Onnittele e-kortilla
 ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

WWW-PALVELUHAKEMISTO 

<< Puutarha | Koti & keittiö | Etusivulle
Piha ja Puutarha

Istuta tulppaanin sipulit syksyllä - nauti kukkaloistosta keväällä.

  | Piha & puutarha -ideaopas |

Parhaat perennat: Tulppaanit

---

Kun istutat huolella valitut tulppaanin sipulit maahan syksyllä, pihasi kukoistaa koko kevään!

Kukkasipuleiden pakkaus tai postimyyntiluettelo kertoo yleensä suuntaa antavan ajan kukinnalle, mutta ihan tarkkoja kukinta-aikoja eri lajeille on mahdotonta antaa - etenkin kun samat tulppaanit kukkivat erilaisilla paikoilla eri aikaan.

Jos valitset sekä luonnontulppaaneja, yksinkertaisia perustulppaaneja ja lisäksi vielä jotakin pidemmälle jalostettua lajiketta, voit kuitenkin olla varma, että tulppaanit komistavat kukkapenkkiä varhaisesta keväästä aina kesäkuun alkuun asti. Alla kuvia ja kuvauksia eri tyyppisistä  tulppaaneista.

Kasvitieteelliset tulppaanit - Terttutulppaani
Terttutulppaani
'Fusilier'

Kasvukauden aloittavat huhti-toukokuun vaihteessa niin sanotut kasvitieteelliset tulppaanit eli erilaiset luonnontulppaanit. Niistä ensimmäisinä kukkivat matalahkot, mutta sitäkin tuuheakasvuisemmat ja runsaskukkaisemmat tähtitulppaanit ja parvitulppaanit (kuva sivulla alimpana).  Pian perässä seuraavat hieman korkeammat terttutulppaanit (kuva vieressä), jotka kasvattavat samaan varteen 2-3 hehkuvan punaista kukkaa.

Koska kasvitieteelliset tulppaanit eivät juurikaan kaipaa hoitoa, ne sopivat erityisesti helppohoitoisen pihan kasvivalikoimaan. Vanhetessaan niiden kasvustot vain tuuhenevat ja voimistuvat.


Keskivarhainen tulppaani
'Golden Apeldoorn'
Useimmat tulppaanit aloittavat kukintansa toukokuussa ja mahdollisesti jatkavat kesäkuun alkuun. Näitä keskivarhaisia tulppaaneja ovat Darwin- ja Triumph- tulppaanit. Tähän ryhmään kuuluvat myös  suositut Apeldoorn tulppaanit, joita usein myydään marketeissakin edulliseen hintaan isoissa pusseissa. Yksiväristen lajikkeiden lisäksi tarjolla on myös kirjavia sävyjä, kuten viereisen kuvan Golden Apeldoorn -tulppaani. Sen keltaisia terälehtiä koristavat tummat laikut kukinnon keskellä.

Triumph tulppaani
'Kees Nelis'
Triumph-tulppaaneiden värivalikoimaan kuuluu myös puhtaan valkoinen, ruusunpunainen ja syvän purppuranpunainen väri 'Negrita'.

Kirjavista vaihtoehdoista kaunis on esimerkiksi viereisen kuvan puna-keltainen lajike, joka meillä hehkui pitkään ja  iloisesti pihan puolivarjoisella reunalla.


Viridiflora tulpaani
'Spring Green'
Viimeisinä kukkaan puhkeavat toukokuun loppupuolella sellaiset hieman harvinaisemmat lajikkeet kuten liljakukkaiset tulppaanit, useimmat kerrannaiskukkaiset tulppanit sekä ripsureuna- ja papukaijatulppaanit. Kauniita ovat myös juovikkaat Viridiflora-tulppaanit, joista esimerkkinä hennon vihertävän valkoinen lajike 'Spring Green' viereisessä kuvassa. Myöhään kukkiviin tulppaaneihin kuuluu myös  tuntematon lohenpunainen lajike sivun ylimmässä pikkukuvassa sekä kuuluisa musta tulppaani eli 'Queen of night'.

Harvinaisia lajikkeita kannattaa metsästää kiertelemällä eri liikkeissä, sillä valikoimat vaihtelevat eri puutarhamyymälöissä. Hauskimpia ostospaikkoja ovat ne, joissa lajikkeet on selkeästi esitelty kuvin ja sanoin, ja sipuleita saa itse kerätä pusseihin. Myös postimyynnistä voi tilata useita eri lajikkeita.

Tulppaanit pihalla ja istutuksissa - käyttöideoita

Nauhukset houkuttelevat perhosia ja pörriäisiä
- Perennapenkki: koska tulppaanit kuihtuvat kukinnan jälkeen kesä-heinäkuussa, perennapenkistä kannattaa valita sellaisia paikkoja, jotka isommat kasvit peittävät kesemmällä alleen.
- Yhdessä kuunliljojen ja päivänliljojen kanssa: koska kuunliljojen lehdet nousevat keväällä verrattain myöhään, tulppaanit sopivat erittäin hyvin yhteen kuunliljojen kanssa, etenkin sellaisilla paikoilla, jotka kesemmällä jäävät puolivarjoon lehtipuiden katveeseen. Vaikka tulppaanit kasvavatkin mielellään auringossa, puolivarjoisassa paikassa ne kukoistavat pidempään. Varhain kukkivat lajikkeet sopivat hyvin yhteen myös päivänliljojen kanssa.
- Tulppaanipenkki: jos tilaa riittää, tulppaaneja varten voi perustaa myös oman penkin, jossa ei kasva muita monivuotisia kasveja, mikä helpottaa hoitoa. Runsaasta tulppaanikasvustosta voi myös ottaa leikkookukkia. Kesällä tulppaanipenkkiin voi kylvää yksivuotisia kukkia, tai sen voi peittää ruukkuistutuksin.
- Kivikkopenkki: luonnontulppaanit sopivat myös kivikkoistutuksiin.

Hoitaminen, istuttaminen ja lisääminen 

HOITO ISTUTUS LISÄÄMINEN

- Kasvitieteelliset tulppaanit eivät vaadi erityistä hoitoa, mutta jalostetut lajikkeet on hyvä nostaa maasta ja istuttaa uudestaan parin vuoden välein eri paikkaan. Poista siemenkodat kukinnan jälkeen ja jätä rauhassa kuihtumaan.

- Istutetaan hyvään ja ravinteikkaaseen multaan aurinkoiselle tai puolivarjoiselle paikalle syksyisin.

- Sivusipuleista. Kasvitieteelliset tulppaanit lisääntyvät jalostettuja voimakkaammin.

-

Lisää perennoja ja sipulikasveja:

| Piha & puutarha -ideaopas |

<< Puutarha | Koti & keittiö | Etusivulle

.

.


 .

| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & keittiö | Juhlat | Joulu | E-kortit | Keskustelut | Info | Auer Media | Palaute |