Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - VAUVA


| Vastaa viestiin | VAUVA |

Anopin tupakoinnista riitaa

Ei nyt - 28.09.2009 - 12:12

Otettiin tuossa viikonlopun aikana anopin kanssa yhteen. Hän tuli meille ja vietettiin oikein mukava päivä! Illalla sitten alettiin miettimään nukkumisjärjestelyjä ja anoppi olisi halunnut mennä lastenhuoneeseen nukkumaan. Sanoi vielä, että jos hän kipaisee äkkiä tuossa ulkona (tupakalla) ja aletaan sitten laittamaan petiä. Minä siihen sitten, että en halua lasten nukkuvan samassa huoneessa tupakoitsijan kanssa ja heitin mukaan vielä muutaman lukemani tutkimuksen joissa tupakoitsijan vieressä nukkumisen on osoitettu lisäävän kätkytkuoleman riskiä (meillä siis toinen lapsi 5kk vauva) ja tämä siis, vaikka tupakoitsija ei polttaisikaan sisällä. Tupakan haitta-aineet kulkeutuvat iholla, hiuksissa, vaatteissa ja hengityksessäkin sisäilmaan. Ja vaikka näitä tutkimuksia ei olisi tehtykkään jo tupakan haju itsessään on asia jolta haluan suojella lapsia mahdollisuuksien mukaan.
Anoppi ärsyyntyi huomattavasti ja sanoi ettei usko tuollaisin tutkimuksiin, että mistä mahdan olla asiasta lukenut. Sanoin, että usealta eri taholta ja kyllähän kaikki tänä päivänä tietää tupakan vaarat. Anoppihan siitä kimpaantui ja äkäisesti tokaisi, että pitääkö hänen sitten lähteä tästä yötä myöten kotiin nukkumaan, että saa polttaa yhden tupakan. Alkoi sitten pakkaamaan tavaroitaan puhellen miten minä sanoin hänen olevan vaaraksi lapsille ja suoraan sanottuna halusin ajaa hänet meiltä pois. Yritettiin miehen kanssa selittää, että ei tässä nyt suinkaan sellaisesta ollut kyse ja hän on ymmärtänyt väärin. Anoppi vaan toisteli, että hän ymmärsi sen kyllä sillä tavalla, että on vaarallinen ja ei voi yöpyä meillä. Nooh... anoppi sitten lähti ulos polttamaan hermosauhunsa ja tuli sisälle hieman rauhoittuneena. Pyydeltiin siinä anteeksi puolin ja toisin. Hän sitä, että kimpaantui ja minä sitä, että esitin ehkä asiani huonosti ja loukkasin häntä. Mutta mieltäni en aio muuttaa, miksi pitäisi ottaa riski? Anoppi sanoi ymmärtävänsä minua ja toivoteltiin sitten hyvät yöt. Aamulla kun heräsin anoppi oli poissa.
Soitin anopille joka oli lähtenyt aamulla varhain veljensä luo aivan meidän lähelle, sanoi ettei ole vihainen ja tulee vielä tänään käymään. Minun pitäisi näyttää hänelle teksi missä lukee esim. tuosta kätkytkuolemasta. No hän sitten tuli ja minä näytin useasta paikasta tupakan riskeistä ja hän vaan sanoi vieläkin ettei usko tuohon ja oli kaverilleen soittanut, että mahtaako tämä olla kuullut moisesta. Eihän se ollut kuullut. Minä sitten vielä, että olisinhan se hyvä ihan anopin itsensäkkin kannlta lopettaa tupakointi kun siitä on niin useasti puhunut. Heidänkin suvussa niin moni kuollut keuhkosyöpään. Anoppi tähän, että kyllä hänen äidin puolen sukulaisiakin on kuollut kehkosyöpään eivätkä he edes tupakoi.... hohhohhoijaaa!
Kamala riita vaan siitä, että halusin suojella lapsiani. Ylireagoinko? Antaisitko sinä tupakoitsijan nukkua alstesi kanssa?


VASTAUKSET:


ap - 28.09.2009 - 12:15

Anteeksi kirjoitusvirheet! Asia pyörii niin kovaa vauhtia päässä, että hirvellä vauhdilla tuli kirjoitettua!


hmm - 28.09.2009 - 12:24

Kyllä nyt mun mielestä olet turhan herkkä/tarkka. Eli kyllä ylireagoit!! En minäkän usko, että jos anopppisi nukkuu samassa huoneessa lasten kanssa että siitä olisi mitään haittaa. Eri asia on jos tupakoi samassa huoneessa.


musta - 28.09.2009 - 12:26

ylireagoit, kyllä mun miehenikin polttaa ja samassa huoneessa aina vauvojen kanssa nukuttu. Et ihan syystäkin anoppisi loukkaantui. Vähän voisit tosiaan pipoa löysätä. ja tämähän olisi ollut vain ainoa kerta et tuskin se vauvasi olsi nyt yhden yön aikan kätkytkuoleman kokenut.


heidy - 28.09.2009 - 12:28

Mun mielestä menit liian pitkälle ja todellakin ylireagoit. En minä kieltäisi miestäni nukkumasta samassa huoneessa meidän kanssa, vaikka polttaakin(ulkona).


heh - 28.09.2009 - 12:33

Miten sä uskallat sit antaa anoppisi pitää lapsiasi sylissä tai edes halata?! Hui kauheeta siitähän voi tarttua jotain haitta-aineita!


Joyeux - 28.09.2009 - 12:43

Itse en tykkäää tupakan savusta ja hajusta yhtään, joten en itsekään haluaisi nukkua tupakoitsijan kanssa samassa huoneessa. Saan siitä kunnon migreenit helposti etenkin yöllä. Meillä ainakin voi vieraat (anoppi, vanhempani tai kuka tahansa) yöpyä, mutta majoitetaan kyllä muuhun kuin lastenhuoneeseen tupakoipa tai ei.

