Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - JOULU


| Vastaa viestiin | JOULU |

Kinkun sulatus! APUA!

kinkunpaistaja - 22.12.2008 - 11:10

Ostin noin 6kg juhlakinkun viime torstaina. Laitoin sen jääkaappiin sulamaan ja ajattelin paistaa sen maanantaina eli tänään. Otin kinkun äsken pois pakkauksesta ja laitoin osittain kylmään veteen seisomaan mittari kylkeen. Nyt kuitenkin huolestuin kun luin pakkauksesta, että kinkku sulaa noin 3päivää ja säilyy jääkaapissa yhden vuorokauden sulaneena. Eli nythän tästä on jo noin 4-5 vuorokautta mennyt kun kinkun sulamaan laitoin. En ole ennen kinkkua paistanut ja kun haistoin sitä äsken niin siinä oli vähän sellainen epämiellyttävä haju, ei voimakas mutta kuitenkin. Haiseeko raaka kinkku vähän epämiellyttävältä yleensä? Eikai kinkku ole nyt pilalla? Voinko sen vielä tänään paistaa?


VASTAUKSET:


höh - 22.12.2008 - 13:021. Pakastetun juhlakinkun sulaminen kestää jääkaapissa tai kylmiössä 2-3 päivää. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin +10 astetta uuniin laitettaessa.

2. Testaa paistomittarin toimivuus. Pane mittarin kärki kiehuvaan, poreilevaan veteen. Jos mittari on kunnossa, se näyttää 98-100 astetta.

3. Pyyhi kinkun pinta talouspaperilla kuivaksi. Nosta kinkku ritilälle foliolla vuoratun uunipannun päälle nahkapuoli ylöspäin. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki tulee mahdollisimman keskelle. Mittarin kärki ei saa koskettaa pientä potkaluuta. Paistomittari kannattaa laittaa kinkun kylkeen, jotta mittarin pistoreiästä kypsänä tihkuva lihasneste ei kostuta myöhemmin tehtävää kuorrutusta.

4. Kypsennä kinkkua 125-asteisessa uunissa, kunnes paistomittariosoittaa 75-80 astetta. Aikaa kuluu 60 - 80 minuuttia/kg. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan. Kinkku on mehevä 75-asteisena. Perinteisen pehmeä ja murea se on 80-asteisena.

5. Anna kinkun jäähtyä foliolla peitettynä. Poista verkko ja nahka. Sivele pinta chilikastikkeella tai chilikastike-keltuaisseoksella ja ripottele päälle pinjansiemeniä. Kuorruta kinkkua 250-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pinjansiemenet saavat kauniin ruskean värin.


no - 22.12.2008 - 16:10

mun mielestä mikä tahansa liha haisee epämiellyttävälle sulaneena ja on välillä jopa oudon väristä. jos se kolme päivää sulaa, niin sittenhän se on vielä käyttökelpoinen kun vasta yhden päivän ollut sulana. itseä mietityttää kun eilen laitettiin 8kg kinkku sulamaan ja huomenna pitäisi jo paistaa. kuinkahan tässä käy, ehtiikö sulamaan kun on pakkastakin tulossa ja jääkaappiin ei mahdu...
mittaapa kinkun sisälämpö. sehän voi olla vielä reilusti alle +10, jolloin sitä periaatteessa vois vielä sulattaakin.
jos varman päälle haluat ottaa, heitä pois, mutta saattaisin uskaltaa vielä käyttää.

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|