Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - VAUVA


| Vastaa viestiin | VAUVA |

Kiva artikkeli sormiruokailusta (linkki)

Eemeli - 10.09.2009 - 10:50

http://yle.fi/alueet/tampere/2009/09/sormiruokaillen_itsenaiseksi_ja_iloiseksi_syojaksi_990390.html

Vauvantahtisesta sormiruokailusta kiva artikkeli. Kannattaa käydä lukemassa, ja jos vauvasi on niin pieni, että ette ole vielä aloittaneet kiinteitä, niin kannattaa harkita tuota! Suosittelen! Meillä ei tosin olla syöty kiinteitä vielä kovin kauan, mutta tähän mennessä oon ollut tosi tyytyväinen sormiruokailuun.


VASTAUKSET:


ihmettelijä - 10.09.2009 - 13:27

Miten toi siis toimii? Osaako se lapsi olla tukehtumatta niihin ruoanpaloihin mitä se mahdollisesti saa jäydettyä irti? Kovasti asia kiinnostaa, mutta vähän myös kauhistuttaa...


Eemeli - 10.09.2009 - 17:00

Aikuisilla tulee kakomisrefleksi, kun ruokakökköjä menee ihan suun takaosaan ja sitten se kakominen saa ruuan tulemaan suun etuosaan niin, ettei siihen tukehdu. Sama refleksi toimii myös vauvoilla, mutta niillä se laukeaa huomattavasti lähempänä suun etuosaa. Siis mitä nuorempi vauva, sitä edempänä se kakomisrefleksi tapahtuu. Eikä vauva ole tyhmä. Kun on pari kertaa laittanut ruokakökön liian taakse suussa, niin kyllä se oppii, että ruoka kannattaa ensin mössätä ikenillä ennen nielemistä. Olennaista on, että vauva istuu sormiruokaillessa, koska jos on vaikka takakenossa sitterissä, niin eihän se kakomisrefleksi saa ruokaa tulemaan ulos suusta.

Meidän tyttö aloitti kiinteät sormiruokailuna 5,5kk iässä, eikä mun mielestä kiinteiden kanssa oo tarvinut kakoa yhtään sen enempää kuin mitä välillä on rintamaitoa syödessä jouduttu yskimään väärään kurkkuun menneen maidon takia.

Tosi nopeesti tuntuu vauvalla tossa sormiruokaillessa kehittyvän sekä käsien motoriikka että suun lihasten motoriikka. Siis ihan hämmästyttävää, miten nopeesti tyttö on oppinut pyörittelemään niitä ruuan paloja suussaan tosi taitavasti. Hampaita meillä on vasta kaksi, mutta ei niitä tarvis olla ollenkaan, koska ikenillä pystyy mössäämään pehmeeks keitettyjä kasviksia ja kaikkee muutakin pehmeetä ruokaa ihan hyvin.

Jos lapsi on aloittanut kiinteät ruuat lusikkaruokintana, hän on tottunut siihen, että sen pöperön, mitä lusikalla suuhun tungetaan, voi nielaista suoraan ikenillä mössäämättä. Sitten kun ekaa kertaa sielä pöperön seassa tuleekin kökköjä, niin se lapsi joutuu opettelemaan, miten niiden kökköjen kanssa pitää toimia. Jos se lapsi on siinä vaiheessa jo paljon vanhempi, niin se kakomisrefleksi ei laukea enää niin suun etuosassa, joten tukehtumisvaara on itseasiassa pikkuisen suurempi. Sormiruokaileva vauva taas oppii jo heti kiinteiden aloittamisen alkuvaiheessa, että sitä ruokaa ei kannata yrittää niellä ennen kun sen on mössännyt suussaan, joten tukehtumisvaara on itseasiassa paljon pienempi.

Itse olen perehtynyt aiheeseen lukemalla tällaista kirjaa: http://www.baby-led.com/
Mielenkiintoinen teos, suosittelen lukemaan!

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|