Toki asian ilmaisussa voi miettiä miten sanoo asian, mutta nuo on jokaisen perheen omia päätöksiä. Niihin on anopin tyytyminen


Töppönen - 28.09.2009 - 12:46

En tietenkään ollut kuulemassa keskustelunne sävyä ja sitä millä tyylillä asiasi esitit. Mutta, jos sanoit asian ihan ystävälliseen sävyyn, niin kyllä minun milestäni anoppi on se joka hieman ylireagoi. Kyllähän teillä vanhempina on tietenkin oikeus päättää tuollaisista asoista ja pitää kiinni omista periaatteista.

En minäkään pidä siitä, että voimakkaasti tupakalle haisevat ihmiset halailevat lapsiani.


--- - 28.09.2009 - 12:46

Ylireagoit kyllä. Meilläkin toinen mummoista polttaa eikä mieheni siitä pidä, mutta ollaan kyllä tehty selväksi puolin ja toisin, että mummo käy normaalia harvemmin tupakalla. Aina poltettuaan pesee kädet ym. On siis ok, jos ei toisen tupakoinnista pidä, mutta käytöksesi menee jo yli...


no - 28.09.2009 - 12:49

joo, kyllä vähän ylireagoinnilta kuulostaa..

j eihän sinne lastenhuoneeseen tarvi mennä välittömästi tupakan polton jälkeen haisemaan.. ei tupakoitsija ihan koko aikaa haise!!


Jeti - 28.09.2009 - 12:55

Et ylireagoinut!!!!!
Jos tunnet vahvasti noin ja uskot teksteihin, joissa puhutaan tupakan vaaroista, olisi ollut väärin antaa anoppisi nukkua lasten kanssa. Mitä sitten, jos jotain olisikin käynyt tai tulisi käymään (littyi se sitten tupakkaan tai ei, kätkytkuoleman syytähän ei voi määritellä)? Pitäisit anoppiasi tai itseäsi (koska annoit tupakoijan nukkua lasten kanssa) syypäänä myöhemmin.

Meillä ei kukaan vieras kyllä nukkuisi lapsen kanssa muutenkaan. Lapset nukkuu rauhassa lastenhuoneessa ja vieraat sitten vaikka olohuoneessa. Täytyyhän kaikilla olla oma rauha.

Noille tupakoitsijoiden vaimoille yms.: Vaikkei tupakan haitat heti ehkä näy, niitä on!


ap - 28.09.2009 - 12:55

Olisko minun siis ilman muita mukinoita pitänyt päästää anoppi lastenhuoneeseen nukkumaan, vaikka en itse pitänyt ajatuksesta, koska hän tupakoi?

Sanoin hänelle myös, etten halua hänen polttavan tupakkaa lasten nähden, koska uskon läheisten ihmisten tupakoinnilla olevan vaikutusta siihen aloittaako nämä lapset joskus tupakan polton. Miten voi sanoa, että joku asia on väärin, vaarallista, eikä sitä sovi tehdä, jos joku tärkeä ihminen tekee sitä monta kertaa päivässä?


ap - 28.09.2009 - 12:58

Ja eikö jo se, että anoppi oli valmis jättämään mukavan viikonlopun lasten kanssa kesken sen takia, että saa polttaa yhden savukkeen, kerro siitä, että tupakka menee hänen kohdallaan lasten ohi?


ap - 28.09.2009 - 13:00

No: Kyllä se tupakoitsija vaan haisee koko ajan, jos päivässä menee useampi tupakka. Kun tupakoitsija tule tupakoimattomaan ympäristöön, niin varmasti jokainen ihminen jolla hajuaisti on kohdaallaan haistaa tupakoitsijan.


hmm - 28.09.2009 - 13:10

Kyllä mustakin ylireagoit. Ok, jos et halua että anoppi nukkuu samassa huoneessa lasten kanssa, mutta todellakin olisit voinut ilmaista asian eri tavoin. Kuten esim. "meillä vieraat nukkuvat aina olohuoneessa, jotta lapset saavat nukkua rauhassa". Mielestäni anopillasi oli täysi oikeus loukkaantua, vaikka itse en tupakoinnista pidä. Mutta se on se tapa millä kommunikoi.


kyllä - 28.09.2009 - 13:14

ehdottomasti ylireagoit.. siis ei hyvää päivää. minä poltan ja mulla on 6kk ikäinen tyttö, en toki siitä ole ylpeä, mutta jos jotain sattuisi, en todellakaan ajattelisi, et syy on mun tupakoinnin. ja mun mielestä yksi kirjoittamasi asia meni yli kaiken muun..

Ja eikö jo se, että anoppi oli valmis jättämään mukavan viikonlopun lasten kanssa kesken sen takia, että saa polttaa yhden savukkeen, kerro siitä, että tupakka menee hänen kohdallaan lasten ohi?

siis oikeesti??? kun sä saat lapsen ni pitääkö koko suvun lopettaa tupakointi jos haluaa olla väleissä lapsenlapsiin?? eikä kyseessä ole edes sun oma äiti!

pöh sanon minä.. maailmassa on niin paljon paskaa, et en usko anopin tupakoinnin tai tupakoimattomuuden pelastavan sua tai sun lapsia.

ellet halua tupakoivan ihmisen nukkua lasten kanssa samassa huoneessa, tee peti muualle.. mulle ei tulis mieleenkään kieltää vieraitani tupakoimasta.


