Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - JOULU


| Vastaa viestiin | JOULU |

jouluperinteet

allu - 16.12.2008 - 10:43

En tiedä, onko tästä ollut täällä aiemmin, mutta minkälaisia jouluperinteitä teillä on? Eli mikä on aivan must!

Mulle on tosi tärkeetä saada koristella joulukuusi. Ja se on tehtävä just aattoaamuna, kun telkusta tulee Joulupukin kuumaalinjaa Tuosta tulee mulle vaan ihan jouluolo.


VASTAUKSET:


äeppä - 16.12.2008 - 11:06

Meillä on ollut jo niin kauan kuin muistan perinteenä äitini tekemä riisipuuroaamiainen, jonne kokoonnumme veljieni kanssa vieläkin aattoaamuna. Sen jälkeen katsotaan televisiosta joulurauhanjulistus, jonka aikana pitää kuunnella vakavasti julistuksen sanoma. Nauraminen kielletty! Sen jälkeen kaikki kinat ja erimielisyydet siirretään joulupyhien yli...


E82 - 16.12.2008 - 11:06

Ei oo vielä oikein mitään, kun nyt vasta ekaa kertaa oma perhe ja kunnon koti (eikä mikään väliaikaiskämppä) ni aletaan vasta rakentelemaan sitä "meidän juttua". Tähän asti joulut on ollu yhtä haipakkaan ja luulen, että tästä joulusta tulee vähn samanlainen. Kuitenkin tuo poika rajoittaa aika paljon (hyvässä mielessä tällä kertaa ) niin ehkäpä saamme miehen kanssa rentoutua myös kotona


E82 - 16.12.2008 - 11:13

Ai niin, onhan mulla perinne. Kaikille olen ilmoittanut, että ennen joulurauhajulistusta en lähde mihinkään kotoa Se katsottaan olohuoneessa takki päällä seisten ja kun se loppuu, lähdetään joulun viettoon, milloin mihinkin Ehkäpä tehdään tänä vuonnakin niin. Joskus vielä haluisin mennä paikan päälle, mutta kun mies inhoo ryysiksiä Ja riisipuuroa voisin kanssa haudutella aamuksi eikös siinä niitä perinteitä jo olekin


Pike - 16.12.2008 - 11:56

Joulusauna on meillä ihan pakollinen ja ruokatietysti! Jouluaamuna kans riisipuuro (pienenä piti pikkusiskolle laittaa ylimääräinen manteli kun se on niin herkkä vetämään herneet nokkaan!) ja sitten joulun ja uuden vuoden välissä juusto-viini-ilta!


Hippu - 16.12.2008 - 12:09

Kun saatiin oma koti valmiiksi niin aloitettiin ihan oma traditio kun haluttiin antaa omille lapsille rauhallinen aattoaamu ja lopettaa ianikuinen paikasta toiseen hyppiminen.
Oli kaameeta kun anoppi vaati että ollaan heillä kasilta aamulla ja kuitenkin jouduimme odottelemaan miehen siskoa lähespuolipäivään ennen kuin voitiin mitään aloittaa. Ja sitten minä olin aina se paha joka lopetti leikin kesken koska on lähdettävä toiseen paikkaan..

Mutta nyt kaikki halukkaat sukulaiset miehenpuolelta tulee meille riisipuurolle ja kaffelle. Paketit vaihtaa omistajaa vaivihkaa, lapset saattaa yhden avatakin.

Päivä katkeaa mukavasti siihen kun lähdemme kirkkoon ja hautausmaalle. Halukkaat puuroilijat siirtyvät mukanamme kirkkoon ja tiemme erkanevat vasta sen jälkeen. Ja me jatkamme toiseen mummolaan.

Eli traditioomme kuuluu aamupuuro, kirkko ja
ruokailu sekä pukkeilu toisessa mummolassa. Kaksi jälkimmäistä olisin nekin mieluusti kotona,mutta isovanhemmat haluavat vielä itse passata. Kyllä me kuulemma vielä ehdimme..


roihu - 16.12.2008 - 18:05

Meillä kyllä perinteitä riittää. Riisipuuro aamulla kynttilän loisteessa. Puurossa täytyy olla se manteli.

Pihalle viedään linnuille lyhteet.

Joulukuusi koristellaan sen jälkeen, vanhin lapsi saa laittaa latvatähden viimeiseksi.

Joululauluja soitellaan pitkin päivää. Puolen päivän jälkeen käydään haudalla, minkä jälkeen mennään lämmittelemään joulusaunaan, mistä lapset loikkii välillä lumihangessa. Ulkona palaa soihtuja. Saunassa on kuusen havuista tehty kranssi, samoin pesuhuoneessa, ja myös kynttilälyhtyjä antamassa tunnelmaa.

Jouluruokaa laitellaan yhdessä, kun ollaan tultu saunasta ja pukeuduttu juhlavasti. Ruokailemaan päästään, kun kaikki on valmista. Pöydän pitää olla runsas ja koristeltu.

Tänä vuonna meille tulee sisareni miehensä kanssa, pikkuveljeni sekä anoppi.

Joulupukki piipahtaa ruokailun jälkeen. Lahjoja avataan hitaasti, jokainen katsoo, mitä toinen saa ja odottaa omaa vuoroaan. Näin lahjojen avaaminen kestää pitkään.

Iltasella nautiskellaan lasit viiniä tai minttukaakaota, pähkinöitä, suklaata ja homejuustoja joulukakkujen kera, pipareita ja torttuja. Lapsille jokaiselle mieleistä juomaa, limsaa, kaakaota, teetä tai mehua.

Lapset saavat valvoa niin pitkään, ku sopu säilyy. Yleensä tahtovat nukkumaan puolen yön jälkeen. Aamulla nukutaan pitkään ja me aikuiset kyllä rääpitään jouluruokaa vähän yölläkin

Joulupäivänä mennään äidilleni syömään, kaikki me sisarukset perheineen.

Ihanaa, kun tulee joulu.

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|