Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - LAPSET


| Vastaa viestiin | LAPSET |

Osa-aikatyö etänä kotoa käsin kun lapsi kotona?

Eemeli - 19.09.2009 - 20:40

Meillä esikoinen on vasta 6kk, mutta täytyy jo miettiä mitä vanhempainrahakauden jälkeen... Mulla ei niin ole kokemusta muista kuin omasta muksusta, joten ajattelin kysyä teiltä vanhempien lasten äideiltä, että onko mun suunnitelma aivan utopistinen.

En haluaisi laittaa tyttöä vielä hoitoon, vaan järjestettäisiin hoito kotona niin, että aina olisi jompi kumpi vanhemmista häntä katsomassa, eli emme olisi töissä samaan aikaan tai sitten tekisin töitä tytön nukkuessa.

Eli tilanne on sellainen, että mulla olis mahdollisuus palata töihin osa-aikaisena, ja aikalailla saan itse päättää, monta tuntia teen viikossa. Sellainen rajoite on, että mun pitää ilmoittaa koko kevät kerralla, eli en voi ensin tehdä tammikuuta ja katsoa, miten menee, vaan nyt heti pitää tietää toukokuun loppuun asti työmäärä. Työstä pystyy tekemään yli 90% etätyönä kotoa käsin, eli ihan muutaman palaverin verran joudun raahautumaan pääkallonpaikalle. Miehellä joustavat työajat, eli pystyy jeesaamaan mua silloin, kun joudun menemään palaveriin, kun tiedän sen hyvissä ajoin etukäteen ja tukiverkostoa on muutenkin kuin mies, eli tilapäisesti saan hoitoapua, jos tulee ongelmia.

Meidän tyttö on tähän asti ollut aika omatoiminen. Esim. pystyn tekemään suurimman osan kotihommista kun hän on valveilla, kun on mukana katselemassa mitä puuhaan, tai olohuoneen lattialla leikkimässä ja käyn vähän väliä kurkistelemassa tai raahaan kotityöni (viikattavat pyykit esim.) siihen olohuoneeseen. Saan myös syötyä ihan OK, kun tyttö syö samaan aikaan jotain itsekseen.

Ajattelin siis, että saisin töitä tehtyä aina sillä välin, kun tyttö on päiväunilla ja sitten jos ei nuku päiväunia jonain päivänä, voisin tehdä illalla hänen nukkumaan menonsa jälkeen. Jos sitten käy niin, että tuleekin tosi huono viikko, enkä saa mitään tehtyä, niin viimeinen hätävara on viettää tylsää viikonloppua, eli tehdä ne työt silloin, kun mies on vapaalla.

Nyt pitäisi sanoa, paljonko töitä ehdin tehdä. Ajattelin, että lupaisin tehdä 15h/vk. Sen verran pystyisin nyt 6kk-ikäisen tytön kanssa tekemään. Mietityttää vaan, että onkohan kovinkin todennäköistä, että tytön käyttäytyminen muuttuu radikaalisti (päiväunet lyhenee ja kotitöiden tekeminen valveillaollessa menee mahdottomaksi tms.)? Pitäisiköhän sittenkin ottaa varman päälle ja luvata vain 10h/vk... Vai onko koko suunnitelma etätöiden tekemisestä kotona aivan mahdottoman kuuloinen?

Onko ketään, joka olisi tehnyt etätöitä kotoa käsin pienen lapsen kanssa? Kuulisin mielelläni kaikenlaisia kokemuksia!


