Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - VAUVA


| Vastaa viestiin | VAUVA |

Mansikalle peukalo kysymys:

minä - 11.09.2009 - 11:00

Jos vaan saan kysyä.

Onko peukalon imeminen pahempi kuin tutin?

Meillä poika (7kk) imee vain peukaloa, eikä oo huolinut tuttia ollenkaan. Päivisin ei syö mitään mutta koko yön on peukalo suussa.

Neuvolassa sanoivat että suosittelee opettamaan siihen tuttiin mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Kun ei syö niin ei syö.

Eli siis. Onko peukalon syönnillä samat, vai pahemmat haitat? Ja missä iässä se pitäis alkaa tosissaan opettamaan pois?
Kun kyllähän ne jotain imeskelee kuitenkin (siis noin pienet).


VASTAUKSET:


,, - 11.09.2009 - 11:09

V: Onko peukalon imeminen pahempi kuin tutin?
on
Meillä poika (7kk) imee vain peukaloa, eikä oo huolinut tuttia ollenkaan. Päivisin ei syö mitään mutta koko yön on peukalo suussa. V: suosittele tutin opettamista, siitä on helpompi luopua. ja ei ole haittaa kjos syö vain nukkuessa

Neuvolassa sanoivat että suosittelee opettamaan siihen tuttiin mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Kun ei syö niin ei syö. V: miten olisi rätti tms .yksi äiti vauvapiirissä oli antanut 7kk rätin ja poika imee sitä.

Eli siis. Onko peukalon syönnillä samat, vai pahemmat haitat? v: pahemmat. avppurennan kannalta. ja peukalokin voi mennä littanaksi.
Ja missä iässä se pitäis alkaa tosissaan opettamaan pois? siis ihan kokonaan 3v. ja aloittaa vierotus 10kk.
Kun kyllähän ne jotain imeskelee kuitenkin: pikkuvauvoilla tosiaan on se imemistarve. syökö lapsesi lisäruokaa, pullosta maitoa, rintaa vai kaikkia noista? onko koskaan syöny tuttia?
tarkista ettei ole nälkäinen. mun tyttö 5viikkoa jatkaa kylläisenä nyrkin imua ja se on meillä merkki tutin haluamisesta.


Ap - 11.09.2009 - 11:19

Kiitos vastauksesta

Meillä syödään kaikkia noista. Tuttia ei oo oppinut koskaan syömään. Ei luonnonkumituttia eikä silikoonista. Se sylkee sitä vain pois, enkä oikein enään keksi miten sitä siihen opettaa..

Ei sillä nälkä oo kun totuttu tapa että kun väsy tai itku tulee niin peukalo suuhun. Ja kun se nukkuu ja menee ottamaan sen pois niin herää siihen ja armoton huuto..


Marbella - 11.09.2009 - 11:23

Peukalon imeminen on siksi pahasta, koska siitä on halkalampi opettaa pois kuin tutin syömisestä. Tutin voi ottaa pois, mutta peukalon irrottaminen on vähän hankalampaa...


.. - 11.09.2009 - 11:35

saakohan siihen peukkuun laittaa jotain pahanmakusta. en kyllä kannata sitä et opettais tuttiin täs vaiheessa. se harso voi olla yks vaihtoehto, vai mitä?


peukalon - 11.09.2009 - 11:36

imeminen on pahasta!!tarina:äitini veli,50-luvun lapsi,imi peukaloansa vielä koulu aikana(ala koulu),niin että luut tuli näkyviin,siis oikein purren ja jäystäen imeä lutkutti.Ja noin pahaksi äityi,se tapa.Ja tämä tarina on tosi!sanomattakin selvää..tutista helpompi päästä eroon.


Ihan - 11.09.2009 - 11:38

hyvin voit yrittää vielä tuttia tarjota jos peuku on jatkuvasti suussa. Tutista tosiaan paljon helpompi vierottaa. Oletko kokeillut erilaisia tutteja? Meillä toiselle kelpasi vain muotoiltu tutti kun taas toiselle sellainen mikä voi olla mitenpäin tahansa suussa. Tuskin rätinkään lussuttaminen on hyväksi pidemmän päälle. Oletko pitänyt tuttia suussa sen aikaa että saa siitä kunnon otteen?


