Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - LAPSET


| Vastaa viestiin | LAPSET |

Lapset päiväkotiin

Karo - 25.09.2009 - 13:20

Ajattelin kysäistä täältä, kun en ole saanut näihin vielä vastausta. Eli, lapset menee tammikuussa päiväkotiin. Paikkaa ei ole vielä varmistettu joten en voi kysyä sieltäkään.
Mutta siis, pienempi on silloin vasta 1v. Mitä luulette, ottaako ne siellä huomioon lapsen rytmin? Kun olen miettinyt tuota uniasiaa.
Nukkuu nyt 3:t päikkärit, en tiedä missä vaiheessa vähentää kaksiin.
Jos nukkuu tammikuussa vielä esim. kahdet päikkärit, niin onko niillä aikaa nukuttaa häntä silloin, kun uniaika tulee vastaan, vai pitääkö pärjätä yksillä päikkäreillä? ja pitääkö jaksaa valvoa sinne asti, kun isommat menee nukkumaan?
Kuulostaa kauhealta jos näin olisi

Ja toiseksi, molemmat lapset nukkuu aina päikkärinsä vaunuissa ulkona. Onko mahdollista että 1v nukkuisi siellä myös ulkona vai kannattaisko opettaa nukkumaan päikkärinsä sisällä ennen päiväkotiin menoa?
Esikoinen on hoidon aloittaessa 2v2kk, hänet pitäisi alkaa jo sisälle nukuttamaan varmaan piakkoin. Huh, mahtaa tulla prosessi!
Tarvii ainakin vielä ihan selkeästi päiväunet, en tiedä sitten tammikuun tilannetta.

Anteeksi kun kyselen tyhmiä mutta ei ole kokemusta kyseisestä asiasta. Päiväkotiin meno on iso juttu koko perheelle, varsinkin kun molemmat pienet menee sinne ekaa kertaa...tuo nukkumisasia on mietittynyt jo pidempään.


VASTAUKSET:


SS/81 - 25.09.2009 - 13:38

Mei poika lähtee ensi viikolla päiväkotiin ja on hieman reilu 1v2kk.
Hän kyllä nukkuu yhet päikkärit ja suht samaan aikaan kun siellä on tapanakin.
Meillä tuo sisälle nukuttaminen onnistui ihan hyvin.
Nukutin aina silloin tällöin tuossa loppu kesästä sisällä ja välillä ulkona. Nyt relun viikon ajan hän on nukkunut jo aina päikkärit sisällä.
Mutta vien kyllä uloskin vielä joskus mutta nyt ollut nuhanen niin en ole kehdannut.
Sisälle nukahtaminen toki vie kyllä oman aikansa, yleensä nukahtaa n.20minuuttin mutta joskus menee paljon piteempääkin. Hää aina siellä hihkuu ja hilluu oman aikansa, sitten alkaa itku ja sitten kohta nukahtaa.
Tuolla päiväkodissa mihin mei poika menee,ainakin olisi mahdollisuus tuoda omat vaunut ja henkilökunta sitten nukuttaisi hänet ulos. miultakin kysyivät että nkkuuko sisällä vai ulkona.
Sitä en kyllä osaa sanoa että miten siellä sitten onnistuisi useammat päikkärit...sitä kannattaa sitten kysyä kun paikka varmistuu. Ja kannattaa pikkuhiljaa alkaa siten totuttelemaan uuteen rytmiin niin se kyllä sitten helpottaa elämää pitemmän päälle.


mimmu88 - 25.09.2009 - 13:49

meillä meni poika 11kk pk:hon ja rytmit olikin jo suht samat kuin siellä. mutta olisivat meillä ainakin ottanut huomioon meidän omat.


hmm - 25.09.2009 - 14:02

Mun mielestä kannattaa pkkuhiljaa alkaa totuttaa lapsia päiväkodin rytmiin joten sinne meno ei oo shokki eri rytmin takia.. Eli aamulla ylös 7 aikaan, aamupala 8, 11 ruoka ja ruoan jälkeen päikkäreille, heräillään n klo.14 ja sit syödään välipala, ja sit toinen ruoka 16-17 aikaan ja iltapala 19 aikaan ja sit iltapalan jälkeen yöunille..

Jo se että alkaa heräämään joka aamu samaan aikaan tekee pienten rytmille sen, että se alkaa lutviutua päiväkodin rytmin mukaiseksi.. Jos teillä herätään aina eri aikaan ja sen mukaan mennään niin eihän se rytmi pysy, ja sit se päiväkodin alottaminen on tosi vaikeeta lapsille..

Tottakai ne siellä ottaa lapsen tarpeet huomioon, mutta helpompaahanse kaikille olisi jos kotona olisi kunnon rytmi ennen päiväkotiin menoa, kun että opettelis sen siellä vasta..