VASTAUKSET:


lapsi kasvaa - 19.09.2009 - 20:57

Kunhan lapsesi lähtee liikkeelle, hän ei enää makoile aloillaan ja katsele mitä sinä teet.... ehei. Hän kiipeää kirjahyllyyn silläaikaa kun käännät selkäsi.
Kotitöitä pystyy tekemään lapsen kanssa: lapsi "auttaa" pyykkien kanssa ja maistelee raaka-aineita kokatessasi, imurointikin sujuu pienen kanssa, muun ajan saat sitten juosta perässä katsomassa tutkiiko pienokainen konetiskiainetta vai pistorasiaa....
Päiväunetkin lyhenevät ja moni vuoden ikäinen ei enää nuku kuin yhdet torkut.
Laskeskele lupaamasi tunnit sen mukaan että teet ne illalla lapsen mentyä nukkumaan ja viikonloppuna. Ja ota laskelmissasi huomioon, että sinun tarvitsee myös levätä, huolehtia itsestäsi ja parisuhteellekin pitää jättää aikaa enemmän kuin pikainen hei lapsenvahtivuoron vaihtuessa.


On - 19.09.2009 - 20:59

todennäköistä, että muuttuu radikaalisti. Sanon suoraan sen takia, ettet tee itselles hommaa liian vaikeaksi. kohta, kun lapsi alkaa nousta tukea vasten seisomaan, liikkumaan enemmän ja sen jälkeen kävelemään, niin ei kaksi jalkaa ja kättä tunnu riittävän ja tosiasia on se, että vahtiminen sen kun lisääntyy, kotitöiden tekemisestä ei tule mitään, kun toinen "auttaa" jne. mieti tarkkaan mihin lupaudut tai sit asennoidut tekemään työsi illalla, kun lapsi nukkuu. Sen jälkeen kun liikkumiset alkaa lisääntymään, tulee muitakin kehitysvaiheita, "äiti-kausi", poskihampaat ym. Karua tekstiä, tiedän, mutta näin se menee, jollei sitten ole joku aivan epätavallisen rauhallinen lapsi...


jep - 19.09.2009 - 21:13

Samaa mieltä.Yritin nimittäin opiskella lapsen ollessa pieni ja oli kyllä äärimmäisen vaikeaa ellei mummo tai joku ulkopuolinen ollut samalla viihdyttämässä/vahtimassa lasta. Ja samalla podin koko ajan huonoa omaatuntoa siitä etten ollut vauvan kanssa.


Eemeli - 19.09.2009 - 21:20

Hyvä, kiitos! Tätä juuri tarvitsin. Jotenkin syvällä sisimmässäni tiesin, että 15h/vk on liiottelua, mutta tekisi vaan niin kovasti mieli uskoa, että pystyisin siihen... Parempi tunnustaa itselleni nyt heti, että en ole super-nainen.

Lupaan vaan sen 10h/vk, niin silloin pystyn ihan saletisti huonollakin viikolla tekemään hommat aina viimeistään lauantaina valmiiksi, kun mies on tytön kanssa. Silloin sunnuntai jää aina perheen yhteiseksi ajaksi, ja tulee levättyäkin joskus...


tuunu - 19.09.2009 - 21:48

Tyttö kohta 11kk ja teen nyt just tuolleen. Olen myös sitä mieltä, että 10h viikko on maksimi ja silloinkin saat tehdä pari tuntia viikonloppuisin. Tosin monet vauvat nukkuvat pidempään kuin tuo meidän tyttö. Mulla ei ole säännöllisiä tunteja, vaan työt on projektiluonteisia. Alkuun on ollut vähän turhankin rankkaa, kun joutui tuota teknistä puolta säätämään niin paljon, mutta nyt sujuu hienosti ja tykkään järjestelystä.


adeline - 19.09.2009 - 21:49

pystytkö tekemään pätkissä kotona, esim. 2h päiväunien aikaan ja jos lapsi menee vaiks klo 20 nukkumaan, niin vielä 2h illalla?
meillä 3v poika nukkuu esim. vieläkin 2h päiväunia.

minusta hyvinkin voit luvata 15h todellakin, eihän se olis kuin 3h päivä tai sit että teet joku ilta pitempään ja huilit pari iltaa.
meillä vuoden ikäiseksi kumpikin lapsi nukkunut päiväunia 3-4h putkeen, mut toisethan nukkuu vähemmän.


