Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - VAUVA


| Vastaa viestiin | VAUVA |

miksi ei velleja?

vieras - 05.10.2009 - 20:34

Osaako joku kertoa miksi nykyaan ei suositella velleja vaan suoraan puuroa? Samasta tavarastahan ne on mutta eri muodossa vaan...


VASTAUKSET:


Venyttää - 05.10.2009 - 20:46

vatsaa, ei täytä samalla tavalla kuin puuro, eli tulee nälkä nopeammin. Vellin ravintoarvot ei juuri korvikeen vastaavista eroa, jolloin on sama antaa maitoa. Tai jos halua vatsan täyttää, niin sitä puuroa.


puuhis - 05.10.2009 - 21:01

Velli on maustettua korviketta. Ravintoarvo tosiaan ei juurikaan maitoa parempi. Eli puuroa jos vauvan ikä riittää tai sitten maidolla löysytettyä perunaa.


abc - 05.10.2009 - 21:03

no itseasiassa olen ihmetellyt samaa kuin ap. en siis ymmärrä, miten velli venyttäisi vatsaa, mutta puuro tai mikä tahansa muu ruoka ei?? eikä se puuro nyt niin paljon tuhdimpaa ole, että ravintoarvoissakaan oikeasti kovin suurta eroa olisi. riippunee enemmän ruokamääristä, eikä siitä mitä syö.

meillä ainakin vellin anto iltaisin auttoi tosi hyvin yöuniin, eli ei tullut nälkä yöllä.

nykyään syödään sekä puuroa että velliä ja molemmat maistuu


Aliina - 05.10.2009 - 21:14

Yksi syy on myöskin se, ettei lasta haluta turhaan opettaa tuttipulloon jos maitonsa saa rinnasta.


Mamma - 05.10.2009 - 21:15

Itse asiassa vellissä on korvikkeeseen verrattuna yli 10% enemmän energiaa. Vaikka näyttää lukuina (67 vs 75) pieneltä, tuntuu kuitenkin pienen lapsen määrissä hiukan.

Mun käsittääkseni vellejä suositellaan ainakin erityisesti lapsille, joilla on vaikeuksia syödä riittävä määrä maitona. Tuolloin jokainen kalori ja energiahiukkanen lasketaan. vielä esimerkiksi 4 kuukautinen ei ole valmis usein puuron aloittamiseen, eli silloin vellillä pieni oikotie edes hiukan tuhdimpaan ruokaan.


No - 05.10.2009 - 21:55

itseasiassa se on juuri lastenlääkärit ja hoitoalan ammattilaiset jotka näitä vellejä ei suosittele.. Nykyään jopa keskoset aloittaa kiinteät aikaisin, vellejä ei suositella missään vaiheessa, ja erityisesti juuri ei huonostikasvaville lapsille.
Velliä juodaan yleensä min.2dl, ja lapsi herää yöllä juomaan lisää, puuroa ei todellakaan syödä 2dl, ja se pitää nälkää paljon pidempään kuin velli.
Siis ihanko tosissaan abc luulet että puurossa on huono ravintoarvo??? Otapa purkki käteen ja lukaise se läpi.. Hitaastisulavia täynnä..


Tuisku82 - 05.10.2009 - 22:23

Meille kyllä suositeltiin vellien aloittamasta kolmekuisena keskosina syntyneille tytöillemme. Aloitettiin maissivellillä ja heti meillä nukuttiin yöt paremmin! Tytöt nyt 4 kk ja nukkuu yhellä yösyötöllä 12 tunnin yöunia. Eikä todella oo mikään luontainen syntymälahja, alussa hereiltiin syömään 2 1/2 tunnin välein.
Jos vauva on pieni eikä vielä saa muuta kuin maitoa, muttei tunnu pysyvän sillä kylläisenä niin miksi ei saisi antaa velliä? Velli on mahalle hellä tapa aloittaa muu ruokinta, se kun todella on aika lailla "terästettyä" maidonkorviketta eikä vielä oikeaa ruokaa. Jokainen tuntuu oman vauvansa parhaiten ja osaa kyllä nähdä mikä sopii. Puuroon voi pikku hiljaa siirtyä kun ikää tulee tarpeeksi eli 5kk. Nelikuisena ollaan aloiteltu soseet, peruna-porkkanasosetta menee jo pieniä määriä. Jokainen päivä on pieni edistys askel.


