Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - LAPSET


| Vastaa viestiin | LAPSET |

G: potasta ja vaipasta

Hope - 16.09.2009 - 22:16

1. pottailun aloitus ikä
2. päiväkuiva
3. yökuiva
4. vahingoitta
5. tyttö vai poika

tutun poika Norjassa ei tee ollenkaan vielä 3v potalle(normaalia siellä) ja meiltä kysyttiin Suomessa lääkärissä jo 1v10kk että onko yökastelua vielä(eli pitäs olla vaipatta jo)....joten ihan mielenkiinnosta kyselen minkälainen ikäjakauma tässä asiassa on


VASTAUKSET:


Suhveli - 16.09.2009 - 22:22

1. pottailun aloitus ikä: tyttö 6kk, poika 2v (sai käydä jos halusi, ei istutettu potalla)
2. päiväkuiva: tyttö 2v8kk, poika 2v8kk
3. yökuiva: tyttö 2v8kk, poika 2v8kk
4. vahingoitta: tyttö 2v8kk, poika 2v8kk


Pulla - 16.09.2009 - 22:57

1. pottailun aloitus ikä: "tosissaan" 10kk (7kk kokeiltiin pari viikkoa muttei tykännyt)
2. päiväkuiva: ei vielä
3. yökuiva: ei vielä
4. vahingoitta: ei viel
5. tyttö vai poika: tyttö 1,5v

tähän voisi joku viisaampi antaa vinkkiä miten saisi tytön innostumaan pottailusta tai lähinnä tekemään sinne jotain!? noin 1v. asti teki käytännössä aina vähintään pissan kun vietiin potalle. kun lähti kävelemään, niin pottailu tyssäs ihan kokonaan - huutoa vaan jos yrittikin.

nyt olen pari kuukautta taas kokeillut istuttaa potalla tai pöntöllä renkaan kans. välillä viihtyy kirjan kanssa tai kun itsekkin kökin pöntöllä, mutta aikoihin ei ole pottaan mitään tullut. joskus viihtyy kymmenenkin minuuttia kirjaa lueskellen. saattaa jopa pyytää potalle, MUTTA MITÄÄN EI TULE - AARGH!

paljon saa mennä ilman vaippaa ja potta otetaan lähelle leikkejä ja muistutan aina että pissa olis hyvä tehdä pottaan. kysyttäessä jopa vastaa että pissa tehdään pottaan . koskaan en ole väkisin istuttanut... alkaa vaan harmittaa, mutta kai se joskus oppii (kouluun mentäessä toivottavasti viimeistään ).


pikkuriikki - 17.09.2009 - 00:16

1. pottailun aloitus ikä: oppi istumaan n.8kk(kehitysikä 6kk)aina unien jälkeen.
2. päiväkuiva: n.1v10kk (kehitys ikä n.1v8kk)siis ilman vaippaa, pari viikkoa jo vaipankanssa täysin kuiva.
3. yökuiva: aina, ei pissaa nukkuessaan (keskolan ajasta en tietenkään voi tietää ja ihan ihan pienenä en vielä huomioinu)
4. vahingoitta: vahinkoja sattuu joskus, enää en käytä "säännöllisin väliajoin" potalla vaan tytön on huolehdittava itse, joskus leikin tiimellyksessä ehtii vähän lirahtaa housuihin ennenku juoksee potalle, huomenna 2v
5. tyttö vai poika: tyttö


tappitaara - 17.09.2009 - 09:09

1. pottailun aloitus ikä: n.10 kk, n. 14 kk, n. 14 kk, 18kk (ei vielä istu säännöllisesti)
2. päiväkuiva: 2v 10kk, 2v, 2v 6kk
3. yökuiva: 10v, -, -
4. vahingoitta: en osaa sanoa
5. tyttö vai poika: poika, tyttö, tyttö, poika

Eli varhaisella aloittamisella ei meillä ainakaan näytä olevan kovin paljon yhteyttä kuivaksi oppimiseen, toinen kypsyy aiemmin kuin toinen ja jos on varhain kypsyvä, varhainen aloituskin kannattaa. Muuten joutuu opettelemaan kamalan kauan. En kovin tiukkapipo ole ollutkaan, toisina päivinä tulee huolehdittua potatuksesta paremmin kuin toisina - päivähoidossa homma on ollut aika johdonmukaista, sitä et kysynyt


