Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - VAUVA


| Vastaa viestiin | VAUVA |

Vellin antaminen

heluna - 08.10.2009 - 10:09

Täällä sanotaan ettei velliä kannata antaa niin olen todella eri mieltä!!!Minulla on kohta 2kk ikäinen vauva ja olen antanut nyt jo velliä iltaisin ja se on kannattanut.Poika heräsi ennen 2-3 tunnin välein syömään ja nyt kun olen antanut viikon verran velliä illalla ennen nukkumaan menoa niin poika on herännyt vasta aamulla 7-8 aikaan. Vatsavaivoja ei ole tullut kun aloitin antamisen vähän kerralla. Kannatan siis!!!


VASTAUKSET:


Niin - 08.10.2009 - 10:15

Antaisit vauvan olla vauva, niden kuuluu herätä 2-3 h välein syömään... Voi pientä, ei muuta voi sanoa


minä - 08.10.2009 - 10:16

Mitä haittaa sitä on???Kerroppa???


niimpä - 08.10.2009 - 10:18

mä ymmärtäisin jos vauva olis tosi levoton nukkuja ja selkeesti olisi nälkäinen.. en todella käsitä, et jos herää 2-3h välein ni sit aletaan syöttää enemmän, et nukkuis paremmin.. tuohan on ihan hyvä nukkuja siis ollut. kas kun et perunoita jo keittänyt.. mitähän velliä olet tarjonnut?


Luuletko - 08.10.2009 - 10:19

että esim. niissä purkeissa huvikseen on suositukset???
Ei noin pienen vauvan suolisto, ruuansulatus ym ole vielä niin kehittynyt.. Lukisit edes huvikses tietoa jostain, etkä ajattelis omaa napaas ja pitkäunisia öitä

Googleta vauvan ruuansulatuksen kehittyminen tmv.!!


no - 08.10.2009 - 10:20

se velli ei ole tarkoitettu 2kk ikäiselle.. vauvan KUULUU syödä 2kk iässä vain MAITOA 2-4h välein. oletitteko, et vauva nukkuu automaattisesti läpi yön??

eriasia jos on keskonen tai muuten erittäin kova syömään.


ni!! - 08.10.2009 - 10:22

Kai minä tunnen vauvani itse ja tietäisin jos sillä olisi vatsavaivoja.En tietenkään jatkaisi antamista jos huomaisin että hänen mmahansa ei kestä sitä!!! Olen kysynyt useilta tutuiltani ja kaikki ovat sanoneet että anna vaan velliä. Neuvolassa sanottiin että vellin annon voi aloittaa aikaisemmin jos siltä tuntuu.Annoin ensivelliä peruna-porkkana.


ap - 08.10.2009 - 10:25

Hän on iso poika...60cm ja 6,9kg ja maitoa menee kerralla 180ml et kyllä hän mukavsti syö.


et - 08.10.2009 - 10:28

sä voi tietää kestääkö vauvan suolisto sitä.. ei aina tule todellakaan vatsa vaivoja.. vauva voi reagoida monella muullakin tapaa.. allergioita. kukin tekee vauvalleen mitä lystää, mut vellejä ei suositella alle 4kk ikäiselle.. itseasiassa niitä ei suositella enää ollenkaan.. ja jännä neuvola täti sulla jos on suositellut hyvin nukkuvalle vauvalle velliä.

niinku sanoin, sä voit tehdä lapselle ihan mitä tykkäät, mut itsekäs olet, ellet jaksa 2kk kauempaa heräillä ruokkimaan lastasi. (toiset joutuu heräämään jopa 20krt yössä) sinä joudut ehkä 2krt.

minä sairaan lapsen äiti joudun käymään 8vk sairaalassa katsomassa lastani joka ei syönyt itse tuona aikana yhtään mitään (nenä-mahaletku) ja sinä, kyllästyit heräilyyn.. ah, miten itsekäs olet.

olen puhunut!


harmi - 08.10.2009 - 10:32

Ehkä olen sitten itsekäs mutta niinkuin sanoin tiedän kyllä jos poikani ei ole tyytyväinen ja korjaisin asian jos näin olisi. Olen nyt erittäin tyytyväinen kun poika nukkuu yöt vaikka sinä sanoisit mitä!!!


tottakai - 08.10.2009 - 10:35

sä olet tyytyväinen ku vauva nukkuu yöt. mutta kyse olikin siitä, et anna vauvan olla vauva. vauvat 2kk iässä heräilee öisin.. niin se vaan on. mut onnea sulle, et saat nukkua kokonaiset yöt.


tuikku - 08.10.2009 - 10:37

Kannattaisi keskustella vähintään neuvolan ihmisten kanssa, ennen kuin aloitat lisäruoan noin pienille. Esim. Lääkäri lehdessä on ollut juttu liittyen vauvojen ruokintaan ja liian aikaiseen lisäravinnon antamiseen.

