Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - RASKAUS & ODOTUS


| Vastaa viestiin | RASKAUS & ODOTUS |

Sikaflunssarokote

mamma80 - 11.09.2009 - 08:31

meinaatteko ottaa? hesarissa luki että lokakuun alusta (todennäköisesti) aloittavat rokottamaan terveyshenkilökunnan ja raskaana olevat?? ite kyllä epäilen otanko...jotenkin luotto siihen että on turvallinen masukille kun niin nopeasti sen kehittivät??


VASTAUKSET:


Miarah - 11.09.2009 - 08:34

Puhuttiin miehen kanssa ja mä en ota rokotetta.

Liian vähän tutkimustuloksia todellakin...kumpaan suurempi todennäköisyys..että saan sikainfluenssan vaiko rokotteesta tulevaan ongelmaan..


Pisamatar - 11.09.2009 - 08:51

Minäkään en ota rokotetta juuri näistä teidän mainitsemista syistä ja konsultoituani lääkäriystävääni olen asiasta ihan varma. Ei ole tokikaan varmasti helppo pohdinnan aihe monille, omalla kohdallani asia oli aika selvä.


no - 11.09.2009 - 08:58

todennäköisempää on kyllä että saat sen flunssan kuin että rokotuksesta aiheutuisi mitään. Kun raskaana olevia on kyllä rokotettu aiemminkin influenssaa vastaan. Ja tämä on siis samankaltainen rokote. Mutta siis se että millä todennäköisyydellä flunssasta tulisi raskaana olevalle jotain vakavampaa onkin sitten toinen juttu. Hankalaahan tuo olisi kieltämättä päättää, kun olen itsekin yrittänyt raskauden aikana välttää kaikkea mahdollista (en oo edes panadolia ottanu päänsärkyihin).

Itsellä taitaa olla se tilanne että oon jo synnyttäny kun rokotteita aletaan antamaan. Ois kiva jos sen siinä vaiheessa saisin, niin sais vauvakin suojaa imetyksen kautta.


Lilian - 11.09.2009 - 09:00

Radiossa haastateltiin aamulla jotain asiantuntijaa ja se sanoi, että sikainfluenssa voi olla vaarallinen riskiryhmäläisille ja että hän suosittelisi ilmanmuuta ottamaan rokotteen, jos kuuluu riskiryhmään.

Hän myös sanoi, että tämä sikainfluenssarokote on sama rokote, joka on kehitetty jo aikaisemmin influenssaa vastaan, joten sitä on tutkittu enemmän kuin ei yhtään, kuten luullaan. Tavalliseen influenssarokotteeseen on siis lisätty vahviste, jolla sen pitäisi torjua tämä sikanuha.

Ja kaikkiin rokotteisiinhan liittyy vakavienkin sivuvaikutusten vaara. Tämä asiantuntija sanoi, ettei sikanuharokotteessa vaara ole yhtään sen isompi kuin muissakaan rokotteissa.

Itsekin kyllä vielä pohdin otanko sen vai en...


zera-82 - 11.09.2009 - 09:02

Samoilla linjoilla edellisten kanssa... En ainakaan ehkäisevänä toimenpiteenä ota...katsotaan millaiseksi possunuha oireineen äityy, että onko jossain vaiheessa kuitenkin parempi ottaa vai ei. En myöskään tavallista influenssa rokoteta ole ottanut, niin miksi jotain mitä on vielä monen monta kertaa vähemmän ehditty tutkia ja testata.


Zelda - 11.09.2009 - 09:06

Minä otan. Olen terveydenhoitohenkilökuntaa ja raskaana eli kaksikin syytä ottaa. Lisäksi minulla on kotona vuoden ikäinen lapsi, jonka en halua myöskään sairastuvan, joten rokotutan hänetkin jos vain on mahdollista. Influenssarokotteet ovat yleensä ottaen olleet turvallisia ja eipä ole kukaan vielä rokotteeseen ilmeisesti kuollut toisin kuin tuohon tautiin. Ja riski sairastua on melko suuri, jos se kerran on kausi-influenssan luokkaa tai suurempi.


tuikku - 11.09.2009 - 09:09

Ennen kuin kukaan ehtii haukkumaan rokotusten vastustajaksi, niin korjataan: kannatan rokotuksia silloin, kun ne tehdään testatuilla rokotteilla ja niistä on havaittu olevan selvää hyötyä yksilön/yhteiskunnan näkökulmasta.