Eemeli - 19.09.2009 - 21:56

adeline: Joo, siis ihan sama, miten se työ on pätkitty, kunhan homma tulee tehtyä. No joo, vaatii se hiukan pitkäjänteisyyttä, että ei oo sama, teenkö 8 vartin pätkää vai 2h putkeen, mutta siis tunti aamupäivällä, tunti iltapäivällä ja tunti illalla on ihan passeli.

Ja tällä hetkellä tyttö menee 20 aikoihin nukkumaan. Jännä sitten nähdä, että alkaako iltavalvomiset just sillon, kun mun pitäis tehdä niitä töitä... Tällä hetkellä myös nukkuu vielä 3 päikkärit, mutta niiden pituus on tosi vaihtelevaa. Joskus menee yli 2h päikkäriä putkeen ja joskus herää puolessa tunnissa. Eikä sitä voi mitenkään ennustaa etukäteen.

tuunu: Saanko udella, että kuinka kauan sulla on toi järjestely ollut käytössä? Ajattelin, että jos tyttösi on 11kk, niin olet varmaan aika vähän aikaa vasta tehnyt töitä vanhempainvapaan jälkeen? Hieno silti kuulla, että en ole ainoa hullu, joka tällaista yrittää.

Kiitos kaikille mielipiteistä! Ja kuulen mielellään vielä lisääkin kommentteja!


tässä - 19.09.2009 - 22:09

näkee nyky-yhteiskunnan vaatimukset: pitää olla omatoiminen jo puolivuotiaana.


Nikotus - 19.09.2009 - 22:12

Itse opiskelin opiskelut loppuun viime vuonna. Tenava oli silloin 11kk-1v.4kk. Käytännössä sain tehtyä opiskeluhommia joko jäämällä opiskelupaikalle tai sitten yöllä, kun tenava nukkui. Ja kyllä vaati itsekuria itseltä, että opiskelut tuli loppuun suoritettua.

Omasta jaksamisesta ja halusta se on kiinni, miten jaksaa hommia tehdä, kun lapsi nukkuu tai kun joku muu pystyy lapsen perään katsomaan.


ansku - 19.09.2009 - 22:18

Jeps..meillä poitsu 1,5wee ja nukkuu päiväunet noin kaks tuntii. Illalla menee nukkuun puol kasin jälkeen..hyvin ehtis pari kolme tuntii päiväs töitä tehdä--nyt oon perhepäivähoitajana ja työ päivät 9tuntii ja silti ehtii kodin pitää kunnos ja touhuta muutakin=) Poitsu ei tosiaan oo mikään rauhallinen tapaus!


Pulla - 19.09.2009 - 22:21

meillä yksi eron syy miehen kanssa oli, että ajattelin kykeneväni tekemään kotona töitä... oli aika hajottavaa, että tytöm päikkyjen aikaan tai nukkumaan menon jälkeen ei voinut itse nollata taulua . loppuun siinä voi helposti kasetti palaa...

MUTTA, tosin mies ei jeesannut minua käytännössä missään. minun vastuulla oli lapsenhoito, kodinhoito, oikeat työt ja kahden koiran hoito. sinulla varmasti tämän osalta helpompaa (?).

nyt yksin ollessa teen töitä 10-12h viikossa ja tyttö 1,5v. ei ongelmaa . työ on lisäksi liikunnallista, hyvä palkkaista ja mielekästä. lapsella silloin aina hoitaja.

jokainen lapsi on erilainen (ylläripylläri ), joten niihin vaikeisiin kausiin ja rytmin muutoksiin pitää myös varautua.

jos nyt oikeasti elämä menee hankalaksi, niin ei mikään työnantaja voi pakottaa sinua tekemään töitä 10-15h viikossa jos et siihen kertakaikkiaan pysty. mikään lupaus ei ole niin kiveen hakattu.


