MUUMIPIPARKAKKUTALON OHJEET - TULOSTUS - OSA 1
www.perhekerho.net © A.Auer

<<Takaisin ohjeiden pääsivulle

TAIKINA
3 dl sokeria
2 dl siirappia
1/2 dl vettä

1 pss piparkakkumausteita (ja ripaus ylimääräistä neilikkaa)
(tai 2 rkl kanelia ja 2 tl neilikkaa)
250 g margariinia tai voita
3 munaa
1 rkl soodaa
n. 12-13 dl vehnäjauhoja
-
Kiehauta siirappi, sokeri, vesi ja mausteet, lisää rasva sulamaan kuumaan seokseen. Kun rasva on sulanut, nosta kattila jäähtymään. Lisää munat jäähtyneeseen seokseen vatkaten esim. puuhaarukalla. Lisää lopuksi jauhot, joihin olet sekoittanut soodan. Lisää jauhoja vähitellen, välillä sekoittaen, kunnes saat tasaisen kiinteän taikinan. Laita maustumaan ja jähmettymään jääkaappiin yön yli.

KAAVAT: Tulosta kaavat niihin sisältyvien ohjeiden mukaan ja leikkaa osat irti. Leikkaa myös ikkuna-aukot kaavoihin, niin aukkojen tekeminen oikeille paikoille taikinalevyille on helppoa.

LEIPOMINEN
-
Kauli isoihin osiin tarkoitettu taikina n. puolen sentin paksuiseksi. Pienet osat voi kaulia ohuemmaksikin.
- Isot palat ja suorat linjat on leikattu isolla, tasareunaisella veitsellä painellen, ikkuna-aukot ja muut yksityiskohdat  kuorimaveitsen kokoisella.

PAISTAMINEN:
- 200-asteisessa uunissa keskitasolla
- pienet osat vaativat n. 6 minuutin paiston
- keskikokoiset osat n. 8-9 minuuttia
- seinät n. 10-12 minuuttia
- pohjapalat n. 12-15 minuuttia
- Vahdi paistumista! Piparit ovat valmiita, kun ne alkavat ruskistua, mutta mikään osa ei vielä ole musta.
- muista rei´ittää tikaspalat uudestaan!

KORISTELU:
Koristeluun ja karkkien liimaamiseen tarvitset valkoista sokerikuorrutetta: 1 munanvalkuainen + n. 2 dl tomusokeria
Lisäksi värillisiä suklaarakeita:
- punaisia kattoon
- sinisiä seinän alaosaan
- oranssin värisiä siltaan ja etuoveen
- keltaisia joulukuuseen
- hopeakuulia sivuoveen ja pyrstötähteen
-savupiippu on tehty kahdesta yhteen liimatusta mansikkalakupätkästä, joiden alempi osa on viistottu kattoa varten.
- kuvia koristeluista löydät pääsivulta

KOKOAMINEN
Liimaamiseen tarvitset ruskeaa sokerikuorrutetta:
1 munanvalkuainen + n. 2 dl tomusokeria + 2 tl kaakaojauhetta
(tai halutessasi sulatettua sokeria)
- Silta: Liimaa reunapalat yhteen keskiosan avulla ja pidä hetki yhdessä, että osat tarttuvat toisiinsa. Pursota sitten sillan reunaosien päälle kuorrutetta ja lado laudat peräkkäin sillan päälle. Jätä kuivumaan.
- Alusta: Talo ja piha-asetelma on koottu isolle puutarjottimelle, jotta sitä on helppo siirtää. Alle on taitettu keittiöpyyhe. Sen päälle on sommiteltu kaksi isointa pohjapalaa, joiden välistä pilkistää niiden alle asetettu foliopala esittämään jäistä lammikkoa.
- Köysitikkaat: Käytä neulaa ja lankaa tikkaiden tekemiseen. Itse käytin mustaa karhunlankaa ja kiersin langalla lenkin jokaisen tikkaan reunan ympäri, niin ei tarvinnut tehdä solmuja ja askelmat sai myöhemmin säätää sopiviksi. Tikkaat sidotaan lopuksi kattoikkunan alaosaan ja kiinnitetään ikkuna kattoon.
- Katto: Käytä apuna lautasta, jonka reunat aluksi tukevat paloja. Pursota ensin kuorrutetta 3 ensimmäisen palan taakse ihan reunoille ja kokoa niistä katon puolikas. Tämän jälkeen on helppo lisätä viimeiset palat yksi kerrallaan. Viimeinenkin pala menee kivasti paikoilleen, kun levität sen paikkaa käsin. Muokkaa vielä lopuksi käsillä katto pyöreäksi, jos se näyttää vinksahtaneelta, ja pursota mahdollisiin rakoihin lisää kuorrutetta, niin ne peittyvät.
- Seinät: Myös seinät kiinnitettiin toisiinsa takareunalle pursotetulla kuorrutteella, mutta lisäksi kuorrutetta pursotettiin seinän alareunoihin ja suoraan alustalle siihen kohtaan, johon seinä oli tarkoitus nostaa. Ensimmäinen pala tukeutui kuistipaloihin, jotka kiinnitettiin etuseinään sekä alustaan. Muissa paloissa käytettiin paikoitellen apuna pieniä piparikolmioita tukijalkoina. Raot tilkittiin sokerikuorrutteella. Anna kuivahtaa, ennen kuin nostat katon paikalleen.
- Viimeistely: Kattoikkuna tikkaineen kiinnitettiin kattoon sen kuivahdettua ennen paikoilleen nostoa. Kattoon liimattiin myös lakritsinen savupiippu ja piparista muotoiltu kattonuppi. Seinien yläreunaan pursotettiin kuorrutetta ja katto nostettiin paikoilleen. Talon asukkaat eivät ole itse leivottuja - ne otettiin suoraan muumikeksipaketista ja kiinnitettiin paikoilleen. Osa nojaa kuistiin tai siltaan, loput on kiinnitetty apukolmioilla. Pyrstötähti ja joulukuusi on kiinnitetty alustapipariin apukolmion kanssa ja laitettu seisomaan lammen reunalle. Lopuksi pipariasetelmalle on ripoteltu hiukan tomusokeria siivilän läpi ja tyhjät kohdat on peitelty pumpulilla.

<<Takaisin ohjeiden pääsivulle