Sikainfluenssa-rokottetta en ehkä ota. Lääkärien mukaan sikainfluenssa ei ole juuri sen pahempi, kuin normaalit kausi-influenssat. Kun punnitsen rokotteen mahdollisia hyötyjä ja haittoja, en näe hyötyjä niin suuriksi, että rokote kannattaisi ottaa.

täällä on aikaisemmin viitattu radio rocin lääkärin haastattelu oli mielenkiintoinen (vaikka taitaa kyllä olla sanavalinnoiltaan aika rohkea):
http://www.radiorock.fi/podcast/player.asp?podID=1862


Enni - 11.09.2009 - 09:55

itse en rokotetta ota. itsekään en ole mikään kaikkia rokotteita vastustava ihminen vaan oten kaikki rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet samoin jotain ylimääräisiä jos tunnen niitä tarvitsevani (esim hepatiittirokotukset). tosin raskausaikana en ota mitään rokotetta. sikainfluenssa on kuin mikä tahansa influenssa muutenkin joten en koe että tarvitsen rokotetta kun aina on huomioitava hyöty/haitta suhteet. kyseessä uusi rokote ja tutkimukset eivät ole kovin pitkällä. myös oman siskon kuolema synnytyksen jälkeen kun äiti oli raskausaikana saanut rokotteen lisää kielteistä kantaa itselläni. mutta jokainen tekee päätöksen itse. tämä on vain minun näkemys.


Enni - 11.09.2009 - 09:58

piti vielä mainita että täällä ruotsissa on ennustettu että influenssa huippu tulee parin viikon sisällä ja rokotteet saapuvat aikaisintaan lokakuussa. sen jälkeen odotettava että ne hyväksytään vielä eli todennäköisesti vauva ehtii syntyä ennen kuin rokotteet tulee ja toisaalta ollaan varmaan influenssa ehditty jo sairastaa. täällä sanotaan että jos on sairastanut sikainfluenssan (kokeilla varmistettu että varmasti kyseessä possunuha) niin rokotetta ei tarvitse koska on jo immuuni virukselle.


Äiskä A - 11.09.2009 - 10:30

Katsotaan miten rokotteen kanssa käy, todennäköisesti en sitä ehdi ottaa kun la on 21.10. Pitää kyllä vakavasti mielestäni suhtautua tuohon tautiin, sillä kuulummehan riskiryhmään. Ja tämä tautihan tappaa juuri nuoria aikuisia ja nimenomaan riskiryhmiin kuuluvia! Tätä tautia ei tosiaan voi verrata tavalliseeen influenssaan, johon yleensä kuolee heikkokuntoiset vanhukset. Neuvolan terveydenhoitaja juuri sanoi että nyt raskaanaolioiden pitää välttää kaikkia vähänkin nuhaisia ja kipeitä ihmisiä muutenkin, sillä lääkärikään ei erota sikainfluenssaa tavallisesta nuhakuumeesta muuta kuin testeillä. Ja nythän ei enää testejä tehdä ,muuta kuin riskiryhmään kuuluville. Ja sanoi myös että sikainfluenssan kuume ei ole taudin vakavuuden mitta vaan jälkitaudit ovat ne jotka tappavat ja niitä voi tulla kaikille. Pitää muistaa että raskaanaolijoilla on nelinkertaisen riski sairastua sikainfluenssaan ja kuusinkertainen riski kuolla siihen kuin tavallisella ihmisellä. Itse en ainakaan uskaltaisi jättää ottamatta rokotetta.


Kenkku - 11.09.2009 - 10:56

Itse myös hoitoalalla ja raskaana ja en aio todellakaan ottaa rokotetta. Koko juttua mielestäni mediassa lietsottu ihan liikaa, noh, jollainhan ne rokotteet täytyy saada myytyä! Otan ennemmin tietoisen riskin sairastua tautiin, kun rokotteen. Ja muuten rokotteista: olen ehdottomasti rokotusten kannalla! Itseasiassa olen huolestunempi kun tuberkuloosirokotteet on lopetettu...


peppi - 11.09.2009 - 11:18

itsellä vielä harkinnanalla kyseinen rokote, mutta luultavasti en sitä aio ottaa!
liian vähän mielestäni ehditty "testata" kyseistä rokotetta.

ja ennestään jo huonoa kuvaa saanut olen noista influenssa rokotuksista. se annettiin tyttärelleni kun hän oli n.6kk vanha. seurauksena oli ambulanssi kyyti sairaalaan ja reilu viikko sairaalassa. joten enemmän pelottaa kyllä ne sivu vaikutukset, kuin mitä itse possunuha..
tämän jälkeen ei perheessämme ole ketään rokotettu influenssaa vastaan, ja kellään ei sitä ole ollu,rokottamattomuudesta huolimatta.
lasten rokotus ohjelman mukaiset rokotukset on kyllä lapsille otettu, enkä niistä tingi, ne ovat hyvä asia.


tausta - 11.09.2009 - 11:31

"Lääkärien mukaan sikainfluenssa ei ole juuri sen pahempi, kuin normaalit kausi-influenssat" -tuossa joku kirjoittaa.

