Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - VAUVA


| Vastaa viestiin | VAUVA |

mikä ihmeen unirytmi? apuja?

väsynyt äiti - 03.10.2009 - 15:51

voih kertokaa mulle miten teillä joilla on tuo "unirytmi" kaatunut päälaelleen, olette saaneet sitä korjailtua normaalimmaksi?

meillä noin 2kk ikäinen vauva ja alku-aika meni masuvaivojen kanssa taistellessa, ja ne onkin määrittäneet jo pitkän aikaa sen milloin nukutaan mut nyt olen alkanut huomaamaan et tä on kääntynyt kokonaan päälaelleen vaikkei noita masuvaivoja ole enää joka päivä/ilta. tiedän ettei näin pienellä varsinaisesti ole vielä kunon rytmiä mutta jos edes hiukan saisi tilannetta korjattua, alan olla todella uupunut kun ei tuo välttämättä nuku sitten edes päivälläkin kunnolla ja välillä kun on asioita pakko hoidella ei vaan saa univelkoja nukuttua pois. tälläkin viikolla joka ilta mennyt 4-6h "nukuttaessa" vauva ei vaan nukahda vaikka mitä teen ja selkeesti joskus vauvakin on jo ihan väsy muttei malta nukahtaa ja sit kamalasti haluis olla kokoajan tissillä mutta sitten alkaa siinäkin huitominen ja häslinki kun ei masu vedä enää millään niin paljoa...yritän välttää ettei kokoajan olis tissilläkään, mut alkaa olla hetkittäin aika neuvoton olo, varsinkin 4 aikaan yöllä jos on hyssyttelyä kestänyt jo sen 6h ja mies on yövuorossa vauva on hiljaa jos liikun ja laulan, mutta ei sitä jaksa ihan tunti tolkulla joka ilta

nyt alkaa jo illat ja yöt hiukan ahdistamaankin ja siitäpä oravanpyörä alkaakin kunvauva huomaa senkin äidistä ja hermostuu siittä...

siis mitä ihmettä me tehdään "väärin"/erilailla kun ole kuullut että monilla nukutaan alusta asti hyvin yöt?!

koitetaan kyllä pitää vauvalle päivisin paljon seuraa jne ettei se aina ajoittuisi yölle jolloin äiti ja isä on jo väsyneitä...


VASTAUKSET:


Khm - 03.10.2009 - 16:18

Muistelen, että meilläkin oli iltahuutoja n. 2-3 kk iässä ja neuvolassa sanoivat, että vauva taistelee unta vastaan. Pelkää kuulemma, että maailma katoaa jos nukahtaa. Ja huudot paheni jos ei ollut riittävästi päikkäreitä nukkunut. Pikkuitkut päästää toisinaan vieläkin 8 kk iässä ennen nukahtamista.

Me olemme antaneet vauvalle oman rauhan nukahtaa omaan pinnasänkyyn. Jos on kovasti alkanut itkemään, on otettu syliin rauhottumaan ja sitten heti takaisin sänkyyn. Soittorasia, unipupu ja -apina on auttanut nukahtamaan. Liika "nukuttaminen" sai ainakin meidän vauvan vaan hermostumaan ja virkkuilemaan.

Jos vauva pääsee yliväsyneeksi, niin nukahtaminen on entistä vaikeampaa. Meillä vauva oli korkeintaan 1-2 h hereillä kerrallaan ja sitten taas nukkumaan.


Satu - 03.10.2009 - 19:25

Ei voi olettaa tai vaatia, että pain kuukauden ikäisellä olisi lainkaan unirytmiä vielä...


ap - 03.10.2009 - 20:56

Khm taistelee unta vastaan on kyllä aika kuvaava sanonta myös meidän tilanteeseemme ja yliväsyneenä on tosiaan tilanne vielä pahempi, eli samalta kuulostaa...

Satu mielestäni mainitsinkin tekstissäni lainausmerkeissä unirytmin sekä sen että en tämänikäiseltä unirytmiä vaadikaan/kuvittele sellaista olevankaan...voi sitä kohti kuitenkin kokoajan pyrkiä, siihen siis neuvoja kyselin. tiedän siis kyllä ettei tämänikäisellä voi olla täysin käsitystä milloinka kuuluu nukkua


tilli - 03.10.2009 - 21:19

Kyllä minusta voi noinkin pienellä "rytmiä" yrittää saada uniin, ainakin niin että suurin osa unista ajoittuisi yöaikaan. Tai ainakin se että nukuttaminen helpottuisi, auttaisi varmasti myös äidin uniin (tiedän tunteen).

