Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - RASKAUS & ODOTUS


| Vastaa viestiin | RASKAUS & ODOTUS |

Odottajana Ruotsissa

Hjälp - 16.09.2009 - 23:48

Heippa!

Sattuiskohan täällä olemaan ketään odottajaa, kuka asuisi Ruotsissa? Tai onko kukaan aiemmin odottanut ja synnyttänyt Ruotsissa?

Itse olen asunut täällä vasta 9 kk ( miehen työn takia) ja nyt meille on sitten tulossa odotettua perheenlisäystä. Olen kohtalaisen nuori -22- ja ensisynnyttäja, joten olisin erittäin kiitollinen kaikista mahdollisista neuvoista mitä teillä on antaa. Miten esim. vertaisitte toimintaa Suomeenn?

Käsittääkseni mammaneuvola systeemi on täällä melko samanlainen kuin Suomessa - mutta kummastakaan ei siis ole kokemusta.

Ensimmäinen käynti minulla oli viime keskiviikkona ( vk 8 arvioitiin neuvolassa) ja seuraava "sisään kirjoittautuminen" on vasta 13.10!!! Melkoisen pitkä väli vai? Tuo ensimmäinen tapaaminen oli niin sanottu elämäntapa keskustelu. Eli lähinnä keskusteltiin vain ruokavaliosta/alkoholin ja tupakan käytosta/liikunnasta ja muista perus asioista. Purkkiin ei edes tarvinnut pissata!!! Tein sitten kotona uudelleen varmistus testin.

Osaisiko kukaan esim. kertoa minkä hintaista suunnilleen olisi varhais ultra täällä? Olen nimittäin saanut ainoastaan yhdet kuukautiset pillereiden lopettamisen jälkeen ( kesti 52p) ja 52p kierrolla laskettuna olisin siis vasta viikolla 6. Kiinnostaisi todella tietää missä vaiheessa oikeasti ollaan...

Kiitos jo etukäteen kaikille auttaneille.


VASTAUKSET:


Kay - 17.09.2009 - 07:29

Hei!

En asu Ruotsissa, mutta ensimmäinen neuvolakäyntisi vaikuttaa melkolailla samalta kuin täälllä Suomessa. Ja seuraava käyntikin oli tosiaan vasta noin kuukauden päästä ensimmäisestä (ja jatkuvat noin kuukauden välein). Ei mullekaan täällä mitään varmistustestiä enää tehty. Neuvolatäti sanoi vain, että nykyään apteekin testit on kyllä tosi luotettavia.

Ja sitten vielä tuosta lasketun päivän arvioinnista..Kannattaa katsoa netissä raskauslaskurilla se laskettuaika. Mulla ainakin osui ihan samaan päivään kuin neuvolassa annettu.

Ja onnea plussasta!

Kay rv 21+1


peppi - 17.09.2009 - 08:28

jos sulla kierto tosiaan ollut noinkin pitkä, niin kehoitan kyl käymän joko yksityisellä tai kunnallisella ultrassa varmistamassa viikot.
en tiedä ruotsin käytäntöä, mutta suomessa jos kuukautiset epäsäännölliset, lähetetään neuvolasta ns. varhaisultraan, jossa katsotaan että sikiö on oikeassa paikassa ja mitä viikkoa vastaavan kokoinen sikiö on.
täällä yksityisellä käynti maksaa noin 100e, kun käy tuossa varhaisultrassa.

peppi rv 25+1.


tappitaara - 17.09.2009 - 08:53

No täällä kyllä laitetaan ensi neuvolasta lähete niskapoimu-ultraan vk 12-13, mikä mielestäni sopii vielä itselläkin odottaa. Siellä arvioidaan samalla viikot ja nähdään sikiöiden lukumäärä. Niskapoimua ei mitata, jos ei itse halua, siis voi käydä pelkästään katsomassa sikiön kokoa.
Meillä sattuu olemaan myös neuvolassa vanha huonolaatuinen ultra, jolla tarvittaessa voi th "vilkaista" jo ensi käynnillä. Mitään arvioita eivät anna, ainoastaan katsovat näkyykö siellä sitä mitä odotetaan, kyllä/ei.


Kuulostaa - 17.09.2009 - 09:54

ihan samanlaiselta kun Suomessakin.


Höhlä - 17.09.2009 - 11:50

Heippa!
Minä synnytin esikoiseni Ruotsissa tammikuussa. Sairaala oli ihana ja henkilökunta loistava. Aika paljon uskoisin, että oli sama meininki kuin Suomessa. Paitsi täällä oli todella paljon omia huoneita synnyttäneille. Saimme olla ihan rauhassa koko sairaalassa olon aikana. Ja henkilökunnan sai toki (niin kuin Suomessakin) nappia painamalla heti huoneeseen.
Tosin muutin mieheni perässä Ruotsiin vasta kun mammalomani alkoi (varhennettu äl) ja olin silloin rv30. Kävin sitten loppu ajan kahdenviikoin välein neuvolassa. Suomessa siis kävin siis tuohon rv29 asti neuvoloissa ja ultrissa. En osaa auttaa tuohon varhaisultra kysymykseesi.Ruotissa ollessani kävin vain painoarvioultrassa rv33.


