Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - RASKAUS & ODOTUS


| Vastaa viestiin | RASKAUS & ODOTUS |

Sikainfluenssarokotetta suositellaan raskaana oleville!

Hertta88 - 08.10.2009 - 17:24

http://www.iltalehti.fi/sikainfluenssa/2009100810391980_si.shtml

Kannattaa luottaa asiantuntijoiden arvioon. Sikainfluenssarokote ei ketään tapa, mutta raskaana olevia on kuollut itse tautiin. Mä ainakin aion ottaa rokotteen heti kuin mahdollista ja pitää siihen asti erityisen hyvää huolta käsihygieniasta. Parilla eurolla saa kätevän kokoisen käsidesipullon, joka kulkee aina laukussa mukana.


VASTAUKSET:


nainen85 - 08.10.2009 - 17:39

Niin ei tapa, Jenkkien armeijalle samaa testattiin ja itse rokotteeseen kuoli enemmän kuin tautiin. Koko rokotettahan ei ole sen enemmän tutkittu, mä en ainakaan vaaranna mun lastani testaamattomalla aineella. Flunssat ja influenssat ovat normaaleja, tommoset testaamattomat rokotteet eivät.


Kaisa - 08.10.2009 - 18:04

Mulla myös on tuo rokotteen otto ihan tosissaan mietityttänyt. Influenssa nyt kuitenkin näyttäisi tulevan lievempänä, mitä aiemmin ennustettiin, joten olen kallistunut rokottamatta jäämisen kannalle. Eihän sitä tosiiaan ole kovin kauaa kehitetty - saati testattu. Eipähän tule vauvalle mitään.


nikitön - 08.10.2009 - 18:51

rokote on inaktiivinen (=ei sisällä toimivaa virusta) samoin kuin kausi-influenssarokotteetkin ovat.Influenssa on raskaana olevalla ehdottomasti suurempi riski kuin rokote/rokotteet ovat.Ei kannata uskoa kaikkea antirokotepropagandaa...


Meidän - 08.10.2009 - 18:58

neuvolalääkäri ainakin sanoi, että kyllä hän ottaisi rokotteen. Itse teen niin, että otan rokotteen sitten, kun vauva on syntynyt, sillä lapsivuodeaikana kuuluu vielä tuohon riskiryhmään. Eihän siitä ole taas kuin muutama päivä, kun muistaakseni Norjassa joku vastikään synnyttänyt kuoli sikainfluenssaan. Moni lääkäri on niin eri mieltä kyllä näistä asioista! Sikainfluenssa voi kuitenkin toisessa aallossa (mahdollisesti keväällä) tulla paljon pahempana, ja sehän eroaa tavallisesta influenssasta mm. siinä, että se menee keuhkoihin helpommin. Ja jos useat sairastuvat vakavasti, niin hengityskoneita ei esim. todellakaan riitä. Itse ainakin ajattelen, että on pienempi riski ottaa rokote kuin jättää ottamatta.


en - 08.10.2009 - 20:01

missään nimessä ota! Meidän lääkäri ei suositellut!


Hertta88 - 08.10.2009 - 20:11

Rokotteessa on kuolleita taudinaiheuttajia.. Kyllä ne elävät taudinaiheuttajat on vaarallisempia eli jos sen influessan saa! Jos siihen rokotteeseen oikeasti olisi ihmisiä kuollut niin ei sitä alettaisi levittää yleisesti turvallisempana vaihtoehtona. Jokainen tietysti tekee niinkuin itsestä tuntuu parhaalta. Tosin me maallikot ei voida näistä mitenkään ymmärtää niin paljon kuin asiantuntijat eli järkevintä on aina noudattaa yleisia suosituksia.. En vaan mitenkään usko, että kuolleet taudinaiheuttajat voisivat tappaa, ellei muuten ole heikossa kunnossa tai yliherkkä jollekin rokotteen ainesosalle.

