Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - VAUVA


| Vastaa viestiin | VAUVA |

Tavallisesta maidosta kysymys

Mettiäinen - 28.09.2009 - 22:11

Voiko tavallista maitoa antaa alle 1-vuotiaalle (10 kk) keitettynä? Eli jos teen mannapuuron siihen, niin voiko vauva syödä puuroa?


VASTAUKSET:


kyllä - 28.09.2009 - 22:16

voi. Tai ainakin mä tein pojalle 10kk iästä eteenpäin maitopuuron ja käytin normi maitoa ruoan valmistukseen. Voithan sinä aloittaa jo hapanmaito- tuotteetkin.


manta - 28.09.2009 - 22:21

tänään juuri kysyin 10kk. neuvolassa samaa asiaa ja vastaus oli että ei voi antaa.
kuulemma ensin totutellaan hapanmaito tuotteisiin se pari kuukautta ja sitten 1v. voi antaa tavallista maitoa. näin ainakin meidän neuvola täti suositteli odottamaan, koska kuitenkin hapanmaito/ tavis maito erillaisia...


Mettiäinen - 28.09.2009 - 22:29

Hapanmaitotuotteita ollaan annettu nyt ehkä kuukauden päivät. Ajoin kyssärillä takaa sitä, että kun sanotaan, että alle 1 v munuaiset ei pysty käsittelemään sitä maitoproteiinia, jota on tavis maidossa. Eli eikös se ole niin, että kaikkia pastöroituja tuotteita saa antaa 10 kk lähtien, mutta ei tavismaitoa, koska se ei ole pastöroitu. Mutta jos sen itse keittää, niin muuttuuko turvallisemmaksi? Olenkohan ihan hakoteillä tän asian kanssa... Väsyttää niin, että tulee varmaan ihan sekavaa tekstiäkin


Enni - 28.09.2009 - 22:42

itse annoin vajaa 1v lapselleni ruokaa minkä valmistuksessa oli käytetty tavallista maitoa esim. makaroonilaatikkoa. jogurtit ja raejuustot otettiin käyttöön n.9-10kk iässä. ja tavallista maitoa totuteltiin vähitellen hieman ennen 1v päivää. itse en ainakaan usko että muutama viikko munuaisten toimintaan vaikuttaisi ja toisaalta ennen annettiin tavallista maitoa jo paljon pienemmille ja hyvin on munuaiset kestänyt. toki jokainen tekee miten parhaaksi katsoo ja tuntuu että mielipiteet vaihtelevat myös neuvoloittain.


piitu - 29.09.2009 - 06:51

Me käytiin lasten erikoislääkärin vastaanotolla kun vaavit 10kk, saattin siirtyä jo kokonaan normaali maitotuotteisiin ja viilit, jogurtit ym. Nyt pari viikkoa käytetty kokonaan niitä, sopivat hyvin, ei minkään laisia vatsavaivoja.
Olen samaa mieltä ennin kanssa, miten se nyt yks kaks on alkanu munuaisiin vaikuttamaan. Mehän oltais kaikki munuais-sairaita jos näin olis.

Ja tuo että neuvolan "epäpätevät" hoitajat ovat ehdottomia tuon 1v kanssa, mutta lastenlääkärin mielestä voi hyvin antaa aikasemmin.


tuikku - 29.09.2009 - 09:59

Ihan tavallinen maito, jota kaupassa myydään, on pastöroitua. Eli ohje 10kk maitotuotteista koskee hapanmaitotuotteita, ei pastöroituja tuotteita (käytännössä melki kaikki maitotuotteet on pastöroituja). Maiton keittäminen ei siis muuta sitä mitenkään lapselle sopivammaksi.

Yleissuositus on, että vasta 1v aletaan käyttämään myös muita, kuin ei-hapanmaitotuotteita ja mä olen pitänyt siitä kiinni. Eihän lapselle ole mikään pakko tavallista maitoa antaa. Mä keitin muutaman kerran puuron rintamaitoon. Voisikohan sen keittää myös korvikkeeseen?


