Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - VAUVA


| Vastaa viestiin | VAUVA |

Vauvan kätisyys

Khm - 05.10.2009 - 13:19

Hei,

Oletteko tietoisia, milloin määräytyy kumpi kätinen vauvasta tulee? Mielestäni meidän tyttö käyttää enemmän vasenta kättä, eli taputtaa lattiaa, pöytää ja äidin naamaa vain vasemmalla kädellä. Oikealla kädellä enemmänkin pyyhkii lattiaa. Leluihinkin tarttuu mielestäni enemmän vasemmalla. Jo ihan pienestä asti huitoi lelukaaren leluja enemmän vasemmalla kädellä. Mahalleen tyttö kääntyy paremmin kuitenkin oikealta kyljeltä. Oletteko te muut huomanneet käyttääkö vauvanne toista kättä enemmän ja onko se jo merkki tulevasta kätisyydestä?


VASTAUKSET:


monstera - 05.10.2009 - 13:26

En tiedä miten on mutta meidän tyttö taas tekee kaiken oikealla kädellä. Ryömiessään hän potkii vauhtia pelkästään oikealla jalalla, joten selkeesti on oikeakätinen ja -jalkainen!


säde89 - 05.10.2009 - 13:34

meillä 5kk poika ja oon huomannu myös, että kaiken tekee vasemmalla paljon mieluummin neuvolassaki siihen puututtiin ku luulivat, että ei käytä ollenkaa oikeaa kättä, meinasivat laittaa fysioterapiaanki. Mutta sitte poika näytti, että osaanhan mä tehä tällä oikeellakin kaikkee vältyttiin siis fysioterapialta


Marakatti - 05.10.2009 - 13:43

Ei sitä vielä noin aikaisessa vaiheessa pysty sanomaan. Meilläkin poika alusta saakka käytti enemmän vasenta kättään touhuissaan ja neuvolassa sanoi, ettei se viel merkkaa mitään. Nyt poika on reilu 2v ja edelleen on molemmat kädet käytössä, syö mm. hienosti vasemmalla kädellä mut kynän taitaa kyl laittaa oikeeseen. Miehen puolella suvussa on vasureita eli vasenkätisyys meillä olisi mahdollista jo senkin takia. Mutta saa nähdä, eiköhän se tässä vuosien edetessä selkene.


Jeti - 05.10.2009 - 13:44

Se on tosi myöhään, kun sen varmasti voi nähdä, oliko 3v tms.? Muistaakohan joku paremmin..? Joillain kuitenkin sen varmaan näkee aikasemminkin, mutta toiset sattaa hämätä vielä tosi vanhoina. Mun veli esim. osas kaikkea yhtä hyvin molemmilla käsillä ja monesti oli näyttänyt siltä, että tulis vasuri (äitini on ja siksi innoisaan tarkkaili) - vaan oikeakätinenhän veljestäkin tuli. Mä nään nyt omasta 1,5v tytöstäni MIELESTÄNI että tulis oikeakätinen.


Lili - 05.10.2009 - 14:02

Mein 4-vuotiaasta ei osaa vieläkään sanoa, kumpi kätinen on. 7kk tyttö taas tekee kaiken jo oikealla... oon siis kait täysin yksilöllistä.


tappitaara - 05.10.2009 - 14:33

No tällainen tutkimus on tiedossani, että oikeakätisillä lapsilla vasen aivopuolisko hallitsee motorisia toimintoja, mutta vasta 2-vuotiaana sen vasemman aivopuoliskon hermoyhteyksien (synapsien) määrä on ohittanut oikean aivopuoliskon. Nuo hermoyhteydet eivät siis ole pelkkää motoriikkaa, vaan kaikkea aivokuoritason aivotoimintaa, mutta saattaisivat selittää sitä, miksi moni oikeakätinen lapsi käyttää jossain vaiheessa vasenta kättään enemmän (tämä oma johtopäätelmäni...)
Ja siis vasta kahden vuoden jälkeen voi alkaa kätisyys näkyä. Jos ei 5-vuotiaaksi ole vakiintunut, on syytä arvioida taitoja laajemminkin, kätisyyden vakiintumattomuudella on tekemisistä lukivaikeuden (ja sensorimotorisen kehityksen) kanssa.


äiti - 05.10.2009 - 21:25

kyllä meillä lapset ollu sen ikäisiä että leluihin tarttunu ja siitä kätisyys jääny. Yksi vasen,toinen oikea ja pienin 1v ihan selkeesti oikee kätinen...


Khm - 06.10.2009 - 10:29

Kiitos kommenteista. Jään mielenkiinnolla odottamaan kumpi tulee, sillä isä on vasenkätinen ja itse olen oikeakätinen. Tyttö on muutoinkin enemmän isänsä näköinen, joten jää nähtäväksi tuleeko tältäkin osin enemmän isän tyttö.

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|