Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - LEMMIKIT


| Vastaa viestiin | LEMMIKIT |

Koiraihmiset antakaa neuvoja

Helga - 27.05.2009 - 23:00

Meidän riiviö on 12 viikoinen rotikkapoika, ja nyt kaipaisin hyviä neuvoja vähän kaikessa. Eli miten näin alkajaisiksi saisin ton hillittömän näykkimisen loppumaan? Hampaat on tosi terävät, ja varsinkin lasten jalkoja on kokoajan näykkimässä.
Toinen jutska on toi sisäsiistiksi opettelu. Yöt nukkuu kylppärissä, jossa on oma peti jne, ja siellä pissaa nätisti sanomalehdelle,eikä kakkaile ennenkuin ulos aamulla, mutta jos on vapaana talossa yön, läjiä löytyy joka puolelta. Samoin päivisin tekee tarpeensa mihin sattuu.
Odotan kesälomani alkua, että pystyisin enemmän viettää aikaa pennun kanssa..
Yleensäkkin kaipaisin hyviä neuvoja koiran kasvatuksen ja koulutuksen suhteen.


VASTAUKSET:


- 28.05.2009 - 09:12

Ihan pakko on nyt kysyä että mites kasvattaja ??
Kun on kuitenkin aika vaativasta rodusta kyse, niin olisi tosi tärkeää että kasvattaja olisi tukena etenkin ensimmäisen vuoden ajan ihan näissä tavallisissa arjen asioissakin !!

Pissoja ja kakkoja tulee vielä puolisen vuottakin minne sattuu .. älä huolehi yhtään
Oppii ihan tavallisissa päivissä ja tekemisissä sisäsiistiksi kunhan on joku joka aina ulos kiikuttelee kun on tarve.
Kehuja vaan paljon kun oikeaan paikkaan tekee ja huomiotta jättää lätäköt ja läjät väärissä paikoissa.
Rankaisulla et etene yhtään joten siihen ei kannata alkaakaan

Näykkiminen opetellaan pois sekin sinnikkäällä kiellolla vain ja niin kurjaa kuin se onkin, ottaa senkin pois jäänti sen aikaa kunnes hampaat vaihtuu.
Uusilla hampailla ei sitten enää näyki jos on kaikki mennyt kasvatuksellisesti ok

Käytä googlea muuten ja poimi fiksuja neuvoja netistä mutta samalla etsi hyvä koirakoulu pienelle, niin pääsette eteenpäin

Rakasta ja ymmärrä pikkuista uutta perheenjäsentä ja muista että koira oppii todella nopeasti lapsiin verrattuna
Vuotias koira on jo aika toimiva jos kaikki on mennyt hyvin ja saman ikäinen lapsi vaatii vielä alituisen hoivan ja myysäämisen

Hyvää kesää teille ♥


Mötky - 28.05.2009 - 12:22

Ensiarvoisen tärkeää on se, että pennun kanssa ollaan johdonmukaisia! Mikä on kerran kielletty on aina kielletty, ja lapsille pitää opettaa ehdottomasti miten pennun kanssa käyttäydytään!

Tuo näykkiminen: koira ymmärtää luonnollisesti parhaiten omaa kieltään, sen ei voi olettaa ymmärtävän ihmisten kieltä. Eli kun hampaat osuvat väärään paikkaan, esim. pohkeeseen, kimakka vinkaisu aivan, kuten koirat keskenäänkin kommunikoivat! Pentu ymmärtää, että nyt sattui! Jos hyppii, käännät selän jne. Jos nämä eivät tepsi, pentua kevyesti niskasta kiinni ja kielto. Koiraa EI tarvitse eikä saa "kurmoittaa".

Kun suuhun eksyy pureskeltavaksi ei-sallittua, vaikka kenkä, tee vaihtokauppa: kenkä mulle ja tästä saat oman puruluusi jne.

Sinä määräät vauhdin ja suunnan, ei pentu. Eli jos pentu esim. tuo sinulle lelun, että leikitään, et lähde tähän mukaan. Pennun huomio muualle, ja sitten "keksitkin" itse, että tulepa tänne, nyt leikitään. Ja sinä myös lopetat tuon leikin. Esim. vetoleikeissä lelu jää aina viimeisenä sinulle, eli "voitat" pennun.