--- - 29.09.2009 - 11:26

Vähän asian vierestä, mutta kuitenkin... Miten te, joille maitotuotteista on tullut lieviä vatsavaivoja (löysyyttä, ilmavaivaa) olette menetelleet? Mitä neuvoja neuvolasta on annettu?


just - 29.09.2009 - 12:21

Korviketta tai äitinmaitoa ei sais keittää! Olen tahnyt maitopuurot niin että tehnyt vetéen paksun puuron ja löysyttänyt vastikkeella.
Minäkin sain neuvolasta saman ohjeen kuin Manta ja aion sitä noudattaa,ei oo niin kiire,vaikka vastike kalliimpaa onkin.Kyse on vain parista kuukaudesta.


tuikku - 29.09.2009 - 12:35

Tuosta maidon keittämisestä vielä kysyisin, että miksi ei saa? Mä olen ymmärtänyt, että saa, mutta siinä vain tuhoituu vitamiineja (mikä tietty huono juttu). Kalsium kuitenkin säilyy.

Vois olla tosiaan järkevä keittää paksumpi puuro (veteen/maitoon) ja sit notkistaa sitä keittämättömällä maidolla, että tulis vitamiinit yms. hyvät jutut mukaan.

Meillä tosin maitopuuroon siirryttiin vasta 1+ vuotiaana, kun lehmänmaitoa alettiin käyttämään. Sitä ennen pari kertaa viitsin pumpata rintamaitoa puuronkeittoon.


Mettiäinen - 29.09.2009 - 12:49

Kiitos selventävistä vastauksista Minäkin olen tehnyt aamu- ja iltapuuron (kaura) veteen ja sitten löysentänyt vastikkeella. Jotenkaan vaan tuo veteen tehty mannapuuro ei tunnu kovin houkuttelevalta, vaikka sitä sitten hieman löysyttäisikin vastikkeella. Mutta täytyy kokeilla, sillähän sitä tietää, että tuleeko hyvää vaiko ei.

Tavan maitoon siirtymisellä ei meillä todellakaan muuten ole mikään kiire. Tissitellään edelleen 2-3 krt päivässä ja vastiketta annan ruoan kanssa. Aiomme siis alkaa normimaidottelun "vasta" silloin 1-vuotiaana.

Tuo jäi kuitenkin myös minua vielä kiinnostamaan, että tapahtuuko vastikkeelle siis jotain muutakin ei-suotavaa keittäessä kuin, että vitamiinit katoaa?


jellona - 29.09.2009 - 14:58

Moi Mettiäinen!
Meille neuvolantäti sanoi viimeksi 10 kk käynnillä, että totutelkaa ensin hapanmaitotuotteisiin ja sitten voi pikku hiljaa alkaa just esim keittämään puuron tavalliseen maitoon ja vuoden iästä lähtien tavallinen maito kuuluisi jo ruokavalioon ruokajuomana.

Eli mun vastaus tähän kysymykseen olis, että jos olette jo ehtineet totutella hapanmaitotuotteisiin, niin kyllä, puuron voi alkaa keittää maidossa! Tarjoa ensin pienempi annos, niinkuin kaikessa uudessa ruoassa, ja jos ei mitään oireita tule, niin sitten ihan normisti!

Itse suunnittelen myös, että alkaisin tehdä puuroa tavalliseen maitoon, koska jogurttia ja juusto eivät ainakaan ole aiheuttaneet mitään probleemia. Tirriäisellä ikää kohta 10,5 kk.

PS. Viimeiseen kysymykseesi: Olisko korvikkeessa sama juttu kuin äidinmaidossa, että keitettäessä tuhoutuvat tärkeät entsyymit ja vasta-aineet yms. vauvan terveyden kannalta tärkeitä aineita?


Mettiäinen - 29.09.2009 - 21:26

Kiitos jellona vastauksestasi! Täytyy alkaa tosiaan harkitsemaan, josko sen silloin tällöin syötävän mannapuuron keittelis ihan normi maitoon! Meillekään ei ole tullut juustosta ja maustamattomasta jogurtista mitään oireita, onneksi


papu - 30.09.2009 - 13:29

meilläkin juuri totutellaan hapanmaitotuotteisiin, mutta kun tein tuossa itselleni ja miehelle makaronilaatikkoa niin annoin kyllä pojallekin, ja voi vitsi että se veti sitä ihan levottoman kasan! tykkäs niin paljon kun oli "oikeeta ruokaa" eikä ainaisia soseita..itse käytän tosi vähän suolaa niin siinäkin mielessä uskalsin antaa. Eikä se siitä mikskään mennyt, ei tullut maha kipeeks tai muutakaan. Maalaisjärjellä ja jokainen tuntee oman lapsensa parhaiten <3 itse annan maistaa jo vähän kaikkea (no rajansa silläkin silti..)

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|