Aino - 17.09.2009 - 09:39

1. Harjoitusta joskus jo puolitoistavuotiaana, nyt joka ilta ainakin hetken kalsareilla ja pyydetään potalle.
2. Ei vielä
3. Ei vielä
4. Ei vielä
5. Poika 2 vuotta

En tiedä, pystyisikö innostusta pottailuun lisäämään jotenkin. Nyt laitetaan iltaisin päivähoidon jälkeen aina sitkeästi kalsarit vaipan sijaan (josta kyllä tykkää), mutta ei kuitenkaan halua käydä potalla tai pöntöllä kuin maksimissaan hetken kirjan kanssa tekemättä sinne mitään. Ja kohta jo pissa tulee lattialle tai sitten haluaa itse vaipan, jotta voi pissata.


aamu - 17.09.2009 - 12:59

1. pottailun aloitus ikä: n.10kk

2. päiväkuiva: n.2v.(ulkona oli vaippa)kokonaan 2v6kk

3. yökuiva: 2v8kk

4. vahingoitta: Kakka tulee vielä usein housuun.

5. tyttö vai poika: poika 2v9kk


äksy - 17.09.2009 - 13:19

En nyt tähän kyselyyn vastaa, mutta kerronpa asiaa sivuavan seikan Saksan maalta.
Siellä asuvan tuttavani lapsi oli n.2-v ja lähdössä tarhaan ekaa kertaa. Hän oli jo oppinut kuivaksi, mutta ko. tarha vaati, että on opittava uudelleen vaippoihin, sillä he eivät ehdi koko ajan pissittää ja kakattaa lasta.
Lapsi ei sitten mennytkään tarhaan taantumaan.
Siellä varmaan kouluissa ei kohta ole vessoja ja lapset pannaan koulussakin vaippoihin.


Suhveli - 17.09.2009 - 14:36

Meillä tyttö teki pottalakon, kun ensin oli ½ vuotta tehnyt kakat, ja suurimman osan pissoista pottaan. Aloitin siis liian aikain (ekan lapsen innolla ).

Molemmat kuitenkin oppivat loppujen lopuksi kuivaksi ihan ilman opetteluja 2v8kk:n iässä.
Kun arvelin heidän pystyvän pidättämään, niin jätin vaipan pois. Tyttö oppi heti. Pojan kanssa kokeilin kolme kertaa (kuukauden välein). Eli annoin pissata housuun, että tiesin, kuinka usein pissaa, ja osaako sanoa milloin on hätä. Ekoilla kerroilla pissaili vielä puolen tunnin välein, joten ei ollut järkeä jatkaa. Kolmannella kerralla sitten osasi pidättää jo useamman tunnin, ja ymmärsi mennä potalle ajoissa.

Minä ymmärrän tuon "äksyn" kertoman Saksan käytännön sikäli, etten itsekään jaksaisi pissattaa lasta, joka ei vielä osaa pidättää tai itse ilmaista pissahätää. Jos lapsi kuitenkin osaa jo itse mennä potalle (ettei vanhempien tarvitse huolehtia pissatuksesta), niin sitten kyllä on jo outoa toimintaa!
Minusta lapsi on oppinut kuivaksi vasta siinä vaiheessa, kun kestää 10-15 minuuttia odottaa vessaan pääsyä, eikä vahinkoja tule kuin ehkä kerran kuussa.


meillä - 18.09.2009 - 17:03

1. aloiteltiin 1v aikoihin
2. nyt 2v2kk ja vaipalla mennään

Tekee kyllä pissan pottaan tai pyttyyn, muttei kerro hädästä etukäteen. Kakalle menee "nurkan taakse". Jos kyselee, mennäänkö potalle, niin vastaus on todennäköisimmin "ei ota" ja alle 5min pissa saattaa olla lattialla.
Märät pöksyt tai ne harjoitusvaipat ei hidasta menoa yhtään... saattaa tulla pyytämään rättiä ja pyyhkii lätäköitä lattialta .
Siispä me jatkamme vaipalla. Ja olen aivan varma että oppii ihan itsekseen sitten omaan tahtiinsa hädästä kertomaan. Pidättäminen jo onnistuu siinä mielessä, että keskeyttää lattialle pissaamisen kun aikuinen sanoo seis..... ja sitten mennään potalle jatkamaan.

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|