meillä - 20.09.2009 - 03:58

vielä 2v nukkuu päivisin pari tuntia päivässä, eli siinä ajassa kerkiäisi tehdä kaikenlaista jos teilläkin olisi näin.
Mutta haluatko kaikki "vapaa-ajan" viettää joko kotitöiden tai työhommien kanssa? Kyllä siinä äkkiä palaa loppuun jos ei saa ollenkaan mitään aikaa itselleen, vaikka sitä pientä kirjan lukemista loppuun sillä välin kun lapsi nukkuu..


tuunu - 20.09.2009 - 08:00

Heinäkuussa aloitin tekemään pikkujuttuja ja nyt syyskuussa enemmänkin. Päiväunien aikaan en ehdi tekemään mitään, sillä haluan myös reippailla joka päivä. Eli tyttö nukkuu vaunulenkillä. Ja toiset lyhyet päikkärit, jos niitä on, menee ihan postien lukuun jne. Eli iltasella teen. Mulle tosin sopii paremmin se, että valvon ihan liian pitkään joku ilta ja en sitten tee mitään seuraavana. Työ on vähän sellaista, että kun vauhtiin pääsee, niin ei viitsi ihan heti lopettaa.

Meinaan jatkaa tätä vuoden loppuun. Vuodenvaihteesta tyttö menee hoitoon 2pv viikossa ja yritän sitten palautua normaalimpaan rytmiin. Musta toi olis ihana, että tietäis montako tuntia viikossa on hommia. Mutta tämä mun homma on tosiaan projektihommaa, jossa deadlinet määrää työtahdin. Mutta kuten sanottu, tämä on mulle sopiva ratkaisu.


ruusu87 - 20.09.2009 - 11:35

minäkin opiskelin kotona lähes lapsen syntymästä lähtien, lapsen pitkien päiväunien ansiosta sain luettua päiväsaikaan n. 2-4 tuntia ja sitten illalla vielä tunnin tai pari kun mies oli lapsen kanssa. ja jos oikein tuli lukemisinto päälle niin kyllä minä vielä aamuyölläkin lueskelin kirjoja ja tein tehtäviä, tosin tuo yöopiskelu taisi muistaakseni loppua viikon jälkeen koska yöunet jäi niin vähäisiksi. eli yömyöhään ei kannata ainakaan töitään sijoittaa muuta kuin tilapäisesti koska se käy pitemmän päälle raskaaksi. mutta siis yhteenvetona: päivisin sain opiskeltua n. 4-6 tuntia eli saman verran olisin pystynyt töitäkin tekemään.


Eemeli - 20.09.2009 - 12:10

OMG LOL! Nimimerkki "tässä" antoi nyt kyllä tosi hyvät naurut. Onneksi on lantionpohjalihakset kunnossa, niin ei tullu lirit housuun, sen verran hyvin repesin. Miten täälä mamma-palstoilla aina joku jaksaakin YRITTÄÄ syyllistää toisia aiheesta kun aiheesta. Jos ei mistään muusta, niin sitten siitä, että lapsi on omatoiminen.

En missään sanonut, että vaadin lasta olemaan omatoiminen, mutta minkä minä sille mahdan, että se haluaa tutkia juttuja itsekseenkin. Tyttö jaksaa aikansa istua sylissä ja räplätä kirjaa kun luen sille tai "osallistua" laululeikkeihin tai kaataa rakentamiani palikkatorneja, mutta sitten kun se kyllästyy ja kierähtää leikkimaton toiseen päähän puuhaamaan omia juttujansa, niin pitäisikö minun ryömiä sinne perässä ja alkaa itse räpläämään samoja tavaroita, kuin mitä hän haluaa räplätä? Jos tyttö on tyytyväinen kun laitan pyykkejä olohuoneessa ja hän saa puuhailla omia hommiaan lattialla ja katsoo mua välillä, kun juttelen hänelle, niin pitäisikö mun keskeyttää hommani siksi, että minäkin saan räpeltää helistintä ja paksulehtistä kirjaa leikkimaton kulmalla?

