Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - VAUVA


| Vastaa viestiin | VAUVA |

Kätkytkuolema

Nikittä - 07.10.2009 - 21:38

Pelkääkö muut kätkytkuolemaa? Tiedän, että se on harvinainen, mutta pelottaa, että mitä jos.. Toki siihen ei kauheasti pysty itse vaikuttaa. Mä välillä yöllä säpsähdän hereille ja tarkistan paniikissa, että hengittäähän vauva vielä. ja kun ulkona vaunuissa nukkuu niin usein täytyy käydä tarkistamassa.. Jotenkin ahdistaakin tämä asia. Onko muita??


VASTAUKSET:


Piki78 - 07.10.2009 - 21:57

Luin brittiläiset suositukset kätkytkuoleman varalle ja ne ovat ihan järkeen käypiä. Eli kyllä sille voi jotain tehdä Ja kyllä sitä pohdin ja pelkäsin varsinkin ennen vauvan syntymää.Nyt en kuitenkaan niin paljoa, kun on ne hyvät ohjeet ja noudatan niitä


Piki78 - 07.10.2009 - 22:03

Reducing the Risk -ohjelman. Siinä kerrotaan mahdollisuuksista torjua kätkytkuolemaa:

─ nukuttamalla lasta selkä-kylkiasennossa

─ välttämällä ylilämpöisyyttä

─ minimoimalla äitien raskaudenaikaista sekä ympäristön tupakointia

─ suosittelemalla rintaruokintaa

─ nukuttamalla lasta samassa huoneessa vanhempien kanssa.

Löysin tällaisen.


Piki78 - 07.10.2009 - 22:05

Lisätään nyt vielä tämäkin:
"Kätkytkuolemaksi kutsutaan tapahtumaa, jossa terve lapsi löydetään usein äkillisesti kuolleena vuoteestaan. Ehkäisyn kannalta on vaikeaa se, että kätkytkuolemaa ei voida ennustaa, koska yksittäisiä syitä ei ole perusteellisissa tutkimuksissakaan voitu osoittaa. Kuitenkin joitakin yhteisiä piirteitä kätkytkuolemaan liittyen on voitu havaita. Mm. USA:ssa, Englannissa, Uudessa-Seelannissa ja Australiassa tehdyissä tutkimuksissa on selvitetty lapsen vatsallaan makuuttamisen ja liian lämpimän vaatetuksen yhteyttä kätkytkuolemiin sekä myös vanhempien tupakoinnin osuutta näihin kuolemiin. Tutkimuksissa ilmeni, että kuolleilla lapsilla oli päällään runsaasti lämpöä eristäviä vaatteita ja he olivat kuolleena löydettäessä useammin vatsallaan kuin tutkimukseen osallistuneet verrokkiryhmän lapset"


Jane87 - 07.10.2009 - 22:25

Tarkistelin ensimmäisen 6kk, että poika hengittää. Välillä just säpsähtelin hereille. Vieläkin joskus kuuntelen, että hengitys kuuluu, jos yöllä herään (pojan sänky siis meidän sängyn vieressä). En nyt enää pelkää, mutta aina sitä haluaa tarkistaa, että toisella on kaikki hyvin. Poika siis 11kk.


zen84 - 07.10.2009 - 23:14

Mä olen kans todella pelännyt kummankin lapsen kohdalla kätkyt kuolemaa!
Jatkuvasti katson et vauva viel hengittää ja voi hyvin.
Ja vielläkin ennekuin menen itse nukkumaan käyn katsomassa esikoista huoneessa et hengittääkö ja peittelen uudestaan ja vauvan hengityksen tarkistan ja peittelen! Mies sanookin aina et olen yli hysteerinen!

Tämä "ylöihuolehtiminen" kestää varmaan niin kauan ku vaan itse elän


nyt nikittä - 08.10.2009 - 07:36

Olen lukenut myös viimeaikaisia tutkimuksia siitä, että tutin käyttö olisi hyväksi, sillä tutti opettaa lasta hengittämään nenän kautta.
En nyt ala etsimään niitä linkkejä, mutta taitaa hakusanalla "unitutti" löytyä jotakin.


