiksia.
itse syon salassa, mutta en tieda kuinka kauan se onnistuu...


NiiskuNeiti - 31.08.2009 - 07:14

Meillä vanhemmat syödään baakelsia päivittäin, mutta neiti ei ole oikeastaan mitään makeaa syönyt. Eikä oikeastaan tykkääkään. Meilläkin gluteeniton-maidoton-munaton ruokavalio, mikä rajoittaa aika paljon.


Suhveli - 31.08.2009 - 10:17

Kyllä meillä ihan päivittäin jotain makeaa syödään. Pizzoja, hampurilaisia, sipsejä ja limsaa ei juuri ollenkaan.

Ei tarvitse salaa syödä, kun antaa lapsillekin aina jotain. Meillä ovat tyytyväisiä, jos saavat vaikka kolme palaa lakua. Meillä saa karkit olla ihan rauhassa vaikkapa pöydällä, lapset eivät niihin koske ilman lupaa, eivät edes kerjää, koska tietävät, että ruuan jälkeen ja päiväkahvin aikaan saavat osansa. Purkkaa ja xylitol-pastilleja lapset syövät pitkin päivää, eli 5-8kpl päivässä.

Karkkipäivää meillä ei siis ole, mutta lauantaisin kuitenkin herkutellaan sitten vähän reilummin. Eli jälkiruokana saattaa olla pannaria ja jätskiä, ja saavat vielä saman päivän aikana karkkiakin.

En ole yrittänyt pitää lapsia erossa herkuista. En ole keksinyt syytä, miksi pitäisi. Kohtuudella voi makeaakin syödä, kunhan huolehtii hampaista ja muu ruokakin menee alas. Meillä syövät hyvin ruokansa, ja tykkäävät vihanneksista ja hedelmistä, joten hyvillä mielin olen sen herkunkin lapsille suonut


marie - 31.08.2009 - 10:44

Meidän tyttö 1v4kk saa pullaa, keksiä tai muuta herkkua silloin kun niitä on kahvipöydässä tarjolla ja itsekin niitä syödään. Ja sitten kylässä yleensä. Jäätelöstä ei hirveästi tykkää, saa kyllä maistaa sitäkin silloin kun on tarjolla. Suklaasta ei perusta myöskään eikä oikein muistakaan karkeista, lakut poikkeuksena. Itse syön karkkia ehkä 1-2 kertaa/kk ja silloin kun lapsi on jo nukkumassa. Kaurakeksit ja vesirinkelit on ykkösjuttuja, niitä osaa itsekin kerjätä. Menee osoittamaan kaappia ja sanoo "kekkii"

Hampurilaista, pizzaa ja ranskalaisia saa syödä silloin kun niitä on ruokana, eli tosi harvoin. Ei läheskään joka kuukausi edes. Ei juurikaan välitä mistään noista. Limsaa on maistanut, muttei oikein tykkää siitäkään, sitäkin on meillä aika harvoin kun ei itsekään juuri sitä juoda.

Hedelmät ja marjat maistuvat herkkuina oikeastaan parhaiten ja siitä olen tyytyväinen.


Meillä näin - 31.08.2009 - 11:58

jos syödään herkkuja pojan nähden (eli ollaan kylässä, meillä vieraita tai käydään kahvilassa) niin annan pojallekin. Yleensä niin, että otan kaksi lusikkaa ja annan pojalle omastani (heh, eipä tuu itekään syötyä niin paljon ), jos on jotain kakkua/piirakkaa. Keksiä saa myös muutaman kahvipöydässä. Meillä ei muuten syödä herkkuja arkena ja jos syödään, niin vasta sitten, kun poika on jo nukkumassa. Roskaruokaa jos harvoin syödään, saa poika omat suolattomat ranskalaiset. Kerran tilattiin oma happy meal ateria, mutta poika ei vielä innostunut hampparista. Niin ja poika nyt 1v4kk. Limpparia on saanut vissiin kerran maistaa, mutta ei tykännyt. Pillimehu on herkkupäivinä juomana.


Inka 3v. tytön äiti - 31.08.2009 - 13:22

Meillä 3v. tyttö syö herkkuja joka päivä. Herkuilla tarkoitan siis jätskiä, keksiä tai jotain karkkia. Määrät ei tosin ole kovin suuria, johtuen siitä, että meillä aina kupissa pöydällä karkkia tai keksiä saamaksilla, joten lapsi ei pidä niitä oikein minään. Ei siis halua ahmia makeaa mahan täydeltä. Olen itse hoikka ja muistan kotonani olleen sama herkku metodi, eli karkkia oli aina saamaksella. Mieheni taas on reilusti ylipainoinen ja hän syyttääkin siitä osin vanhempiaan. Oli kuulemma lapsena todella tiukkalinja karkkien, keksien ym suhteen ja heti kun sai lapsena omaa rahaa ja kun tuli aikuiseksi on ihan älytön makean ahmimisvimma ja syö sitten isoja määriä kerralla. Mielestäni tämä karkit aina esillä toimii ainakin meillä.


