Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - RASKAUS & ODOTUS


| Vastaa viestiin | RASKAUS & ODOTUS |

Ruokahaluttomuus / painonnousu raskausaikana

mitäs nyt? - 14.09.2009 - 10:36

Onko muilla ahdistusta painonnoususta ja kehonkuvan muutoksesta raskausaikana?

Olen yli puolessa välissä raskaana (rv 22.) ja vieläkään vatsa ei näytä vauvamahalta vaan näytän lähinnä normaalipainoiselta ja vähän pullahtaneelta (bmi nyt n. 23.6). Ja mua ahdistaa!

Pari viikkoa sitten neuvolassa todettiin, että paino nousee n. 300g/viikko - ja terveydenhoitaja käski syömään enemmän hedelmiä ja vihanneksia kun oli noin paljon noussut. Nyt mulle sitten pukkaa päälle ruokahaluttomuutta ja seuraan aika tarkkaan päivittäiset kalorimäärät mitä napaani ahdan. Paino on pysynyt nyt 1,5 viikkoa samassa ja tavoite olisi, että ennen seuraavaa neuvolakäyntiä sitä ei paria sataa grammaa enempää tulisikaan.

Miten olette muut selvinneet yli tästä kropan muodonmuutosvaiheesta, jossa ei näytä enää omalta itseltään, mutta ei vielä raskaana olevaltakaan?


VASTAUKSET:


Piki78 - 14.09.2009 - 10:47

Tuossa vaiheessa paino nousee yleensä ihmisillä eniten. En olisi huolissani, sillä normaali painonnousu on 200-600g/viikossa tai niin ainakin minulle neuvolassa sanottiin. Se vaihtelee raskausaikana ja loppua kohden sitten tasaantuu. Ja väkisinhän se kroppa muuttuu kun on raskaana. Odotapa vaan tätä synnytyksen jälkeistä olotilaa...Maha roikkuu ja tuntuu, että lihakset lähti synnytyksen myötä.. Mutta pikku hiljaa täältä noustaan


Piki78 - 14.09.2009 - 10:49

Lisään vielä, että sikiö tarvitsee ravintoa kehittyäkseen normaalisti. niinpä kannattaa vaan "uhrata" omaa ulkonäkköään ja syödä kunnolla ja terveellisesti. Pian se massukin näyttää vauvamasulta


Tiuku - 14.09.2009 - 10:51

Mie olen 23 raskausviikolla ja minullakin on vähän sama homma tuon masun kanssa, se nimittäin näyttää tuolla ihmisten ilmoilla ollessa sellaiselta ylisuurelta pömppikseltä (voi tietty olla vain omaa kuvitelmaa). Kuitenkin kun näin kotona on ja välillä masua tutkii lähemmin, niin näyttää selvästi vauvamasulta.

Kyllähän tuo ylisuuri pömppis hieman häiritsee, mutta en kuitenkaan kuljeskele paljon ihmisten ilmoilla, niin ei se ole minulle mikään ongelma tms.

Hui sentään, jos sinulle sanotaan 300 grammasta että pitäisi katsoa mitä syödä, niin mitähän ihmettä minulle sanotaan huomenna, kun olen mittaillut kotosalla ja painoa tullut keskimäärin 600g per viikko nyt neljän viikon aikana


paljon? - 14.09.2009 - 11:17

siis 300 g/viikko ei todellakaan ole liian paljon, vaan juuri sopivasti! kyllähän sen vaavin pitää siellä painoa kerätä kun kasvaa, lisäksi kohdun paino kasvaa sekä istukan. äidin oma verimääräkin lisääntyy, ja turvotustakin tulee jossain vaiheessa varmasti. meillä neuvolassa on sanottu että 500 g/viikko puolenvälin jälkeen on oikein hyvä tahti.

ei kannata liikoja miettiä ruokiaan. syö vaan terveellisesti ja jättää liiat herkut syömättä niin se paino nousee ihan varmasti sopivasti. ja muistakaa että silloin tällöin herkuttelukin on vaan hyvästä


ap - 14.09.2009 - 11:22

Niin tuo 300g/viikko tuli siis raskauden alkupuoliskolla ja oli ilmeisesti terkkarille liikaa. Itse pidin sitä ihan järkevänä nousuna, mutta toinen määräsi heti rehukuurille (ei tosin kysellyt mun syömisiäkään yhtään, varmaan vaan oletti, että epäterveellisesti syön kun paino nousee noin paljon).


s86 - 14.09.2009 - 11:58

En kyllä ymmärrä että neuvolassa paasaavat tommosesta painonnoususta?? Mulle ei ole kyllä kertaakaan sanottu painonnoususta ja yhteensä tullut nyt n.14kg ja rv 38. Itse sitä ääneen kauhistelin ja terkka vaan sano, että ihan normaali painonnousu sulla..Lähtöpaino oli normaali..