Lyhyt lainaus:
Imetyksen lyhyt kesto ja varhainen altistuminen lisäruoalle voivat altistaa neurokognitiivisen kehityksen häiriöille, allergioille, lihavuudelle ja kroonisille sairauksille, kuten keliakialle, sydän- ja verisuonisairauksille ja tyypin 1 diabetekselle.

Linkki artikkeliin:
http://www.kaypahoito.fi/kh/kh_julkaisu.NaytaArtikkeli?p_artikkeli=sll27147

Eli välttämättä haittavaikutukset eivät vielä tässä vaiheessa edes ilmene, vaan vasta myöhemmin.


K - 08.10.2009 - 11:37

Ihan ottamatta kantaa aiheeseen muuten ja siihen pitäisikö ap:n antaa velliä vai ei... Mie aina ihmettelen sitä, että täysiaikaisille vauvoille ei sais antaa lisäruokia ennen 4kk tai jopa ennen 6kk, ettei vaan suolisto ja ties mikä vahingoitu ja aiheudu kaikkea muuta harmia, kun suolisto ei vielä ole valmis eikä kehittynyt. Mutta sitten keskosille, jotka käsittääkseni ovat vielä vähemmän "valmiita" syntyessään, suorastaan suositellaan jo tosi aikaisin soseita yms. Eikö kukaan muu näe tuossa ristiriitaa?? Miten se keskosena syntyneen suolisto ja muu on niin kovin erilaista, että heille ei aikaisista lisäruoista ole haittaa vaan suorastaan hyötyä? Täysiaikaisten pitäis sitten sitkutella ties kuin pitkään pelkällä maidolla...

Ja ihan vaan lisäpointtina, ei se jatkuva heräilykään ole hyväksi, vauvallekaan. Ei hyvästä ja pitkästä yöunesta varmasti mitään haittaa ole, päinvastoin. Kaikki jaksaa paremmin päivällä sitten touhuta.


ap - 08.10.2009 - 11:39

Kiitos K hyvästä viestistä!!! Olen juuri samaa mieltä kuin sinäkin


tuikku - 08.10.2009 - 11:56

K: tuo oli mielenkiintoinen kysymys. Pikaisesti vähän selvitin asiaa.

Normaalisti, jos mm. paino nousee ja hb kunnossa, keskosille suositellaan rintamaitoa ja VASTA 4 kk iästä lähtien kiinteitä. Jos kiinteiden antamista varhaistetaan, tapahtuu se yleensä 3 kk iässä. Keskoslapsen ruokaopas:
http://www.hengitysliitto.fi/content/Julkaisut_materiaalit/Oppaat_aineistot/Harvinaiset_hengityssairaudet/Keskoslapsen_ruokaopas.pdf


Lisää tietoa ja lähteitä keskosten ravitsemuksesta:
http://www.kevyt.net/pankki/Keskosen%20ravitsemuksen%20seuranta%20ja%20ohjaus.pdf

Eli yleisten suositusten mukaan ei keskosillekaan suinkaan vielä noin nuorena suositella kiinteiden (vellien) aloittamista.


säde89 - 08.10.2009 - 12:12

Me annettiin pojalle vellejä jo 2kk:n iässä, koska neuvolatäti tätä suositteli. Meillä meni 1,5 litraa korviketta päivässä, joka ei ole hyväksi esim. munuaisille. Miten sellaisen lapsen röörit, joka syö PALJON, voi olla enemmän valmis vastaanottamaan lisäruokaa kun sellasen vauvan, joka ei syö "liikaa"? meilläki parani noi yöt huomattavasti sen jälkeen kun vellit alotettiin kunnolla. ja meillä alotettiin myös kiinteet jo 3kk:na, myöskin neuvolan suosituksella. meiluummin syötän lastani tuhdimmalla ruualla, jolloin tyytyväisempi pidempään, kun että toinen roikkuisi pullolla koko päivän, melkein puolen tunnin välein. jokainen hoitaa lapsensa omalla tavalla ja joillakin on vaan tarvetta antaa esim. vellejä aikasemmin, kun mitä "suositukset" suosittelevat.


tuikku - 08.10.2009 - 12:31

säde89: Olen kanssasi samaa mieltä. Tuskin paljon syövän lapsen röörit sen valmiimmat on, kuin muillakaan. Kyse on pienemmän pahan valitsemisesta. Eli varmaan neuvolassa katsoivat, että teillä runsaan maitomäärän riski munuaisille on suurempi, kuin varhaisesta kiinteiden aloittamisesta mahdollisesti aiheutuvat haitat.