Meillä muutenkin oli jo n. 11 kk iästä asti lapsi nukkunu vaan 1 päikkärit, joten se ei meille ollu mikään ongelma kun alotti vähän päälle vuoden ikäsenä ja päiväkodissa nukuttiin vaan ne yhet päikkärit.. Ja ajoissa meillä alettiin pitää elämänrytmiä sellasena että ajoissa noustaan aamulla, ja päikkäreille mentiin heti siinä 11 ruoan jälkeen ja siitä nukkui melkein sinne 14 asti ja sit syötiin välipala.. Päiväkodin alotus oli näinollen tosi helppo, kun meillä oli valmiiks jo ihan sama rytmi kun siellä..


Inger - 25.09.2009 - 15:05

Lapseni päiväkodissa ei nukuteta lapsia ulkona. Se on turvallisuuskysymyskin, koska hoitaja ei voi olla koko ajan ulkona vahtimassa. Siskontyttöni päiväkodissa periaatteena on, että yli 1-vuotiaita ei nukuteta ulkona. Kannattaa opetella sisällä nukkumista ennen hoitoon menoa, mutta hoidossa sen sitten viimeistään oppii.

Päiväkodissa nukutaan yhdet unet. En usko, että tästä tehdään mielellään poikkeuksia, koska se sitoisi täysin yhden hoitajan, jos yhtä lasta lähdettäisiin erikseen nukuttamaan. 1-vuotias pärjää yksillä unilla. Toiset unet voi nukka hoitopäivän jälkeen kotona, jos tarvii. Lapsi sopeutuu pian päiväkodin rytmiin, usko vaan.


ruusu87 - 25.09.2009 - 15:14

me siirrettiin itse päiväunirytmiä tunnilla eteenpäin että sopii sitten hoitopaikan rytmeihin, kivuttomasti meni. ja tosiaan meillä lapsi vähensi kolmet päiväunet yksiin pitkiin päiväuniin tuossa 11 kk iässä eli lapsesi voi hyvinkin jo vuoden iässä nukkua normaalistikin vain yhdet päiväunet - vaikka tietty sekin on lapsikohtaista. olen kyllä kuullut sellaisestakin kerran kun eräs äiti kertoi että päiväkodin hoitaja nukuttaa hänen lapsensa ulos vaunuihin ihan vain koska vanhemmat niin pyysivät. eli ilmeisesti päiväkotikohtaista miten tuohon ulos nukuttamiseen suhtaudutaan.


Miu - 25.09.2009 - 20:41

Meillä poika meni ryhmäperhepäivähoitoon kun oli muutaman päivän vaille vuoden.
Ja ainakin meillä omat rytmit otettiin ihan tosi hyvin huomioon. Silloin aluksi poika vielä nukkui 2 päikkärit, toiset aamulla ja toiset iltapäivällä.
Ja meillä poika nukkui aluksi ulkona vaunuissa, ihan sen takia, että oli huono nukkumaan ja heräili vähän väliä ja muuten olisi herättänyt muutkin aina herätessään...

Mutta nyt 3,5kk myöhemmin poika on jo hyvin tottunut hoitopaikan yleiseen rytmiin. Nukkuu vain yhdet päiväunet, samaan aikaan kun muutkin. Ja nykyään nukkuu sisällä muiden kanssa, koska on tänä aikana oppinut nukkumaan päikkärit yhtäjaksoisesti.

Muutenkin meillä ainakin oltiin tosi joustavia, kartoitettiin esimerkiksi tarkkaan mitä ruokia on jo maistanut kotona ja mitä ei vielä ja samaa noudattavat hoidossakin, eli antavat meidän kotona rauhassa opetella uudet ruuat ja sitten vasta hoidossa aloitetaan.


adeline - 25.09.2009 - 20:57

meillä pojat aloittivat päiväkodissa tammikuussa ja nuorempi oli just vuoden ja vanhempi 2v3kk, eli aikalailla teidän lasten ikäiset.

Me alettiin harjoitella hyvissä ajoin päiväkodin rytmiin, vaikkakin rytmi oli jo lähes samanlainen. pienempi nukkui jo silloin vain yhdet päikyt. Pienempi nukkui pari kuukautta ulkona vaunuissa (omat vaunut ja oma itkuhälytin), se sopi heille ihan hyvin. Hänet syötettiin pikkuisen ennen muita ja kun muut tulivat ulkoa sisälle, hänet vietiinkin jo takaisin ulos nukkumaan, koska unet olivat pidemmät kuin isommilla lapsilla. sit heräsi samaan aikaan kuin muutkin. ja kun parisen kuukautta olivat olleet päiväkodissa, kokeilivat laittaa sisälle ja se sujui heti moitteettomasti. niin sitten siirtyi sisäuniin.

en usko, että hirveästi suostuvat noudattamaan teidän omaa rytmiä, sillä päiväkodissa on se omansa ja sen mukaan elävät. Pph on taas ihan eri juttu. mut lapsesi ovat huomattavasti väsyneempiä päivähoidon jälkeen kuin kotihoidossa ollessa, ja meilläkin viikon sisällä yöunet esim aikaistuivat tunnilla, eli menevät nukkumaan jo klo 20. eli sillä saat helposti sitten muutettua sitä unirytmiä samanlaiseksi kotonakin.