jemoo - 28.09.2009 - 13:14

Itse poltan enkä kyllä ole koskaan mistään lukenut/kuullut, että ihosta, hiuksista ym. erittyy noita haitta-aineita... en sitten tiedä, voihan se olla, että niin on, mutta näin tällä hetkellä, en usko siihen ja mielestäni ylireagoit. Olisit voinut vaikka sanoa, että lapset nukkuu yksinään huoneessaan, ihan unirauhan vuoksi ja vieraat/vieras muualla, esim. olohuoneessa.


ap - 28.09.2009 - 13:15

No joo, kieltämättä otin ehkä asian vähän liian kärkkäästi esille, mutta anopin tupakoinnin vaikutukset lapsiin oli pyörinyt niin kauan mielessä, että kaikki revähti sitten samalla esille... Mutta tosiaan pyysin anteeksi anopilta, lisäten kuitenkin, etten aio muuttaa kantaani asiaan.


tappitaara - 28.09.2009 - 13:16

No minäkin kyllä inhoan tupakinhajua niin paljon että ymmärrän hyvin - en haluaisi itsekään tupakinhajuista anoppia lastenhuoneeseen.
Toisaalta anopin tupakinhaju on realiteetti joka tapauksessa. Turha laittaa valitsemaan lasten ja yhden tupakin välillä - addiktio voittaa aina.
Itsellä ei olisi ehkä ollut pokkaa olla noin tiukka, mutta jos asia on sinulle tärkeä, minusta teit oikein. Itse olisin ehkä ottanut vauvan omaan huoneeseeni nukkumaan sinun tilanteessasi. Tai sitten vaan sanonut että meillä vierasvuode on olohuoneessa (tai missä onkaan).
Ja jos olet jo pyytänyt anteeksi sitä, että loukkasit, olet ottanut omasi pois ja voit jättää pallon anopille. Tuntuu inhottavalta olla riidoissa, mutta aina sitä ei voi välttää. Ei omista arvoistaan tarvitse tinkiä miellyttääkseen muita.


Keijukainen - 28.09.2009 - 13:17

Hmm, toisaalta olen kanssasi samaa mieltä, mutta toisaalta... Kuinka monta tupakkaa anoppi polttaa päivässä? Siis jos polttaa vain sen yhden iltatupakan, niin sitten ymmärrän kantasi. Jos taas anoppi polttaa enemmän, niin jutulta menee hieman pohja pois, koska sittenhän anoppi ei saisi olla lasten lähellä ollenkaan! Edes päivisin.

Itse vihaan myös tupakointia ja tupakalle haisevia ihmisiä. En halua, että lapseni altistuu sille myrkylle (onneksi suvussani ei tupakoida). Mutta onhan se totta, että ilmansaasteitakin on ja pakokaasua ym.. Ja jos anoppi olisi käynyt suihkussa ja pessyt kätensä ym. niin itse olisin antanut nukkua lastenhuoneessa. Toisaalta totta tuokin, että tupakka menee lasten edelle. Todella vaikea asia...


Ihanaa - 28.09.2009 - 13:18

miten tupakoitsijat alkaa taas puolustella poltteluaan ja miten kaikkien pitäis innosta hihkuen tykätä siitä kamalasta hajusta ja vielä päästää sauhuttelija lastensa viereen Jesses, jokaisen omia päätöksiä ketä lastenhuoneeseensa päästää nukkumaan. Voi voi anoppia..


jemoo - 28.09.2009 - 13:21

No mä en ainakaan puolustele millään tavoin mun polttamista, tyhmä sä olet, jos ihmisistä niin muutenkaan luulet. lopettaisin jos suinkin siihen pystyisin, ja kyllä, olen yrittänyt monenmonta kertaa.

Ja kyllä, myös itse vihaan tupakanhajua enkä halua, että juuri polttanut ihminen (mukaanlukien minut itse) koskee lapseen heti tupakoinnin jälkeen. Käsienpesu jne. Mutta ap tekstissä olikin kyse, ettei anoppi saanut nukkua samassa huoneessa, koska haitta-aineet erittyy mm. hiuksista. Tässä vaiheessa mun mielestä on ylireagointia hieman havaittavissa.


mielipiteeni - 28.09.2009 - 13:21

Mun mies polttaa ja silti molemmat lapset ovat nukkuneet keskessämme. En minäkään tykkää tupakoinnista mutta tuolla ajattelutyylillä mieheni saisi nukkua aina sohvalla. Olen sitä mieltä että ylireagoit.


mun - 28.09.2009 - 13:23

mielestä et ylireagoinut. mä olisin tehnyt aivan samoin.


tintti pienellä tllä - 28.09.2009 - 13:28

Kyllä nää vähän ylireagoit mielestäni. Vai kiellätkö kaikkia tupakoitsevia ihmisiä pysymään kaukana vauvastasi? Samalla tavallahan ne myrkyt kulkeutuu päivällä ja yöllä. Jos ymmärrät mitä sanon?
Toisaalta taas, itse pyydän ihmisiä ainakin kätensä pesemään ennen kuin sylittelevät vauvaa, ukko saa useasti pestä hampaansakkin Siis tupakoinnin perään.


ap - 28.09.2009 - 13:28

Anoppi polttaa siis useamman tupakan päivässä, mutta kyse oli nimenomaan pienessä huoneessa nukkumisesta lasten kanssa. Vaikka siitä yhdestä yöstä ei mitään haittaa terveydelle oliskaan, niin kyllä minulle tupakoitsijan kanssa nukkuminen olisi epämiellyttävää. Kun mietitte makuuhuoneenne ilmanlaatua aamulla, niin se on tunkkainen vaikka siellä ei tupakoitsija nukkuisikaan. Siihen kun vielä lisää tupakan aiheuttamat hajut. Ja jos joku riski on olemassa, niin miksi ottaa se?

