Onnittele e-kortilla
 ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

WWW-PALVELUHAKEMISTO 

<< JOULU | Koti & keittiö | Etusivulle
JOULU - Piparkakkutalo

Leivo piparkakkutalo:
MUUMITALO PIPARKAKKUTAIKINASTA

Muumit ja muumitalo

Muumitalo vanhassa valokuvassa tuo mieleen haikeita muistoja ajalta, jolloin asuimme lähellä Naantalin muumimaailmaa. Kävimme kerran talvella kävelyllä katsomassa, näkyisikö muumeja. No eipä tietysti, sillä muumit nukkuivat talviunta. Nyt muumit on kuitenkin herätetty joulun kunniaksi ihailemaan talvista piparkakkutaloa!

Löydät jutun lopusta tulostettavat ohjeet ja kaavat, joiden avulla voit rakentaa samanlaisen muumitalon itsekin.

NÄIN TEHTIIN MUUMITALO

Kiitos tämän muumitalon aikaansaamisesta kuuluu eräälle Piritalle, joka toivoi muumitalon ohjeita. Lupasin ohjeet vasta ensi jouluksi, mutta pakkohan sitten kuitenkin oli kokeilla, tulisiko siitä mitään! Kuten kuvasta näkyy, talo siitä tuli.

Nämä eivät kuitenkaan ole legendaariset Kotilieden muumitalon ohjeet, joiden yksityiskohtien runsautta muistan itsekin aikoinaan ihailleeni (ja kauhistelleeni) vaan ihan omat ohjeeni, jotka kohtuullisella todennäköisyydellä onnituvat tumpeloltakin leipurilta. Kaikenlaista voi tosin sattua; Meillä jouduttiin tekemään lisää taikinaa ja jatkamaan leipomista seuraavana päivänä, sillä Pikku Myy, Haisuli, Niiskuneiti ja jopa itse leipuri innostuivat syömään joukolla niin paljon taikinaa, että se loppui kesken.

Ja varokaa erityisesti sitä Pikku Myytä! Meillä se kävi syömässä sokerikuorrutuksia ja pisteli poskeensa ensimmäisen kattoikkunan! Jos siis muumitalon ikkunanpielet näyttävät kuvissa hieman suttuisilta, älkää syyttäkö leipuria - Pikku Myy sen teki!

OHJEET

TAIKINA: Tässä talossa käytetyn taikinan ohjeet löydät tulostettavalta ohjesivulta, mutta muukin  piparkakkutaikina tietysti käy. Tee kuitenkin piparkakkutaikina mieluiten itse, sillä kaupan valmistaikinasta tulee niin höttöisiä pipareita, että ne eivät ehkä kestä. Ohjeen taikinamäärä riittää juuri ja juuri kuvassa näkyviin leipomuksiin. Jos epäilet, että taikinaa kuluu myös syötäväksi tai jos haluat leipoa samalla muitakin pipareita, tee saman tien isompi annos. Yli jäävät osat voi pakastaa tai laittaa jääkaappiin suljettuun astiaan pariksi päiväksi.

LEIPOMINEN: Tulosta kaavat ja leikkaa siitä piparkakkutalon osat irti. Leikkaa myös ikkuna-aukot kaavoihin, niin aukkojen tekeminen oikeille paikoille taikinalevyille on helppoa. Isot palat ja suorat linjat on leikattu isolla, tasareunaisella veitsellä painellen, ikkuna-aukot ja muut yksityiskohdat  kuorimaveitsen kokoisella. Kauli isoihin osiin tarkoitettu taikina n. puolen sentin paksuiseksi. Pienet osat voi kaulia ohuemmaksikin.

PAISTAMINEN: Paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla niin, että suunnilleen samankokoiset osat tulevat samalle pellille. Pienet osat vaativat n. 6 minuutin paiston, keskikokoiset n. 8-9 minuutin, talon seinät n. 10-12 minuuttia ja pohjapalat vielä hiukan pidempään. Vahdi paistumista! Piparit ovat valmiita, kun ne alkavat ruskistua, mutta mikään osa ei vielä ole musta. Köysitikkaan reiät kannattaa heti paistamisen jälkeen puhkoa uudestaan, koska ne ovat todennäköisesti umpeutuneet uunissa.

KORISTELU: Koristeluun ja suklaarakeiden liimaamiseen tarvitset valkoista sokerikuorrutetta (1 munanvalkuainen + n. 2 dl tomusokeria) ja jonkinlaisen vempaimen, jolla saat pursotettua kuorrutetta ohuena nauhana.

Sokerikuorrutteen lisäksi tässä talossa on käytetty suklaarakeita: punaisia kattoon, sinisiä seinän alaosaan, oranssin värisiä siltaan ja etuoveen sekä keltaisia joulukuuseen. Lisäksi keskikerroksen ikkunat ja sivuovi sekä pyrstötähti on koristeltu hopeakuulin. Savupiippu on tehty kahdesta yhteen liimatusta mansikkalakupätkästä, joiden alempi osa on viistottu kattoa varten. Alla olevassa kuvassa näet talon osat ennen kuin Pikku Myy kävi syömässä:

Muumitalon ohjeet

KOKOAMINEN: Tätä osaa etukäteen hiukan pelkäsin, mutta piparkakkutalon kokoaminen olikin paljon helpompaa kuin luulin. Osat tarttuivat toisiinsa melkein itsestään ja kaikki osat todella sopivat yhteen. Jos olet tehnyt piparkakkutaloja ennenkin, haluat ehkä liimata kuumalla sokerilla, mutta minä käytin kaakaolla ruskeaksi värjättyä sokerikuorrutusta, ja se toimi ihan hyvin.