Minäkin ressasin alussa ihan hulluna, mutta kyllä ne kuule on niin taitavia hoitajia, että jos olisin se jotenkin osannut tajuta, olisin itse päässyt niin vähällä. Kyllä ne kuuntelee lastesi tarpeita ja jos lapsi tosiaan tarvii kahdet unet tai ei vain pysy hereillä, saa varmasti nukkua kahdetkin unet. Kannattaa soittaa ja kysyä, sitä saa tehdä aina

esikoisesi on kyllä opeteltava sisäuniin, se on varmsti aikalailla selvä asia

on se iso asia lähteä töihin ja laittaa lapset hoitoon, itse olin melkein sairas tuskasta, mutta kuinka hienosti meillä ainakin kaikki on mennyt alusta asti; ei ainuttakaan itkua äitin tai isän peräänkään ole ollut.

Kyllä kaikki järjestyy ja kun saat paikat vahvistettua, niin ole heti päiväkotiin yhteydessä niin neuvovat sua mielellään.

tsemppiä!!


Joyeux - 26.09.2009 - 08:10

Kyllä meillä ainakin otettiin lapsen oma rytmi huomioon pk:ssa. Jos lapsi nukkui ulkona niin ok ja jos tarvis vielä kahdet unet niin sitten tarvis. Toki hyvä jos pk:n rytmissä mennään, mutta ei se mikään itsetarkoitus ole pienillä varsinkaan. Kyllä jokainen useimmiten aikanaan siirtyy yksiin uniin, kun on siihen valmis Alatte vaan kysellä kovasti paikkaa jotta pääsette tutustumaan ja kysymään sieltä asioista! Hyvin se hoitoon meno sujuu


** - 26.09.2009 - 17:43

Meidän tytön pk:ssa pienimmät nukkuu ulkona silloin kun muu ryhmä ulkoilee. Muuten nukutaan samaan aikaan muun ryhmän kanssa sisällä. Alkuun meidänkin tyttö nukkui sielä kahdet päikkärit, ensin pienet aamupäiväulkoilun aikaan ja sitten isommat puolen päivän jälkeen muun ryhmän kanssa. Alkuun nukkui vaunuissa myös sisällä, kunnes tottui nukkumaan tarhan sängyssä. Eli ottivat lapsen rytmin huomioon siinä määrin kuin sen pystyi ottamaan.


Arpa - 26.09.2009 - 21:16

Kyllä meidän päiväkodissa olisi ainakin yritetty ottaa huomioon se jos lapsi olisi nukkunut kahdet päiväunet. Itse koin asian niin, että halusin lapsen ajoissa ennen päiväkodin aloitusta päiväkodin rytmiin, sillä siellä kun touhutaan muiden lasten kanssa niin nopeasti lapsi sen rytmin omaksuu jokatapauksessa ja näin vältyttiin esim. turhalta iltaväsymykseltä mm. sen takia, että jos olisi tarvinnut kahdet unet muttei todennäköisesti olisi päiväkodissa malttanut ylimääräisiä nukkua kun muut touhuaa.
Varmasti päiväkotikohtaista tuo nukuttavatko ulkona, meidän päiväkodissa ei moinen olisi mahdollista.
Jokainen varmasti toivoo oman lapsensa kohdalla mahdollisimman yksilöllistä hoitoa, mutta se täytyy aina muistaa, että pienienkin kohdalla on totuus se, että yhtä hoitaja kohden on kuitenkin muitakin lapsia ja kaikki ei aina ole mahdollista.
Meidän kahden kuukauden päiväkotikokemuksella (lapsi nyt 1v4kk) sanoisin, että tosi nopeasti lapsi oppi päiväkodin rytmin ja sopeutui todella nopeasti vailla mitään ongelmia. Muiden lasten läsnäolo ja esimerkki helpottaa.


Aino - 28.09.2009 - 10:59

Me siirsimme pojan n. yksivuotiaana nukkumaan ulkoa sisälle. Vähän ennen päiväkodin aloitusta (1v2kk) muutimme pikkuhiljaa kahden päiväunien rytmiä yhdeksi. Aluksi otti vielä joskus lyhyitä torkkuja päiväkodissa ulkona rattaissa aamusella ja sitten meni kuitenkin samaan aikaan muiden kanssa varsinaisille päikkäreille. Kyllä päiväkodissa näissä joustetaan, mutta mitä lähempänä päiväkodin rytmiä on valmiiksi, sen helpompaa myös lapselle.

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|