Tuo aika on kyllä vähän inhottava, kun ei ole vielä selvä vauvamasu (yksilöllistä kyllä) mutta yllättävän nopeesti se siitä pullahtaa


peppi - 14.09.2009 - 12:35

mulla on nyt 24+5 ja painoa tullut joku kilo-kaks lisää alkupainoon. eli pienellä olen kans selvinny.
meillä ei taas juurikaan neukussa puututa tuohon painon nousuun, mut kun mulla alussa laski rv 20 asti, niin siitä kyllä oltiin huolestuneita, ja uhkailtiin että jos ei ala nousta laitetaan lisä tutkimuksiin...
no viime neukussa oli sit noussu jo jotain 650g viikko, niin tähän oli täti tyytyväinen eikä sanonut asiasta mitään.

älä huoli kyllä se vaavi-masu sieltä pian pullahtaa esiin.


masc - 14.09.2009 - 12:44

mulla nyt viikkoja 23+4 ja sama homma masun kanssa. tarkemmin tutkiskellessa näyttäisin levinneen enemmän sivuille keskivartalosta kuin kasvattanut sitä masua tuohon eteen. ja näyttää juuri lähinnä vähän isommalta pömpältä vain, ei vauvamasulta :/ tästä syystä mullakin on ajoittain hieman "valas"-olo... mutta kaipa se masu sieltä jossain kohti.

mulla on nyt reilu 3 kiloa tullut alkupainoon, mutta oikeestaan nyt vasta alkanut nousemaan... alusta vkolle 16 painon nousu oli n.90g/vko, mutta välillä 16-22 oli paino noussut 300g/vko. ja ainakin mun neuvolantätini sanoi tän painon nousun olevan just sopiva. eli äläpä lannistu sun terkkaris puheista!


M - 14.09.2009 - 12:51

Hei ap!

Minulla oli sama ongelma tuon vauvamasun kanssa. Peilailin ja murehdin, että näytän vain vähän lihoneelta ja se mahakaan ei ollut sellainen pyöreän kaunis, vaan sellainen hassu kanttinen, jossa oli keskellä tasainen kohta Googletin vauvamahojen kuvia ja vertailin itseäni niihin huolestuneena. Tätä kesti minun kohdallani viikolle 28-29, jonka jälkeen yhtäkkiä huomasin, että maha ponnahti kunnolla esiin ja oli selkeä vauvamaha, josta ei enää voinut erehtyä. Viikon 34 jälkeen onkin sitten saanut kanniskella melkoista rantapalloa Olen ensimmäistä kertaa raskaana, ja neuvolantätin mukaan tämä johtui vaan vatsalihaksista, jotka eivät aluksi antaneet periksi.
Että kyllä se maha sieltä esiin tulee, ja voin kertoa, että tätä isoa mahaa kyllä ehtii kanniskella kyllästymiseen asti Jälkeen päin olen tyytyväinen, että sain säästyä tältä tukalalta ololta niin pitkään.

Ja painosta vielä, minulla ihan sama kuin s86:lla, rv 38 menossa ja 14 kiloa tullut, eikä koskaan ole neuvolassa valitettu. Päin vastoin, itse olen huolehtinut mutta neuvolassa on sanottu, että ihan normaalia! Liian tiukkapipoinen neukku sinulla!


mammy - 14.09.2009 - 13:19

Mä en kanssa sinuna ressaisi painonnoususta vaan söisin normaaliin tapaan.
Mulla nyt rv 23 ja painoa on tullut lisää alkupainoon verrattuna +7kg. Maha on tosi iso vauvamaha, mutta odotan toista niin silloinhan se pullahtaakin helpommin esille.
Syön mitä tekee mieli ja milloin tekee mieli..kyllä se vaavi kaikki tarvittavat ainekset saa.