.. - 11.09.2009 - 13:18

ei minkään imeminen ole hyväksi pidemmän päälle! tutosta ja rätistä pitää molemmsita vierottaa. ap ratkasee ihan itse kumpaa haluaa kaäyttää. enkä kehottanut siis antmaan imeä peukkua vaan kysyin voisko sen yrittää lopettaa pahan makusella "jutulla". esim. sitruuna?


miu - 11.09.2009 - 13:24

Nauruttaa tuollaiset kauhuskenaariot, kyllä täytyy päässä olla jotain vikaa, jos peukkua iso lapsi imee niin, että luut tulevat näkyviin.

Mut tosiaan ei ole munkaan mielestä hyvä tapa, joten kantsii yrittää eri keinoja. Joskus se vaan jää itsestäänkin pois, mut toisinaan voi jatkua isoksi asti.

Apteekeissa myydään sellaista pahan makuista ainetta jota voi laittaa peukkuun tai kynsiin. Sitä ei kyl taideta suositella alle 3 vuotiaille. Mut en usko et kauheen vaarallista ainetta voi olla, kun jo 3-vuotiaillekin saa laittaa. Mut itse laittaisin sitä vasta reippasti yli vuoden ikäiselle, jos muut konstit ei auta.


.. - 11.09.2009 - 16:17

sitruuna tai puolukka


ap - 11.09.2009 - 16:19

Olen kokeillut erilaisia tutteja ja pitää suussaa mutta ei. Kielellä puskee ja sylkee sitä pois, ei se pysy hetkeäkään sen jälkeen kun käden siitä irrottaa. Sitten se käästää sen toisinpäin ja alkaa syömään sitä toista puolta.
Mutta sekään ei kelpaa yöllä, eikä rätti.

Tai sillä on kuitenkin sellainen uniriepu jonka se on tarkasti kiertänyt sen peukalon ympärille mitä se lutkuttaa.

Tuttiin se ei kyllä enään opi, oon aika varma. Pitääpä kokeilla tuota sitruunaa. Mutta ei varmaan vielä niin kamalan ajankohtaista jos vaikka odottaisi ainakin tuonne vuoden ikään..


peukalon - 11.09.2009 - 19:16

sinulle "miu":ihan on tämä äitini veli,täysjärkinen,elämässä toki kovia kokenut,lapsuutta mm. varjosti oman isän halvaantuminen sodassa, yms..josko niillä olisi ollut vaikutusta pienen pojan peukalon puremiseen.Että turhan herkästi nyt,käyt moittimaan,(suora lainaus:"kyllä täytyy päässä olla jotain vikaa"),kun et tapausta edes tiedä.Oli aivan pakko,selventää tätä tarinaa hieman.


hei - 12.09.2009 - 00:13

Vaikkei peukalon imeminen ihan niin äärimmilleen menisikään, että ihan luut tulisi näkyviin, niin haitallinen tapa on joka tapauksessa.

Tutit on muotoiltu niin, että niistä olisi mahdollisman vähän haittaa purennalle ja peukalo taas niin että siitä olisi mahdollisimman paljon hyötyä tartuttaessa esineisiin, näin ollen peukalo on tuttia huomattavasti huonompi vaihtoehto.

Peukalosta vieroittaminen kannattaa kyllä aloittaa ihan heti, koska se ei tule olemaan helppoa, mutta missään tapauksessa ei kannata opettaa lapselle minkään rätin tai muun vastaavan imemistä, koska niitäkään, ei ole sen paremmin, kuin peukaloakaan kehitetty purentaa silmällä pitäen. Jos ei pelkkä sinnikäs "peukku pois suusta, tutti tilalle" toimi, niin kannattaa sitten vaan panostaa pelkästään siihen peukku pois osuuteen.

