Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - VAUVA


| Vastaa viestiin | VAUVA |

Kysymys niille, jotka täysimettäneet pitkään

Auttakaa - 08.10.2009 - 20:52

Nyt kaivataan apua ja neuvoja. Olen täysimettänyt vauvaani siihen asti kun hän täytti 5kk. Sen jälkeen, eli nyt runsaan viikon, ollaan maisteltu kiinteitä; kasvissosetta ja vähän hedelmäsosetta.

Paras ystäväni on tulossa kolmen viikon päästä meille kylään ja haluaisin kovasti lähteä hänen kanssaan syömään ja ehkä yhdelle oluelle, koska en ole ollut yhtään kertaa missään vauvan syntymän jälkeen. Tarkoitus ei olisi olla kovin pitkään pois kotoa, joitakin tunteja kuitenkin.

Ongelmana on kuitenkin, että vauva ei osaa juoda tuttipullosta eikä hän voi sietää nokkamukia, kun olen yrittänyt sitä hänelle tarjota. En tiedä osaisikokaan vähän yli 5 kuukautinen edes juoda nokkamukista. Ja toinen ongelma on, että vauva ei ole koskaan juonut korviketta (paitsi sairaalassa). Vielä yksi ongelma on, että en voi pumpata maitoa rintapumpulla, koska nännit menevät siinä touhussa rikki. Emme siis voi harjoitella tuttipullon/nokkamukin käyttöä, koska en saa pumpattua omaa maitoa eikä vauva ole tottunut korvikkeesen. Mielestäni on ihan hullua edes antaa korviketta jos kerran oma maito riittää.

En tiedä kuulostaako tämä kaikki itsekkäältä, mutta olisi todella ihanaa vaihtelua päästä puolen vuoden kotona istumisen jälkeen vähän ihmisten ilmoille. Isäkin haluaisi kovasti hoitaa vauvaa sen illan. Tokihan isä voi antaa vauvalle soseita, mutta maidon antaminen näyttäisi nyt olevan ongelma. Ja vauva on tottunut joka ilta nukahtamaan tissille, niin sekin on iso ongelma.

Itsehän olen itseni tähän tilanteeseen saattanut enkä valita, mutta olisikohan jollain antaa vinkkejä.

Lähinnä haluaisin kuulla mielipiteitä korvikkeen annosta. Voin kyllä sinä iltana pumpata rintamaitoa vauvalle, mutta ongelma on, miten saada se vauvan suuhun

Ja olisi kiva kuulla kokemuksia niiltä, jotka ovat täysimettäneet pitkään, miten te olette päässet pois kotoa vai oletteko edes lähteneet


VASTAUKSET:


Maija - 08.10.2009 - 21:11

Meillä sama tilanne kuin teillä tai oli.
Täysimetin lasta sinne 6 kuukauteen, imetystä yleensä oli 1v3kk asti.
Eipä siinä mikään auttanut. Olin kotona.
Päivällä kävin poissa sen verran, kun oli seuraavan imetyksen aika. Iltamenoihin en voinut lähteä.
Ajattelin sitten, että ei tämä kauaa kestä ja sitten pääsen jos haluan.
Korviketta lapsi ei ikinä saanut, siirryttiin suoraan täysmaitoon. Sittenhän kaikki vähän "helpotti", kun joi täysmaitoa niin minua ei niin "tarvittu".

Ymmärrän sua ihan täysin. Onhan sinulla tässä aikaa esim. totutella lasta pikkuhiljaa korvikkeeseen ja nokkamukiin, mutta kannattaako vaiva yhden illan takia?


Selja - 08.10.2009 - 21:14

Meillä oli samantyyppinen kuvio molempien lasten kanssa. Minä kyllä pystyin pumppaamaan maitoa (koetas muuten lypsää käsin: anoppi sanoi hoitaneensa homman niin), mutta tuttipullot olivat tytöille kauhistus. Ja tämä kuopus kaikenlisäksi oksensi aina korvikkeet pois, joten aina lypsin maidot. Joo ja meillä siis myös lapset nukahtivat aikalailla aina rinnalle.