Kukakohan lääkäri on suositellut rokotteen ottamatta jättämistä ja millä perusteilla? Ei ainakaan tuollaisten köyhien argumenttien takia kannata jättää rokotetta ottamatta. Se, että mahdollisimman moni ottaa rokotteen suojaa myös muita raskaana olevia taudilta, koska rokotteen ottanut ei ainakaan voi tautia levittää.. Jos on pieniä lapsia niin vaikka tauti ei olisi äidille vaarallinen, se saattaa olla sitä lapselle..


nainen85 - 08.10.2009 - 20:16

Hertta: onko sitten "en vaan millään usko..." hyvä argumentti? Ei, koska kyse on vain sinun uskomuksestasi= köyhä argumentti.
Itse olen aika paljon tutustunut ko. asiaan ja satun vielä olemaan sos- ja terveysalalla, joten jonkinlaista pohjaa on, joten en nyt ihan mututuntumalla ole liikenteessa. Mutta onko sitten kovin järkevää uskoa silmät kirkkaina jonkun esim..terveyskeskuslääkärin hehkutusta? Mistä sä tiedät, kuinka paljon hän on tutustunut asiaan? Se, että on lääkäri, ei tarkoita että tietää kaiken. Mites paljon olet tutustunut itse asiaan? Iltalehden artikkelin verran....Ja puhutaan sitten siitä, mitkä on niitä köyhiä ja mitkä eiköyhiä argumentteja.


nainen85 - 08.10.2009 - 20:18

Ja lisätäkseni, että voisin mäkin heitellä tähän noita linkkejä pilvinpimein, mutta jotenkin uskoisin, että jokainen joka oikeasti haluaa asiasta mahdollisimman todenmukaisen ja objektiivisen kuvan, etsii ja tutustuu niihin ihan itse..


Hertta88 - 08.10.2009 - 20:22

nainen85, ei ollut tarkoitus suututtaa.. Myönnän etten ole itsekään kovin hyvä argumentoimaan. Olen myös sosiaali- ja terveysalalla ja olen kyllä perehtynyt asiaan enemmänkin kuin tuon Iltalehden artikkelin verran. Fakta on, että yleisten suositusten mukaa rokote kannattaa ottaa. Se on täysin eri asia, mitä yksittäinen lääkäri on mieltä, eikä kenenkään yksittäisen henkilön mielipiteen vuoksi pitäisi mielestäni toimia. Toin esiin omia mielipiteitäni, niinkuin itsekin olet tuonut, enkä ole väittänyt niitä totuudeksi!


eta ta - 08.10.2009 - 21:30

En ota!

Ihan sama mitä suositellaan, mutta en ota. Tauti on raskaana olevillakin yleensä lievä ja jos nyt satun olemaan se ainoa suomalainen raskaana oleva, joka siihen kuolee niin so be it.


Tyttö85 - 08.10.2009 - 21:40

Itse olen miettinyt tätä samaa asiaa enkä vielä ole päätöstä tehnyt puoleen enkä toiseen. Itse olen lueskellut tekstejä rokotteesta ja löysin mm. tällasen jutun: Tiedemiehet, ketkä ovat olleet avustamassa rokotteen valmistuksessa, eivät aio rokotetta ottaa eikä suosittele omille perheilleenkään. Kuulostaa jotenkin oudolta.


Hertta88 - 08.10.2009 - 21:56

Tyttö85, kuulostaa kieltämättä todella oudolta kun sitä kuitenkin yleisesti sitten suositellaan kaikille! Mä oon itse törmännyt vaan lähteisiin, joissa on puhuttu rokotteen puolesta. Tosin oonkin lukenut vaan suomalaisia lähteitä. Luotan kuitenkin THL:än suosituksiin. En nyt sokeasti, mutta kuitenkin..


Miarah - 09.10.2009 - 09:29

Mä kuuntelin herra Heikkilä:n haastattelua joka on sisätautien erikoislääkäri ja muutaman muunkin tittelin omaava...hän se kyllä sanoi suorin sanoin ettei ota itse tai suosittelisi kenellekkään rokotetta...

Itse keskustelin mieheni kanssa ja tultiin kahdestaan siihen tulokseen etten ota rokotetta


Miarah - 09.10.2009 - 09:31

Tässä linkki radiohaastatteluun

http://www.youtube.com/watch?v=t--EWTnfpn0

Jos jotakuta kiinnostaa...