Pointti onkin se, että lisäruoan antamiselle normaalia aiemmin tulisi olla jokin perusteltu syy. Onko alle 2 kk vauvan heräily yöllä perusteltu syy? Onko ap:llä muita syitä kiinteiden aloittamiselle (esim. munuaisten kuormitus, alhainen hb, kasvun hidastuminen)? - en tiedä. Siksi suosittelinkin, että hän keskustelisi ensin asiasta neuvolassa. Suositus, että vellit/kiinteät aloitettaisiin 2kk iässä on kuitenkin poikkeus.


mitäs - 08.10.2009 - 12:38

ap tekee sitten kun alkaa yöheräilyt kasvukipujen tai hampaiden kanssa, kun lapsi sairastaa, entä painajaiset ja kauhukohtaukset, ajattelitko nuijanukutuksen vai unilääkettä antaa ettet vaan joudu heräilemään öisin???

vaikuttaa siltä että haluat kehua silkasta kehumisen ilosta ja olla ihan vaan julkisesti itsekäs, aivan sama motiiveille, ei kiinnosta, mutta oletko ajatellut että aina ei lapsi, missä iässä tahansa, nuku koko yötä putkeen. Miten ajattelit kohdata tulevat yöheräilyt kun nyt luulet jo niistä eroon päässeesi? Luuletko tosiaan että seuraavat 18 vuotta tulet nukkumaan jokaikinen yö?

Odotan mielenkiinnolla miten raportoit tulevia yöheräilyjä ja miten suhtaudut niihin. Tiedän että niitä sinulle vielä tulee joten ole valmis

Tsemppiä muille joilla ei vielä nukuta paljoa putkeen, kyllä te jaksatte! Jokainen valitsee ja tekee voimien mukaan, joskus menee niinkuin suunnittelee joskus ei niinkuin toivoo, silti mennään etiäpäin, hoivatkaa vauvoja kaikin voimin, ne on kaikkein rakkaimpia meille mameille!


ap - 08.10.2009 - 12:50

Ei tässä ollut kysymys siitä että MINÄ en haluaisi herätä öisin!!!!!!!! Kyllä varmasti kaikki äidit ovat tyytyväisiä kun lapsenne nukkuu koko yön. Neuvolassa sanoivat että vellin voi aloittaa aikaisemmin kun poika on niin iso ja ei maidosta saa tarpeeksi tai kun sitä maitoa menee n.pullollinen kerta. Enkä minä anna velliä suoraan pojalle vaan maidon kanssa sekoitettuna puolet ja puolet.
Ja tosiaan kyllä minä voin herätä lapseni kanssa yöllä heti kun on tarvis,hän on minun kaikkeni!!!


no - 08.10.2009 - 13:38

ap:n poika tosiaan on isokokoinen,ehkä tarvitseekin lisäravintoa,tiedä häntä.


Tiituska - 08.10.2009 - 13:43

Kyllä meillekin 2 kk -neuvolassa kehoitettiin aloittamaan vellin anto iltaisin lähempänä kolmen kuukauden ikää. Syynä oli se, että korviketta meni päivässä se 1,5 litraa, päivisin syötiin melkein tunnin välein ja yöt muuttuivat yhtäkkiä tosi rikkonaisiksi jatkuvan nälän vuoksi. Maissivelliä annettiin ja korvikkeen määrä tippui nopeasti sinne litraan/päivä, sekä muutenkin muuttui taas tyytyväisemmäksi tapaukseksi, kun ei jatkuva nälkä vaivannut pientä. Meillä kanssa isokokoinen poika syntymästä lähtien. Tapauksia siis erilaisia.