Jos pennun lelu menee esim. kaapin alle, ja raivoisasti kaivaa sitä, haukkuu jne.: älä mene ottamaan lelua koiralle silloin. Taas huomio muualle, ja haet lelun huomaamatta muulloin pois.

Ruokakupin saa esim. istumalla ja katsekontaktilla, ei hääräämällä. Jos hyppii tms., kuppi pöydälle ja otat sen uudelleen esiin, kun pentu rauhoittuu jne.

Tässä ihan jotain perusjuttuja. Kaiken a ja o on johdonmukaisuus ja se, että sääntöjen ja toiminnan on oltava reiluja koiraa kohtaan. Et voi vaatia siltä sellaista, mitä se ei osaa jne. Sinä (koko perheenne) olet kuitenkin pennulle pomo (on oltava).


Mötky - 28.05.2009 - 12:24

Sisäsiisteydestä kirjailin jotain tuonne ylempään ketjuun.. Sen verran vielä, että matot pois, sillä pentu etsii usein tarpeidentekoa varten paikan, jossa tassut pitävät.


Mötky - 28.05.2009 - 15:01

Ja vielä yksi juttu: leikkikää AINA pennun omilla leluilla! Ei siis leikitä avainnipuilla, tyynyillä tms. eikä missään tapauksessa pelkillä käsillä, muuten näykkiminen vain vahvistuu. Jos näykkii käsiä, edellisen viestin vinkaisut jne. ja oma lelu suuhun.

Lisäksi, kun kierrokset alkavat käydä kovilla (näin usein lapsiperheissä käy), pentu rauhoittumaan. Lisäksi lapsille kannattaa tähdentää, että pentua ei saa liikaa riehuttaa, kiljua, juosta sen kanssa, sillä näistä ne kierrokset nousevat herkästi. Koiraa pitää oppia lukemaan, milloin homma alkaa mennä överiksi, eikä siihen asti kierroksia kannata koskaan päästää.


Mie - 28.05.2009 - 17:41

Kannatan kanssa tota omaa kiljasua jos koiranpentu näykkii eikä kieltoa usko.
Meillä poika uskoi alussa napakan kiellon mutta "turtui" siihen eikä enää totellut. Sitten keksin vinkaista kovaa joka kerta kun puree ja se tehosi nopeasti ja pysyvästi


Pii - 28.05.2009 - 23:12

Tääl alotetaan kahden viikon kuluttua pentukoulutus vkolla 12. Kannattaa harkita.

Meil kans noiden naskaleiden käyttöä onneksi saatu vähenemään, mut vielä riittää työsarkaa. Nytkin pureskelee täs jalkojen juuressa pahvilaatikkoaan, sellasia kandee hankkia huusholliin. Hyvii paikkoja, ja ei haittaa vaikka niitä nakertelee, uusia löytyy kaupasta.

En jätä pienempiä pennun kanssa kahden. Silloin, kun olen läsnä, niin pentukin on iisimmin. Jos koira nakertelee, niin jätän huomiotta, niin tuntuu tehoavan. Ja sit vaihtokauppa on hyvä moneen asiaan. Luvallista suuhun. Kokoilee koko ajan rajojaan, mut sellastahan se on.

Yritän itse muistaa, et se mitä en halua, et vanhemmitenkaan tekee, niin se on nytkin kielletty.


Helga - 29.05.2009 - 19:06

Kiitoksia kaikille hyvistä neuvoista. Mä oon yrittäny etsiä jonkinlaista koirakoulua täältä, mut tää on niin onnettoman pieni kylä, ettei sellaista järjestetä. ainoastaan koulutusta ihmisille, ja tahtoisin mieluummin sellaiseen, jossa koira on mukana..Aika monia noista keinoista oon käyttänyt.Matot lähti lattiasta samantienToivottavasti tää tästä lähtee sujumaan.. Vähän jännittää, ku tuntuu välillä niin ärhäkältä, muriseekin välillä kun kieltää näykkimästä ja on tosi sinnikäs .


linkkivinkki - 30.05.2009 - 21:59

www.koiraneuvola.fi


Ehkäpä - 01.06.2009 - 21:50

olisi ollut fiksuinta ottaa selvää koirankasvatuksesta ja rotuominaisuuksista ennenkuin olette edes koiran hankkineet. Rotikka on vaativa koira ja tarvitsee perusteellisen kasvatuksen, ettei tarvitse taas lukea näitä surullisen kuuluisia iltapäivälehtien otskoita esim. lasta purreesta koirasta...