Jep - 09.10.2009 - 09:39

Otan! Olin vielä joku aika sitten täysin sitä vastaan, mutta nyt sillä kannalla että otan. Raskausaikana nimenomaan. Jotta saan suojaa myös lapselle kevään varalle. Meksikosta lähtenyt jo uusi aalto liikkeelle, joten ei tämä tähän lopu.


pähkäilijä - 09.10.2009 - 12:01

Joo, mä olen myös miettinyt tota rokotteen ottamista todella tarkkaan.

Mies on vahvasti sitä mieltä että en ottaisi. Eikä ainakaan itse aio ottaa. Molemmat ollaan alle 30siä ja "hyvä kuntoisia" ammattiurheilijoita, eikä juurikaan sairastella. Ollaan kuitenkin taas lähdössä reisuun tossa joulukuun alussa ja joudutaan siis pyörimään suurilla lentokentillä. Joten sairastumisen riski on kenties suurempi.

Nyt en kyllä tosin ole enää edes raskaana ( km pari viikkoa sitten) mutta toiveissa olisi että reissun aikaan oltaisiin taas.

Mies on lukenut kaiken mahdollsien netistä löytyvän materiaalin ja on siis vahvasti sitä mieltä ettei kannata ottaa rokotetta ainakaan vielä.

Itse kiikun vielä rajoilla; en ole kauhesti ehtinyt asiaan perehtyä, mutta joka paikassahan sitä suositellan. Toisaalta olen opiskellut "labrabiologiaa" useita vuosia mm mikrobiologiaa ja virologiaa, ja tiedän melko paljon kuinka esim rokotteen kehitys projekti etenee. Kyseinen rokote on kuitenkin kehitelty melko nopeaa ja kilpailuttamatta rokotevalmistajia, joten melko epäluotettavaa.

Toisaalta kun ei itse mikään ammattilainen ole niin ei oikein tiiedä mihin luottaa.

Todennäköisesti ainakin odottelen vielä mihin suuntaan tilanne kehittyy.

On vaikeeta.


Mixuli - 09.10.2009 - 12:03

Oon tätä asiaa miettinyt asiaa siltä kannalta että parempi ottaa rokote kuin olla 40 asteen kuumeessa alkuraskauden aikana, koska se kuitenkin nostaa keskenmenon riskiä ja saattaa tuoda mukanaan sikiön epämuodostumia. En mä siihen kuolevaisuuteen ota kantaa, mutta kun tota ikää on kuitenkin jo jonkinverran matkassa mukana, niin en viitsisi millään nostaa km-riskiä sen enempää.

Eli ensi viikolla saan rokotteen, voin sitten kertoilla kuulumisia! ; )


pessie - 09.10.2009 - 12:40

Olen raskauteni alkumetreillä, mutta olen päätänyt ottaa A(H1N1)-rokotteen. Päätökseni olen perustanut sille, mitä itse olen luetettavissa lähteistä lukenut ja mitä terveydenviranomaiset Suomessa ja esim. USAssa suosittelevat. Raskaana olevilla on samanikäisiin, terveisiin nuoriin ihmisiin verrattuna moninkertainen komplikaatio- ja kuoleman riski sikainfluenssaan. Rokote suojaa myös syntyvää lasta taudilta. Kausi-influenssarokotteet ovat soittautuneet turvallisiksi myös raskaana oleville ja muutenkin rokotteisiin liittyvä riski raskauden kannalta on teoreettinen. Omalta kohdaltani arvioin, että riski jättää rokote ottamatta on suurempi kuin rokotteen ottaminen. Toivoisin miehenikin saavan rokotteen, mutta hän ei kuulu riskiryhmiin eikä ainakaan alkuvaiheessa rokotetta saa. Ja olen minäkin terveydenhuoltoalalla (lääkäri) muuten. Tietysti olisin toivonut, että olisin saanut rokotteen jo ennen raskautta tai raskauteni 1. kolmannes olisi jo takana rokotusajankohtana, mutta ei ole.


