Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - VAUVA


| Vastaa viestiin | VAUVA |

Kuinka tarkkoja

äidit on?? - 06.10.2009 - 14:46

Elikkä kun on suositus että alle vuoden ikäinen ei saa syödä esim lanttua eikä lihaliemikuutiota...meillä tyttö täyttää tään kuun lopulla 1 vuotta ja teen keittoa tänään johon tulee kyseisiä aineita niin voinko antaa...toivoo uusavuton


VASTAUKSET:


Jopu - 06.10.2009 - 15:27

Meillä poika söi 1v:nä samaa ruokaa kuin mekin ja käytän keittoihin kasvisliemikuutioita.En oo kuullukkaan ettei sais lihaliemikuutioita olla ruoassa.


jozzu - 06.10.2009 - 15:40

ai ei vai sais?? no tämä äiti on kyl antanut jo 9kk:n ikäselle tytylle ihan samaa ruokaa kuin mitä itse syömme, kun ei suostu syömään muuta. pitää olla samaa ruokaa neidillä kuin veljenkin lautasella tarkka neiti kun on.


kolmannen saanut - 06.10.2009 - 16:04

En missään tapauksessa antaisi liemikuutioita alle vuoden ikäiselle. Ne ovat pääasiassa suolaa ja natriumglutamaattia, ja viimeksimainittu vaikuttaa hormoneihin ja aiheuttaa mm. ylivilkkautta, päänsärkyä ja niin edelleen.

Meillä on luovuttu vähitellen liemikuutioista kokonaan. Ne voi korvata soijakastikkeella ja kunnon tujauksella basilikaa, oreganoa ja tinjamia, ja voi vielä mukaan laittaa valkosipuli- ja sipulijauhettakin.


pilkunviilaajako? - 06.10.2009 - 16:31

Itse olen kyllä nyt sitä mieltä, että ei se 1v.syntymäpäivä niin maaginen raja ole Kun aina toitotetaan, että ennen 1v. ei sitä eikä tätä... Ymmärrän kyllä, että se on suositus, mutta aika koomiselta tuntuu, että yhtäkkiä 1.v synttäreiden jälkeen seuraavana päivänä juotaisiin lasista 2 dl maitoa ja syötäisiin suolalihaa


Joyeux - 06.10.2009 - 18:32

Varmaan voit antaa, ei se niin tarkkaa ole. Mutta kuten kolmannen saanut jo sanoikin, niin liemikuutiot on aika turhia ruoissa. Meilläkin liemikuutio korvataan mausteilla tai muilla paremmilla tuotteilla


Jeti - 06.10.2009 - 19:32

Joo, natriumglutamaatti on nykyään todettu kaiken pahan aluksi ja juureksi, joten lihaliemikuutioita kannattaa välttää etenkin lasten ja nuorten ruuissa. (Toki aikuistenkin, mutta onkohan aikuisena jo myöhäistä saada adhd? )

Oliko lantussa samaa kuin uusissa perunoissa, sitä mikä voi muuttua myrkyksi elimistössä, joka ei vielä pysty käsittelemään sitä..? Sori, hyvin hatara mielikuva, joku tietää varmasti paremmin!!

Kannattaa tutustua siihen, miksi mikäkin aines on "kielletyllä listalla" ja sitten miettiä, onko se haitta omasta mielestä realistinen.


Seikku - 06.10.2009 - 19:37

Pari kuukautta sitte tein alotuksen tänne lihaliemikuutioista ja käytiin paljon keskustelua asiasta. Olen aina käyttäny paljon liemikuutioita myös lasten ruuassa mutta kun tajusin mitä niissä on, se loppu ku seinään. Kaikista pahin on aromivahvenne E621, liemikuutiot voi korvata fondeilla jossa sitä ei ole. Myös aika suolasia on lihaliemet. Siis tarkotan että järkevyyttä käyttöön, käytän minäkin joskus, aikasemmin päivittäin.


Raakku - 06.10.2009 - 20:13

Liemikuutioiden kanssa samoilla linjoilla kuin monet yllä, en antais pienille lapsille kuin korkeintaan hyvin satunnaisesti ja silloinkin vasta reilusti yli 1 vuotiaalle.

Lanttua meillä poika söi silloin tällöin n. 11kk alkaen sen vähän mitä on keitossa jos siihen laittaa keittovihannespussin. Eli ehkä kuutio tai kaksi/annos. Se määrä on niin pieni että mun on vaikea uskoa että siitä haittaa olis.


jaana85 - 06.10.2009 - 21:40

On niitä kuutioita myös ilman suolaa ja e-koodeja, kuten esim. herbamarella.


mie - 07.10.2009 - 10:31

Kun minun esikoiseni on jo täysi-ikäinen, olen ehkä väärä henkilö vastaamaan. Mutta kerronpa kuitenkin, kun on ehtinyt asiasta kokemusta kertyä.