Väärin!! Raskaana oleville on aiheutunut kuolemia ja vakavia jälkitauteja!!

Ottaisin rokotteen!!


zera-82 - 11.09.2009 - 12:53

Rupes kiinnostaa seuraavat "fakta-tiedot", mitä esim. Äiskä A sanoi : "Pitää muistaa että raskaanaolijoilla on nelinkertaisen riski sairastua sikainfluenssaan ja kuusinkertainen riski kuolla siihen kuin tavallisella ihmisellä." <----Siis miksi ihmeessä on...kaipaan perusteluja. Meillä ei vastustuskyky ole sen huonompi kuin normaalisti. Ja miksi jälkitaudit olisi meille suurempi riski kuin ei odottajille(en väitä vastaan, vaan kaipaan joltain jotain järkevää perustelua väitteeseen)???? Edes lääkäri ei osannut vastata minulle näihin perustelu kysymyksiin, joten kiinnostaisi tietää että mistä tälläisiä suhdemääriä on joku keksinyt heittää, ja siis nimenomaan perusteluja????


tuikku - 11.09.2009 - 12:54

Sattumalta löysin keskustelua siitä, miksi sikainfluenssa-rokotetta EI kannata ottaa (linkissä viitattu myös lähteisiin). Ihan mielenkiintoista.

http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=182223


Ja - 11.09.2009 - 13:36

Kun otsikoidaan että on kuollut ihmisiä sikainfluenssaan, miksi ei kerrota kyseisten ihmisten taustoista mitään? Liikalihavuutta huimasti? Todella paha astma? Huumeiden käyttöä? Mitämitämitä? Sillä sitä pelkoa lietsotaan.

En itse tiedä mitä teen jos tulee ajankohtaiseksi päättää rokotteen ottamisesta. Mutta en aio linnoittautua sisällekään.


Äiskä A - 11.09.2009 - 14:00

Itse olen myös hoitoalalla! Faktat perustuvat USA:n tilastoihin. Onhan noista nyt ollut joka puolella informaatiota!


siis - 11.09.2009 - 14:45

raskaana ollessa on ihan todistetusti heikompi vastustuskyky. muuten äiti ei voisi kantaa "vierasta" ihmistä sisällään, vaan keho hyökkäisi sitä vastaan. näin ollen myös sairastuu helpommin flunssaan ja sen jälkitauteihin.


Miarah - 11.09.2009 - 16:36

Toki pitää tauti ottaa vakavasti niinkuin kaikki muutkin taudit raskaana ollessa, mutta mun mielestä ihan liikaa lausuntoja ja tietoa myös niistä tahoista jotka eivät rokotteeseen luota.

Kun muutkin täällä kertoo lukemaansa infoa niin minäkin..

Britanniassa jopa 60% rokotetta määräävistä ja pistävistä lääkäreistä kieltäytyy itse ottamasta rokotetta juuri sen puutteellisen testauksen vuoksi.

Hmm... miksiköhän? Ja VARSINKIN kun olen raskaana en halua koekaniiniksi syntymättömän lapseni kanssa..kokeilkoot muilla ensin...jos pysyvät hengissä ja ilman pahoja sivuvaikutuksia, niin sitten mietitään uudestaan. Niin kylmästi mä tähän suhtaudun.


Miarah - 11.09.2009 - 16:39

Ja "siis" kirjoitti:

"raskaana ollessa on ihan todistetusti heikompi vastustuskyky. muuten äiti ei voisi kantaa "vierasta" ihmistä sisällään"

Mulle taas Naistenklinikan lääkäri puheli että raskaana olevien oma keho toimii täysillä, eli suojaa jo itsestään pienemmiltä viruksilta ja bakteereilta eli vastustuskyk olis parempi kuin muulloin.

Kummallista miten eriäviä kantoja tähänkin on.