K - 08.10.2009 - 09:32

Eikös niitä oo jotain hengitysvahteja? Siis semmoinen laite, mikä tarkkailee vauvan hengitystä ja jotenkin hälyttää, jos on liian pitkä hengityskatkos. Semmoinen olis varmaan hyvä, jos tuntuu, että pelko alkaa ahdistaa ja rajoittaa elämää.

Vaikka aika normaalia se kai on, että vanhemmat käy tarkastamassa vauvan hengitystä. Me ainakin käydään miehen kanssa vuoronperään... Ja mitä pienempi tyttö oli, sitä useammin laukattiin vahtimassa. Nykyään ei enää ihan niin paljon.


Putte - 08.10.2009 - 09:58

Kyllähän se mielessä pyörii ja aluksi oli ajatuksissa useammin kuin nyt, mutta olen ajatellut niin, että se tulee kohdalle jos tulee. Eipä sillä kauheasti itse voi mitään, jos noudattelee noita "nukkumissuosituksia". Omassa lähipiirissä on tapauksia, jossa lapsi on äidin sylissä yhtäkkiä mennyt elottomaksi ja toisessa tapauksessa lääkäri-isä aloitti elvytyksen heti tuloksetta. Siksi itselle jotenkin on tullut ajatus, että ei siihen kovin itse voi vaikuttaa, enkä siksi suhtaudu siihen niin pakokauhuisesti.


a.a - 08.10.2009 - 12:19

Huoh, en oikeastaan halua ajatella vaikka pelottaa ja on pelottanut siitä asti kun vauva syntyi. Niinpä nukuttiin vuosi perhepetissä vauva tississä kiinni aina ja tarkastin vauvaa aina varmaan kymmenen kertaa yössä. Nyt vauva jo 1v1kk taapero ja edelleen pomppaan joskus öisin ylös katsomaan nukkuuhan hyvin omassa vuoteessaan joka mun puolella sängyn lähellä. En enää osaa nukkua putkeen kun vuoden heräilin ja nyt kun vauva nukkuu esim klo 22-05 niin mä oon heräilly silti tottumuksesta Se on vaan niin rakas kääryle!!! En halua mitään pahaa tapahtuvan pienelle ikinä koskaan Niinpä vahdin kun mahdollista ja hoivaan ja pidän huolta. Nyt kun vauva isompi alkaa helpottaa huoli kun näkee kuinka reipas lapsi on ja kasvanut ja kehittynyt. Äidinvaistoille ei vain aina mahda mitään


neiti90 - 08.10.2009 - 12:25

meillä on kumpikin vähän ehkä ylihysteerinen just tuon takia...eka lapsi ja vaikka suvussa/lähipiirissä ei koskaan kätkytkuolemaa ole ollu niin silti käydään melkein koko ajan ukon kanssa tarkistelemassa että vauva hengittää ukolla käden tuntoaisti ehkä huonompi kuin mun ja siks yleensä koskee vauvan niskaa tai muuten koskettaa että saa jonkun sortin reaktion vauvalta mä olen kyllä aina ollu kaikille vauvoille samanlainen..jos ovat olleet nukkumassa, oon käynyt tarkistamassa että hengittää, uskon että kuuluu vanhemmuuteen tuo ylihuolehtivaisuus


ap - 08.10.2009 - 15:05

kiitos kaikille vastanneille! en siis oo ainut, joka käy vähän väliä tarkastamassa, että hengittääkö.. on vaan niin pelottava ajatus, että tuolle rakkaalle lapselle tapahtuis jotaki..


surullinen - 08.10.2009 - 15:35

Kyllä pelkään, koska on omakohtainen kokemus.
Nyt kun nuorimmalla on jo enemmän ikää, niin en enää niin useasti öisin herää kurkkimaan hengitystä.
Sitä kun ei voi estää, mutta minkäs omalle mielelle teet


Manttu - 08.10.2009 - 21:28

Tarkistan usein, että vauva hengittää. Pelottaa siis kyllä. Joku neuvoi kerran, että peilillä näkee hyvin hengityksen... en ole vielä sitä itse kokeillut.


Neppari - 08.10.2009 - 22:28

kyllä pari kertaa olen säikähtänyt kun poju on nukkunut tosi sikeästi enkä huomannut rinnan kohoilevan...ekan kerran sydänkurkussa nykäisin olkapäästä ja heti pikkuinen liikahti..!

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|