Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - LAPSET


| Vastaa viestiin | LAPSET |

G: Sairaan lapsen hoito

Nikotus - 18.09.2009 - 17:52

Molemmat vanhemmat ovat töissä ja lapsi hoidossa. Kuka jää hoitamaan lasta, kun tämä sairastuu?


VASTAUKSET:


mie - 18.09.2009 - 17:55

Se on ihan vanhempien päätös kumpi jää kotia, jotku vuorottelevat, eli isä vaikka nyt ja seuraavalla kerralla äiti. Näin meillä.


myös.. - 18.09.2009 - 18:04

kun lapsen sairastuessa vanhempi saa 3pv palkallista sairaslomaa neuvolan todistuksella niin meillä ainakin on tehty niin että äiti on ollut eka 3pv poissa ja sitten isä jatkanut seuraavat 3pv mikäli lapsi edelleen on kipeä. Eli periaatteessa 6pv perheeseen palkallista sairaslomaa lapsen sairastuessa.


Jos - 18.09.2009 - 18:06

ihan pykälien mukaan mennään, edellisen vastaajan toiminta ei ole ns. "sallittua"


Me - 18.09.2009 - 18:10

vuorotellaan miehen kanssa tasasesti.


Emmi - 18.09.2009 - 18:12

Niin, se on virallisesti 3 päivää yhteensä, mutta monikos niin tekee. Meillä se olen ensisijaisesti minä joka jää kotiin jos vaan työt antaa periksi, eli jos saan tuuraajan. Miehellä vois olla helpompi kyllä joskus jäädä kotiin, mutta yleensä olen minä. Ja jos on pitkään niin sitten ollaan peräkkäin molemmat. Onneks on vielä tuo mummi osa-aikasella eläkkeellä, niin jos sattuu olemaan eläkeviikko niin sekin hoitaa.


seikku - 18.09.2009 - 18:21

Meillä pomo kyselee aina millon on lapsi sairastunu. jos on esim. pe, ma on viimenen palkallinen päivä (pe-la-su= 3 pvää, vaikka en ole siis vkonloppusin töissä).Muutaman kerran olen tyhmyydessäni ollut rehellinen tuossa, nykyään meidän lapset ei sairastu viikonloppuna, vaan esim. su-ma-yönä, ja minä olen ensin kotona, sitten mies jos tarvii, koska miehen työpaikalla ei olla pilkunn.......ta tuossa asiassa.


Enni - 18.09.2009 - 19:03

meillä on kotona se kumman on helpompi juuri sillä hetkellä jäädä. usein myös vuorotellaan töiden mukaan eli esim. tänää minä, sitten pari päivää isa ja taas minä.. täällä ruotsissa saa sairasta lasta hoitaa kotona viikon ilman lääkärin todistuksia. sama juttu jos itse on kipeenä.


Odelia - 18.09.2009 - 19:31

seikku; poikkeuksena normaaliin sairaslomaan, niin lapsen sairastuessa ei vaikuta viikonloppu. Meillä esim saa olla omalla ilmoituksella pois kolme päivää eli pe, ma ja ti. Eli otapa selvää!

Meillä vuorotellaan. Viimeksi oltiin vuoropäivinä. Sen mukaan mennään, kumman on mentävä töihin. Joskus kokouksia yms, joita ei voi siirtää. Hätätapauksessa sitten isovanhempi.

Ja meillä kyllä ihan henkilöstösihteeri sanoi, että molemmilla vanhemmilla on oikeus olla pois 3pv yhdestä sairaudesta.


Odelia - 18.09.2009 - 19:31

Ja piti jatkaa tuohon ekaan kappaleeseen, että on mun ymmärtääkseni näin ihan yleisesti.


Odelialle - 18.09.2009 - 20:15

Sairaan lapsen hoitoon ei kirjoiteta todistusta hoitajan toimesta kuin tuo 3 päivää, johon siis lukeutuu tuo viikonloppukin!!! Olit siis töissä tai et. Perustuu myös siihen että jos sairaus kestää yli kolme päivää on syytä tarkistuttaa lapsen vointi lääkärillä, joka tarpeen ollen jatkaa sairaslomaa/hoitovapaata.