Minulle on ihan sama, jos anoppi polttaa tupakkaa jossain muualla. Mutta, jos se jollain tavalla vaikuttaa minun lapsiini, niin minulla on oikeus puuttua siihen.


--- - 28.09.2009 - 13:29

Olen samaa mieltä nimimerkki "kyllä":n kanssa siitä, että ei sitä sukulaisia voi vaatia muuttumaan täysin vain siksi, että perheeseen syntyy lapsi... Kompromisseja voi ja pitää tehdä, mutta ei toista voi alkaa arvostelemaan vain siksi että itseä ärsyttää. Ja kuten ap mainitsikin, taustalla oli muutakin kuin tuo nukkumaanmeno tupakan jälkeen. Minun mielestäni ap:n kannattaisi yrittää "päästä yli" tuosta anopin polttamisesta eli olla stressaamatta siitä koko ajan. Tarpeen voisi olla myös luoda yhteiset, kohtuulliset pelisäännöt kuten että lasten nähden ei polteta jne.


Kyllä - 28.09.2009 - 13:32

Kyllä todellakin ylireakoit. Aiotko käydä koskaan esim. kaupungilla lasten kanssa? Autot saastuttaa... Annatko lasten leikkiä ulkona tai muiden ihmisten kanssa? -Joka puolella on bakteereja ja viruksia... Otatko lapsesi autoon? -Kuolevat kolarissa paljon todennäköisemmin kuin siten, että nukkuvat tupakoitsijan kanssa yön. Suhteellisuuden taju kyllä puuttuu...


ap - 28.09.2009 - 13:35

http://www.lapsiperhe.net/kantoliinat/perhepeti.html#turvallisuus


hei - 28.09.2009 - 13:40

"- Älä nukuta lasta sellaisen aikuisen vieressä, joka tupakoi. Tämä pätee, vaikka aikuinen ei tupakoisi sisällä, saati vuoteessa. Tutkimus on antanut viitteitä, että kätkytkuoleman riski on tupakoitsijan vieressä nukkuvalla lapsella selvästi kohonnut. Ehkä tupakoitsijan uloshengityksestä, ehkä hänen iholtaan erittyy jotain, joka vaikuttaa lapseen." ehkä


lila - 28.09.2009 - 13:41

luin nopeasti artikkelin, ja siinä puhuttiin SAMASSA SÄNGYSSÄ nukkuvasta tupakoitsijasta ei samassa huoneessa. Älä nyt sekoita kahta eri asiaa. Eli kyllä sinä nyt ylireagoit. Tai ainakin olisit voinut ilmaista asian eri tavoin. Voisit kyllä tässä asiassa mennä vähän itseesi, olisin minäkin anoppinasi loukkaantunut. Ja todellakin vastustan tupakointia, mutta kohtuus kaikessa. Et voi kuitenkaan vaikuttaa anoppisi asioihin.


ap - 28.09.2009 - 13:43

Jokaisen pitäis tietää tupakoinnin vaarat. Antakaa lapsillenne myönteinen kuva tupakoinnista, niin kohta saatte katsella pikku kullanmuruja tupakat suussa kotipihalla.

Tässä asiassa minä olen kyllä aivan ehdoton.


ap - 28.09.2009 - 13:45

En anopin asioihin, mutta lasteni.


lila - 28.09.2009 - 13:48

ole vain ehdoton, mutta edelleenkän et voi määrätä miten anoppisi tulee elää. Tärkeintä lienee kuuitenkin se mitä SINÄ opetat lapsillesi. Tuskin se tekee kenestäkään tupakoitsijaa, jos joskus nukkuu sellaisen kanssa samassa huoneessa. Sen voit mielestäni anopillesi sanoa ihan suoraan, ettei tupakoi lastesi nenän edessä. Mutta tässä asiassa kyllä ylireagoit. Oletko ajatellut, että jos liikaa suojelet lapsiasi aivan kaikelta, niin ne tekevät just päinvastoin kuin olet opettanut selkäsi takana kun vähän kasvavat.


Jembbuli - 28.09.2009 - 13:49

Mä en myöskään pidä tupakoitsijoista mun lapseni lähellä..en mä anna kenenkään tupakoitsijan sylitellä mun lastani etc. Joten hyvä vain, että pidät pintasi! Meitäkin tarvitaan!


ap - 28.09.2009 - 13:50

Ja tuo artikkeli oli ennemminkin tarkoitettu noille jotka kertoivat tupakoivan vanhemman nukkuvan yhdessä lasten kanssa. Itse en halua, että tupakoiva nukkuu edea samassa huoneessa.


M - 28.09.2009 - 13:56

En jaksanut lukea ihan kaikkia kommentteja, mutta halusin yhden jutun sanoa. Minä en kommentoi siihen, ylireagoitko vai et. Mutta eikö anoppisi olisi sen iltaröökin jälkeen voinut käydä suihkussa, pestä ja kurlata suunsa ja vaihtaa tietty puhtaan yöpaidan... luulisi siinä tupakan savun haihtuvan. Ja onko anoppisi lopulta niin usein teillä yötä, että sillä todella olisi vaikutuksia, jos nukkuu lastesi kanssa, se tuntuu hieman epäilyttävältä myös minusta. Ja samaa mieltä olen siinä, mitä joku sanoi, että kyllä se lapsi ihan pienestä joutuu väistämättä tupakan kanssa tekemisiin kun kuljette esim kaupungilla. Että tuskin se anoppisi yksi iltatupakka (ja siis sen jälkeen suihkuun) oikeasti vaikuttaa mitään.