Nohh. Meillä mies kokeili kaikenmaailman tekniikat ja pullotyypit jne. Lopulta sitten saatiin (= hän sai) molemmat tottumaan pulloon. Tämä tapahtui esikoisen osalta vasta n. 9-10 kk iässä. Kuopus taisi hyväksyä pullon jo sitä ennen, mutta kyllä siihenkin aikaa meni. Siihen asti olin kyllä silloin tällöin poissa aina muutamien tuntien satseja ja vissiin taisin kerran olla esikoisen kanssa olla vex melkein koko päivän.

En siis mitenkään hirveästi pitkiä aikoja ollutkaan poissa ja yleensä taklattiin tuo nukkumiskuvio siten, että sovin treffit ystävien kanssa siten, että olin jo nukkumaanmenoaikaan kotona. Ne yksittäiset kerrat, kun en ollut uniaikaan ryntääni kanssa paikalla, mies vaan sitten hoiti tilanteen parhaansa mukaan vähäisemmällä tai suuremmalla itkulla.

Yleensä kun en järjettömiä aikoja pois ollutkaan, niin todettiin, että jos ei lapsi suostu mitään juomaan, niin ei se siihen kuole sinä aikana. Mies kertoi aina huvittavia tarinoita kaikenlaisista tekniikoista, joilla yritti lappaa lapsosiin maitoa vaihtelevalla menestyksellä: lusikoimalla eri kokosilla lusikoilla, hörppyyttämällä, nokkamukilla, tuttipulloilla jne jne.

Lähinnä tuo tuttipulloton vaihe oli karmeaa kotiinjäävälle miehelle, joka sitten siellä tuskanhiki päällä ja maidossa kylpien syötteli pienokaisia.


minä - 08.10.2009 - 21:14

Ei nyt kerkeä paljon kirjoittaa...

- Oletteko kokeilleet luonnonkumi tuttiosaa pulloon?
- Ainahan sen maidon voi hörppäyttää, niitä on kuulemma ihan sellaisia hörpytysmukejakin olemassa..
- Jos nyt hengenhätä tulee niin lääkeruiskulla nyt ainakin.

Niin ja tämä on tärkeää:
KORVIKE EI OLE MYRKKYÄ!
Minä annoin monesti korviketta vain sillä ettei aika ja kärsivällisyys riittänyt käsin pumppaamiseen. Siitä nyt tehdään tuollainen tabu juttu vain siksi että halutaan että ihmiset tiedostaa ne imetyksen edut <-- Ne ei katoa jos annat yhden illan korviketta.


ei - 08.10.2009 - 21:17

se vauva todellakaan kuole, jos on muutaman tunnin ilman tissiä!


Hmmm - 08.10.2009 - 21:18

Edellisten vinkkien lisäksi tuli vielä mieleen, että jos et halua korviketta antaa, niin voisiko vauvalle antaa velliä maidon sijaan? Se ei varmaan olisi mikään ongelma, jos olet pois vain muutamia tunteja...


ap - 08.10.2009 - 21:23

Kiitos pikaisista vastauksista

"minälle": En suhtaudu korvikkeeseen mitenkään negatiivisesti. Meillä sitä tuolla kaapissa olisikin, mutta mietin vain, voiko sitä tuosta vain antaa vauvalle, joka ei siihen ole tottunut. Toinen asia on myös se, huoliiko vauva korviketta...


huhhahhei - 08.10.2009 - 23:32

Tuo kuulostaa nyt siltä että yrität kiillottaa pintaasi muiden silmissä. "Oivoi nyt on paha pulma edessä, pitäisi mennä pariksi tunniksi muualle ja juoda YKSI olut ja lisäksi en voi pumpata eikä korvikettakaan voi antaa ja sitä paitsi se on ihan tyhmää kun oma maito kerran riittää (vaikka sitä meillä onkin) !!"

Lapset pärjää ihmeen hyvin ilman tissiä kun äiti ei ole paikalla. Plees, lopeta tuo hinkuttaminen.