Muulikka - 09.10.2009 - 12:46

En millään saa ajatuksistani pois kuvaa talindomi-lapsista ja aikuisista.
Jos muistan oikein, tämäkin johtui raskaana olevien naisten saamasta lääkkeestä jota ei ollut tarpeeksi testattu, ei siis tiedetty mitä se voi sikiölle aiheuttaa! Vaikea asia, mutta jos puhtaasti tunteella ajattelen, en ota rokotetta, jos järjellä, menen aivan sekaisin On kuitenkin hyvä lukea teidän muidenkin mielipeitä asiasta, jos sitä osaisi sitten hetken tullessa tehdä oikein ratkaisun


Juurikin näin - 09.10.2009 - 13:03

Sanon samaa mitä ylläoleva. Se että rokote on ehkä testattu jollain raskaana olevalla eläin paralla ei kauheasti kerro siitä mitä se tekee raskaana olevalle ihmiselle, taikka ihmissikiölle. Eli ihan käytännössä kaikki sen ottavat ovat juurikin niitä koe ihmisiä tässä tapauksessa. Teidän (sekä muiden maiden raskaanaolevien) kauttanne maailma saa tietoa siitä kannattaako (tai kannattiko) rokotus ottaa, ja mitä se oikeastaan tekeekään.


Hertta88 - 09.10.2009 - 13:36

Miarah, kiitos kun laitoit tuon videolinkin! Vaikka se onkin yksittäisen lääkärin mielipide, niin sai kyllä mut ainakin ajattelemaan että ehkä sitä rokotetta ei sittenkään kannata ottaa..

Kääk, mitä tässä nyt sitten oikein tekee..


hoioalalla minäkin - 09.10.2009 - 14:28

Jännän kuuloinen lääkäri kyllä tuossa linkissä, patistelee toista lääkäriä koulun penkille takaisin. ei oikein asiantuntevan oloinen TÄSSÄ asiassa, voi olla että ortopedinä ja traumatologian erikoislääkärinä oikeinkin fiksu ja hyvä. Ennemmin kuuntelen infektiolääkäriä joka suosittelee rokotetta. Tauti itsessään on suurempi riski kuin rokote.

flunssat ja influenssat ovat normaaleja ja niiden aiheuttajat ovat ihmisen elimistölle yleensä tuttuja ja niistä on helppo parantua kun elimistö tietää miten toimia. Sikainfluenssavirusta ei ihmisen elimistö tunnista koska se on sikojen tauti ja siksi vaarallinen.

Yleensä raskaana olevia ei rokoteta, mutta tästä rokotteesta on todettu olevan enemmän hyötyä kuin haittaa. Samanlaisia sivuvaikutuksia ja riskejä on muissakin rokotteissa.

Olen tullut siihen tulokseen että itse otan rokotteen jos vain ehdin sen saamaan. Raskauden aikana olen huomannut vastustuskyvyn heikentyneen kovasti. ennen sairastin kerran vuodessa tavallisen flunssan, nyt olen 2-3 viikon välein ollut flunssassa. Jos sikainfluenssatartunnan saisin, niin varmasti sairastuisin siihen.


-- - 09.10.2009 - 14:32

hoioalalla=hoitoalalla


noname - 09.10.2009 - 14:41

En aio ottaa rokotetta. olen kylläkin jo raskauden loppumetreillä menossa.

Jännä kui jotkut sairastaa paljon herkemmin taudit raskaana ollessa, mut nyt mulla ei ole ollut mitään vaikka aikasemmin se olin minä, joka sairastu ensin ja yleensä pahiten..


mansikki - 09.10.2009 - 15:53

Minä olen kallistumassa rokotteen ottamisen puolelle. Eikä vain pelkän influenssan takia, vaan myös niiden jälkitautien takia. Viime raskaudessa sairastin ihan tavallisen nuhan. Eikä ollut mukavaa. Sopivaa lääkettä ei meinannut löytyä ja sairastin monta kuukautta.

Jälkitaudit kuulemma tässä influenssassa olisivat etenkin raskaana oleville vaikeampia ja niitä tulisi helpommin. En tiedä mikä on tarkkaa ja varmaa tietoa, mutta en esim. itse halua saada keuhkokuumetta raskausaikana. Tiedän että se voi tulla muutenkin kuin juuri tästä influenssasta. Kerran olen ollut keuhkokuumeessa "normaalitilassa" ja se oli elämäni kauhein kokemus.

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|