mamma80 - 14.09.2009 - 19:48

aika haasua että on edes maininnut tuosta painonnoususta kun bmkin ollut sulla ihan normaali? mulla oli bm 26.6 ekalla neuvolla käynillä ja koska toista odotan nin heti ois sokerikokeeseen passittanut kesäloma sattu olee just loppusuoralla tuolla neuvola käynnillä ja pari kiloa oli lomalta tullut mikä on mulla näköjään vakio joka kesä lähtee onneks aina parissa viikossa loman jälkeen paitsi tietty nyt on vatsa pömpöttänyt alusta asti. nyt rv 14 ja kyllä muakin ahistaa kilojen tulo vaikkei niitä montaa ole vielä tullut mutta kun vatsa on enempi "lihavan" näköinen kun vauvamaha.


ap - 14.09.2009 - 19:54

Kiva kuulla, että ehkä se vika on th:n päässä eikä mun painossa. Mä kävin sokerirasituksessakin jo ja kaikki arvot enemmän kuin hyviä.

Harmittaa vaan, kun mulle ei oikein mikään ruoka nyt maistu ja kaikesta tulee vähän huono omatunto, vaikka syönkin vaan terveellisiä normaaliruokia.

Ehkä tää menee ohi.


On yksilöllistä - 15.09.2009 - 00:31

Jotkut neuvolatädeistä skitsoaa samoista grammamääristä, joista toiset eivät ole moksiskaan. Ja on muistettava, että punnitushetkellä esim. puoli kiloa voi tarkoittaa vaikka 5 dl enemmän nestettä. Tänään kävin ilman aamiasta (mehua, teetä jne) vaakalla ja se näytti heti muutamia satoja grammoja vähemmän kuin edellisaamuna.

Raskausaikana painon kasvu on yksilöllistä ja menee ihan omia latujaan. Paino voi kertyä vaikka parin kuukauden aikana ja tyssätä sitten siihen.

Jos kaipaat jonkinlaista tunnetta kehon hallinnasta, ehkä auttaa koettaa keskittyä oikein terveelliseen ruokavalioon. Tasapainoiset ateriat sekä täysjyväleipää, maitotuotteita, paljon hedelmiä ja melkein mielin määrin vihanneksia. Sokeri, snacksit, limut ja einekset jne. vaikka kokonaan pois. Säännöllistä liikuntaa, kuten pitkiä kävelyitä. Näillä eväillä ei voi paisua määrättömästi ja vauvakin saa parhaan mahdollisen alun.

Itselleni kävi niin, että kun kiinnitin em. tavalla ruoan terveellisyyteen niin paljon huomiota raskausaikana (elin siis terveellisemmin kuin tavallisesti), painoa ei paljon kertynyt, vauva kasvoi normaalisti, mutta äidistä oikeastaan lähti vararavintoa - vaikkei se ollut tarkoitus. Paisuin siis vain vatsan kohdalta ja hämmästyksekseni jopa hieman ohenin muualta.

On tärkää koettaa löytää kehostaan hyvää mieltä: liikkua, helliä itseään vaikkapa saunomalla, rasvaamalla jne. Näin hyväksyy helpommin muuttuvan kehonsa. Itseni olin kehooni tyytyväisempi raskausaikana kuin koskaan: kun siitä aiemmin oli hakenut vain vikoja, nyt ne unohtuivat ja ajatteli vain, että se kasvattaa vauvaa ja näyttää hoitavan sen hienosti!
Rentoa ja nautinnollista raskausaikaa


Minjus - 15.09.2009 - 18:23

Kyllä aika erilaisia käytäntöjä, mulla ekassa raskaudessa alkoi pahoinvoinnin jälkeen paino nousta suunnilleen 1 viikossa, jossain jopa 1,5kg viikko, mutta terkkari vaan rauhoitteli ja sanoi että kyllä se siitä lähtee raskauden jälkeen, että nestettä vaan kerääntyy niin paljon, yli 30 kiloa tuli ja melkei kaikki lähtikin pitkällä imetyksellä ja vauvan kanssa ulkoillessa.. tässä raskaudessa en painosta stressaa ja ei sitä ole tullutkaan vielä olleskaan kun alussa laihduin pahoinvoinnin takia niin lähtö painossa tällä hetkellä ja rv14.. ekassa oli jo suunnilleen 10 kiloa vaikka ihan samanlailla söin kuin nyttekin..

Mistä lie johtuu, mutta vaikka paino alkais nyt nousemaan niin hetkeäkään en stressaisi turhaan koska ei se mitään auta. Muistaa vaan ettei turhaan itseään lihota syömällä ja liikkuu jonkin verran niin vauva voi hyvin ja sehän se pääasia

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|