Nimimerkillä " ei kertaakaan sairas koko odotusaikana "


Itse - 11.09.2009 - 17:06

ajattelin kysyä neuvolalääkäriltäni, missä vaiheessa rokotukset Englannissa ovat, sillä siellähän käytetään samaa rokotetta kuin meillä, ja rokotukset aloitetaan melko varmasti ennen meitä. Jos sieltä edes saisi kuulla jotain, että onko rokotteesta tullut minkälaisia haittavaikutuksia tms. Mietin itse sitäkin, että jos lykkäisin rokottamisen vasta synnytyksen jälkeiseen aikaan, koska synnytän lokakuun aikana. Saisi vauva sitten äidinmaidon kautta suojaa, eikä olisi tarvinnut rokottaa raskausaikana... mistä näistä tietää... hankalaa on, ja monia mielipiteitä...


mamma80 - 11.09.2009 - 18:56

itse en tule luultavasti ottamaan rokotetta... vaikkei siitä sikiölle olisikaan raskausaikana haittaa niin millä turvataan ettei myöskään syntymän jälkeen ilmene mitään komplikaatioita, sairauksia tai muita vahinkoja??


pitihän - 11.09.2009 - 18:56

talidominkin olla turvallinen.


AnnaE - 11.09.2009 - 19:06

Olen ehkä tyhmä ja naiivi, mutta aion noudattaa suosituksia ja ottaa rokotteen, jos sitä raskaana oleville/juuri synnyttäneille (LA 17.10) suositellaan ennemmin kuin rokottamatta jättämistä. En ole itse perehtynyt asiaan, mutta uskon ja luotan siihen viranomaiset tietävät mitä tekevät, eivätkä ota rokottamalla suurempaa riskiä, kuin mitä rokottamatta jättäminen aiheuttaisi.


äksy - 11.09.2009 - 20:56

Possunuharokote on ihan samanlainen kuin kymmeniä vuosia annettu influenssarokote, taudinaiheuttaja vain on vaihdettu, joten sitä on testattu itse asiassa aika kauan.
Mitä taas tulee raskaanaolevan vastustuskykyyn, niin oman ja läheisteni kokemuksen mukaan, se on ollut parempi kuin muuna aikana.
Esikoisen syntymän aikohin meillä oli koko suku kausi-influenssassa ja minä ja siihen tautipesään synytnyt vauva, emme sairastuneet.
Itse kyllä kannatan rokotteen ottamista, jos olsin riskiryhmässä.


zera-82 - 11.09.2009 - 21:29

Ei niit perusteluja sit tippunut esim. Äiskä A. Teksteihin.

Ja nimenomaan kysyin viimeksi terkkarilta ja sitten myöhemmin myös lääkäriltä että pitääkö tälläinen väite paikkaansa (en ollut itse koskaan aikaisemmin kuullut,itsekkin hoitoalalla tehnyt töitä), että raskaana ollessa vastustuskyky olisi normaalia heikompi---> ehdoton EI tuli vastaukseksi molemmilta.

Mua vaan ärsyttää että ihmisille annetaan kauhukuvii ja paniikkinappuloita, ilman kunnon perusteluita...itse en niihin helposti lankea(jossei oo järjellä ajateltavissa), mutta kyllä tästäkin possunuhasta on toisilla kova ressi noussut.


noh - 12.09.2009 - 08:42

tässä nyt niitä perusteluja. artikkelin viimeisessä kappaleessa on asiasta tietoa. mutta tosiaan eihän tässä paniikkiin tarvitse joutua, mutta terve varovaisuus on vain hyvästä. itse pelkään enemmän kohta syntyvän pienen lapseni puolesta.

http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=7614/news_db=web_lehti2006/type=1


peppi - 12.09.2009 - 08:59

tuohon vastustuskykyyn raskaana ollessa: kyllä mulla itsellä on ainakin korkeampi vastustuskyky raskaana ollessa, kuin mitä muulloin. tätä kuvaa hyvin omat kokemukset: koko muu perhe vatsa-taudissa, mulle ei koko vatsa.tauti edes tullut lainkaan, ja sama oli koko perhe kovassa nuhassa ja yskässä, itse säästyin koko taudilta. eli ei mielestäni kuvasta huonoa vastustuskykyä!
huom: on vain oma mielipiteeni!!


sinulle ja - 12.09.2009 - 10:52

Se on ihan sama onko liikalihavuutta tai astma kun on kuollut sikainfluenssaan, sillä se on vaan SAMANLAINEN RISKITEKIJÄ kuin on oma raskautesi!

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|