On totta, että tupakan kanssa pitää olla ehdoton, mutta eihän lapsesi tuossa tilanteessa varsinaisesti joutuneet tekemisiin tupakan kanssa. En itse olisi aivan noin jyrkkä. Mutta jos päätöksesi oli tuo, anopin on se silloin hyväksyttävä ja ymmärrettävä. Mutta hyvä että saitte asian sovittua, kuitenkin.


kyllä - 28.09.2009 - 13:58

teit siinä väärin vetoamalla kätkytkuoleman riskiin, jos anoppisi nukkuu samassa huoneessa. Tuo artikkelikaan ei tue väitettäsi, vaan koskee samassa sängyssä nukkuvia. Nyt meni pohjat koko jutultasi. LOL


Ihanaa - 28.09.2009 - 13:59

Jotenkin vaikutti taas että ketju kolahti tupakoitsijoiden omaan nilkkaan, kun niin nousivat ihanaa harrastustaan puolustamaan ja teilaamaan ap:n. Joka vaan pysyi tiukasti (minusta hyvässä sellaisessa) mielipiteessään kiinni. Saahan niitä saasteita ym toki muutenkin, mutta jokainen päättää kuitenkin kuka lastensa kanssa nukkuu. Tällä kertaa onni ei suosinut tupakoivaa anoppia, voi harmi


M - 28.09.2009 - 14:01

Ja lisään vielä sen, että nämä kaikki ovat siis mielipiteitä, joita pyysit saamaan asiasta. Jos porukka on kanssasi eri mieltä, se on täysin sallittua, koska nimenomaan mielipiteitä pyysit. Ei kannata loukkaantua, kuitenkin teet loppupeleissä juuri niin kuin itse parhaaksi näet. Tsemppiä


Hyvä - 28.09.2009 - 14:28

että tupakan kanssa on ehdoton. Säälin kovasti niitä lapsia, jotka joutuvat passiivisen tupakoinnin kohteiksi, kun vanhemmat sauhuttelevat lapsen samalla istuen rattaissa (ja vanhemmat siis siinä samalla työntävät rattaita ja tupakoivat), kamalaa! Kyllä jokaisella pitäisi olla sen verran järki päässä, ettei tahallisesti lasta altista tuollaisille myrkyille, ihan sama mitä tupakoitsijat yrittävät puolustella.

Tässä tapauksessa ei tietysti ollut kyse siitä, että anoppi olisi lasten edessä tupakoinut, mutta mielestäni ap tekee juuri niin kuin parhaaksi näkee. Jos sinusta tuntuu epämiellytävältä ajatus anopin nukkumisesta samassa huoneessa lasten kanssa, niin sitten anoppi ei nuku siellä. Mieluummin lasten terveys kuin anopin miellyttäminen!


ap - 28.09.2009 - 14:31

Ei en suinkaan loukkaannu eriävistä mielipiteistä. Koko ketju saa minut oikeastaan vaan enemmän puoltamaan tekoani. Anopilleni sanoin ja teille muillekkin muistutan, etten suinkaan sanonut asiaa pahalla anopilleni, halusin vaan ilmaista kantani asiaan joka oli vaivannut minua pitkään.

Ja tosiaan tuo artikkeli oli tarkoitettu tämän ketjun kommentoijille, jotka sanoivat, että tupakoiva vanhempi nukkuu lasten kanssa samassa SÄNGYSSÄ. Ja anopille kerroin kätkytkuoleman riskistä, kun halusi lapsen viereensä nukkumaan.

Myös anoppini kanssa huomasin miten kärkkäästi tupakoitsija hyökkää puolustelemaan tupakointiaan. Ehkä juuri siksi, että sisimmässään tietää ettei sitä voi puolustella millään.


ap - 28.09.2009 - 14:37

Olin jo pitkään miettinyt sanovani tupakoinnista anopille, mutta hän joka kerta meillä käydessään aikoi lopettaa tupakoinnin ja ajattelin voivani välttyä koko aiheesta puhumisesta. Anoppi tuli usein ulkoa lasten kanssa poltettuaan vasta tupakan ja miten muuten hän sen olisi tehnyt kuin lasten seurassa/näkyvillä?
Onneksi aiheesta tuli viimeinkin puhetta ja puhuin suuni puhtaaksi koko asiasta.


Ihanaa - 28.09.2009 - 14:43

Hyvä ap, pysy vaan kannassasi ja mieltä vaivaavat asiat kannattaa puhua selviksi, myös anopin kanssa


Jeti - 28.09.2009 - 14:46

Samaa mieltä Hyvä:n kanssa erityisesti!

Tupakointia ei voi rinnastaa muihin ympäristön saasteisiin ja haittoihin, sillä se on yksittäisen ihmisen itse tahallaan tekemä haitallinen asia. Siitä ei pitäisi lasten eikä aikuisten joutua passiivisesti kärsimään muiden itsekkyyden takia!!!

Saa ja pitää olla ehdoton! Eikä kannata kenenkään ylpeillä olevansa pienen vauvan tupakoiva äiti tai isä - "ja mitään pahaa ei tapahdu"... Naurettavaa. Mutta voitpahan kuvitella olevasi edelleen cool sätkä poskessa ja EVVK muiden terveydestä!


joo mutta - 28.09.2009 - 14:47

ap, sä kokoajan vaihdat tota sun tarinaa. eka oli kyse siitä, että anoppi nukkuis samassa huoneessa lasten kans, sitten anopin tupakointi oliki yhtäkkiä maailman kamalin asia, tupakka lasten edelle jne. ja nyt yhtäkkiä kyse olikin siitä, että anoppi halusi lapsen vierelleen?! itse sä tässä puolustelet tota sun kertomaa, lisäämällä siihen kokoajan jotain uutta. pöh.


ap - 28.09.2009 - 14:58

Luulin kirjoittaneeni alkuperäiseen tekstiin senkin, että anoppi olisi halunnut 3vuotiaan viereensä nukkumaan. No, näin kuitenkin kävi. Siinä vaiheessa tuli puheeksi kätkytkuoleman riski (vaikka se onkin yleisin 0-6kk iässä) ja sen jälkeen sanoin etten halua tupakoivaa ihmistä lasten kanssa samaan huoneeseen nukkumaan.
Ja kyllä, anopin tupakointi on iso juttu minulle, tämä riita nyt vaan sattui alkamaan siitä etten halua tupakoivaa anoppia lasten huoneeseen nukkumaan, saati viereen.


