Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - LAPSET


| Vastaa viestiin | LAPSET |

Esikoisen mustasukkaisuus kun vauva tulee?

Raakku - 06.10.2009 - 20:47

Vauva on nyt kotona ja esikoinen 1v1kk, mahdollista mustasukkaisuutta odotellaan. Kokemuksia kaipaisin teiltä jotka on vastaavassa tilanteessa olleet.

Kuinka nopeasti kotiutumisen jälkeen mustasukkaisuus on alkanut ilmetä ja miten? Kuinka olette siitä selvinneet ja tilanteet hoitaneet?

Me ollaan nyt oltu kotona kohta viikko eikä esikko ole reagoinut vauvaan juuri mitenkään. Käy kyllä katsomassa ja koskettaakin mutta jatkaa saman tien omia juttujaan. Korkeintaan alkaa huutaa mukana jos vauva itkee, silloinkin kauempana. Siinä kaikki. Milloinkohan tuo alkaa osoittaa mieltää? Tähän mennessä esikon huomioiminen on ollut helppoa kun isä on isyysvapaalla mutta arki koittaa pian...


VASTAUKSET:


Meillä - 06.10.2009 - 21:02

esikoinen 1v10kk ja 3viikon ikäinen vauva. Meillä mustasukkaisuus alkoi näkyä heti sairaalasta kotiin tultuamme.
Esikoinen itki jaloissa ja huusi äitiä. Vauvaa imettäessä esikoinen tekemässä aina jotakin pahaa tai hetteli tavaroita.
Toki meillä saattaa olla myös hiukan 2v uhmaa ilmassa.
Yhden ainoan kerran on lyönnyt vauvaa ja silloin sanoin napakasti että vauva ei ole tehnyt mitään pahaa joten ei saa lyödä. Esikoinen rupesi itkemään ja sanoi että ei vauva mitään pahaa ole tehnyt. Hellyyttävä
Nyt on kolmeviikkoa takana ja esikoinen hoivaa vauvaa kuin omaa poikastaan. Tietysti nyt ollut myös isä kotona joten saa nähdä kun arki alkaa miten asiat alkaa rullaamaan. Onneksi mies on 6-viikkoa yhteensä kotona.


katjus - 06.10.2009 - 21:27

meillä oli esikoinen 1v3kk kun vauva tuli taloon.luulisin et paljon esikon luonteesta riippuu millasta mustasukkaisuutta hällä.meillä esikko ollut jo vauvasta asti temperamenttinen tapaus ja aina sai olla viihdyttämässä jne.imetin tosikkoa 3-4kk kun ei oikeen onnistanut kun esikko oli läpsimässä vauvaa tai teki pahojaan sitten muualla(ei auttanut mielenkiintoisten tekemisten keksiminen tuohon).tätä agressiivista käyttäytymistä kesti ehkä just siihen asti kun aloin syöttää vauvaa muuten kun tissistä.esikko nyt 2v ja tosikko 9kk..onhan sitä mustasukkaisuutta varmaan edelleen mutta on hällä uhmaakin jo TODELLA!Parhaat kaverithan heistä tulee ...välillä painitaan ja sitten pussataan ja halaillaan =)
jostain olen kuullut/lukenut että vaikka lapsi ei reagoisi vauvaan mitenkään mustasukkaisesta niin kyllä hän on mustasukkainen ja kannattaa ottaa se huomioon eikä antaa tavallaan extrahuomioo vauvalle kun ajattelee ettei toinen välitä!lapsia vaan on monenlaisia ja toiset osoittaa mustasukkaisuutta toisin kuin toiset.


moi - 07.10.2009 - 08:07

ap:llä on niin pieni ikäero, että mustasukkaisuutta ei välttämättä alussa tule ja esikoinen tottuu nopeaan tulokkaaseen. Meillä ikäeroa 2v1kk ja kaiken uhman keskellä mustasukkaisuus on aika hirveää. Läpsimistä, potkimista, tavaroiden heittelyä päälle. Ja imetystilanteet juuri niitä pahimpia kohtausten aiheuttajia. Vaikka pieni ikäero voi olla aluksi vanhemmille raskas, kun molemmat vielä vauvoja, niin mustasukkaisuus voi olla pienempää ja lapsista tulee nopeasti toisilleen seuraa


mie - 07.10.2009 - 10:05

Ei havaittu minkäänlaista mustasukkaisuutta silloin aikanaan, ikäeroa oli 1v3kk. Mutta kovin eriluonteisia ovat, ja nyt isompana on sitten jatkuvaa kahinaa.


Käy katsomassa sivut - 07.10.2009 - 10:06

http://vanhemmat.mll.fi/tukea_ja_taitoa_tilanteesta_toiseen/perheeseen_syntyy_vauva.php?dir=/tukea_ja_taitoa_tilanteesta_toiseen


Joyeux - 07.10.2009 - 10:20

Meillä ikäeroa 1v5kk. Esikoinen nyt 1v8kk ja vauva 3kk. Mustasukkaisuus/kiukku kohdistuu meillä lähinnä meihin vanhempiin, kun esim leikki jää kesken kun pitää imettää vauvaa, vaihtaa vaippa tms. Vauvaa kohtaan ollut kiva ja tykkää vauvasta. Toki välillä esittelee lelujaan hieman kovakouraisesti (kuten kaikille muillekin) tai hellii vauvaa rajummin, mutta ei mitenkään tahallaan. Ollaan vaan kannustettu ja neuvottu nätisti hellimään, eikä vaan kielletty.

