Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - JOULU


| Vastaa viestiin | JOULU |

Miten?

Kinkunpaistaja - 05.12.2008 - 11:51

Miten paistetaan kinkku leivinuunissa?Tapahtuuko se samalla lailla kun tavallisessakin uunissa? Laitetaanko uunipussiin? Kuinka paljon pitää uunia lämmittää jne. Kertokaa kokemuksistanne? --KIITOS ETUKÄTEEN--


VASTAUKSET:


Moiks - 05.12.2008 - 12:03

JOULUKUUN RUOKAKYSYMYS: Miten kinkku paistetaan leivinuunissa?

Muutimme kesällä taloon, jossa on leivinuuni. Olen ajatellut tehdä kinkun siinä. Mutta minulta puuttuu kokemusta ja tietoa asiasta. Laitanko kinkun paistopussin? Olen jostakin kuullut, että paistotilaan pitää laittaa märkiä sanomalehtiä, jotta sinne tulee kosteutta tarpeeksi? Vai riittääkö pelkkä pelti, jossa on vettä? Kaipaan hyviä käytännön vinkkejä.

Kinkun paistamisen salaisuus piilee oikeassa paistolämpötilassa, mutta toki oikea leivinuuni antaa kinkullenne vielä hienoa lisäaromia. Jos sinulla ei ole lämpömittaria uunissa, hanki sellainen rautakaupasta (ja muista ottaa se pois uunista ennekuin lämmität uunia uudelleen). Olethan lämmittänyt uuniasi ja tunnet sen paisto-ominaisuuksia. Tarvittaessa ehdit vielä testaillakin. Sopiva lämpötila kinkun paistoon on 100 -125 astetta.

Jos hankit pakastetun kinkun, ota se sulamaan jääkaappiin (astiaan tai pussiin) noin kolme- neljä päivää ennen paistamista ja paistopäivän aamuna nosta kinkku huoneen lämpöön. Pyyhi lihan pinta talouspaperilla ja pane lihalämpömittari lihan paksuimman kohdan keskelle. Pane kinkku uunipannulle, lisäkosteutta ei tarvitse lisätä, koska miedossa lämpötilassa pitkään paistettaessa liha pysyy mehevänä. Liha on kypsää, kun sisälämpötila on 77 astetta ja paistamiseen kuluu aikaa noin tunti lihakiloa kohti. Käytännössä olen havainnut, että jouluaaton aaton ja jouluaaton välinen yö on parasta kinkunpaistoaikaa. Jos haluat, voit kypsentää lihan paistopussissa tai folioon käärittynä. Poista lämpimästä kinkusta nahka ja osa silavaa. Voitele pinta ohuesti sinapilla ja ripottele päälle korppujauhoja. Kuorruta uunissa 250 asteen lämmössä noin 10 min.

Helena L.
nettineuvoja
Maa- ja kotitalousnaiset


johnu - 06.12.2008 - 10:27

Mä oon tehny nyt 4vuotta kinkun leivinuunissa.
Leivinuunia kannattaa lämmittää muutamana päivänä ennen paistoa jotta varaa kunnolla lämpöä.Paistopäivänä lämmitä uuni ihan normaalisti ( kannattaa aloittaa aamulla).
Kinkun olen laittanut sitten yöksi uuniin,Reiluun sataan asteeseen.kilo per tunti.(yleensä vähän reilu tunti)
Kinkku kannattaa laittaa kinkkupussiin( Muistathan että siitä tulee aika tavalla nestettä joka on todella kuumaa) ja sitten isolle pellille( sovita pelti ennen että se varmasti mahtuu uuniin)
Sisälämpö mittari kannattaa asettaa kinkkuun niin että sen näkee luukun avaamalla.


Hyvää tulee=)


Hmmm - 06.12.2008 - 15:48

Hmm... tulee lapsuus mieleen.
Muistan ,et äiti ensin leipoi päivällä ja sit yöksi uuniin kinkku(perinteinen 13kg ,iso perhe näet )
Ja simsalapim,se oli aamul kypsä
Siis suoraan sanottuna ,lämpötiloista sun muusta en tiedä mitään
Itse paistan sähköuunissa ja 2t/eka kilolle ja sit 1t/seuraaville kiloille,toki mul mittarikin on.
Paistoaikahan riippuu paljon kinkun sisälämpötilasta!
Lämpöä uunis n.110 astetta.

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|