Joku lapsen mielestä pahan makuinen ruoka, esim sinappi tai etikka voisi toimia, mutta voi olla käytännössä vähän hankalaa. Apteeksita saa kynsien pureskelun lopettamiseen tarkoitettua stop and grow -nimistä ainetta, joka voi olla kaikkein tehokkain ja nopein tapa päästä eroon peukalosta. Tosin kaikki pahan makuiset aineet pitää muistaa pestä huolella pois ennen kuin lapsi alkaa syömään, ettei siitä muodostu kamalaa kokemusta, kun pahanmakuisilla sormilla laitetaan ruokaa suuhun. Yhtenä vaihtoehtona on myös käsien paketointi, eli kädet vaan napakkaan pakettiin, mielellään peukalot nyrkin sisälle, niin peukalon imeminen on mahdotonta (tätä konstia käytetään usein kun pikkulapsilla on paha ihottuma jota he sitten jatkuvasti raapivat).

Pitkään jatkuvasta peukalon syömisestä voi muodostua jopa sosiaalinen ongelma, jos siitä ei pääse ajoissa eroon. Esimerkkinä eräs sukulaistyttöni, joka imi peukaloa vielä pitkään kouluiässä, tiedostamattaan tosin. Kolmasluokkalaisena oli jo noloa mennä kaverille yökylään, kun juuri nukahtaessan peukalo meni suuhun ja alkoi välillä äänekäskin imeminen. Lopullisesti tavasta päästiin eroon vasta lähempänä yläasteikää, eikä tämä ole edes niin tavatonat kuin saattaa kuulostaa.


hih - 12.09.2009 - 11:09

meillä tyttö lussutti peukkua aina unissaan, ei koskaan mulloin.

hammaslääkärit kehuvat aina kauniista purennasta!!!

ei siis mitään ongelmia ole tullut.

musta on aika kamala ajatus laittaa pienen vauvan peukkuun jotain pahanmakuista...


,, - 12.09.2009 - 11:35

hih? mikä naurattaa? ei kukaan oo väittäny että automaattisesti menee hampaat KAIKILLA pilalle. esim. sitruunaa tai puolukkaa annetaan vauvile muutenkin jos on sammasta . TODELLA HYVÄ IDEA TOI TUMPPU TMS.


perinnöllistäkö... - 30.09.2009 - 18:29

Itse olen syönyt peukaloa lähes toiselle luokalle asti. Koulussa en syönyt, koska tiesin, että se on noloa kun niin iso tyttö peukkua syö, mutta aina kotiin päästyäni meni peukku suuhun. Vanhempani yrittivät vaikka mitä kynnelistä sitruunoihin ja isompana järjen puhumiseen, mutta mikään ei auttanut. Imin kuulemma kaikki pahanmakuiset mömmöt pois ja jatkoin peukun syömistä tyytyväisenä. Hampaani olivat aivan kamalat. Sain työnnettyä peukaloni suuhun vaikka olin purrut hampaani yhteen. Hampaat olivat siis kasvaneet aivan vinoon. Jouduin käydä läpi kauheat oikomishoidot.
Nyt minua huolettaa se, että tyttäreni 7kk imee peukaloaan. Alussa söi tuttia ja suostui syömään pullosta ilta vellin. Yhtenä iltana sitten päätti saada kauheat raivarit pullosta ja tuttikaan ei kelvannut. Sen jälkeen olen yrittänyt tuota tumppu tekniikkaa ja tutin laittamista peukun tilalle tai rätin tunkemista peukun ympärille sillä seurauksella,että tyttö ei suostu nukkumaan ollenkaan, huutaa vain raivoissaan. Ainoa mihin rauhoittuu on tissi. Vielä en ole kokeillut sitruunaa tahi kynneliä. Täytyykin heti pikinmiten kokeilla sitruunaa. Tuota kynneliä en tiedä uskallanko laittaa vielä niin pienelle. Kauhistuttaa kun tulee talvi ja pakkaset ja tyttö nukkuu kaikki päikkärit ulkona. En tiedä mitä sitten teen, huudatanko vai palellutanko tytön sormen:/

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|