meillä - 31.08.2009 - 13:29

Lapset ovat oppineet että lauantai on herkkupäivä ja eivät saa viikolla karkkia/sipsejä,popkorneja tms.
Hyvin harvoin annan pienen muumikeksin jälkiruoaksi.
Vaikka itse syön kahvin kanssa karkkia eivät kinua vieressä koska ovat oppineet etteivät saa.
Kylässä ja synttäreillä on eri juttu.


täällä - 31.08.2009 - 15:24

2 vuotias saa herkkuja pari kertaa viikossa tai useaminkin. kesällä syötiin jätskiä varmaan joka päivä.jätski on suurinta herkkua. lauantai on karkkipäivä, mutta joskus saatetaan ostaa pieni laku tai suklaa.lauantaisin ostetaan karkkipussi ikä syödään koko perheen kanssa luken tai muuta kivaa tehden yhdessä saunan jälkeen. pullaa tai muuta on n. 2 viikon välein


Iso A - 31.08.2009 - 19:38

Meillä on ollut aina karkkipv.
Herkkuja on lapset alkaneet saada 2-vuotiaana ja hyvin onnistui myös tuon kolmosen kanssa, eip osannut pyytää, kun ei ollut maistanut. Synttäreillä oli syöty pullaa ja jäätelöitä, mutta eip sit muuta.

Kesällä ollaan syöty jäätelöä useammin. Tuolla kolmosella se on joko mehujää tai tofujäde, kun masu ei vielä siedä jäätelöä.

PS Nyt meillä koko perheellä herkkulakko kuukausi, säästetään ihan konkreettisesti hiihtoloma kassaan...


Pulla - 01.09.2009 - 18:12

tyttö 1v 5kk nyt ja herkuttelu alkoi noin 1v. meillä saa herkkuja kun syö ruokansa hyvin (jos pelleilee ruuan kanssa ei tipu herkkujakaan), eli jälkkärin. jälkkäri voi olla 1-3kertaa viikossa pieni tikku-jäde,pieni rahka, jacky-makupala tms., marie/muumi-keksi tai ihan vaan ksylitol pastilli. nykyään herkut on jäänyt väihille kun on alkanut pelleilemään ruuan kanssa - jos ruokaa ei suostu edes maistamaan, niin ei varmana tipu mitään! välillä saan tytön syömään kun selitän, että vasta sitten saa jätskin (sanalla jätski on kova teho ja silloin yleensä syö suhteellisen hyvin ).

joskus on saanut maistaa pikkuisen suklaata, kylässä saa maistaa pullaa ja sitä mitä aikuisetkin maistelee.

pari kertaa kuussa saatetaan käydä hampparilla tai pitsalla. silloin saa vähän suolattomia ranskalaisia ja kana-nugetteja tai nakerrella äidin pizzaa .

itse en pahemmin muksun aikana herkuttele - ilaisin kun tyttö menee nukkumaan niin avaan juusto- ja keksi paketin sekä napsin viinirypäleitä...NAM karkin perään en itse pahemmin ole, vaan nuo suolaiset herkut houkuttaa enemmän.


hiiruli - 01.09.2009 - 20:50

meillä 2v poika ei saa mitää herkkuja koskaan, koska ei syö muutakaan ruokaa hyvin, hyväskä lihottaa ja hampaat kärsii ja miksi opettaa heti pienestä epäterveelliset elämäntavat? Meillä sitä herkkua ei kaivata kun ei tiedetä mitä se on. Nytkin päivänä eräänä löysi äidin suklaakätkön ja rakenteli suklaasta tornia ei nääs tienny mitä muutakaa niillä ois tehny.
Hampurilaista on joskus maistanu ja omatekosta pitsaa voi joskus haukata. Ainoa pahe on sitten ranskikset mitä syö max kerran kuus, max 10 ranskista. On niin hidas että äiti ja isi kerkiää tuhota kaiken! Mutta eninei toiki määrä mua harmittaa kun tiedän että on niin epäterv. niin pojalle ku itellekki.


känä - 02.09.2009 - 21:41

Meidän 1v4kk on aikamoinen herkuttelija. Söisi karkkia, keksiä, pullaa, jäätelöä yms vaikka kuinka. Isänsä antaa helposti periksi ja itse yritän pitää tiukkaa linjaa, ettei joka päivä herkutella- korkeintaan YKSI pieni keksi tai tummaa suklaata jälkkäriksi/päiväkahvilla. Ranskalaisia on joskus ja niistä tykkää enemmän kuin muista perunoista. Hampurilaisten ja pitsan päälle ei ymmärrä ja limuista ei pidä. Mehujuomia ei anneta, vaan pelkästään täysmehua laimennettuna.
Salaherkuttelu on lähestulkoon mahdotonta kun lapsi haluaa samaa, eli harvemmin napostelenkaan.
Meilläkin tällä hetkellä ruoan kanssa taas pelleillään ja sekin vähentää intoa antaa herkkuja.
Aloitettiin herkkujen antaminen kun vuoden täytti.

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|