Meillä oli kanssa alussa ongelmana masuvaivat ja iltaitkut ja luulen että niiden seurauksena tuli juuri nukahtamisongelma kun vauvaa kannettiin ja hyssyteltiin aina nukahtamaan. Ei sitten millään nukahtanut ilman sylissä heiluttelua, saati sitten omaan sänkyyn.

Tekisin juuri niinkuin 'Khm'kin ehdotti, eli annat vauvan nukahtaa itsekseen omaan sänkyyn ja rauhottelet tarvittaessa. Ekalla kerralla kun yritin saada vauvan nukahtamaan omaan sänkyyn, jouduin nostamaan takaisin syliin varmaan yli 40 kertaa (en siis jättänyt itsekseen itkemään). Mutta jo kolmen päivän sisällä hän jäi useimmiten heti rauhassa sänkyyn ja siitä eteenpäin "nukuttaminen" vain helpottui. Meillä ei sängyssä voinut olla mitään leluja kun vauva tuntui vain "ylivirittyvän" niistä, samoin ylimääräisistä äänistä jne, unirätti oli ainoa mikä auttoi nukahtamista.

Meillä myös nukuttiin monia pikku päikkäreitä, hereillä jaksoi olla vain 1-2 tuntia, ehkä sekin tosiaan auttaa ettei ole yliväsynyt illalla (unien tarve riippuu tietysti paljon vauvasta). Eli päivällä 'syönti-puuhat-uni'-rytmi oli n.3-4h.

Ja jos ahdistaa kovasti niin koita antaa miehelle pari "iltavuoroa" että saat vähän nukuttua ja jaksat sitten taas rennommalla mielellä. Tsemppiä!


ja - 04.10.2009 - 10:09

muistakaa iltaruutiinit enne nukkumaan menoa,joka ilta samaan aikaan,ja samassa järjestyksessä!!!!!
esim. kylpy,sitten hierontaa hetki,tissiä,joku tietty laulu,ja nukkumaan!!!! tuo turvaa vauvalle,ja oppii aika nopeasti että näin hommat hoidetaan!!


Tepsukka - 04.10.2009 - 22:32

Meillä selkeät iltarytmit tuli kyllä vasta 3kk jälkeen.

Otin itse 2kk kieppeillä vaunut kuvioon mukaan.
(Muistaa vaan lopettaa heijaamisen HETI kun toinen rauhottuu ettei tarvi 1v asti olla aina vaunujen liikkeessä kun vähänkin uni kevenee.)

Tais jaksaa päivisin max 2 tuntia hereillä. Kun pystyi valvomaan pidempiä jaksoja niin unetkin piteni.
Alussa se meni kaavalla söi, vaipan vaihto, juttelua/yksin ihmettelypötköttelyä ja nukkumaan.

Illalla itkettiin meilläkin eniten. Tutti on kyllä aivan mahtava keksintö. Meillä molemmilla lapsosilla on ollut kova imemisen tarve ja ovat myös suuttuneet kun maitoa olen imemisen tarpeeseen yrittänyt tarjota. Tietysti kannattaa ottaa se vaihtoehto että sulta tulee ns stressimaitoa kun olet yliväsynyt tai maidon tulo vähenee stressin seurauksena.Kannattaa myös miettiä korvike vaihtoehtoa.
Kyllä vauvalle ruokaa on annettava sillon kun se haluaa koska sillä saattaa olla tilaus vaihe päällä eli siksi tuntuu kokoajan tissillä roikkuvan.Mulle ei kyllä imettäminen sopinut joten toisen lapsen kanssa pullolla mentiin.

Mulle on ollut vaikeinta huomata milloin väsy saapuu varsinkin kun lapset ovat meillä niin tempperamenttisia. Ovat ihan virkeän oloisia illalla riekkuessaan ja kun sänkyyn pääsevät niin alta 5min on taju pois (Nyt siis 3,5v ja 1,5v.) Vauvalla vahtasin hetkeä kun hieroi naamaa/silmiä tai tuli itkuisemmaksi.

Öisin ei juteltu eikä vaihdettu vaippaa jos ei isot rieskat tulleet.Silloinkin vaan yövalon alla pesulapuilla pyyhkien. Aamulla sitten ekalla peppupesulla paikattiin yön sotkut.

Kyllä se siitä suttaantuu! Tuo vauvan ensimmäinen vuosi menee nopeasti eikä yhtä oikeaa kaavaa ole kellään(vaikka joissain kirjoissa niin väittävät). Tärkeintä on rakkaus ja se että muistat pitää itsestäsikin huolta. Kun sinä jaksat niin lapsi voi paremmin. Siivota yms voi myöhemminkin. Meillä isäntä kävi usein kaupassa ja sekin helpotti.

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|