Ja tottakai sitä saa samalla siinä sivussa iloita kunnon yöunista. Mutta tosiaan, eihän alle neljä kuukautiselle kannata ilman hyvää syytä vellejä ja kiinteitä antaa.


akka - 08.10.2009 - 14:57

Tässäpä tulee tällaisen varttuneemman mamman kommentti,jota itseään on aikanaan silloin vuosikymmeniä sitten ruokittu juuri aloittajan kuvaamalla tavalla: riittävästi velliä (suomalaista viljaa siihen aikaan) ja pitkät yöunet. Ilmanko minusta on sitten tällainen tullutkin...
Omia lapsiani olen ruokkinut neuvolan ohjeita jokseenkin kirjaimellisesti maalaisjärjärjellä soveltaen.

Kyllä vauva untakin tarvitsee! Älkää luopuko yöunista ruuan kustannuksella.

Kertokaapa meille yksinkertaisille, mitä hyötyä siitä on, että lasta huudatetaan nälissään ja hereillä muutaman tunnin välein yätä päivää? Ihan terveitä ja kunnollisia noista on tullut, vaikka isokokoiselle ja nopeasti kasvavalle vauvalle annettiin pottua salaa neuvolantädeiltä jo hyvinkin parin kuukauden iässä. Nyt sekin 'vauva' on jo aikuinen ja terve, normaalipainoinen urheilija.


nikitönnä - 08.10.2009 - 15:19

Minä kokeilin muutamia kertoja velliä illalla, mutta sillä ei meillä ollut mitään vaikutusta yöheräämisiin. Heräsi ihan samoihin aikoihin yöllä syömään, ku aikasemminkin.


Meillekkin - 08.10.2009 - 17:50

suositeltiin 2kk neuvolassa vellin aloittamista vähitellen. En ole ikinä valittanut vauvani yö-heräämisistä neuvolassa. Vauva on herännyt vain yhden kerran syömään jo muutaman viikon ajan (saattaa kyllä herätä ilmavaivoihin useammin!) ja näin ollen terveydenhoitajan mielestä voisi aloittaa vellin sitten kun nälkä alkaa herättää useammin.

En siis edes kysellyt vellin aloittamisesta vaan terveydenhoitaja tämän otti puheeksi.

Vauva on isokokoinen ja syö jo maitoa kyllä aika lailla.
Ilmavaivat ovat vaivanneet ja kakka-ongelmat, joten velli täytyy aloitella hyvin vähitellen, koska luultavammin sekin kovettaa vatsaa entisestään.

Tuskin siitä vellin antamisesta mitään vaaraa on jos kerran neuvolassakin sanotaan, että voi antaa ennen 4kk:tta! Omaa järkeä tosiaan voi käyttää tässäkin asiassa

Nämä suosituksethan vaihtelevat vuosittain ja "ennen vanhaanhan" ei esim. korvikkeita ollut olemassakaan ja lehmämaitotuotteet aloitettiin jo hyvin varhain. Käsittääkseni kuitenkin sen ajan ihmiset eivät ole sen sairaampia..itseasiassa päinvastoin, enemmänhän maitoallergiaa nykyään on!

Jokainen äiti kuitenkin yleensä parhaiten tietää oman lapsensa tarpeet, joten turha syytellä jos joku tekee eri lailla kuin itse tekisi! Meitä on moneen junaan, eikä yhtä oikeaa vaihtoehtoa tässäkään ole


... - 10.10.2009 - 17:08

meillä ruvettii antamaan velliä kun tyttö oli viikkoa vajaa kolmekuukautta!! tyttö joi korviketta 1500ml vuorokaudessa mikä on liikaa! soseita syönyt kerran päivässä kolmekuisesta lähtien. ja neuvolantäti nämä ohjeet antoi!!! tyty on nukkunut aina yönsä hienosti.. kuusiviikkoiseen asti heräsi kerran yössä ja siitä lähtien nukkuu koko yön heräämättä.. tästä johtuen tytöllä kova nälkä kun herää ja jois maitoa yli 200ml kerralla.. ja tän ikäisellehän ei maitoa saa antaa ku max 200ml. mutta kun laitan velliä maidon joukkoon niin nälkä tyydyttyy vähemmällä määrällä. Älä Heluna välitä noista idioottimaisista kommenteista!! kyllä kaikki äidit tietävät mikä omalle lapselle on parasta


heluna - 11.10.2009 - 17:13

Kiitos kaikille kommenteista!!! Ja tosiaan jatkan vellin antamista pojalle koska kaikki on mennyt erittäin hyvin!

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|