Kyllä - 28.09.2009 - 15:09

ylireagoit!!
Eikai se mummo joka yö siellä sun lapsien vieressä nuku!
Sama asia kun että ite juot vaikka viiniä sillon tällön, mutta et ole alkoholisti siitä kun et joka päivä juo.


heips - 28.09.2009 - 15:22

kasvatatko lapsesi pumpulissa, kyllä lapset ihan varmaan tulevat näkemään tupakoivia ihmisiä eli mitä pahaa siinä on jos anoppisi näkevät polttavan. Lapsia se tuskin kiinnostaa vähääkään. Entäs sit kun sun omat kullannuput joskus tulevat tupakalta haisevina kotiin pikkutunneilla? Mut niinhän ei teillä tule käymään. herää nyt jo tähän päivään!


Chala - 28.09.2009 - 15:22

Sulla on täysi oikeus puolustaa lastesi hengitysilmaa Asiat voi esittää monella tapaa, mutta jos olet anopin kanssa asiallisesti keskustellut niin ei hänellä nyt niin hyvää syytä ole hernepeltoa nenään kasvattaa..

Kaikki sivistyneet ihmiset varmasti ymmärtää ettei tupakointi ole terveellistä eikä millään tasolla järkevää. Mun mielestä on todella epäreilua altistaa lapsi niille saasteille ja hajuille joita tupakointi tuottaa, eikä ole reilua ettei lapsella ole oikeutta valita nukkuuko tupakoiva vanhempi hänen vieressään tai samassa huoneessa.

Itsekin kauan polttaneena, jo ennen raskautta lopettaneena, en ikinä altistaisi omaa lastani edes sille kuvottavalle löyhkälle. Mua yököttää jo tarpeeksi se, kun tupakoivat sukulaiset tai tutut halaa tai pitää mun lasta sylissä sen jälkeen kun tulevat tupakalta.. Ja jos mies vielä polttais niin sais kyllä nukkua eri huoneessa jos ei pystyisi syöpäkääryleistä lapsen takia luopumaan. Se on jokaisen oma valinta ja on turha puputtaa ettei siitä pysty luopumaan, sen vaan vaatii joiltain paljon enemmän kuin toisilta.

Sen kun suututte, vain mun mielipide niinkuin täällä kovasti korostetaan


lol - 28.09.2009 - 15:31

Siis pelkäät 3-vuotiaan(!) poikasi kokevan kätkytkuoleman, jos hän nukkuu yhden yön mummonsa vieressä joka on tupakoitsija? LOL Eiköhän nuo lapsesi ole jo tottuneet mummosi hajuun. Kai hän nyt haisee röökille muutenkin?


ap - 28.09.2009 - 15:40

Älkää laittako sanoja suuhuni. Kun anoppi halusi nukkua poikani vieressä kätkytkuolemasta tuli puhetta. En väittänyt, että 3-vuotiaani kuuluisi tähän riskiryhmään. Samassa HUONEESSA nukkuu meidän alle 6kuinen vauva johon viitaten esitin tietoni.


Koyote - 28.09.2009 - 17:28

Tuskimpa täällä kukaan on "ylpeä tupakoiva vanhempi". Jokainen tupakoitsija itse tietää että se on vaarallista ja haitallista. Se että lopettaminen on onnistunut joiltain ei tarkoita sitä että se onnistuisi kaikilta. Eikä se silti tarkoita että rakastaisi lastaan jotenkin vähemmän kuin ne jotka eivät tupakoi. Mutta ne jotka kuvittelevat että tupakointia puolustellaan, eivät vissiin oikein ymmärrä asiaa. Tupakointia ei voi puolustella, se on typerää ja vaarallista, mutta myös valitettavasti hyvän koukuttavaa. Itselläni ei ole hyvä itsekuri enkä sit varmaan ole henkisesti riittävän vahva nujertamaan savuhirviötä. Häpeänkö sitä? Kyllä. Tiedänkö että se on vaarallista? Kyllä. Entä typerää? Kyllä. En tarvitse muita ihmisiä kertomaan sitä. On oikein että ap pitää kiinni mielipiteestään. Minäkin pidän kiinni omistani joskin että ovat erilaisia.


EI TUPAKOIVA - 28.09.2009 - 17:45

Itse en halua että lapseni isä tai kukaan muukaan sukulainen/ ihminen tulee pussailemaan tai ottaa syliinsä meidän vauvaa, kun tulee tupakalta ilman, että käy pesemässä kädet ym..

jokainen tavallaan, mutta toi kuulosti jo munkin korvaan vähän naurettavalta vaikka itsekkin aika tiukka tupakoinnin suhteen olen...