Myös Odelialle - 18.09.2009 - 20:27

Riippuu myös TES:sta. Harvassa paikassa saa olla yleensäkään enää pois itsensä tai lapsen takia omalla ilmoituksella ja toiseksi useimmissa TES:ssa on määritelty sairaan lapsen hoitoajaksi 3 palkallista sairaslomapäivää lääkärintodistuksella ja neljäs on jo palkaton. Se perustuu siihen, että neljässä päivässä "pitää pystyä hankkimaan lapselle ulkopuolinen hoitaja neljän päivän aikana, mikäli lapsen sairaus jatkuu". Ja isän kanssa ei voi lain mukaan vuorotella (ensin äiti 3pv sitten isä 3pv kotona) siitä syystä, että Kela korvaa sairauspoissaolokuluja työnantajalle ja kahdesta eri todistuksesta/sama sairaus ei niitä myönnetä! Eli ota ihan ite selvää!


hmm - 18.09.2009 - 20:59

Isän työnantaja voi vaatia todistusta äidin työpaikalta, että äiti on ollut työssä, kun isä on lapsen sairauden takia pois. Ja päinvastoinkin.


samaa pohtinut - 18.09.2009 - 21:19

Meillä tää on vasta edessä, kun lapsi aloittaa hoidossa vasta ens vuonna.
Mutta omalla työpaikalla riittää oma ilmoitus, miehen työpaikalla vaaditaan lappu heti.... Käyköhän tuossa sitten niin, ettei jaksa lääkäriin lähteä pikku flunssan vuoksi ja hoitaminen jää aina mulle.
Miehen ois kyllä parempi jäädä kotiin, sen hommat ei kasaannu odottamaan paluuta.


Nikotus - 18.09.2009 - 23:03

Jospa sitä itsekin vastaisi...

Meillä jää mies tenavaa hoitamaan, jos tämä sairastuu. Mies pystyy itse sumplimaan, miten työnsä tekee. Jos miehellä kuitenkin on jotain, ettei pysty olemaan kotona, anoppi on varana.
Sinällään jos joskus on tilanne, että itse tarvitsisi olla pois töistä, niin meillä riittää oma ilmoitus kolmelta päivältä. Tämä lienee vähän työpaikkakohtaistakin, vaaditaanko lääkärin/hoitajan todistus vai riittääkö oma todistus.


Salmari - 19.09.2009 - 00:16

Meillä minä jään sairaan lapsen kanssa kotiin, koska mun on helpompi jäädä: en ole "korvaamaton". Miehen taas pitäisi sumplia töitään paljon enemmän, jos jäisi yhtäkkiä pois.


Moiks - 19.09.2009 - 19:42

alle 10v lapsen vuoksi saa olla kotona hotamassa lastaan!!!


Iso A - 19.09.2009 - 20:28

PPhna hoidan, kun en silloin voi ottaa hoidokkeja.
Mulla aina palkatonta kun tuo ei ole ryhmässä.


emppu05 - 19.09.2009 - 21:00

...ja voihan sitä olla ensiksi ne 3päivää itse pois ja jos lapsi edelleen sairas niin hakee itselle sairauslomaa... -tietystikään tämäkääään ei ole oikein, mutta so...!!!


Empulle - 19.09.2009 - 21:13

Ja mikäköhän lääkäri kirjoittaa terveelle ihmiselle sairaslomaa ja mistä syystä????


Tuittu - 19.09.2009 - 21:35

Meillä se olisi mies, omasta tahdostaan, mutta poika ei ole ollut vielä kertaakaan kipeä. (KOP, KOP, KOP!!!)

Meidän TES:ssä se menee kuitenkin pykälien mukaan niin, että kummankin vanhemman on vuorotellen oltava poissa töistä, eli ei niin että esim äiti vaan aina.

Voiko muka olla vasten sääntöjä siis se, että jos ensin äiti saa saikkaritodistuksen lapsesta kolmeksi päiväksi ja sitten jos tauti jatkuu lapsi menee uudelleen lääkäriin isän kanssa ja sitten isä saa uuden kolmen päivän saikkarilapun ja hoitaa lasta? Täh?

Ja kuka se ulkopuolinen hoitaja sitten muuten on ja mistä niitä saa jos tulee jokin pidempiaikainen sairaus?