Jos on niin vaikea lähteä, niin ole menemättä. Jos oikeasti haluat mennä, niin menet vaan. Pumppaa ja varaa korviketta sekä velliä, pari erilaista tuttipulloa ja sekä silikoni- että luonnonkumi -tuttiosia. Kyllä se siitä lähtee! Lähde sinäkin.


nikitönnä - 09.10.2009 - 08:12

Olen tylsä enkä osaa antaa vinkkejä. Mut pakko kertoa: Minä se vasta kiinni olinkin lapsessa Vuoden ikään asti lapsi imi rinnasta kaiken juomansa. Sitä ennen en tarjonnut vettä enkä korviketta eikä tuttipulloa eikä nokkamukiakaan käytetty kertaakaan. Sit vaan yks aamu laitoin korviketta nokkamukiin ja tarjosin lapselle. Hän hörppyytteli siitä ihan tyytyväisenä. Siihen loppui minun imettämiseni! Aika kummajainen siis Mut parit kerrat olin ravintolassa lyhyesti käynyt, kun illalla imettämisen jälkeen laitoin lapsen nukkumaan.


ap - 09.10.2009 - 08:41

huhhahhei: no tulihan se sieltä, vittuiluvastaus sanoin miehelleni kun tekstiä kirjoitin, että saas nähdä montako vittuiluvastausta tulee. mies ihmetteli, onko joku oikeasti niin lapsellinen, että pitää vittuilla.

kiitos kaikille asiallisista vastauksista! aion kyllä lähteä kaverini kanssa ja juoda oikein YHDEN oluen


jelena - 09.10.2009 - 08:42

Hei meillä oli neuvola 9.9 ja neuvolasta kävi mahtikäsky aloittaa kiinteät, sillä kuukaudessa oli tullut vain 6mm pituutta.
Nyt poika syö maito-ateria, lihasose, rahka/jogurtti, lihasose, puuro, maito-ateria.(lisäksi imetän ruokailujen välissä tarpeen mukaan).

Päikkäreille poika nukahtaa yleinsä kesken ruokailuun, eli ei ole väliä onko tissi vai mikä, kunhan masu on täynnä, illalla se on yleinsä tissi, mutt esim. eileen nukahti isosiskonssa syliin, kun ei vielä tisuttelun aikana nukuttanutkaan.

Pulloa ja nokkamukia meillä ei huolita, mutta kyllä mä voin kuvitella olevani 3-4 jopa 5 tuntia pois joku vaan antaa pojalle soseita nälän yllättäessä.

Pumppaamisesta: oletko kostuttanut eli puristanut maitoa nännille ennen pumppaamista? entä vuotaako toinen tissi, kun imetät toisesta, multa tulee 25-50 ml maitoo toisesta imetyksen aikana eli jos sulla ei oo maitokeräjä laita ihan lasi alle...

Mutta jos vaikka lähdette 5 aikoihin ja tulet kotiin 9-10 aikoihin, eihän siinä tuu kun 4-5 tuntii. Kerran olin ystävieni kanssa elokuvissa ja syömässä. Ravintolasta pöytää varatessa pyysimme sellaisen pöydän, jossa voi tarvittaessa imettää, vauva oli silloin 3kk. eli ensin imetin vauvaa ennen leffaan menoa mies lähti vauvan kaa ajelulle, sitten mies toi sen ravintolan imetettäväksi, muistakseni kerran ( se vauva on nyt 11v, alkaa muistikuvat heikkenee pikkuhilja ) sitten syötiinkin kotona(tai sitten imetin autossa ennen kotimatkaa) .


monstera - 09.10.2009 - 09:37

Minä totutin tissini rintapumppuun, mutta sinä et taida nyt tätä tilannetta varten ehtiä . Voit kokeilla korviketta mutta sen varaan ei kannata laskea, kaikille se ei kelpaa ja jotkut voivat olla sille allergisia (tosin oireita ei pitäis tulla ekalla kerralla). Vettä voi kokeilla myös. Saisitko vaikka käsin lypsettyä muutaman tipan, oman maidon seassa korvikekin uppoaa varmasti paremmin?

Voisit testata etukäteen vaikka antamalla vauvalle tuttipullosta tai nokkamukista vettä että onnistuuko. Meidän tyttö oppi juomaan nokkamukista kerrasta, toiset kaipaa enemmän harjoittelua. Tuttipullokaan ei ollut mikään ongelma. Ja niin ne sanoo ettei vauva ruuan ääreen näänny . Lusikkaakin voi hätätapauksessa kokeilla.

Hauskaa iltaa sinulle!


onko - 09.10.2009 - 10:02

tämä keskustelu totta?


ei - 09.10.2009 - 10:21

se on satua


ap - 09.10.2009 - 10:28

Tämä kysymys oli suunnattu VAIN niille, jotka ovat täysimettäneet pitkään, muiden on turha vaivautua lukemaan saatika kirjoittamaanAinakaan jos ei ole muuta sanottavaa kuin vittuilu! Halusin kuulla kokemuksia sellaisilta, joilla on ollut sama ongelma ja myös vinkkejä.