Paras - 04.06.2009 - 17:13

"rankaisu" ei-toivottuun käytökseen on huomiottajättö/leikinloppu. Eli kun koiran kanssa ollaan ja se alkaa näykkiä, jätä leikki sikseen. Sillä lailla emo ja pennut toisiaankin opettavat. Jos toisen leikki on liian raju, toinen lopettaa. Eli liian raju yksilö huomaa pian miten kannattaa leikkiä, jotta leikkikaverikin pysyy mukana leikissä. Eli käännä selkä tai lähde pois tai jämähdä paikoillesi/lopeta touhuaminen tilanteesta riippuen.

Sisäsiisteydestä: Jos pennulla on paljon tilaa, se todennäköisemmin asioi enemmän lattioille, koska sillä on myös tilaa leikkiä ja vipeltää. Suoli toimii useammin, kun liikkuu paljon.
Pienen pennun olintilaa voi ja kannattaa alussa rajata, jotta se viettäisi yksinoloaikansa rauhallisemmin, enimmäkseen nukkuen, kuten pienen pennun kuuluu.
Kotiin tultaessa sitten alkaa toiminta, välitön ulkoilutus/tiheämmät ulkoilut.
Muista, ettet MILLOINKAAN rankaise koiraa kotiin tullessasi jätöksistä, koska koira mieltää rangaistuksen AINA nyt-hetkeen eli ko. tapauksessa siihen, että tulet kotiin. Näin ongelmakoiran kasvatus saa hyvän alun, kun koira alkaa stressata omistajan kotiinpaluuta odottaen siihen liittyvää rangaistusta.
Toiset alkavat tuhota paikkoja tässä ns. eroahdistuksessa, toiset pissivät lattialle mahdollisesti lopun ikäänsä.
Joten,kun tulet kotiin laput silmille ja koira välittömästi ulos. Vasta sen jälkeen siivous.
Koirat kun ovat niin fiksuja, että huomaavat pienetkin kurtut otsalla ym. ärtyneisyyden merkit. Ja niitä onkin vaikea peitellä, kun tulee väsyneenä kotiin ja lirit on lattialla. Ja muista ulkona toimituksen jälkeen KEHU, KEHU, KEHU, mikä onkin koirankasvatuksen A ja O.
Onnea jatkossa!


Helka - 12.06.2009 - 09:15

Kiitos taas..Ja sinulle "ehkäpä" tiedän kyllä rotuominaisuuksista ym, meillä on ollut koiria ennenkin, mutta haluan vaan kaikki mahd. neuvot, juuri siksi että onnistuisin kasvattamaan "hyvän" koiran.


... - 22.07.2009 - 18:00

Koira koulut on ihmisille, ei koirille. Ei se koira sieltä koulusta mitään opi vaan omistajat, jotka sitten kotona tai missä lie opettavat ne koiralleen. Koira on mukana jotta kouluttaja näkee tekeekö omistaja sen asian oikein.

En kyllä ymmärrä miksi koira nukkuu kylpprissä? Noh.. Kai siihen on joku hyvä syy.

Suosittelen lämpimästi kaikella ystävyydellä siis hankkimaan kunnollisen koira kirjan joka kattaa kaiken. Ja niitä lukemalla (ja suodattamalaa järjen valossa) onnistuu ihan varmasti.

Ja kannattaa katsoa elinohjelmia ja tutkia niistä laumojen käyttäytymistä, niin tulet yllättymään kuinka erilailla koirat kommunikoivat kuin yleisesti luullaan. Koira kuitenkin on lihansyöjien aatelia!!!

Sisäsiistiksi: parin tunnin välein ulos vaikka ei olisikaan hätä. Paitsi yöllä kukaan jaksa nousta, mutta myöhään illalla viimeiseksi.Siinä se ajan kanssa menee sitten. 6kk - 1,5v. Riippuu koiran "muulimaisuudesta".
Pureminen: kunnon kiljaisu tai murina tai iso iso matala hyvin peloittava EI siihen päälle.
Kouluts: niin pitkä juttu, mutta oikeesti ne kirja ei ole ihan huonoja kunhan osaa suodattaa sieltä juttuja...

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|