Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - LAPSET


| Vastaa viestiin | LAPSET |

Ongelma hoitajan kanssa, apua!

jolian - 07.09.2009 - 21:59

Pitkästä aikaa täällä... Lyhyesti taustat ennen kysymystä:

Tyttö 2 v aloitti tarhan n. 1kk sitten 1-3-vuotiaiden ryhmässä. Ryhmässä on 3 hoitajaa, joista yksi ns. "omahoitaja", johon tutustuttiin jo ennen hoidon alkua. Hoidossa kaikki sujunut hyvin, tykkää paikasta, saanut kavereita, jne.jne. positiivista. Mutta mutta.

Useamman viikon todennut kysyvään sävyyn: "X ei tule päiväkotiin." (X=omahoitaja). Ollaan yritetty sanoa, että tulee tulee, mihin on toisinaan vastannut itkulla. Viime aikoina sanonut, että "En halua X:n syliin mennä", "En halua, että X tulee päiväkotiin", "En tykkää X:stä." Ollaan yritetty hyvin varovasti, mitään lapsen suuhun laittamatta kysellä, miksi ei halua/tykkää, mutta ei tietenkään vielä tuon ikäisenä osaa vastata. Niinä päivinä, kun kys. hoitaja on ollut töissä, on tyttö ollut paljon itkuisempi. Ja aiheesta kysyttäessä alkaa usein itkemään.

Kysymys siis: kuinka toimisitte? Ottaisitteko puheeksi suoraan hoitajan kanssa/muiden hoitajien kanssa? Hoitaja jää nyt joksikin aikaa sairaslomalle ja mietitään, pitäisikö tällä välin kysäistä muilta hoitajilta, mitä mieltä tilanteesta ovat. Kysyisittekö, onko jotain sattunut, tmv.? Miten ottaisitten asian puheeksi? Apua! Tosi vaikea asia, kun muuten kaikki ok. Emme halua, että lasta aletaan syrjiä tmv. eriarvoista kohtelua. Tiedossa on, että kys. hoitaja on toisinaan aika kovaääninen ja uskonnollinen, mitä me emme taas kumpikaan todellakaan ole. Että voi olal hankalla, kun ei tiedä, mikä on vain lapsen normaalia ikävää ja mikä mahdollisesti jotain muuta...!


VASTAUKSET:


äiti - 07.09.2009 - 22:11

Minulla myös 2v lapsi, joka aina iltaisin sanoo "ei mennä täti". Kuitenkin aamulla hyvillä mielin hoitoon jää. Iltapäivällä tuumaa sitten, että "ei mennä kotiin". Paljon menee varmastikin normaaliin 2v höpsötykseen. Minä ilman muuta kysyisin, että onko hoidossa tapahtunut jotain, kun lapsi reagoi kotona tuolla tavalla. Kysyisin kuitenkin suoraan ko hoitajalta. Todennäköisesti kyseessä ei ole mikään vakava juttu. Ehkä hoitaja on kieltänyt lastasi tms. ja tämä on aiheuttanut boikotin? Mutta kysy/ keskustele avoimesti, ei syyttävästi. Kyllä asia varmastikin ratkeaa. Jos kyseessä olisi jokin paha juttu, muut hoitajat olisivat asiaan reagoineet! Ymmärrän huolesi.


Kyllä - 08.09.2009 - 08:13

kysyisin muilta hoitajilta. Ja sitten juttelisin tämän omahoitajan kanssa.


Lilian - 08.09.2009 - 13:49

Tai kannattaisiko jutella päiväkodin johtajan kanssa? Muiden hoitajien kanssa juttelussa voi olla se vaara, että he juoruilevat, jolloin voitte joutua ikävään tilanteeseen. Eikös päiväkodin johtaja ole hoitajien ja opettajien pomo, jolloin hänelle pitäisi pystyä juttelemaan tällaisesta aiheesta luottamuksellisesti.

Toivottavasti juttu selviää!


Minä - 08.09.2009 - 14:29

kysyisin muilta hoitajilta että onko hoidossa tapahtunut jotain, mikä on vaikuttanut lapseen tällä tavalla. Seuraavaksi kysyisin asiaa tältä omahoitajalta ja vertaisin omahoitajan ja muiden hoitajien kertomia asioita toisiinsa ja yrittäisin selvittää mikä on totuus, joku hoitajistahan voi esim. vähätellä ja joku liioitella asiaa ja kun kuulee kaikkien kannat niin saisi ehkä paremman käsitykset koko asiasta. Jos asia tuntuu siltä että lapsi on jossain vaiheessa joutunut tilanteeseen jossa omahoitaja on käyttäytynyt häntä kohtaan epäammatillisesti niin pyytäisin keskustelutuokiota jossa olisi mukana tämän omahoitajan esimies, omahoitaja itse ja lisäksi joku muu hoitaja (jos vaan suostuu tulemaan paikalle) joka on kertonut omahoitajan mahdollisesta epäammatillisesta toiminnasta. Jollen saisi asiaan vieläkään selvitystä niin viimeisenä keinona vaihtaisin lapseni hoitopaikkaa.


moi - 08.09.2009 - 15:41

Järkevintä olisi ensin keskustella pk:n johtajan kanssa. Hänellä vaitiolovelvollisuus ja ei juoruile muille hoitajille, ettette joudu ikävään tilanteeseen.