Tiedän, että vauva ja isä eivät kuole siihen, että olen yhden illan pois Haluaisin vaan, että koko ilta ei ole yhtä huutoa. Että löytyisikö joku hyvä vinkki miten toimia.

Sen olen täällä huomannut, että mitään ei voi kysyä saamatta siihen vittuilu vastauksia. Onneksi sentään on mukavia ja auttavaisiakin ihmisiä joukossa


ollaanpas - 09.10.2009 - 10:54

sitä nyt herkillä! Katsos, kun kaikki eivät halua tai voi elää niin kiinni vauvassaan, että pitäisi 5kk iässä alkaa miettiä,että miten vauva kestää muutaman tunnin isänsä kansa. Myös se kannattaa huomioida. Ehkäpä olis kannattanut totuttaa vauva pulloon jo aiemmin juuri sen takia, ettet yrittäisi tehdä itsestäsi korvaamatonta. Ja tämä ei ole pahalla vaan järjellä sanottu. Eli en halua vittuilla vaan toivon, että osaisit nähdä asian laajemmin ja vauvaisi kannalta. Ei ole hyväksi kenellekään olla riippuvainen vain yhdestä ihmisestä.


- 09.10.2009 - 11:51

oon edellisen kanssa samaa mieltä. Täysimetän vielä(tyttö 3,5kk) mutta alusta saakka olen antanut pullosta omaa maitoa/korviketta että tyttö tottuu tuttipulloon. Sen takia koska olen halunnut vähän omaa aikaa esim. käydä uimassa,yksin kaupassa jne. ja isä on voinut tarvittaessa antaa pullosta maitoa.On myös lapselle hyvä olla välillä isänkin kanssa kahdestaan =)


meillä - 09.10.2009 - 12:55

täysimetin 5kk asti ja tyttö ei koskaan oikein huolinut pulloa. Isukki antoi lusikalla hörppyyttämällä ja erilaisin tekniikoin maitoa poissa ollessani. Kokeilemalla löydettiin viimein yksi pullo, josta kelpasi vähän maitoa ottaa. Ei lasta voi pakottaakaan pullolle, jos ei tykkää. Meillä sai välittömästi oksennusrefleksin, kun pulloa suuhun yritti, niin eipä sitä sitten halunnut toista kiusata. Olin tytön ollessa pienempi aina max pari tuntia kerrallaan pois (teki sekin aika hyvää!). Nyt tyttö juo ruoan yhteydessä vettä nokkamukista tai lasista ja sen myötä sitten minun poissaollessani myös isukin homma on helpottanut. Viime lauantain olivat kokonaan kaksin ja hyvin sujui. Meillä neiti on siis nykyään 7kk ja aterioita on 5 päivässä (puuro, kasvis, hedelmä, liha ja puuro).
Varmasti lapsesi huutaa poissaollessasi (etenkin jos tottunut nukahtamaan tissille), mutta saa sitten pelastuksensa kun tulet takaisin tai aamulla, kun heräät. Kyllä se lapsi nukahtaa kun on tarpeeksi väsynyt ja onhan sentään tuttu isukki turvana.
Meillä helpotti illat, kun opetettiin pikku hiljaa nukahtamaan tyttö omaan sänkyyn. Eli aluksi tissiä pois suusta vähän ennen kuin nukahti (useita toistoja) ja sitten aina sänkyyn. Nykyisin irroutautuu jo itse ollessaan kylläinen ja sitten viedään sänkyyn, jossa vähän aikaa haetaan sitä hyvää asentoa ja nukahdetaan.
Kyllä se siitä!


Hei, - 09.10.2009 - 13:17

ap:lle onnea yrityksiin/päätöksiin, mitä nyt yritättekään, hyviä neuvoja olet saanut, joten en ala toistamaan niitä!

Muille teille negaa heittäville, että älkää olko kateellisia jos itellä ei asiat onnistu.


jelena - 09.10.2009 - 13:22

joo tais tosian muistikuvat ja muistikin heiketä, kun tuo vauva, josta kerroin on nykyään jo 14v, eikä 11 huokaus saisko jostain uuden pään...(mutt on meillä 11 veekin olemassa)

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|