Puhutaan paljon meidän vauvasta ja yritän ottaa esikon mukaan hoitotoimenpiteisiin yms. Ihan ykkös kerran esittänyt suullisesti ja näyttänyt kädellä että vauva pois, kun itse ollut väsynyt/kiukussa ja halunnut syliin. Imetän aina istualtaan (tarvittaessa seisten jotta pääsee esikoisen luo), jotta esikoinen voi tulla viereen halutessaan. Hyvin on sujunut imetykset ym ja pahanteoilta ym on vältytty. Luulen että pahin vaihe on sitten kun kuopus alkaa liikkua ja kiinnostua samoista leluista


Nanna07 - 07.10.2009 - 13:05

Meillä tuli ikäeroa tasan 2v, eikä toistaseks ole minkäänlaista mustasukkaisuutta ollut. Eli mennyt paljon paremmin, kun mitä kuvittelin. Vauva nyt 7kk.


Tipsu - 07.10.2009 - 13:17

Raakku; Miten se synnytys järjestyi? Jouduitko menemään yksin? Mikä mieli jäi?


zen84 - 07.10.2009 - 15:39

Meidän pojilla on just tuo 1v1kk ikäeroa ja todella hienosti on menny!
Meillä aluksi esikoinen "pelkäsi" vauvaa.
Nyt pojat ovat 1v4kk ja 3kk ni jotain pientä on ollut...
Jos leikin lattialla pikkumiehen kanssa ni isomman on päästävä kanssa leikkimään ja jos pienimies on nukahtanut sitteriin on isomman herätettävä se joko kiljumalla tai tönäsemällä jalkoihin...
Mutta sekin vaihe taitaa olla menossa ohi, onneksi...

Kielletty ei olla jos esikoinen on halunnut antaa vaikka vauhtia sitterissä (ollaan pidetty sitteriä niin kiinni, ettei saa annettua kovia vauhteja)
Leluja antaa vauvalle tiputtamalla.. (Ollaa suojattu pikkumiestä niin ettei osu häneen..) Ja ollaan sit neuvottu isompaa poikaa et varovasti antaa lelun pienelle!
Meidän isompi poika ei oikein ole viellä oppinut silittämään joten se ollaan pojalta kielletty.... (Sillä isomman silittäminen on läpsimistä) ollaan annettu osoittaa ja koskea vauvaan sormella.
Ja ollaan harjoiteltu tuota silittämistä pehmoleluilla!
Vaipan vaihdoissa ja ruokinnassa isompi saa olla mukana jos haluaa... Ja vuoron odottamista ollaan isomman kanssa jo harjoteltu ennenkuin pikkumies syntyi, joten jaksaa odottaa vuoroaan aika kauankin!
Ja lelujen käsistä ottamista harjoitellaan nyt viellä kun pikkumies ei sitä ymmärrä!!

Laatuaikaa lastenkanssa erikseen vietetään silloinkuin toinen lapsi nukkuu! Ja keskiviikko iltaisin vietetään isommanpojan kanssa laatuaikaa ku mennää ihan kaksistaan kerhoilemaan ja jätetään mies viettämään pikkumiehenkassa laatuaikaa kotia!
Puistoissahan sit aamusella ja välillä iltasella vauva yleensä nukkuu vaunuissa, jolloin silloinkin leikin mahdollisimman paljon isommanpojan kanssa

Kovasti huomioidaan isompaa, jotta mustasukkaisuutta pienempää kohtaa ei tulisikaan, mut aikahan sen sit näyttää!


*Onnea muuten vauvasta!!! * -


sania - 07.10.2009 - 17:07

Ei välttämättä tule mitään, kun toinen on niin pieni itsekkin. Meillä ei tullut mitään mustasukkaisuus kohtauksia. Ikäero 1v 4kk


Raakku - 08.10.2009 - 14:10

Kiitos vastauksista!

Matkallahan sen sitten näkee mitä tästä tulee... Meillä toi esikko on aikamoinen Kuuma-Kalle luonteeltaan, vahva oma tahto ja kertoo sen myös suureen ääneen, siksi vähän jännittää. Mutta toistaiseksi kaikki on kyllä menny paljon sujuvammin kuin olin koskaan kuvitellu.

Tipsu: Ilman miestä mä sitten synnytin (pari ihanaa harjoittelijaa oli tukihenkilöinä), mutta tosi hyvä fiilis jäi silti koko touhusta. Täällä toi toiminta on kuin eri planeetalta verrattuna Naistenklinikkan liukuhihnatouhuun. Paljon ihmisläheisempää ja toiveet otetaan huomioon muutenkin kuin puheissa. Todella positiivinen kokemus.

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|