Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - LAIHDUTUS


| Vastaa viestiin | LAIHDUTUS |

Pinnallisten vatsalihasten treenaminen raskauden jälkeen

Jätti - 13.06.2009 - 14:01

Kysymys kuuluu siis, pitääkö vatsalihasten olla palautunut täysin yhteen ennen kuin niitä voi alkaa treenaamaan raskauden jälkeen. Itsellä tällä hetkellä vatsalihasten väliin jää noin 0,5-1cm rako ja mietin että joko niitä voisi alkaa reenailemaan. En vain tiedä miltä taholta tälläistä voisi lähteä kyselemään..


VASTAUKSET:


kopsu - 14.06.2009 - 14:41

Lähteenä fysioterapeuttien laatima lehtinen. (Seinäjoen keskussairaala)

"Kevyet vatsalihasharjoitteet voi aloittaa jo vuorokauden kuluttua synnytyksestä.
Sektiolla synnyttäneiden kannattaa tehdä harjoitukset omien tuntemusten mukaan, sillä kudokset lujittuvat ennalleen vasta n. kuuden viikon kuluttua leikkauksesta."

Kevyet vatsalihasharjoitus tarkoittanee siis tämmöstä:
Ole selinmakuulla polvet koukussa. Hengitä rauhallisesti sisään antaen vatsan samalla pyöristyä. Ilma puhalletaan ulos ja vatsaa vedetään sisäänpäin ikään kuin napaa yritettäisiin imaista kiinni selkärankaan. Parin sekunnin rentoutuksen jälkeen liike toistetaan n.20-30 kertaa pari kolme kertaa päivässä.
******

"Keskiviivassa ei vatsanpeitteessä ole lihaksia vaan jännesauma. Napa sijaitsee tässä saumassa. Jännesauman molemmin puolin on suora vatsalihas, joka ulottuu rintakehän alareunasta lantioon. Suora vatsalihas on ulommaisin lihas ja sen alla kulkevat sinot ja poikittaiset vatsalihakset. Kun vatsalihakset työskentelevät jännesauma pitää suorat vatsalihakset yhdessä.

Aloita vatsalihasharjoittelu kevyillä harjoitteilla, koska jännesauman tulisi olla sulkeutunut ennalleen ennen kuin voi tehdä voimakkaita vatsalihasharjotteita. On todettu että liian aikaisin aloitetut voimakkaat vatsalihasharjoitteet sekä raskaiden taakkojen nostaminen ja kantaminen aiheuttavat pysyvän kupumaisen pullistuman vatsallesi.

Näin testaat jännesauman sulkeutumista:

Mene selinmakuulle, polvet koukussa. Aseta sormet navan ala-tai yläpuolelle syvälle vatsaan. Kohota päätäsi. Jos sormet ovat edelleen jossain syvällä vatsassa, on jännesauma vielä auki. Jos sormet nousevat vatsalihasten työntäminä ylös ja ainoastaan sormenpäät jäävät nahan sisään piiloon, on jännesauma sulkeutunut.

Kyseinen jännesaumahan siis "aukeaa" raskauden aikana vatsan kasvaessa. "


ja vielä - 14.06.2009 - 22:17

vatsalihaksia tai muutenkaan kovaa harjoitusta ei suositella ainakaan 6kk synnytyksen jälkeen, jopa vuosi olisi hyvä olla varovainen. Ja nimenomaan pitää varoa pitkiä vatsa- ja selkälihaksia kovalta rääkiltä. Vatsakin kiinteytyy samalla esim kävellen, pyöräillen, uiden, hiihtäen koska niissäkin tehdään keskivartalolla töitä mutta rasitus ei tule kohtuuttoman kovana (jos ei ei nyt älyttömyyksiin mene).


Iso A - 15.06.2009 - 08:11

Pilates on just loistava tähän.


Jätti - 15.06.2009 - 18:07

ai ei suositella kovaa treeniä? Siis ei normitreeniä lainkaan vuoteen? Minkä takia? Tälläisestä en olekaan kuullut.. ja olen kyllä jo käynyt salilla ja synnytyksestä on viikko (ennalta ehkäisen masennusta ja ahdistumista liikkumalla). Tosin en nyt vielä ole kovasti reenannut kun hanuri vielä vähän synnytyksestä hellänä mutta kylkiä reenaillut ja selkää ja käsiä...


oho - 16.06.2009 - 12:42

Etkö saanut sairaalasta kotiutusohjeissa mukana sellaista ohjetta tästä? kysäses neuvolalääkäriltä treeneistä, saat kunnon ohjeet. Hyppiä ei saa ettei tule kohdunpohjan/virtsarakon laskeumaa vaan pysyvät paikoillaan ja venyneet, pitkät lihakset vaativat aikansa ennen kuin palautuvat ja kestävät treenauksen. Jos lähtee heti hulluna treenaamaan niin ne voivat vaurioitua iäksi. maltti on valttia, masennusta voi ehkäistä kevyestikin


Jätti - 16.06.2009 - 13:47

Juu en minä mitään ohjeita saanut. Kysyin kätilöiltä että saako alkaa reenaamaan ja sanoivat että saa alkaa.. mutta hyppiä ei saa. Mietin että mikä lasketaan hyppimiseksi? Crosstrainer, reipas kävely vai oikeasti hyppiminen.. niinko vaikka aerobic (jota en harrasta)?
Laskeskelin myös tuota vatsalihasten palautumisaikaa.. jos minulla oli vielä viikko sitten vatsalihasten välissä sellai 10cm rako joka on nyt palautunut niin että nyt se rako on sen 1cm enintään.. niin voiko tuon 1cm:n sulkeutumiseen todella nyt kulua 6kk?
Maltti tosiaan olisi valttia.. en vaan ole maailman kärsivällisin ihminen ja kova hinku päästä näistä ylimääräisistä kiloista jo eroon..

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|