Nikotus - 08.09.2009 - 20:14

Voisin itse ensin neutraalisti kysellä hoitajalta itseltään, miten hänen mielestään hoito on lähtenyt lapsella käyntiin. Ja yleisesti kysellä, onko ollut mitään ongelmia. Mahdollisesti voisin sanoa suoraankin keskustelun jatkuessa, mitä lapsi on sanonut ja kysyä, onko jotain sattunut? Voihan olla että lapsi on jostain pikkuasiastakin ottanut itseensä tai kemiat eivät vain kohtaa.

Jos tuntuisi, kysyisin myös neutraalisti muiltakin hoitajilta, miten he kokevat hoidon lapsella alkaneen. Ja viimeiseksi päiväkodin johtajalta, jos tuntuu aihetta olevan. Näin ehkä itse toimisin.

Hyvä se kuitenkin selvittää on, miksi lapsi ei pidä X:stä. Onko kyse pikkuasiasta vai isommasta asiasta.

Itse olin lapsena pph-hoidossa. Ensimmäisestä hoitajasta ja hoitopaikasta pidin paljon. Jouduttiin vaihtamaan hoitopaikkaa toiseen, josta en pitänyt ollenkaan. Hoitajassa ei ollut varsinaisesti mitään vikaa, mutta ensimmäisenä päivänä muut lapset kiusasivat pikkusiskoani ja otin siitä yhdestä ainoasta kerrasta nokkiini. En viihtynyt jatkossakaan hoitopaikassa, vaikkei myöhemmin mitään ongelmia hoidossa ollutkaan.


adeline - 08.09.2009 - 20:33

on selvää, että hoitajillakin muodostuu sellaisia omia kiintymyssuhteita lapsiin ja vastavuoroisesti voi olla niitä negatiivisiakin suhteita, jolloin kemiat ei vain kohtaa. sinänsä en ymmärrä aikuista, joka ei pysty toimimaan sellaisenkaan lapsen kanssa, josta ei muka jostain syystä "pidä". minusta itsestäni kaikki lapset ovat ihania, varsinkin juuri näin pienet kuin 2veet.

kysyisin suoraan tältä x hoitajalta, että onko jotain yhteentörmäyksiä tullut, kun lapsi käyttäytyy näin ja sit juttelisin toisten hoitajienkin kanssa niin, ettei tämä x olisi siinä.

kyllä pienikin lapsi osaa viestittää pahaa oloaan ja minusta siihen pitää aina heti tarttua.

meillä on oman päiväkodin kanssa kyllä tosi avoimet suhteet puolin ja toisin ja itse persoonanakin jo sellainen, että kysyn ja sanon heti, jos jotakin on. vanhempi lapsistani on muodostanut oikein "rakkaus"kiintymys suhteen yhden hoitajan kanssa, joka sanoi avoimesti tuntevansa poikaani kohtaan enemmän kuin yleensä hoitolapsia kohtaan. hän jatkoi vielä, että hänen mieleen palautuu oma lapsensa samassa iässä ja kun poikani muistuttaa häntä siitä ja kun puhekin niin samanlainen jne. olin liikuttunut tuosta avautumisesta. tuntui myös aivan ihanalta, kun poikani 3v ja tämä hoitaja tapasivat 2kk kesäloman jälkeen toisensa: hoitaja heittäytyi polvilleen ja poikani juoksi hänen syliin. siinä itki äiti, tämä hoitaja kuin muutkin hoitajat..


jolian - 08.09.2009 - 22:06

Kiitos vastauksista! En kai sitten ihan pöhlö ole, kun tuntuu, että jotain pitäis tehdä...Ilmoittelen sitten, kun olen viisaampi, miten kävi ja millaisia vastauksia tuli...


Inger - 09.09.2009 - 12:18

Mä en oikein ymmärrä, että miksi tästä asiasta pitää tehdä näin vaikea? Mikset vaan kysy hoitopaikassa, että onko jotain erityistä tapahtunut vai mistähän lapsen puheet johtuvat?


Moi - 12.09.2009 - 20:45

ÄLÄ MUILTA HOITAJILTA EKANA KYSY= saat rolliakan maineen herkästi ja niuhottajan
ota suoraan OHJAAJAAN YHTEYTTÄ!

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|