Aloita sillasta, se on helpoin. Liimaa reunapalat yhteen keskiosan avulla ja pidä hetki yhdessä, että osat tarttuvat toisiinsa. Pursota sitten sillan reunaosien päälle kuorrutetta ja lado laudat peräkkäin sillan päälle. Jätä kuivumaan.

Alla lisää vinkkejä kokoamiseen.

Piparkakkutalon ohjeet

Alusta: Tässä talo ja piha-asetelma on koottu isolle puutarjottimelle, jotta sitä on helppo siirtää. Alle on taitettu keittiöpyyhe. Sen päälle on sommiteltu kaksi isointa pohjapalaa, joiden välistä pilkistää niiden alle asetettu foliopala esittäen jäistä lammikkoa. Paperimallin avulla etsittiin sopiva paikka talolle niin, että kuistikin mahtuu alustalle.

Köysitikkaat: Käytä neulaa ja lankaa tikkaiden tekemiseen. Itse käytin mustaa karhunlankaa ja kiersin langalla lenkin jokaisen tikkaan reunan ympäri, niin ei tarvinnut tehdä solmuja ja askelmat sai myöhemmin säätää sopiviksi. Tikkaat sidotaan lopuksi kattoikkunan alaosaan ja kiinnitetään ikkuna kattoon.

Katto: Kattoa varten olin alun perin suunnitellut 6-kulmaisen tukipalan sisään kiinnitettäväksi, mutta en saanut sitä tarttumaan ja palat tuntuivat tarttuvan hyvin kiinni toisiinsa ilman sitä, joten jätin sen pois. Käytin apuna lautasta, jonka reunat aluksi tukivat paloja. Pursota ensin kuorrutetta 3 ensimmäisen palan taakse ihan reunoille ja kokoa niistä katon puolikas. Tämän jälkeen on helppo lisätä viimeiset palat yksi kerrallaan. Viimeinenkin pala meni kivasti paikoilleen, kun sille jäänyttä liian pientä aukkoa vähän levitti käsin. Muokkaa vielä lopuksi käsillä katto pyöreäksi, jos se näyttää vinksahtaneelta, ja pursota mahdollisiin rakoihin lisää kuorrutetta, niin ne peittyvät.

Seinät: Myös seinät kiinnitettiin toisiinsa takareunalle pursotetulla kuorrutteella, mutta lisäksi kuorrutetta pursotettiin seinän alareunoihin ja suoraan alustalle siihen kohtaan, johon seinä oli tarkoitus nostaa. Ensimmäinen pala tukeutui kuistipaloihin, jotka kiinnitettiin etuseinään sekä alustaan. Muissa paloissa käytettiin paikoitellen apuna pieniä piparikolmioita tukijalkoina. Raot tilkittiin sokerikuorrutteella. Anna kuivahtaa, ennen kuin nostat katon paikalleen.

Viimeistely: Kattoikkuna tikkaineen kiinnitettiin kattoon sen kuivahdettua ennen paikoilleen nostoa. Kattoon liimattiin myös lakritsinen savupiippu ja piparista muotoiltu kattonuppi. Seinien yläreunaan pursotettiin kuorrutetta ja katto nostettiin paikoilleen. Talon asukkaat eivät ole itse leivottuja - ne otettiin suoraan muumikeksipaketista ja kiinnitettiin paikoilleen. Osa nojaa kuistiin tai siltaan, loput on kiinnitetty apukolmioilla. Pyrstötähti ja joulukuusi on kiinnitetty alustapipariin apukolmion kanssa ja laitettu seisomaan lammen reunalle. Lopuksi pipariasetelmalle on ripoteltu hiukan tomusokeria siivilän läpi ja tyhjät kohdat on peitelty pumpulilla.

Ta-daa - valmista tuli! Ja sitten ei kun äkkiä ikuistamaan koko komeus kameralla ennen kuin Pikku Myy iskee jälleen.....

Muumipiparkakkutalo - tulosta kaavat


  

TULOSTA OHJEET JA KAAVAT

Jos rakennat pelkän talon, kaikki sen osat löytyvät kaavojen ensimmäiseltä sivulta. Silta, kuusi ja pyrstötähti ovat omalla sivullaan. Keskimmäisellä sivulla on vielä ohjeita mm. erilaisiin seinäpaloihin. Pohjiin ei ole kaavoja - niiden muoto on vapaa, kunhan talon alle tuleva osa vain on riittävän iso. 

<< JOULU |Koti & keittiö | Etusivulle

.

.

 .

| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & keittiö | E-kortit | Keskustelut | Info | Palaute |

Web
Analytics Made Easy - StatCounter