Hyvä AP - 28.09.2009 - 18:05

AP, teit ihan oikein. Useita tutkimuksia löytyy siitä, miten tupakointi on haitallista erityisesti pienelle vauvalle myös silloin, kun tupakoitsija tupakoinnin jälkeen on vauvan lähellä tai nukkuu samassa tilassa. Toki riski on melko pieni siihen, että oikeasti jotain haittaa tulisi, mutta jos riski on olemassa, niin miksi ei saisi lapsensa terveyden puolesta yrittää parhaansa sen eteen, ettei ota mitään riskejä.
Naurettavaa, miten ketjussa monet -anteeksi nyt vaan- idiootit kirjoittavat, että "en kyllä usko että mitään haittaa, itsekin olen ja mieheni polttanut niin ja niin kauan" jne... Lukekaa tutkittua tietoa, uskomuksilla ei ole mitään arvoa näissä asioissa. Ihan samalla tavalla samanlaiset pellet eivät esim. varo raskausaikana syömisiään "Kun riski on niiiiin pieni siihen, että listerian saisi" tai matkustavat taksissa ilman turvakaukaloa vauva sylissään kun "ei varmasti näin lyhyellä automatkalla nyt mitään tapahdu".

Jokainen tupakoitsija pystyy lopettamaan tupakoinnin, jos haluaa. Se on fakta ja ihan typerää väittää muuta.

Ja ihan samalla tavalla alkoholistikin puolustelee juomistaan kuin tupakoitsija polttamistaan - johtunee siitä, että itsekin sisimmissään tietää tekevänsä väärin.


voi että - 28.09.2009 - 18:12

munkin mielestä ylireagoit!!! nää on just näitä että uskaltaako raskaana ollessa syödä juustoa tai apua vieraat eivät kylve desifiointiaineessa ennen vauvan luona vierailua...

itse voin sanoa, mulla on kaveri, jonka vauva on samanikäinen kuin mun.


voi että - 28.09.2009 - 18:12

munkin mielestä ylireagoit!!! nää on just näitä että uskaltaako raskaana ollessa syödä juustoa tai apua vieraat eivät kylve desifiointiaineessa ennen vauvan luona vierailua...
itse voin sanoa, mulla on kaveri, jonka vauva on samanikäinen kuin mun.


voi että - 28.09.2009 - 18:17

mun teksti hävisi näköjään, enkä jaksa kirj. uutta, mut pointti oli se, että kaverillani samanikäinen vauva ku mulla, hän ylihygieeninen ja varovainen, minä vastakohta (en käydä desiaineita, poltan muutaman kerran viikossa kun vauva yöunilla, tutit putoilee lattialle, eläintenkarvaa löytyy ym.) ja hänen vauvalla allergiaa ja ihottumat, meillä ei! Maalaisjärki käyttöön!!!!


Emmi - 28.09.2009 - 18:34

Sinulle nimimerkki "voi että": Yleistätkö allergia-asian, kun jopa niinkin iso otos on kuin sinä ja yksi kaverisi. Nyt kaikki vaan sinun viisaan nevosi johdosta toimimaan sinun tavallasi, niin vauvat säästyy allergioilta. Siis nimimerkkisi "voi että" voisi kohdistaa suoraan sinulle. Toisaalta jo se, että viestisi on noin monta kertaa peräkkäin sivulla, kertoo kyvyistäsi.

Ja KYLLÄ juustosta voi saada esim. listerian, johon vauva kuolee. Sellaista tapahtuu ihan oikeasti, vaikka ajatteletkin varmaan, että "en kyllä usko että tapahtuu".


ei nimeä - 28.09.2009 - 19:56

siis ihan tajuttomasti nauratti juttusi= etköhän nyt ylireagoi??
ja - 28.09.2009 - 21:02

mieti kumpi on haitallisempaa sun lapsille: yks yö lievässä tupakan hajussa vai äidin ja mummon tulehtuneet välit. Älä suututa mummoa suotta pikkuasioitten takia.Lapsia ei voi kuitenkaan varjella tupakoivilta ihmisiltä ja savulta. Mun perheessä polttaa ihan kaikki (isä,mummot,papat,kummit,tädit) joten meillä ainakaan on turha esittää tollasia vaatimuksia.Oo vaan tyytyväinen jos se anoppi on teidän lähipiirissä ainut tupakoitsija, sittenhän teillä on asiat hyvin!


voi että - 28.09.2009 - 21:10

Emmi hyvä, kuten kirjoitin edellä, mun viestistä jäi osa puuttumaan, siksi lähetin muokattuna uudelleen, mutta puuttui loppuosa edelleen. Siksi kirjoitin uuden tekstin, ja kuten siinä mainitsin etten jaksa uudelleen kirjoittaa puuttuvaa tekstiä, voit ehkä ymmärtää että alkup.teksti oli aika paljon pidempi. Tässä syy miksi 2 samaa viestiä peräjälkeen, ei siis "kerro kyvyistäni" mitään. Ja EI, EN YLEISTÄ allergia-asiaa, kerroin oman tarinani. Voi jeesus teitä, ei voi kuin ihmetellä. Ja vielä Emmi kaikkien äitien äiti, TIEDÄN että juustosta voi saada listerian kuten monesta muustakin ruoasta, mutta KAIKKEA PAHAA EI VOI eikä todellakaan kannata LOPUTTOMIIN VÄLTELLÄ!!!


äksy - 28.09.2009 - 21:19

Ap.lle .Pidä vain huoli lapsesi hengitysilmasta. en olisi niinkään huolissani kätkytkuoleman vaarasta, vaan jo hyvin vähäinen tupakansavun ärsytys voi aloittaa korvatulehduskierteen, sillä pienet käytävät nielusta sisäkorvaan tukkeutuvat hyvinkin vähäisestä tupakansavusta, jopa mahd. hajusta. sitten onkin korvatulehdusalttius edessä.
Tupakansavun vaaroista on netissä tarpeeksi tietoa, ettei luulisi kenenkään sitä hyväksyvän, vaikka itse ei vaaroihin uskoisikaan.