Tuitulle - 19.09.2009 - 21:43

kyllä se noin menee, "pitää pystyä hankkimaan lapselle ulkopuolinen hoitaja neljän päivän (4. pv palkaton) aikana, mikäli lapsen sairaus jatkuu". Ja isän kanssa ei voi lain mukaan vuorotella (ensin äiti 3pv sitten isä 3pv kotona) siitä syystä, että Kela korvaa sairauspoissaolokuluja työnantajalle ja kahdesta eri todistuksesta/sama sairaus ei niitä myönnetä!

Se, kuka se ulkopuolinen hoitaja olisi, ei ole työnantajan ongelma.


Tuittu - 19.09.2009 - 21:45

Oh, ok. No jospa stressaan tuosta sitten kun jos se tässä joskus tulee ajankohtaiseksi...


Odelia - 19.09.2009 - 22:58

Kävimpä lukemassa itse lain ja esityöt. Eipä ollut tällä kertaa meidän henkilöstösihteeri oikeassa. On tosiaan 4pv/sairaus molemmille vanhemmille. Mutta jakaa voidaan eri tavoilla.

Meillä on jokatapauksessa niin, että omalla ilmoituksella saa olla pois 3pv. Jos itse sairastuu ja on perjantaina ekan päivän pois, niin mukaan lasketaan myös viikonloppu. Lapsen sairastuessa viikonloppua ei oteta huomioon vaan voi olla pois myös tiistain. Ja mm. Kelan sivuillakin luki, että kyse on arkipäivistä. Eli senkään perusteella ei viikonloppuja tulisi laskea mukaan.


sokeri - 20.09.2009 - 13:08

Saa olla pois enemmänkin, kuin sen 4 päivää jos ei pysty järjestämään lapsen hoitoa. On sitten vaan palkatonta.


emppu05 - 20.09.2009 - 19:35

ai miksi kirjoittaa terveelle ihmiselle sairauslomaa?! -kommentoitsija, tajusitko mistä tässä keskustelussa puhutaan?! mietitään erilaisia keinoja kuka hoitaa lasta jos lapsi on kipeä. jos isä ja äiti ovat molemmat käyttäneet sen 3päivää sairauslomaa kun lapsi on kipeä niin eipä vaihtoehtoja taida olla. itse tekaisisin vaikka oksennustaudin, ei sinun tarvitse sitä todistella lääkärille, halojaaaa Siitä tulee taas 3päivää lisää ja saa itse hoitaa omaa lasta!!!! eihän tämä tapa ole oikein, mutta... -mitäpä sitä ei tekisi oman lapsen parhaaksi kun muita vaihtoehtoja ei juuri ole


Aino - 21.09.2009 - 09:21

Aikalailla on osuneet pojan nuhat viikonloppuihin, joten ei ole paljon tarvinnut olla poissa.Ei ole koskaan tarvinnut olla tuota muutamaa päivää enempää. Pääsääntöisesti vuorotellaan isän ja minun välillä, tässä joustaen toki, eli kummalla on tärkeämpää hommaa töissä, menee töihin.


tonttu - 22.09.2009 - 22:16

Ja sitten mietitään ja valitetaan kun lapsentekoikäisiä ja pienten lasten äitejä ei välttämättä haluta palkata...
Mitä jos äidit vaan lopettaisivat valittamisen siitä miten heitä sorretaan työelämässä ja katsoisivat peiliin?? Jos sortaa työnantajat, jotka muuten kustantavat nuo sairaspoissaolot, niin ihan puhtailla jauhoilla eivät kyllä näköjään pärjää äiditkään, jotka surutta "tekaisevat" itselleen oksennustaudin tai muuten vaan kusettavat, jotta saisivat palkan myös niiltä päiviltä kun eivät töitä tee.


tonttu - 26.09.2009 - 18:27

Itse en kertaakaan ole ollut poissa työstäni itseni tai lapsen sairastumisen vuoksi. nyt eka kerta ja lapsi on vuoden ja 4 kuukautta! Silti tiedän, että saikkua saa melkeen koska vaan tk:sta!!! Ei täällä kaikki käy vaan neuvomassa ja miettimässä miten saisi olla kotona mahd. kauan!!! Itse ainakin nautin työstäni ja harmittaa kun lapsi sairastaa!

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|