Enni - 17.09.2009 - 11:55

täällä yksi ruotsissa asuva. olen ollut täällä nyt 5v ja toinen raskaus lähestyy loppua
neuvolakäytäntö poikkeaa suomen systeemistä. ensimmäinen neuvolakäynti osuu yleensä rv10 paikkeille. siellä siis kirjaudutaan sisään ym keskustelua, lähete rakenneultraan. niskapoimu-ultraa ei täällä tehdä kuin riskitapauksissa eli jos odottaja on yli 35v tai jos suvussa kehitysvammaisuutta jne. toinen neuvolakäynti on yleensä rakenneultran jälkeen eli rv20 paikkeilla. ensimmäisessä raskaudessa ihmettelin pitkää väliä mutta nyt se tuntuu normaalilta. eihän ennen sitä mitää ihmeellistä tapahdukaan ja aina voi tarvittaessa soittaa neuvolaan. sen jälkeen käyntejä on ensin n.4vkon välein ja rv30 jälkeen 2vkon välein. ihan viimeisillä viikoilla saattaa olla käyntejä viikon välein.
täällä ei joka käynnillä katsota painoa, verensokeria ym vaan riippuu miten arvot olleet viimeksi ja toki jos itse haluaa niin katsotaan.

itse käyn neuvolassa yksityisellä (ilmainen sekä kunnallisessa että yksityisellä). heillä tapana että ensin tapaa lääkärin joka ultraa ja katsoo mikä viikko menossa ja sen jälkeen aletaan käydä kätilöllä. kunnallisen puolen neuvoloissa ensimmäinen ultra on rakenneultra. lääkäriä et välttämättä tapaa koko raskausaikana jos kaikki menee hyvin eli täällä ei tehdä sisätutkimusta/tavata lääkäriä tietyillä viikoilla kuten suomessa. soita yksityiselle että haluat heidän ultraavan kuinka pitkällä raskaus on. käynti maksu 300kr ja se sisältää ultran. yksityinen missä itse käyn veloittaa maksun ensimmäisestä kerrasta mutta muuten jos raskausaikana tarvin lääkäriä niin ilmaista. jälkitarkastuskin on kätilön luona, ei lääkärin.
tulipas sekavaa tekstiä, toivottavasti sait jotai selvyyttä missä päin ruotsia asut? kysele vaan jos mietit jotai niin voin yrittää edes vastata


Mixuli - 17.09.2009 - 11:58

Ruotsissa hieman eri meininki kuin Suomessa. Ensimmäinen ultra yleensä vasta viikolla 18-20, mutta yksityisellä käynti onkin paljon halvempaa kuin Suomessa, n 20 €. Jos ruotsinkielentaito riittää kannattaa käydä lueskelemassa vastaavanlaisia sivuja esim http://www.alltforforaldrar.se/

Toivottavasti auttoi ; )


Ap - 18.09.2009 - 08:59


Kiitti teille ihanille avusta.

Hyvä kuulla että teillä on vaan hyviä kokemuksia.

Ajattelin kyllä tilata itselleni tuon varhaisultran - mutta voinhan tilata sen vaikka en vielä olekaan käyny tällä ensimmäisellä "sisäänkirjaus" kerralla?

Tai sitten maltan odottaa vielä 4 viikkoa. Ei kyllä ole helppoa kun olen niin innoissaan.

Kiitos vielä teille. Tästä taitaakin tulla vakkari palsta.

Niin ja asustelen täällä Ruotsin Helsingborgissa.


Sissi - 06.10.2009 - 22:49

Heippa,

Olen asustellut Ruotsissa elokuusta lähtien ja tein positiivisen raskaustestin jokunen aika sitten, nyt on vk9 menossa. Mukava oli lukea kokemuksia Ruotsin neuvolasta. Täytyy varmaan myös käydä yksityisellä ensimmäisessä ultrassa vk12 tienoilla, jos siihen ei kunnallisella pääse? Neuvolaan ajattelin olla tälläviikolla yhteydessä.
Minulla päättyi aikasempi raskaus juuri vk9 ja olisi nyt ihana nähdä ultrasta, että kaikki on hyvin ja että vauva on todella tallessa ja tuloillaan .

Ihanaa odotusta sinulle Ap ja Ennille voimia synnytykseen !

*Sissi*

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|