Kiitos kaikille kokemustensa jakamisesta, etenkin Pullalle ja tuunulle ja Nikotukselle. Ja muillakin oli tosi hyviä pointteja. Meillä mies on kyllä koko ajan osallistunut vauvan hoitoon ja tekee osan kotitöistä nytkin kun olen vanhempainvapaalla, eli en minä kaikkea aikaa joudu yksin niitä kotitöitä tekemään. Lisäksi mun porukoilla on sellaiset työt, että helposti pystyn vaikka yhtenä päivänä viikosta antamaan tytön heille esim. klo 14-17, jos on liian raskasta. En kuitenkaan ajatellut ottaa sitä säännölliseksi tavaksi, mutta se on mahdollista, kun tuntuu, että tarvin sitä. Itsellenikin työ on mielenkiintoista, samoin kuin Pulla omasta työstään kirjoitti, ja ihan suoraan sanottuna välillä kaipaan töihin, joten ajattelin, että tämä olisi hyvä välimuoto: tyttö saisi olla kotona ja itse saisin vähän tehdä töitäkin.

Mutta täytyy tosiaan miettiä kaikkia näitä teidän kertomianne pointteja vielä, ennen kuin lupaan mitään sinne töihin. Suuri kiitos kaikille kommentoineille (ainakin nauruista, jos ei muusta)!


Eemeli - 20.09.2009 - 12:16

Ja ruusulle kanssa kiitos rohkaisevasta kommentista. Se ei ollut vielä näkyvillä, kun avasin ketjun...


Arpa - 20.09.2009 - 15:28

Mä olen pystynyt mielestäni hoitamaan opintoja ihan kohtuulisesti vaikka olen lapsen kanssa kotona ollutkin.

Tosin vauvan kanssa kaikki oli kovin paljon helpompaa.
Touhuavan ja liikkuvan (=joka paikkaan ehtivän) lapsen kanssa on vaikea keskittyä johonkin omaan vähänkään vaativaan tekemiseen, joten olenkin painottanut tekemiseni päiväuniaikaan ja iltoihin, joko niin, että mies on vahtivuorossa tai sitten kun lapsi on jo nukkumassa. Mutta sitten tilanne on aika tavalla se, että jos joka päivä joudut päikkäriajat ja illat tekemään omaa duunia niin ns. omaa aikaa muuhun tai parisuhteeseen ei sitten ole juuri lainkaan. Tästä syystä mä en ainakaan jaksa kun hetken sitä, että joka päivä on paljon pakollista tekemistä vaan musta tärkeitä on myös päivät, jolloin ei ole pakko tehdä mitään. Varsinkin kun lapsen kanssa voi tulla yllättäviäkin tilanteita vastaan ja aina ei yksinkertaisesti ole mahdollista jostain syystä omiin juttuihin keskittyä ja sitten tietysti tekemiset kasautuu. Joten mä lähestyisin ongelmaa niin, että varmistaisin, että työ ei kuitenkaan kuormita liikaa, koska lapsen ehdoilla on mentävä jos lasta kotona hoitaa.näin työttömänä.. - 20.09.2009 - 23:25

..en tiedä, onko sinulla mitään uhkaa jäädä työttömäksi, näin lama-aikana...koska jälkeenpäin ajateltuna voi mahdollisesti ollakin huono ratkaisu tehdä osa-aikatyötä,jos viikkotuntimäärä ei ole vähintään 18 tuntia! Koska tämä tuntimäärä (tes-palkkaista) ainoastaan katsotaan kerryttävän ns.työssäoloaikaa...ajattelin vain myös tälläisen pointin tuoda esille, vielä kun on mahdollisuus punnita asiaa kaikista näkökohdista


äiti1981 - 21.09.2009 - 13:00

Vie lapsi yhdeksi tai puoleksitoista päiväksi hoitoon. Näin pystyt paneutumaan täysillä yhteen asiaan kerralla Itse aloitan yrittäjänä ja vien pojat 1v ja 2v hoitoon kolmeksi päiväksi viikossa.

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|