Hyvä - 28.09.2009 - 21:29

Ja mä olen edelleen kyllä sitä mieltä, että anopin miellyttäminen ei mene lapsen terveyden ohi. Jos anoppi suuttuu, niin sitten ei voi mitään. Leppyy kyllä, jos haluaa olla lapsenlasten kanssa tekemisissä.


tilli - 28.09.2009 - 21:54

En jaksanut lukea kaikkia kommentteja, mutta mun mielestä on oma asiasi miten lastesi kanssa toimit. Jos et halua tupakoitsijaa samaan huoneeseen heidän kanssaan niin sillä selvä. En usko että siitä lapsille olisi suurta vaaraa ja jos asian olisi voinut esittää anopille jollain toisella tavalla niin ehkä parempi.

Meillä on hieman samanlainen tilanne - anopin tupakanpoltto ärsyttää. Siis kotonansa saa tehdä mitä haluaa mutta meillä ei esim polteta sisällä enkä pidä siitä että käydään röökillä ja sitten tullaan halailemaan ja suukottelemaan vauvaa, yöx! Ja tämä on tehty selväksi. Kyllä asiasta piti jokunen "kova sana" vaihtaa mutta eiköhän se nyt ole mennyt perille. Periaate kysymys mun mielestä.


tanja - 29.09.2009 - 13:10

ihana ketju hassun hauska tästä saa aina juttua aikaan.
minä olen kaiken pahan huipentuma.olen polttanut 13-vuotiaasta asti elikkä..ööö.17 vuotta taukoja ei ole ollut,en ole edes yrittänyt koskaan lopettaa.ei ole käynyt itse asiassa mielessäkään.jaa miksi ei? no miksi lopettaisin? en ole ainuttakaan haittavaikutusta vielä huomannut.toki oon viisaimmilta kuullut niistä ja oikein olen lukenutkin niistä.mutta ei omalle kohdalle vaan ole osunutmieheni ei ole koskaan poltellut eikä anoppini,joten minä sitten niiden edestäkin.4 lastani ovat kaikki terveitä kuin pukit niin kuin minäkintietysti kun kerran vuodessa ovat flunssassa,niin tiedän että se johtuu vain minun tupakoinnista.
pöh aivan sama.lupaan kautta kiven ja kannon,että lopetan välittömästi tupakanpolton,kun huomaan että se todella minulle tai lapsilleni jotain aiheuttaa.minua ei kiinnosta mitä muille on tapahtunut tupakan johdosta.järjen mukaan minulla tässä pitäisi olla keuhkosyövät,allergiset lapset,yskät,huono kunto ja iho/hampaat jne jne.....mutta ei edes tupakkayskää ole ollut.melkoinen hannu hanhi onneksi olenmutta nyt tupakalle ja lapsen kans päikkäreille.


Jeti - 29.09.2009 - 21:06

tanja: Se on myöhäistä siinä vaiheessa, kun sulla tai lapsillasi diagnosoidaan jokin parantumaton sairaus. Hauskaa (joskin ehkä valitettavasti lyhyttä) loppuelämää! Ai niin, on muuten varmaan jo myöhäistä sen suhteen, vaikka nyt lopettaisitkin. Vahinko on jo tapahtunut.
(Tämä siis ihan yhtä provosoivalla asenteella kuin sinun viestisi, ei henk. koht.)


todellakin - 30.09.2009 - 10:42

ylireagoit... voi hyvää päivää että ihmisillä on suuret murheet.. siis et voi olla tosissas? sääliks käy teidän anoppia....


todellakin - 30.09.2009 - 10:43

ylireagoit... voi hyvää päivää että ihmisillä on suuret murheet.. siis et voi olla tosissas? sääliks käy teidän anoppia....


tanja - 30.09.2009 - 14:11

kiitoksia loppuelämän toivotuksista! sitähän minä en voikkaan tietää (onneksi),että koska ja miten/minkä takia kuolen.mutta toisaalta enhän minä sitä tietäisi,vaikka en polttelisi.
huonolla säkällä kuolenkin vanhuuteen 98-vuotiaana ilman mitään "sairautta".mutta "hyvällä" säkällä sairastun keuhkosyöpään n.20-vuoden päästä ja yskin keuhkot pihalle.

enkä provosoi.ei kiinnosta kenenkään polttelu eikä savuttomuus henk.kohtaisesti mitenkään.
toki minäkin ihmettelen ihmisiä jotka polttelevat ja yskivät kun keuhkotautiset,puuskuttavat,sairastelevat,hymyilevät hampaat keltaisina jne jne.....jos ne oireet heillä kerta tupakasta tulevat,niin silloin minä olisin jo tumpannut viimesen kerran.
no näitä oireita odotellessa.


ex - 30.09.2009 - 14:38

14 vuotta polttaneena ja muutama vuosi sitten lopettaneena voin sanoa, että kyllä sitä lopetettuaan huomaa aika paljon eroa "entiseen elämään". Vaikka itsekin ajattelin, että ne haitat eivät itseäni koske.


tanja - 30.09.2009 - 15:31

joo uskon,että itsellä ainakin ruokahalu lisääntyisi ja hajuaisti paranisi jos lopettaisin.nythän ongelmani onkin juuri tämä ruokahaluttomuus.helposti menee aamusta ilta 20 asti ennen ku käsitän syödä...varsinkin nyt kun töissä käyn.
ja tietysti toinen suuri paheeni on tämä kahvin juonti...ihme kyllä kahvi ei yöuniini vaikuta.mutta siihen syömättömyyteen varmaankin tupakan kanssa vaikuttaa.
mutta nyt menee hieman ap:n aiheen vierestä

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|