En millään usko, että ihmisen elimistössä tapahtuu jotain erityisen ratkaisevaa kypsymistä jonakin tiettynä yönä klo 24, kun hän täyttää 1 vuoden, 2 vautta, 7 vuotta, 18 vuotta. Ruokasuosituksetkin ovat tässä vuosien ja varsinkin vuosikymmenten aikana muuttneet niin, että kuopusta ruokitaan aivan eri ohjeistuksen mukaan kuin esikoista aikanaan. Eivätkä ne eri aikoina syntyneet lapset niin erilasia voi olla. Myös eri kulttuureissa on erilaisia ruokasuosituksia, joista varmaan ulkomailla asuvat äidit voivat kertoa enemmän.

Tavallista ruokaa olen antanut hyvin pienenkin vauvan maistella, mutta liemikuutioita en mielelläni käytä itsekään enkä tarjoaisi edes mummolleni, 90 v, joten se ei ole ikäkysymys. Eri vuodenaioihin syntyneet lapseni ovat syöneet vauva-aikaan eri ruokia. Tammivauva sai ensimmäiset erikoisherkkunsa pääsiäispöydässä, kesävauva taas syksyllä metsästysaikaan ja syysvauva jouluna.


ai - 07.10.2009 - 10:48

siis että nykyään voi saada ADHD;n jopa liemikuutioista!!!!!!!???????!!!!!!!!


kolmannen saanut - 07.10.2009 - 12:10

No se natriumglutamaatti aiheuttaa sitä ylivilkkautta... Ainakin niissä perheissä, joissa on ad/hd-lapsi, on jossain suositeltu välttämään aika tarkkaan liemikuutioita, koska pienikin lisä vilkkauteen voi olla vaarallinen lisä. Joku on kertonut samaa karkeista, ja olen nähnyt niiden vaikutuksen omiin lapsiini, mutta en tiedä, mikä niissä on se ongelmallinen juttu. Jostain kumman syystä myös perheissä, joissa syödään paljon valmisruokia ja karkkia, lapset juoksevat pitkin seiniä. Voihan se ylivilkkaus olla geneettistäkin, mutta karkit ja lisäaineet pahentavat sitä.

Lantussa on nitraattia, samaa kuin punajuuressa, pinaatissa ja nokkosessa. Muistan lukeneeni, että vauvalla se on voimakkaammin syöpää aiheuttava tai maksaa rasittava tai jotain kuin isommalla lapsella. Uusissa perunoissa taas on solaniinia, hermomyrkkyä, jota on aina perunan vihreissä osissa ja perunan iduissa. Sitä solaaniinia on muuten aina hiukan ihan tavallisessakin perunassa, varsinkin kuoressa, mutta määrät ovat niin pieniä, että niillä ei ole merkitystä... (Joka ruuassa on jotain myrkkyä, joten täytyy vaihdella paljon ruokia, jotta saisi eri myrkyt kerättyä... hahaa...) Nykyään vauvatkin saavat syödä uusia perunoita, mutta eivät niitä kaikkein pienimpiä. Jos perunat keittää kuorineen, se keitinvesi on tärkeää heittää pois (eikä käyttää vaikka soseeseen), koska siihen liukenee se kuorien myrkky.


Jeti - 07.10.2009 - 13:34

kolmannen saanut: Eiks se karkeissakin ollut joku lisäaine, väriaine? Ainakin joku muistaakseni kiellettiinkin jo..?
Juu, ja tarkoitinkin ihan pieniä uusia perunoita.. mutta silti muistin päin seiniä..

mie: Loistavasti sanottu tuo, ettei lihaliemikuutioita edes yhdeksänkymppiselle mummolleni..


akka - 07.10.2009 - 13:34

En minä ole koskaan kuullutkaan, että joku käyttäisi kuorineen keitettyjen perunoiden keitinvettä muusintekoon tai muuhunkaan ruokaan. Vaikka kyllä muusia tai ainakin imellettyä perunalaatikkoa tehdään kuorineen keitetyistä.

Minustakin on päiväntarkat rajoitukset hätävarjelun liioittelua. Tuskin lapsi siitä mitään syöpää saa, jos joulaterialla syö lusikallisen lanttulaatikkoa tai maistelee näin syksyllä oman kasvimaan satoa.

Natriumglutamaatti ( ja muutamat muut lisäaineet) ovat asia erikseen. Olen kuullut elintarvikeasiantuntijoitten sanovan, että se on kemiallisesti niin lähellä ihmisen hormomia, että voi aiheuttaa ongelmia.

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|