Khm - 05.10.2009 - 22:41

Meillä on vellit korvanneet maidon kokonaan. Tyttö lopetti korvikkeen (Nan 2:sen) juonnin n. 5 kk iässä kokonaan ja kokeilin hädissäni vellejä ja ne kelpasikin hyvin. Kysyin neuvolassa mitä teen, kun ei suostu enää maitoa juomaan ja sanoivat, että anna vaan vellejä maidon sijasta jos ne kerta kelpaa.

Nyt tyttö (8,5 kk) saa velliä 3-4 kertaa päivässä, jotta neuvolan suosittama 600 ml maitomäärä päivässä saataisiin täyteen. Tyttö on pärjännyt myös yöt hyvin pullollisella kauravelliä. Puuroja ollaan jonkun verran kokeiltu, mutta vielä ne ei kovin hyvin uppoa.


.. - 06.10.2009 - 00:17

Miksi, ette KHm kokeilleet muita kuin Nania?
Niin ainakin tekstistäsi ymmärsin, että siirryotte suoraa päätä velliin?


K - 06.10.2009 - 08:15

Fineli tietää kertoa seuraavia asioita äidinmaidosta, käyttövalmiista korvikkeesta sekä maissivellistä. Tuo finelin maissivelli on kevytmaitoon tehtyä, eli voisin kuvitella, että korvikkeeseen tehty voisi olla jopa vähän "tuhdimpaa".

Äidinmaito (303 kaloria /100g):
rasva 55%
proteiini 8%
hiilihydraatti imeytyvä 37%

Korvike (276 kaloria /100g):
rasva 47%
proteiini 8%
hiilihydraatti imeytyvä 45%

Maissivelli (286 kaloria /100g):
rasva 21%
proteiini 19%
hiilihydraatti imeytyvä 59%

Elikkä siis kaloriero vellin ja korvikkeen välillä ei ole kovin suuri, mutta hiilihydraatteja vellissä on selvästi enemmän, ja nehän ne ovat jotka sitä nälkää pitävät pitkään. Siihen perustunee tuo parempi yöuni vellin jälkeen?!

www.fineli.fi -> sinne vaan vertailemaan!


Khm - 06.10.2009 - 09:31

Kokeilin Tutteliakin, mutta se ei kelvannut yhtään sen paremmin, joten olen suosiolla antanut erilaisia vellejä, koska ne maistuu yleensä aina.

Ja vellien ja soseiden avulla tyttö on kasvanut hyvin viimeaikoina, vaikka pieni pirpanahan tuo vielä on, 8 kk mitat olivat 68,5 cm ja 8080 g. Meitin vauva on oikea vellipylly...


mie - 06.10.2009 - 10:08

Vellin voi keittää ihan itse, kuten puuronkin. Kyllä se on silloin muutakin kuin vaan maustettua korviketta. En myöskään, ymmärrä, miksi sitä ei suositella, kun meidän nykyisten mammojen vauvoina ollessa se taisi olla ihan sitä kaikkein suositeltavinta. Vellin syötin nokkamukista nekä pullosta, ja hyvin nuo ovat kasvaneet.


abc - 06.10.2009 - 12:54

ensinnäkin nimimerkille 'no', en missään väittänyt, että puuron ravintoarvo olisi huono! puuro on todella maittavaa ja terveellistä ja sitä syön itsekin paljon lähinnä tarkoitin sitä, että ei puurossa mainittavasti enemmän kaloreita ole kuin vellissä, enkä allekirjoita sitä, että puuro on automaattisesti jotenkin tuhdimpaa ruokaa. tapoja tehdä puuroja kun on monenlaisia

purkkipuuroihin en ole tutustunut, koska meillä neitille maistuu kaikki kaurapuurosta ruispuuroon itsekin tehtynä.

meillä muuten syödään puuroa se 2dl kerralla, joten ei sekään ole mahdotonta

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|