Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - VAUVA


| Vastaa viestiin | VAUVA |

Soseiden tekijät!

vierailija - 21.09.2009 - 11:01

Eli kiinnostas ite kokeilla tehdä tytölle soseita ja tarvisin nyt apua, aika perusteellista sellaista.

Eli mitä aineita käytätte kun teette soseita?
Kukkakaali, bataatti, parskaali, peruna, porkkana, liha??

Mitä lihaa ostatte, karjalanpaistilihaa? Mitä muuta? Oon aika hukassa näissä asioissa ku esikoinen kyseessä. 8)

Miten käsittelette nuo edellämainitut aineet?? Miten liha keitetään, kauanko sitä pitää keittää?? Käytätteko jauhelihaa, nautaa vai sikaa vai sekä että?? Miten se keitetään??
Nyt saa siis antaa perusteellisen oppitunnin soseiden teosta Niin ja sitten se pakastus, miten pakastatte, käykö minigrip pussit, entä pilttipurkit? Miten te pakastatte, kauanko säilyy pakkasessa??


VASTAUKSET:


monstera - 21.09.2009 - 11:12

Olen tehnyt sosetta perunasta, porkkanasta, parsakaalista, kukkakaalista, bataatista, omenasta, porsaanlihasta (meidän tyttö ei syö nautaa), kanasta, kalasta...

Kaikki valmistan samalla menetelmällä eli paloiksi, kiehumaan, soseeksi ja pakkaseen (tietty tarvittaessa kuoriminen ensin). Lihaksi käy mikä tahansa maustamaton liha ja mielellään vähärasvainen. Jauheliha on näppärää mutta muukin liha käy, sitten se vaan täytyy ensin paloitella. Liha on kypsää kun se ei enää ole sisältä punertavaa, eikä haittaa jos sitä keittää enemmänkin.

Laitan soseista parin päivän annokset jääkaappiin ja loput pakastan pilttipurkkeihin tai jääpalakuutioihin.

Perunan soseutan porkkanan kanssa, muut laitan yksikseen soseeksi. Sitten voi valita aina sopivan kuutiovalikoiman joka päivä.

Oon tehnyt kerralla korkeintaan kahden kuukauden satsin, mutta kyllähän vihannessoseet säilyvät pakkasessa vaikka kuinka kauan.


monstera - 21.09.2009 - 11:13

Niin ja kun jääkuutiot on jäätyneet, siirrän ne pakasterasiaan ja päälle maalarinteippi jossa lukee mitä purkki sisältää ja koska sose on valmistettu.


Tein esikoiselle - 21.09.2009 - 11:38

kanssa itse soseita. Silloin sain vinkkejä, että kannattaisi käyttää sianlihaa, eli ostaa esim ulkofilettä ja sitten keittää sitä. On kuulema mauttomampaa ja vauvalle sopivampaa makuna kuin naudanliha. Meillä maistui oikein hyvin poitsulle silloin. Ja just tuo että keittää erikseen ja pakastaa jääpalakuutioihin, niin sitten ne on helppo ottaa annoksina .

Silloin sain myös opastusta, että peruna ei kestäisi pakastusta. Onko tästä muilla antaa ohjeita? Eli en sitten pakastanut, vaan keitin sen aina "tuoreena".


maen - 21.09.2009 - 12:57

mä oon tehnyt jo pidemmän aikaa itse soset. keitän vihannekset ja perunat samaan aikaan ja sörssään. keitän lihan aina erikseen ja juuri niin että se ei punerra yhtään ja aina vähän ylimääräistä varuiksi.

teen usein kanaa, possunsuikaleita ja jauhelihaa. Sitten niiden kypsyttyä survon ne sauvasekottimella.

mä kyllä pakastan ne valmiina annoksina. sekoitan vihanneksi perunaa tai pastaa ja lihaa ja pari annosta jääkaappiin ja loput pakkaseen, jos ne on helppo ottaa sulamaan. tupperwarella on hyvänkokoisia kippoja pakkaseen ja kirpparilta olen tehnyt loistavia löytöjä.

laitan myös lihojen sekaan yrttejä. esim ruohosipulia ja persiljaa. pikkaisen mauksi. tyttö syö mielummin onneksi minun tekemään kun kaupan. vaikka on enemmän klimppejä.


... - 21.09.2009 - 14:33

ku keittää pottua ja porkkanaa nii pitääkö niiden ensin jäähtyä ennen ku laittaa pakkaseen? ja pitääkö ne siirtää toiseen rasiaan jääpalamuotista ku sehän on avonainen eikä siin oo mitää kantta?


monstera - 21.09.2009 - 15:07

...: Kannattaa antaa ensin jäähtyä ennen pakkaseen siirtämistä, säästyy energiaa. Mä oon siirtänyt ne kannellisiin rasioihin jääpalamuoteista ihan siks et saa jääpalamuotit taas käyttöön.


ap, - 21.09.2009 - 15:38

monstera, oot siis ensin jäädyttäny pakkasessa jääpalamuotissa, sitten siirtäny kannelliseen rasiaan?


monstera - 21.09.2009 - 16:59

ap: Juuri näin. Ja kanteen maalarinteippi johon kirjoitan mitä purkki sisältää ja soseenvalmistuspäivämäärän.

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|